search icon

Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2025 Πότε έρχονται τα ειδοποιητήρια – Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αναρτηθούν στο TAXIS εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου, - Ποιοι θα έχουν φέτος έκπτωση έως 50% και με ποια κριτήρια

Eurokinissi

Σε 12 μηνιαίες δόσεις θα εξοφληθεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, μετά την εκκαθάριση κάτι που οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο της πλατφόρμας διορθώσεων και μεταβολών στο Ε9 του 2025 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τη φετινή χρονιά, η καταβολή του ΕΝΦΙΑ ξεκινά έναν μήνα νωρίτερα, με την πρώτη δόση να λήγει στο τέλος Μαρτίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2026, χωρίς καμία δυνατότητα έκπτωσης, ακόμα και αν πληρωθεί εφάπαξ.

Εκπτώσεις από 10% έως 20% προβλέπονται φέτος για όσους έχουν ασφαλισμένα τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές (σεισμό, φωτιά και πλημμύρα), με ελάχιστο ασφαλιστέο ύψος τα 900 ευρώ ανά τετραγωνικό. Υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι της συγκεκριμένης έκπτωσης θα είναι φέτος περίπου 250.000, μόλις 35.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι (πέρσι υπήρχαν 251.171 δικαιούχοι).

Αυτοί που χάνουν την έκπτωση

Οι ασφαλισμένες κατοικίες που πληρούν τις προδιαγραφές μειωμένου ΕΝΦΙΑ, αυξήθηκαν μεν αλλά όχι δραστικά παρά το κίνητρο της διπλάσιας έκπτωσης για κατοικίες με αξία έως 500.000 ευρώ. Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα χάσουν και φέτος την έκπτωση γιατί ενώ έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους, δεν έχουν περιλάβει και τις τρεις απαιτούμενες καλύψεις για πλημμύρα, φωτιά και σεισμό.

Οι ασφαλισμένες κατοικίες υπολογίζονται σε 1,1 εκατομμύρια σε σύνολο 6,3 εκατομμυρίων αλλά μόλις 250.000 έχουν κάλυψη και για τους τρεις κινδύνους -με ασφαλιστέα αξία τουλάχιστον 900 ευρώ το τετραγωνικό- και δικαιούνται την έκπτωση.

Όσοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις, θα λάβουν έκπτωση 20% για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 500.000 ευρώ ενώ για ακίνητα υψηλότερης αξίας η έκπτωση παραμένει στο 10%. Μάλιστα για τους τελευταίους, εάν δεν υπάρχει ασφάλιση του ακινήτου, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών διάταξη νόμου ορίζει πως δεν δικαιούνται αποζημίωση.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% και πάνω

Στο 50% φθάνει η έκπτωση για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα, ενώ πλήρη απαλλαγή δικαιούνται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις εισοδήματος, όσοι κατέχουν ακίνητα σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αναρτηθούν στο TAXIS εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου, με το λογαριασμό για περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων να υπολογίζεται και φέτος κοντά στα 2,3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Εξαπλώνεται το sell off στα ομόλογα – Συνεχίζεται η «κατρακύλα» 35ετίας στα γερμανικά (γράφημα)

Σκυλακάκης: Πάγωμα οικοδομικών αδειών στη Μήλο για τις περιοχές που χρήζουν ειδικής προστασίας

Σε ισχύ ο Νέος Κώδικας Δεοντολογίας: 9 ερωταπαντήσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης για παραπλανητικές εκπτώσεις και προσφορές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version