search icon

Οικονομία

Τι αλλάζει στο καθεστώς της μερικής απασχόλησης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν εργοδότες και εργαζόμενοι

Ενας εργαζόμενος απασχολείται στο εμπόριο με καθεστώς μερικής απασχόλησης από Δευτέρα έως Παρασκευή επί 4ωρο ημερησίως (σύνολο 20 ώρες). Τι θα αλλάξει αν χρειαστεί να δουλέψει περισσότερες ώρες;

1. Προσαύξηση ωρομισθίου: Με τις νέες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που προωθούνται προς ψήφιση , κάθε ώρα επιπλέον του συμφωνημένου 4ώρου θα αμείβεται πλέον με προσαύξηση ωρομισθίου 12%.

2. Υπερεργασία: Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ώρες την εβδομάδα, ο εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται 5 επιπλέον ώρες την εβδομάδα χωρίς αυτό να λογίζεται υπερωρία. Οι ώρες αυτές υπερεργασίας (41η, 42η, 43η, 44η, 45η ώρα) αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20% .

3. Υπερωρία: Υπερωριακή εργασία θεωρείται η απασχόληση πέραν των 9 ωρών ημερησίως στο πλαίσιο της 5ήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Αντίθετα για τους εργαζόμενους με το σύστημα της 6ήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, ως υπερωριακή εργασία θεωρείται η απασχόληση πέραν των 8 ωρών ημερησίως. Η υπερωρία αμείβεται με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%.

 4. Εκ περιτροπής απασχόληση: Στην εκ περιτροπής απασχόληση, ο εργαζόμενος απασχολείται από μία έως τέσσερεις ημέρες την εβδομάδα η λιγότερες ημέρες το μήνα η λιγότερους μήνες το χρόνο , αλλά με πλήρες 8ωρο. Έτσι , σύμφωνα με τις νέες διατάξεις κάθε επιπλέον ώρα εργασίας πάνω από το 8ωρο ημερησίως θεωρείται και πρέπει να αποζημιώνεται ως υπερωρία (προσαύξηση 40%).

Exit mobile version