search icon

Οικονομία

Σκυλακάκης στο Economist: «Κλειδί» οι επενδύσεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Σε συνεννόηση με τους θεσμούς τα επόμενα μέτρα ελάφρυνσης - «Όχι» στα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα - Πως θα επιτευχθεί ο στόχος για υψηλή ανάπτυξη με επενδύσεις

«Να μη συνθλιβεί από τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα» η αναπτυξιακή πορεία της χώρας μετά το 2022 και την επαναφορά κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη μετά την πανδημία», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Μηδέν άγαν», τόνισε ο ο κ.Σκυλακάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα: «Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης».  «Να έχουμε τη δυνατότητα να κινούμαστε σταθερά» όπως εξήγησε δηλαδή ότι ούτε υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα, αλλά ούτε υπερβολικά χαμηλά.

«Δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι οι στόχοι που θα τεθούν μετά την κρίση, αλλά εμείς σκοπεύουμε να ανταπροκριθούμε» ανέφερε, υπογραμμίζοντας όμως πως «το βάρος των πλεονασμάτων μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη». Επικαλέστηκε την ύπαρξη συναίνεσης αφού «δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις σε όλο το πολιτικό φάσμα που να παρέχουν πλέον άλλη λύση πέραν από τη δημοσιονομική βιωσιμότητα».

Στη βάση θα σχεδιαστούν τα μέτρα για την επόμενη μέρα της πανδημίας και τόνισε και πως «όλα τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν σε σχέση φόρους κεφαλαίου και εργασίας μετά από συζήτηση με τους θεσμούς». Θύμισε μάλιστα ότι ο προϋπολογισμός ξεπερνούσε τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων τα προηγούμενα χρόνια -που όμως η Ανάπτυξη ήταν το ζητούμενο και δεν ερχόταν.

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης η ελληνική οικονομία χαρακτηρίστηκε τα τελευταία χρόνια από αργούς ρυθμούς ανάπτυξης εξαιτίας του μεγάλου επενδυτικού κενού που διαμορφώνονταν στο 10%, εξηγώντας ότι «η λογική μέχρι πρότινος ήταν τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα και χαμηλή ανάπτυξη. Εμείς την αλλάζουμε σε μεσαία πλεονάσματα και υψηλή ανάπτυξη με κάλυψη του επενδυτικού κενού».

Αναφερόμενος στις παράγοντες που συντηρούν το επενδυτικό κενό και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή του ο κ. Σκυλακάκης απαρίθμησε:

Οι παραπάνω παρεμβάσεις «θα βελτιώσουμε και τους μακροπρόθεσμους όρους βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος των μέτρων στήριξης που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας δεν θα είναι σημαντικός καθώς τα μέτρα είναι προσωρινά.

Διαβάστε ακόμα:

ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ: 4 στις 10 μικρές επιχειρήσεις φοβούνται «λουκέτο»

«Στροφή» στα online τυχερά παιχνίδια – Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία

O 33χρονος γκουρού των κρυπτονομισμάτων που «τρομάζει» μια ολόκληρη χώρα

Exit mobile version