search icon

Οικονομία

Στοχευμένα με κριτήρια το χριστουγεννιάτικο βοήθημα – Θα αφορά τα ευάλωτα φτωχά νοικοκυριά

«Στο ζύγι» το έκτακτο βοήθημα και η παράταση του lockdown

Όσο διευρύνονται και επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, τόσο περιορίζεται τελικά το κονδύλι για το έκτακτο βοήθημα και η περίμετρος των δικαιούχων που θα το λάβουν τα Χριστούγεννα.

Οι σχετικές εξαγγελίες δεν έγιναν τελικώς την Παρασκευή όπως προς στιγμήν διαφαινόταν. Θα επακολουθήσουν από Δευτέρα και τις επόμενες μέρες -μέχρι την κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή την Παρασκευή ενδεχομένως- αφού καθοριστεί και το τελικό κονδύλι που θα διατεθεί.

Το επίδομα όπως όλα δείχνουν θα αφορά στοχευμένα τα ευάλωτα φτωχά νοικοκυριά που για διάφορους λόγους δεν έτυχαν στήριξης τους προηγούμενους μήνες. Εκτός από εισοδηματικά κριτήρια θα τεθούν ενδεχομένως και κοινωνικά (πχ πολύτεκνοι ή μακροχρόνια άνεργοι γονείς κλπ).

Το επίδομα θα αφορά κυρίως στο ιδιωτικό τομέα. Δεν θα αφορά συνταξιούχους ή δημόσιο τομέα που δεν επλήγησαν ή θα λάβουν και αναδρομικά.

Ωστόσο όσο εντείνεται ο κίνδυνος παρατάσης των περιοριστικών μέτρων και αυξάνονται οι ανάγκες πληρωμών για έκτακτες αποζημιώσεις και άλλα μέτρα στήριξης, τόσο κλείνει η περίμετρος των δικαιούχων του χριστουγεννιάτικου μποναμά.

Καθώς πρόκειται για κοινωνική (προνοιακή) παροχή και όχι κοινωνικό «μέρισμα» από περίσσευμα πλεονάσματος λιτότητος του δεκαμήνου που πέρασε, το βοήθημα θα δοθεί στοχευμένα με εισοδηματικά και κοινωνικό κριτήρια, και όχι οριζόντια.

Για παράδειγμα, η σκέψη για χορήγηση πλήρους δώρου Χριστουγέννων μάλλον εγκαταλείπεται γιατί θα κόστιζε 200 εκατ. ευρώ, αν οι αναστολές σταματούσαν στις 30 Νοεμβρίου. Αντιθέτως όμως, αν παραταθούν, το ποσό μπορεί και να ξεπεράσει τελικά τα 300 ευρώ.

Αντίστοιχα και όσες άλλες αποζημιώσεις χρειαστεί να δοθούν σε νοικοκυριά και επαγγελματίες που μπορεί να κλείσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, μειώνει τους πιθανούς δικαιούχους (αφού θα επιδοτούνται από το Κράτος για άλλους λόγους) αλλά και τα διαθέσιμα κονδύλια που θα δίνονταν αν δεν ανατρέπονταν τα μέχρι προχθές δεδομένα.

Διαβάστε ακόμη:

Lockdown: Σαρωτικοί έλεγχοι λίγο πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας (vid)

Ευρωαγορές: Ανοδικές τάσεις στο κλείσιμο μίας αποδοτικής εβδομάδας

Κορωνοϊός: Εγκύκλιος για τις αλλαγές στο Δημόσιο – Τι ισχύει για άδεια ειδικού σκοπού, τηλεργασία, ωράρια

Exit mobile version