search icon

Οικονομία

Η κυβέρνηση εξετάζει επιπλέον μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά 2 με 3 μονάδες

Το ετήσιο κόστος της μόνιμης μείωσης των εισφορών ανέρχεται σε €900 εκατ. για τον ΕΦΚΑ, ενώ η περαιτέρω μείωση κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες θα κοστίσει επιπλέον €150-200 εκατ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς το 2023 ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο αφήνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για σωρευτική μείωση 5 ποσοστιαίων μονάδων.

«Eίναι στις προθέσεις μας οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνέντευξη, τονίζοντας ότι το κόστος θα καλυφθεί από μόνιμες και όχι προσωρινές πηγές χρηματοδότησης.

Πάντως το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ θα περιλαμβάνει εξαγγελίες για περαιτέρω μειώσεις εισφορών οι οποίες θα εφαρμοστούν αν ανανεωθεί η θητεία της παρούσας κυβέρνησης σε βάθος 4ετίας ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι εισφορές να μειωθούν περαιτέρω κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες.

Οσο για τη μείωση των εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες, ποσοστό που έχει απομείνει από τον προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για σωρευτική μείωση 5 π.μ., πηγές του οικονομικού επιτελείου δεν δεσμεύονται για το χρόνο εφαρμογής αλλά και δεν αποκλείουν το μέτρο να εφαρμοστεί έως το τέλος του α’ εξαμήνου.

Το ετήσιο κόστος της μόνιμης μείωσης των εισφορών ανέρχεται σε 900 εκατ ευρώ για τον ΕΦΚΑ, το οποίο καλύπτεται από τον προϋπολογισμό ενώ η περαιτέρω μείωση κατά 0.60 πμ θα κοστίσει επιπλέον 150-200 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version