search icon

Οικονομία

ΕΚΤ – ανατροπή: Μείωση ζήτησης για δάνεια από επιχειρήσεις για πρώτη φορά στην 6ετία!

Αντιθέτως, η ζήτηση για δάνεια από νοικοκυριά της Ευρωζώνη αυξήθηκε περαιτέρω στο τέταρτο τρίμηνο

Μείωση των αιτήσεων για χορήγηση δανείων από τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 παρατηρήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από μία εξαετία, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μειώσει ακόμα περισσότερο το κόστος δανεισμού.

«Η καθαρή ζήτηση για δάνεια προς τις επιχειρήσεις κατέγραψε πτώση στο τέταρτο τρίμηνο…. για πρώτη φορά από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, και ενώ οι τράπεζες ανέμεναν ότι θα παραμείνει σταθερή», επισημαίνει η ΕΚΤ στην τριμηνιαία έκθεσή της για τον τραπεζικό δανεισμό.

«Η καθαρή ζήτηση για δάνεια προς επιχειρήσεις υποχώρησε στο δ’ τρίμηνο του 2019, για πρώτη φορά από το δ’ τρίμηνο του 2013, μολονότι οι τράπεζες ανέμεναν να παραμείνει γενικά σταθερή», σημειώνει η ΕΚΤ στην τριμηνιαία έκθεσή της σχετικά με την πορεία του τραπεζικού δανεισμού.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, η ζήτηση για δάνεια από νοικοκυριά της Ευρωζώνη αυξήθηκε περαιτέρω στο τέταρτο τρίμηνο, γεγονός που οφείλεται κυρίως στα χαμηλά επίπεδα επιτοκίων και τις ευνοϊκές προοπτικές της αγοράς στέγης.

Αύξηση και της ζήτησης για καταναλωτική πίστη, καταδεικνύει τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της αύξησης των δαπανών σε διαρκή αγαθά.

Exit mobile version