search icon

Οικονομία

Τεκμήρια: Πώς θα χαλαρώσει η «θηλιά» για 1,7 εκατομμύρια φορολογουμένους

«Κόφτης» στη... φοροπαγίδα – Μισθωτοί και συνταξιούχοι τα μεγάλα «θύματα»

Μετά από δεκαετίες επιβολής σκληρών και άδικων τεκμηρίων διαβίωσης, η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για μείωσή  τους κατά 30% –αν και όχι κατάργηση όμως- από το 2025,  οδηγεί σε δραστική ελάφρυνση περίπου 1,75 εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Τα τεκμήρια επεβλήθησαν για να «πιαστούν» όσοι ξοδεύουν πολλά, αλλά δηλώνουν «ψίχουλα» στην εφορία. Η κρίση της τελευταίας δεκαετίας όμως εγκλώβισε εκατοντάδες χιλιάδες νομοταγείς και  τις οικογένειές τους σε επαχθή φοροπαγίδα.

Το καθεστώς αυτό αλλάζει, με τον «κόφτη» κατά 30% από το 2025.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την εφαρμογή του μέτρου που εξήγγειλε η κυβέρνηση, οι περισσότεροι ωφελημένοι θα είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι!

Πλασματικά εισοδήματα 6 δισ. ευρώ

Με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, περίπου 1,8  εκατομμύρια φορολογούμενοι κάθε χρόνο «πέφτουν στην παγίδα» των τεκμηρίων (ακόμα και το 2021 που λόγω COVID είχαν ανασταλεί). Και πληρώνουν φόρο για εισόδημα 9 δισ. ευρώ, ενώ δηλώνουν οι ίδιοι μόλις τρία δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, και με μείωση κατά 30% στα τεκμήρια, θα δουν πολύ σημαντική ελάφρυνση .

Συγκεκριμένα:

Μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι τα περισσότερα «θύματα» του μέτρου.

Συγκεκριμένα, ανά πηγή εισοδήματος:

Οι τεκμαρτές δαπάνες που απειλούν να αυξήσουν τη φορολογία των φυσικών προσώπων, είναι οι ακόλουθες:

1. κατοικίες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας, είτε είναι ιδιόκτητη, είτε με ενοίκιο -ή ακόμα και με δωρεάν παραχώρηση.

2. ΙΧ αυτοκίνητα: το τεκμήριο διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα 1.200 κ.εκ. και άνω.

3. δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

4. δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

5. σκάφη αναψυχής με βάση το μήκος τους.

6. πισίνες ανάλογα με την επιφάνειά τους ή και το αν είναι εξωτερικές ή εσωτερικές.

7. δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, εντός του έτους, όπως ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής και  αγαθών μεγάλης αξίας.

8. ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης ύψους 3.000 ευρώ για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν χαμηλότερο πραγματικό εισόδημα, από το τεκμαρτό τους, έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη διαφορά, .επικαλούμενοι εισοδήματα τα οποία είναι αφορολόγητα ή φορολογήσιμα, εισοδήματα προηγουμένων οικονομικών ετών ή με τη λήψη δανείων.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλο έλλειμμα σπιτιών για το «Σπίτι μου» στην Αθήνα – Μόλις 32% των αγγελιών πληροί τις προϋποθέσεις λένε οι μεσίτες (πίνακες)

«Ώρα ΕΝΦΙΑ»: Ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Ελένη Κ»: Ένα βαπόρι από τον Πειραιά με… ρότα για το σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version