Ένα επιπλέον βάρος περίπου 2,4 δισ. ευρώ – όσο ένας ΕΝΦΙΑ – προέκυψε μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2025 στο συνολικό υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων, καθώς τα χρέη προς την Εφορία αυξήθηκαν από περίπου 111,8 δισ. ευρώ το καλοκαίρι του 2025 σε 114,24 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου 2026. Σε ετήσια βάση, η αύξηση φτάνει τα 3,67 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόβλημα όχι μόνο δεν περιορίζεται αλλά συνεχίζει να διογκώνεται.
Η εικόνα που προκύπτει από την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής δείχνει ότι το μοντέλο δεν αλλάζει: όσοι χρωστούν μικρά ποσά σπεύδουν να τα ρυθμίσουν, ενώ οι μεγάλοι οφειλέτες παραμένουν εκτός, συγκεντρώνοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των χρεών.
Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων δεν προκύπτει μόνο από νέα χρέη, αλλά και από παλιά που επανέρχονται στο σύστημα. Μέσα στο 2025 δημιουργήθηκαν σχεδόν 10 δισ. ευρώ νέες οφειλές, ενώ προστέθηκαν και πάνω από 2 δισ. ευρώ από παλαιότερα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα. Παρά τις εισπράξεις και τις διαγραφές, το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια καθαρή αύξηση περίπου 2,4 δισ. ευρώ μέσα σε λίγους μήνες.
Από τα 114,2 δισ. ευρώ, τα 52,5 δισ. (66,3%) αφορούν φορολογικές οφειλές. Ο ΦΠΑ συγκεντρώνει μόνος του 24,79 δισ. ευρώ (47,21%), ενώ ο φόρος εισοδήματος ακολουθεί με 42,31%, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν 9 στα 10 ευρώ των οφειλών προέρχονται από αυτούς τους δύο φόρους. Τα πρόστιμα φτάνουν τα 17,6 δισ. ευρώ (22,2%), ενώ οι μη φορολογικές οφειλές –όπως δάνεια, δικαστικά έξοδα και καταλογισμοί– ανέρχονται σε 9,07 δισ. ευρώ (11,46%).
Την ίδια στιγμή, περίπου 35,06 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 1 στα 3 ευρώ (30,69%), χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης, γεγονός που δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος των οφειλών δεν πρόκειται να εισπραχθεί ποτέ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οφειλής 5,51 δισ. ευρώ από πρόστιμα ΚΒΣ ενός και μόνο οφειλέτη, η οποία χαρακτηρίστηκε ως ανεπίδεκτη είσπραξης τον Νοέμβριο του 2025.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το βάρος των οφειλών συγκεντρώνεται σε πολύ λίγους. Ο αριθμός των οφειλετών διαμορφώθηκε σε 3.764.592, μειωμένος κατά 76.777 σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω υποχώρησης των μικρών οφειλών έως 3.000 ευρώ.
Αντίθετα, τα μεγάλα χρέη αυξάνονται. Οι οφειλές άνω του 1,5 εκατ. ευρώ ενισχύθηκαν κατά 1,85 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόβλημα μετατοπίζεται προς τα πάνω.
Η εικόνα είναι αποκαλυπτική: το 96,48% των συνολικών οφειλών προέρχεται από χρέη άνω των 10.000 ευρώ, ενώ οι οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνουν το 75,53% του συνολικού ποσού. Δηλαδή, μόλις το 0,27% των οφειλετών κρατά σχεδόν τα τρία τέταρτα των ληξιπρόθεσμων χρεών. Στον αντίποδα, σχεδόν 9 στους 10 έχουν χρέη έως 10.000 ευρώ, που αντιστοιχούν μόλις στο 3,52% του συνόλου.
Οι οφειλές των φυσικών προσώπων αντιστοιχούν στο 38,1% του συνόλου (43,48 δισ. ευρώ), ενώ των νομικών προσώπων στο 61,9% (70,75 δισ. ευρώ). Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών οφειλών έως 10.000 ευρώ προέρχεται από φυσικά πρόσωπα, ενώ τα μεγάλα χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνονται κυρίως σε επιχειρήσεις.
Παράλληλα, περιορισμένη παραμένει η ένταξη σε ρυθμίσεις, καθώς μόλις το 6,65% των ληξιπρόθεσμων οφειλών (5,26 δισ. ευρώ) βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης. Οι ρυθμίσεις εντοπίζονται κυρίως σε μεσαία ποσά, ενώ στα πολύ μικρά και στα πολύ μεγάλα χρέη τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά.
Την ίδια ώρα, αυξημένες εμφανίζονται και οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να φτάνουν τα 2,499 δισ. ευρώ και τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων τα 722 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Επτά σημεία άμυνας από τις ελληνικές τράπεζες στην κρίση του πολέμου (πίνακας)
ΔΕΗ: Βγαίνει ο «λογαριασμός» για τις αποζημιώσεις μονάδων εφεδρείας στα νησιά
Τυχερά παιχνίδια: Το ρεκόρ του 2025 και οι προκλήσεις του 2026
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
