search icon

Οικονομία

«Καραμπόλα» με τις κυρώσεις για τα οικονομικά εγκλήματα

Κλείνει το «παράθυρο» στον Πτωχευτικό για αναστολή διώξεων για φορολογικά εγκλήματα σε όσους πτωχεύσουν. Με άλλο νομοσχέδιο όμως «παγώνουν» οι διώξεις για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία μέχρι να αποφασίσει η φορολογική διοίκηση

Την τροποποίηση ή απόσυρση του άρθρου 100 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, το οποίο ανοίγει «παράθυρο» ασυλίας σε περίπτωση πτώχευσης και για όσους έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων που προβλέπεται σαν 2η ευκαιρία στα φυσικά πρόσωπα που πτωχεύουν, φαίνεται ότι περιορίζεται για να αποκλείσει παραβάσεις και μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 42 του νόμου 4557/2018 για την Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Χθες πάντως, μία μέρα πριν την ψήφιση του Πτωχευτικού Κώδικος που αναμένεται σήμερα, κατατέθηκε στη Βουλή άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο παγώνει όλες τις ποινικές διώξεις  για φοροδιαφυγή, έως ότου αποφανθούν η δικαιοσύνη ή η φορολογική διοίκηση.

Στις «ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων» όπως επιγράφεται το νομοσχέδιο, αλλά και για να μην παραμένουν όμηροι επ’αόριστον οι ελεγχόμενοι, το άρθρο 32 προβλέπει μαζικό «πάγωμα» των διώξεων και σε εκκρεμείς ήδη υποθέσεις φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίας, ως εξής:

Επιπλέον, σύμφωνα με το νέο άρθρο 32:

 

Exit mobile version