Μεγάλο έλλειμμα κατοικιών που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» του υπουργείου Εργασίας, βλέπουν οι μεσίτες, διαπιστώνοντας ότι μόλις 3 στις 10 κατοικίες που είναι αυτή την στιγμή προς διάθεση μέσα από τα μεσιτικά γραφεία στις αγγελίες πληροί αυτή τη στιγμή τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν ουκ ολίγες ομάδες που έχουν κατακλυστεί εσχάτως από αιτήματα ενδιαφερομένων, αναζητώντας εναγωνίως σπίτια προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα στο οποίο, ως γνωστόν συμμετέχουν όλες οι συστημικές τράπεζες και αφορά τη λήψη ευνοϊκών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας 25 έως 39 ετών.

Όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής στις αγγελίες αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα μέσω των μεσιτικών γραφείων κοντά στις 45.685 κατοικίες με μόλις 14.899 ή αλλιώς ένα 32% που πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος (αξίας μέχρι 150.000 ευρώ, έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 έτη κατά το χρόνο απόκτησής του όπως προκύπτει από την άδεια οικοδομής).

Το ποσοστό αυτό της μεσοσταθμικής διαθεσιμότητας θα έχει μειωθεί έτι περαιτέρω πολύ σύντομα, την ίδια στιγμή που όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου στο newmoney.gr κ. Λευτέρης Ποταμιάνος ήδη παρατηρείται αύξηση τιμών σε αυτές τις κατηγορίες των ακινήτων από τους ιδιοκτήτες.

Τα στοιχεία προκύπτουν από τα μέλη του Συλλόγου με βάση μελέτη που πραγματοποιήθηκε και «είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας εκατοντάδων επαγγελματιών μεσιτών, του Σ.Μ.Α.Σ.Α.Α., με πανεπιστημιακούς επιστήμονες οι οποίοι έχουν εξειδίκευση στην ανάλυση δεδομένων και την στατιστική παρουσίαση πραγματικών στοιχείων», όπως αναφέρεται σχετικά.

«Ως σκέψη και πρόθεση η προσπάθεια αυτή είναι εξαιρετική και την επικροτούμε, όμως το σοβαρό θέμα που προκύπτει είναι ότι είναι λίγο το 32% των ακινήτων που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Ο Σύλλογος Μεσιτών ήδη διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια για όλους τους υποψήφιους αγοραστές, ούτε καν για την αρχική φάση του εγχειρήματος, πολλώ μάλλον και για τη συνέχεια όπου η σκέψη του Υπουργείου είναι το πρόγραμμα να διευρυνθεί», επισημαίνει ο κ. Ποταμιάνος, με τους μεσίτες να έχουν επανειλημμένα αναφέρει ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες να ανοίξουν ακίνητα που αυτή την στιγμή είναι σε αχρησία και κλειστά από τους ιδιοκτήτες. Oι ίδιοι δηλώνουν ότι θα μπορούσαν, εκ των προτέρων, να συνδράμουν την Πολιτεία προκειμένου να αποφεύγονται αστοχίες: «Ο Σ.Μ.Α.Σ.Α.Α., με τα 2.000 και πλέον μέλη του, δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι παράγει, εκτός των άλλων και επιστημονικό έργο υψηλής αξίας, κι έχει έρθει η ώρα, η εκάστοτε κυβέρνηση και να συμβουλεύεται αλλά και να απευθύνεται  για βοήθεια στον Σύλλογο μας ώστε να αποφευγονται αστοχίες όπως του προγράμματος  “Σπίτι μου”».

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα για την πιστωτική κάρτα: Πώς μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μπορούν να κλέψουν το PIN σας

«Ώρα ΕΝΦΙΑ»: Ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πέντε εντυπωσιακές βίλες προς ενοικίαση στο κρατίδιο της Μυκόνου – Οι τιμές είναι αυτές που φαντάζεστε

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ