search icon

Οικονομία

Επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της Wind πριν την πώληση

Οι βασικοί μέτοχοι έλαβαν μέρισμα 225 εκατ. ευρώ, το οποίο προήλθε από τον πρόσφατο δανεισμό της εταιρίας

Πριν αποφασίσουν για την πώληση της εταιρείας, οι μέτοχοι της Wind εισέπραξαν μέρισμα 225 εκατ. Ευρώ σύμφωνα με την έκθεση της Fitch. To ποσό προήλθε από το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ το οποίο η εταιρία είχε εκδώσει τον περασμένο Οκτώβριο με κουπόνι 4,25%.

Συγκεκριμένα το μέρισμα έλαβαν οι μέτοχοι που κατέχουν το 95% της μητρικής Crystal Almond Holdings, δηλαδή η Golden Tree Asset Management και η Cyrus Capital Management.

Η έκθεση της Fitch αναφέρει ότι η απόφαση αυτή μεταβάλλει και τα δεδομένα πριν από την πώληση.

Όταν είχε εκδοθεί το ομόλογο από την Wind, η εταιρία είχε δηλώσει ότι τα 275 εκατ. ευρώ θα κατευθύνονταν στην αναχρηματοδότηση παλαιότερου ομολόγου λήξεως 2021 με κουπόνι 10%, ενώ τα υπόλοιπα 225 εκατ. είχε ανακοινωθεί πως θα ενίσχυαν τα ταμεία της εταιρείας και τις επενδύσεις της νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας 5G. Τελικά πριν από την πώληση οι μέτοχοι έλαβαν μια γενναία επιστροφή κεφαλαίου.

Ενδιαφέρον για τη Wind Ελλάς έχει εκδηλωθεί από επενδυτικούς κολοσσούς του μεγέθους των Providence Equity Partners, Warburg Pincus και BC Partners, αλλά και της Apollo. Οι προσφορές που έλαβε, ωστόσο, η JP Morgan ως σύμβουλος ήταν συγκεκριμένες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μόλις προ ημερών υπήρξε συνάντηση στο Λονδίνο αναφορικά με την αποτύπωση των δεδομένων που υφίστανται μετά την κατάθεση των προτάσεων και τη λήψη αποφάσεων για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας.

Το μέρισμα και η Fitch

Η Fitch στην ανάλυσή της ανέφερε ότι η διανομή μερίσματος ύψους 225 εκατ. ευρώ προς τη μητρική Crystal Almond Holdings, αυξάνει τη μόχλευση της Wind πάνω από το όριο υποβάθμισης (τέσσερις φορές τα λειτουργικά κεφάλαια (FFO) στην προσαρμοσμένη καθαρή μόχλευση του 2019). Η πληρωμή του μερίσματος στερεί από την εταιρία την ευελιξία για οργανική επέκταση μέσω υψηλότερων κεφαλαιακών δαπανών εξαγορών και επενδύσεων φάσματος, σύμφωνα με τη Fitch. Για το λόγο αυτό υποβάθμισε τις προοπτικές της Wind σε αρνητικές, αλλά διατήρησε την αξιολόγηση Β.

Πάντως η διανομή μερίσματος δεν ήλθε ως “κεραυνός εν αιθρία”, αφού η Fitch σε report προ της έναρξης του διαγωνισμού είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο διανομής μερίσματος τους μετόχους.

Exit mobile version