search icon

Οικονομία

Σταϊκούρας: Το σχέδιο «Ηρακλής» δεν συνιστά κρατική ενίσχυση

Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου και τις λύσεις που παρέχει σε δανειολήπτες ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο

Μείωση άνω των 30 δισ. ευρώ, ή πλέον του 40% των «κόκκινων δανείων», προβλέπει η κυβέρνηση από την εφαρμογή του σχεδίου «ΗΡΑΚΛΗΣ». Σε αυτό συντείνουν και οι εκτιμήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα οφέλη από την λύση αυτή είναι, σύμφωνα με τον κύριο Σταϊκούρα:

– επανεκκίνηση της πιστωτικής επέκτασης.

– υλοποίηση νέων επενδύσεων, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αξιοποίηση αδρανών πόρων της οικονομίας, βελτίωση του αξιόχρεου της χώρας.

– λύσεις σε δανειολήπτες που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ικανότητες αποπληρωμής, αλλά με δίκαιο τρόπο για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Μιλώντας στη Βουλή για το Σχέδιο Νόμου που έχει κατατεθεί, ο κύριος Σταϊκούρας παρουσίασε τα βασικά στοιχεία που στόχος έχουν την σημαντική μείωση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.

Συγκεκριμένα:

– η δυνατότητα αναβολής της πληρωμής μέρους της αμοιβής του διαχειριστή αν δεν πετύχει τους συμφωνημένους στόχους, ή

– η δυνατότητα αναβολής της πληρωμής μέρους του τοκομεριδίου στους κατόχους των ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας.

Το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» δεν συνιστά κρατική ενίσχυση, σύμφωνα με την επίσημη απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θετική ήταν κατ’ αρχήν επίσης και η επίσημη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Exit mobile version