-Χαίρετε, πάνε κι έρχονται τα στελέχη και οι συσκέψεις στο Μ.Μ. καθημερινά, μύρισε εκλογές πια για τα καλά, όσο για τις ημερομηνίες τα είπαμε τώρα αυτά, μην κολλάμε στα ίδια, κάποια ώρα το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου θα προκηρυχθούν για να γίνουν – οι πρώτες – τον Απρίλιο. Στο Μ.Μ. υπάρχει ένας προβληματισμός και σε σχέση με τις τουρκικές εκλογές, πότε δηλαδή θα γίνουν, επειδή τώρα κυκλοφορεί περισσότερο το σενάριο των -ολίγον- πρόωρων κι εκεί, δηλαδή για τον Απρίλιο. Και για το αποτέλεσμα; Όσο φτάνουμε προς το τέλος, τόσο ενισχύεται η εντύπωση ότι ο «Ερντο» θα τις κερδίσει, ναι, μάλιστα, με… 80% πληθωρισμό, γιατί στην Ανατολή είναι αλλιώς. Και το ερώτημα είναι, μας βολεύει εμάς αυτό; Η απάντηση που δίνουν στο Μ.Μ είναι ναι, το προτιμάμε, ειδικά αν προηγηθούν των δικών μας εκλογών, τον… ξέρουμε τον Σουλτάνο και δεν θεωρούμε ότι θα κάνει κάτι ακραίο, τουλάχιστον έτσι φαίνεται για το επόμενο εξάμηνο.

Η επενδυτική βαθμίδα

-Ρώτησα έναν ειδήμονα περί τα οικονομικά, με δυνατότητες ενημέρωσης διεθνώς, τι ισχύει για την περίφημη υπόθεση της επενδυτικής βαθμίδας, αν δηλαδή τώρα το 2023 υπάρχει περίπτωση να την πάρει η Ελλάδα. Πήρα ευθεία απάντηση: «Άκου, την ίδια ερώτηση έκανα κι εγώ στη Standard and Poor’s (S&P) σχετικά πρόσφατα και μου απάντησαν χωρίς δισταγμό, αν ξαναβγεί ο Μητσοτάκης θα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση, δεν μένει κάτι άλλο να κάνει η Ελλάδα, παρά μόνο να επανεκλέξει την υφιστάμενη κυβέρνηση». Αν θα το κάνουν προ των εκλογών ως βοήθεια στην κυβέρνηση να επανεκλεγεί; «Δεν συνηθίζουν πολιτικές παρεμβάσεις», προσέθεσε στην απάντηση.

Ενδείξεις ότι η εορταστική αγορά πήγε πολύ καλά

-Ένα ευχάριστο (και σοβαρό) νέο επί του πιεστηρίου, όπως λέγαμε παλιότερα. Τα μηνύματα που έχουν πάρει οι τράπεζες από τις επιχειρήσεις, δείχνουν ότι την περίοδο των εορτών η αγορά κινήθηκε πολύ ικανοποιητικά. Μεγάλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις κάνουν λόγο για εξαιρετικές επιδόσεις. Μακάρι...

Οι κατασκευαστές βλέπουν Παναθηναϊκό (και τα 123 εκατ.)

-Ζεσταίνονται οι εργολάβοι για το μεγάλο ματς της κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Αν δεν δοθεί νέα παράταση, την ερχόμενη εβδομάδα (12/1) εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών και στις 16/1 θα γίνει η αποσφράγιση των φακέλων. Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό κατασκευής ύψους 123 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ το νέο στάδιο -χωρητικότητας τουλάχιστον 38.500 θέσεων- αναμένεται να είναι έτοιμο το 2026.

Η... ποντικοπαγίδα του ΧΑ

μετοχή της Κέκροψ πραγματοποίησε χθες στο Χρηματιστήριο άνοδο σχεδόν 24% με τεράστιο (για τα δεδομένα της) όγκο 113 χιλιάδων, καθώς τις προηγούμενες ημέρες έκανε μόλις μερικές δεκάδες... τεμάχια. Στην αγορά ακούστηκε πως η εταιρεία θα προσφύγει εκ νέου στα δικαστήρια κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου για την έκταση των 242 στρεμμάτων στο Ψυχικό. Αυτό, βέβαια, είχε αναφερθεί σε ανακοίνωση της εταιρείας τον περασμένο... Ιούνιο όπου γινόταν λόγος για άσκηση αγωγής αποζημίωσης στα πολιτικά δικαστήρια και ενδεχόμενη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, οι γνωρίζοντες λένε ότι τώρα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη που να δικαιολογεί τέτοια άνοδο. Άλλωστε, το εργάκι «ο ΚΕΚΡΟΨ στα δικαστήρια» παίζεται με τεράστια επιτυχία από το 1999. Κάτι σαν την «Ποντικοπαγίδα» της Αγκαθα Κρίσιτι. Από κοντά και η ΑΒΑΞ που έχασε έδαφος» (-1,8%) μετά το ράλι των τελευταίων ημερών, αλλά παρέμεινε κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 6μήνου (0,85 ευρώ) με σχετικά αυξημένο (για τα μέτρα της) τζίρο.

Intrakat: Αλλάζουν χέρια τα “χαρτιά”

-H Intrakat, με συναλλαγές 527.970 τεμαχίων, έχασε 4% στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης της ΑΜΚ, με την τιμή του δικαιώματος να υποχωρεί 31,74% και να κλείνει στα 0,1976 ευρώ (0,2895 ευρώ η τιμή εκκίνησης). Σε κάτι τέτοιες συνεδριάσεις γίνονται συνήθως οι επιβεβλημένες μετοχικές ανακατατάξεις που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για έναν ανοδικό κύκλο, καθώς τα “χαρτιά” αλλάζουν χέρια.

Ναυάγησε το deal FDL – Δελατόλα στα logistics

-Στα logistics υπάρχει κυριολεκτικά αναβρασμός και δεν είναι μόνο το deal ΗΙG – Βεϊνόγλου που αλλάζει τα δεδομένα. Εδώ και περίπου έναν χρόνο βρίσκονταν σε εξέλιξη επαφές μεταξύ της FDL Group (Foodlink) και του ομίλου Δελατόλα (Delatolas Group), με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου logistics ελληνικών συμφερόντων. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν, όπως αναφέρει η πλευρά της FDL, παρότι το deal είχε πολυδιαφημιστεί. Πρόθεση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο FDL Group (από τους σημαντικούς παίκτες της αγοράς, με μεγάλο πελατολόγιο) ήταν η συνένωση με τη Δελατόλας μέσω ανταλλαγής μετοχών, ενώ στο νέο σχήμα τα μέλη της οικογένειας Δελατόλα θα αποκτούσαν υψηλό μονοψήφιο ποσοστό. Ταυτόχρονα, η νέα FDL θα εμφάνιζε έναν κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατ. ευρώ, ισχυρότερο πελατολόγιο, σημαντικές οικονομίες κλίμακος και σχεδίαζε σταδιακά μετάταξη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου με στόχο την προσέλκυση νέων κεφαλαίων. Τώρα αυτός ο σχεδιασμός φαίνεται να ανατρέπεται και μένει να φανεί ποια θα είναι η νέα στρατηγική. Σημειώστε πως στην FDL Group (Foodlink), εκτός των βασικών μετόχων Β. Καρακουλάκη και Αχ. Μάμαλη, συμμετοχή 7% έχει το Zaitech Fund της Τρ. Αττικής.

Δεν προλαβαίνει τον Μάρτιο το Ελευθέριος Βενιζέλος

-Αν υποθέσουμε ότι αύριο το πρωί η κυβέρνηση αποφάσιζε κι έδινε εντολή για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι διαδικασίες, οι απαραίτητες νομικές και τεχνικές διευθετήσεις, οι εγκρίσεις κ.λπ., σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, θα απαιτούσε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών. Αν οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις πρώτες μέρες Απριλίου, τότε οι δυσκολίες του εγχειρήματος, που ήθελε την εισαγωγή του αερολιμένα στο ΧΑ τον Μάρτιο, είναι προφανείς.

Η διακριτική άνοδος της Cenergy και τα σχέδια του Ομίλου Στασινόπουλου

-Εντυπωσιακές οι κινήσεις σε όλες τις μετοχές του Ομίλου Στασινόπουλου στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Ξεχωρίζει, ωστόσο, η διακριτική άνοδος -με αυξημένο όγκο συναλλαγών- της Cenergy, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ήδη ξεπέρασε τα 611 εκατ. ευρώ. Έχει βάλει στόχο να εκτοπίσει, στον δείκτη των εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τη μετοχή της Sarantis ο οποίος έχει κολλήσει στα 471 εκατ. ευρώ και -προς το παρόν, τουλάχιστον- δεν δείχνει ικανός για αλματώδεις επιδόσεις. Αν η Cenergy καταφέρει να περάσει -στην επόμενη αναθεώρηση- το κατώφλι του Δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, τότε ο Όμιλος Στασινόπουλου θα έχει υπερήφανη τριπλή εκπροσώπηση.

Παίξε μπάλα, Μάχο, γιατί χάνουμε...

-Με το επιχείρημα ότι οι παλαιοί μέτοχοι που υποχρεώθηκαν να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ για να μη χάσουν τα λεφτά τους, τώρα μπορούν να ανακτήσουν ένα μέρος των κεφαλαίων τους με κέρδος 15%-20%, στη Lavipharm προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί μετά την αύξηση “έχουν φάει στο κεφάλι” περίπου 4 εκατομμύρια μετοχές. Στο μεταξύ, βρέχει χαρτιά και η μετοχή έχει βουτήξει 20% κάτω. Η αλήθεια είναι ότι η αύξηση δεν βγήκε όπως τη σχεδίασαν Τηλέμαχος (Μάχος) Λαβίδας και Τάσος Αστυφίδης. Το σοβαρό ερώτημα όμως είναι αν η Lavipharm θα καταφέρει να υλοποιήσει το επιχειρηματικό σχέδιο που υποσχέθηκε και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον υψηλό δανεισμό της, αφού βρήκε και την κατανόηση της Εurobank που έδωσε τα χρονικά περιθώρια. Οπότε, παίξε μπάλα, Μάχο, γιατί χάνουμε...

Πανηγυρικά το τέλος της WIND στο Τάε Κβον Ντο

Μέσα στις επόμενες ημέρες όσοι χρησιμοποιούν το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της WIND θα δουν το σηματάκι στην οθόνη της συσκευής τους να αλλάζει σε NOVA. Η συγχώνευση των δύο εταιρειών που ανήκουν στη United Group προχωρά και, μέρα με τη μέρα, το όνομα WIND θα περάσει στην Ιστορία, έπειτα από 16 χρόνια (αρχικά Telestet, αργότερα TIM Hellas και μετά Wind). Σε NOVA θα μετονομαστούν και τα 285 καταστήματα που πλέον αριθμεί η εταιρεία, ενώ δημιουργήθηκε και νέο app. Αλλαγές όμως υπάρχουν και στο κομμάτι της εταιρικής επικοινωνίας της εταιρείας, καθώς επικεφαλής του τμήματος ανέλαβε ο Γιάννης Παπάζογλου, προερχόμενος από τη Montelez και προηγουμένως από τη Fraport Greece. Τα επόμενα βήματα της εταιρείας θα παρουσιαστούν σε ένα μεγάλο event στις 11/1 στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου - Τάε Κβον Ντο.

Η Ελλάδα έχει 63 (ίσως και 150) Fin Tech εταιρείες

Επιτροπή Ανταγωνισμού δημοσίευσε μια εξαιρετικά αναλυτική έκθεση για τον κλάδο της σύγχρονης χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Η ανάλυση εκτείνεται σε 303 πυκνογραμμένες σελίδες, με πίνακες και διαγράμματα. Το πρώτο ενδιαφέρον όμως στοιχείο της έρευνας -της Επιτροπής Ανταγωνισμού- είναι ότι εντόπισε στην Ελλάδα 150 fin tech εταιρείες. Από αυτές, στην έρευνα ανταποκρίθηκαν μόνο 63 fin tech εταιρείες. Οι υπόλοιπες είτε υπάρχουν μόνο στη φαντασία των συντακτών της έκθεσης, είτε δεν ανταποκρίθηκαν στην έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Άνεμος αισιοδοξίας… φυσά από τη Δύση…

-Οι αγορές τρέχουν -πάντα- πιο γρήγορα από τα γεγονότα. Μετά τη 12μηνη πτώση του βαρύτερου αμερικανικού δείκτη S&P 500, η Ευρώπη δείχνει να αυτονομείται και να αντιμετωπίζει τα θέματα με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Οι ιταλικές, οι γερμανικές, οι ελβετικές τράπεζες προελαύνουν με τη βοήθεια των επιτοκίων της ΕΚΤ, ενώ τα ομόλογα που οι ίδιες έχουν εκδώσει μοιάζουν να σταθεροποιούνται. Όταν τα ομόλογα προσέφεραν κεφαλαιακές αποδόσεις 20% ήταν δύσκολο να ψάχνει κάποιος για μετοχές. Τώρα που τα ομόλογα δείχνουν να σταθεροποιούνται, οι επενδυτές ψάχνουν για καλές μετοχές. Την ίδια ώρα, ο καλός καιρός της Ευρώπης ρίχνει τις τιμές του φυσικού αερίου.

Ο πληθωρισμός θα πέσει, όχι όμως οι τιμές…

-Στις 14 Ιανουαρίου θα μάθουμε τον πληθωρισμό της αμερικανικής οικονομίας, αμέσως μετά ξεκινούν οι ευρωπαϊκές ανακοινώσεις και, στο τέλος του μήνα, θα μάθουμε για τη νέα αύξηση του κόστους χρήματος. Ο πληθωρισμός θα πέσει. Οι τιμές των αγαθών όμως θα μείνουν ψηλά. Η πτώση του πληθωρισμού και η εξασθένηση των κινδύνων ύφεσης εκλαμβάνεται ως ούριος άνεμος για τις μετοχές.