search icon

Οικονομία

ΓΣΕΕ: Σε περιορισμό δαπανών για βασικά είδη διατροφής έχει οδηγηθεί το 59% των εργαζομένων

Το 74% των εργαζομένων επισημαίνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για θέρμανση - Να προστατευτεί το βιοτικό επίπεδο μισθωτών προτείνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας

Την ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων, έτσι ώστε να προστατευτεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων, τονίζουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Ινστιτούτο Εργασίας, καθώς, σύμφωνα με σχετική έρευνα, το 59% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής και το 74% των εργαζομένων επισημαίνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για θέρμανση.

Συγκεκριμένα, σήμερα, η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας δίνουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας κοινής γνώμης, που υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Alco και απευθύνεται σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα για την καταγραφή-μέτρηση και τη συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους και τον χρόνο εργασίας.

Επιπλέον, στην παρούσα έρευνα καταγράφονται οι επιπτώσεις της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και, ειδικότερα, στη μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής, στον περιορισμό των δαπανών τους για θέρμανση, καθώς και στις δαπάνες ψυχαγωγίας.

Τέλος, αποτυπώνονται οι απόψεις τους σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης της προστασίας του βιοτικού επιπέδου τους.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έρευνα:

Από τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας πολύ σημαντική είναι η διαφοροποίηση του δείκτη αισιοδοξίας (η ερώτηση που διατυπώνεται είναι “είστε ή όχι αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται;”), όπου το 61% των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα δηλώνουν απαισιόδοξοι και το 30% αισιόδοξοι. Επισημαίνεται ότι ο δείκτης αισιοδοξίας βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Τέλος, σε σχέση με τον δείκτη ασφάλειας της απασχόλησης, το 60% δηλώνει σίγουρο ότι θα διατηρήσει τη θέση εργασίας του και το 35% δηλώνει όχι».

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, «είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων, έτσι ώστε να προστατευτεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων. Η ελληνική οικονομία και κοινωνία, μετά την πολυετή λιτότητα, βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και στασιμότητας των εισοδημάτων, που απειλεί την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων. Η διάρκεια δε της ακρίβειας και μη αντιστάθμισή της με αποτελεσματικές παρεμβάσεις και μέτρα προστασίας του διαθέσιμου εισοδήματος θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης, ενώ θα αυξήσει την πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων στασιμοπληθωρισμού».

Για τους λόγους αυτούς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ προτείνει τις εξής εισοδηματικές και δημοσιονομικές παρεμβάσεις:

Διαβάστε ακόμα:

Τα… ρούβλια του Πούτιν επιταχύνουν το σχέδιο ενεργειακής θωράκισης της χώρας – Πώς θα γεμίσουν οι δεξαμενές φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Αρμόδιος Γιαννίδης (Vitex): Επενδύσεις και νέο εργοστάσιο κόντρα στις αναταράξεις

Σαρώνει η φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και πλατφόρμες τύπου Airbnb – Άνοιξαν τραπεζικοί λογαριασμοί

Exit mobile version