search icon

Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Σαρωτικοί έλεγχοι σε δαπάνες που έγιναν το 2021

Πώς θα γίνει το «σκανάρισμα» σε 3,8 εκατ. φορολογούμενους με εισόδημα έως 10.000 ευρώ - Αναζητούνται δαπάνες που δεν συμβαδίζουν με το εισόδημα - Μέσα στην εβδομάδα οι ελεγκτές με tablet σε επιχειρήσεις

Ελέγχους των δαπανών που έγιναν το 2021 «τρέχει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και εφόσον διαπιστωθεί αποκρυπτέα ύλη, μετά από τη σύγκριση που γίνεται με τις φορολογικές δηλώσεις του 2022, τότε θα επιβάλλονται φόροι κατ’ εκτίμηση και θα είναι στο χέρι του υπόχρεου να αποδείξει το αντίθετο!

Την ίδια στιγμή, η ΑΑΔΕ ρίχνει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το εργαλείο «Έλεγχος Live», με τα στελέχη της εφορίας να βγαίνουν στους δρόμους, αυτήν την εβδομάδα (πιλοτικά) για να κάνουν ελέγχους με tablet και να «κόβουν» αυτόματα τα ψηφιακά πρόστιμα που θα αποστέλλονται άμεσα, μέσω email.

Ειδικότερα:

Διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων: Η ΑΑΔΕ βάζει στο στόχαστρο τα οικογενειακά εισοδήματα όσων το 2021 δήλωσαν έως 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2022, περίπου 3,75 εκατομμύρια εμφανίζουν εισοδήματα μέχρι και 10.000 ευρώ. Σε αυτούς θα επικεντρωθούν -καταρχήν- οι διασταύρωσες με τις δαπάνες που έκαναν (προφανώς από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους) και το φθινόπωρο θα γίνει εκτεταμένος έλεγχος στις πλέον «κραυγαλέες» υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Για την αποκάλυψη φορολογητέας ύλης οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, εκτός από τις αγορές που έγιναν (σούπερ μάρκετ, καταστήματα λιανικής κτλ) θα εστιάσουν τους ελέγχους στις ακόλουθες κατηγορίες:

«Έλεγχος – Live»: Το συγκεκριμένο εργαλείο ενεργοποιείται αυτήν την εβδομάδα. Θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές, να έχουν πλήρη εικόνα του οικονομικού προφίλ του ελεγχόμενου την ώρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος και μάλιστα στον οθόνη του tablet που θα φέρουν μαζί τους. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της νέας δυνατότητας, είναι μεταξύ των άλλων η αυτόματη διασταύρωση την ώρα του ελέγχου, ενώ παράλληλα θα εκδίδεται επιτόπου το σχετικό σημείωμα με τα αποτέλεσμα του ελέγχου.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές μέσα από το tablet θα μπορούν να έχουν real time πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία:

Τα πρόστιμα και οι ποινές

Στην περίπτωση που εντοπίζονται παραβάσεις της μη έκδοσης αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές ή της μη αποστολής των στοιχείων στην πλατφόρμα myDATA, θα μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρησή από 48 ώρες έως και 10 ημέρες, ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.

Όπως προβλέπεται στο σχετικό ποινολόγιο της Εφορίας, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, αναστέλλεται:

Διαβάστε ακόμη

Η απληστία 2 στα τρόφιμα, το round trip του Τσίπρα, η αυλαία στην Αττική Οδό και μια αποχώρηση, η «πρόταση» κυρ Παντελή και η κουκλίτσα με το δούλεμα

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Έρχονται αλλαγές – Πετάει εκτός 7 στους 8 οφειλέτες

Λιονέλ Μέσι: Τα deal 1,6 δισ. δολ. στην καριέρα του «μάγου» – Το Μαϊάμι, ο Μπέκαμ και ο… Τζόρνταν (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

 

 

Exit mobile version