search icon

Οικονομία

Η Ρωσία θέλει να «κόψει» τα φτερά στο ρούβλι – Προς νέα μείωση του επιτοκίου

Oι αναλυτές περιμένουν μια περαιτέρω μείωση του επιτοκίου από 300 έως 500 μονάδες βάσης

Να περιορίσει το ράλι στο ρούβλι και να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων σχεδιάζει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, ενόσω το εγχώριο νόμισμα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών (έναντι του δολαρίου), πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών. 

Οι νομισματικές αρχές έχουν συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για αύριο, Πέμπτη, με τους αναλυτές να προεξοφλούν τη λήψη μέτρων για την «εκτόνωση» των ανοδικών πιέσεων στο ρούβλι, το οποίο μέχρι στιγμής καταγράφει την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως.  

Σύμφωνα με το Bloomberg, στο «οπλοστάσιο» της Μόσχας είναι η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ιδίως εφόσον ο πληθωρισμός βαίνει προς αισθητή μείωση, μετά το άλμα που παρατηρήθηκε τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία (τέλη Φεβρουαρίου). 

Παρά τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, η εκτίναξη των εξαγωγών και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, οι οποίοι είχαν ως στόχο τον περιορισμό της ζήτησης για ξένο συνάλλαγμα, έχουν οδηγήσει το ρούβλι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018 (56 ρούβλια ανά δολάριο).

Σε μια προσπάθεια επιβράδυνσης αυτής της ανόδου, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε δύο μειώσεις επιτοκίων τον Απρίλιο (στο 14%), ενώ χαλάρωσε τα capital controls. Ωστόσο, το ράλι συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να ανακύπτει κίνδυνος απώλειας της ανταγωνιστικότητας του νομίσματος. Από την αρχή του 2022, εξάλλου, η άνοδος καθορίζεται στο 33%, η μεγαλύτερη από κάθε άλλο νόμισμα παγκοσμίως.  

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές περιμένουν μια περαιτέρω μείωση του επιτοκίου από 300 έως 500 μονάδες βάσης, ένα σενάριο το οποίο θα μπορούσε να επαναφέρει τα επιτόκια σε μονοψήφια επίπεδα (εκεί δηλαδή, που βρίσκονταν πριν την ουκρανική κρίση).  

«Η άνοδος του ρουβλίου έφθασε το όριο του “πόνου”. Η πιθανή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι απίθανο να σταματήσει αυτή τη στιγμή την ενδυνάμωση του ρουβλίου, η οποία τροφοδοτείται από το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα» εξηγεί ο Dmitry Polevoy, αναλυτής της Locko Bank.  

Πλέον, όπως μαρτυρούν όλα τα στοιχεία, η προτεραιότητα της κεντρικής τράπεζας δεν είναι η στήριξη του νομίσματος, όπως ίσχυε στις πρώτες μέρος του πολέμου (με το επιτόκιο να αυξάνεται άνω του 20%), αλλά η στήριξη της οικονομίας, η οποία πλήττεται από τις διεθνείς κυρώσεις. 

«Η μείωση του επιτοκίου είναι μέρος της λύσης, αλλά όχι η μοναδική. Χρειάζεται μια εμπρόθεσμη χαλάρωση και περιορισμό της ανατίμησης του ρουβλίου» υπογραμμίζει ο Guillaume Tresca, αναλυτής Generali Insurance Asset Management. 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Πώς ο πόλεμος και τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα (πίνακες)

«Υπερέσοδα» και στα καύσιμα ψάχνει το ΥΠΟΙΚ για να βρει… επίδομα αντλίας

Οι Γερμανοί ξανάρχονται – Ποια ακίνητα αγοράζουν στην Ελλάδα

Exit mobile version