search icon

Τράπεζες

Alpha Bank: Στα €297 εκατ. τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους – Προχωρά το Project Tomorrow

Η διοίκηση αναμένεται να κλείσει σύντομα και τις συναλλαγές Orbit και Sky, επιτυγχάνοντας νωρίτερα τους στόχους του επιχειρηματικού σχεδίου - Κάτω από 6 δισ. ευρώ τα NPEs - Στο 5,8% η απόδοση ίδιων κεφαλαίων στο 9μηνο – Αύξηση των δανειακών χορηγήσεων στα 3,8 δισ. ευρώ – Τι δήλωσε ο CEO, Βασίλης Ψάλτης

Στα 297 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους της Alpha Bank στο 9μηνο 2021, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με την τράπεζα να βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου της για το έτος.

Όπως έγινε γνωστό σε σχετική ενημέρωση, τα νέα για τα προβληματικά δάνεια είναι θετικά, με την τράπεζα να βελτιώνει τον στόχο για το έτος από 120μ.β., σε 90μ.β. Παράλληλα, η μεγαλύτερη από τις εναπομείνασες συναλλαγές, το Project Cosmos , έκλεισε τον Οκτώβριο, ενώ η διοίκηση αναμένεται να κλείσει σύντομα και τις συναλλαγές Orbit και Sky, επιτυγχάνοντας νωρίτερα τους στόχους του επιχειρηματικού σχεδίου.

Παράλληλα, μετά και την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την Nexi για τον κλάδο του Merchant Acquiring, άμεση αναμένεται να είναι και η υπογραφή συμφωνιών για την πώληση της Alpha Bank Αλβανίας. Σημειώνεται πως μη δεσμευτικές προσφορές έχουν ληφθεί και για την πώληση της θυγατρικής στο Λονδίνο αλλά και για το project Skyline στα ακίνητα, εξελίξεις που πιστοποιούν ότι η εκτέλεση του επιχειρηματικού πλάνου τρέχει πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι αρχικώς προέβλεπε η αγορά.

Ακόμη, σημειώνεται πως η Alpha Bank προχωρά και στην επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, καθώς οι εκταμιεύσεις και οι αποπληρωμές στο τρίμηνο δείχνουν επιτάχυνση της αύξησης των δανείων, με την τράπεζα να έχει ήδη πετύχει ποσοστό άνω του 13% του 4ετούς στόχου επέκτασης του επιχειρηματικού βιβλίου.

Ταυτόχρονα, η μείωση των προβληματικών δανείων, η ολοκλήρωση της εθελουσίας στην Ελλάδα και η απόσχιση του κλάδου Merchant Acquiring έχουν ήδη κλειδώσει 50% της αναμενόμενης μείωσης του κόστους, με το όφελος των σχεδόν 100 εκατ .να έρχεται ήδη από το 2022.

Τέλος, οι θετικές προοπτικές για την αύξηση των δανείων, η εξασφαλισμένη μείωση του κόστους αλλά και η καλύτερη συμπεριφορά των προβληματικών δανείων, τονίζεταιο από την τράπεζα, συνθέτουν μια πολύ θετική εικόνα για τις προοπτικές του επόμενου έτους. Η Alpha Bank κινείται εντός στόχων και με υψηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και, παράλληλα, μειώνει το ρίσκο εκτέλεσης των διαφόρων συναλλαγών που συμπεριλαμβάνονται στο πλάνο της, καταγράφοντας ισχυρή δυναμική που σύντομα θα αποτυπωθεί και στην αποτίμηση της μετοχής στο ταμπλό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της τράπεζας για τα οικονομικά αποτελέσματα αναφέρει:

Αυξημένη τραπεζική δραστηριότητα το γ΄ τρίμηνο 2021

Τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου 2021 επιτρέπουν στην Alpha Bank να ξεπεράσει το βραχυπρόθεσμο στόχο για απόδοση ιδίων κεφαλαίων1 στο 5% για το 2021

Μη λαμβανομένων υπόψη των Zημιών απομείωσης αναφορικά με τις συναλλαγές χαρτοφυλακίων ΜΕΑ, οι ζημίες απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου μειώθηκαν περαιτέρω το γ’ τρίμηνο του 2021 σε Ευρώ 59 εκατ. με αποτέλεσμα το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CοR) να διαμορφώνεται σε 60 μονάδες βάσης2, δηλαδή χαμηλότερο του 1% για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ τα έξοδα διαχείρισης δανείων της Cepal, τα οποία αναταξινομήθηκαν στις «Ζημίες Απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων» το γ’ τρίμηνο, ανήλθαν σε Ευρώ 24 εκατ. Μη λαμβανομένων υπόψη των Zημιών απομείωσης αναφορικά με τις επικείμενες συναλλαγές χαρτοφυλακίων ΜΕΑ, το κόστος πιστωτικού κινδύνου ως ποσοστό των χορηγήσεων μετά από προβλέψεις αναμένεται να ανέλθει σε 90 μονάδες βάσης το 2021, χαμηλότερο του (αρχικού) τεθέντος στόχου βάσει του Επιχειρηματικού Σχεδίου.

Κεφαλαιακή Eπάρκεια – Ρευστότητα και Διαχείριση των Καθυστερήσεων με στόχο την απόδοση ιδίων κεφαλαίων

Ουσιαστική αλλαγή προς ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό επιχειρηματικό και λειτουργικό μοντέλο

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, δήλωσε:

«Η επιτυχής ολοκλήρωση του Project Galaxy τον Ιούνιο και η υπογραφή της συμφωνίας για το Project Cosmos τον Οκτώβριο συνιστούν σημαντική πρόοδο στην προσπάθειά μας να μετασχηματίσουμε την Alpha Bank σε μία Τράπεζα πιο ανθεκτική και αποδοτική, ικανή να αξιοποιήσει το ακόμη ισχυρότερο κεφαλαιακό της προφίλ για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος των Μετόχων, των Πελατών και της Κοινωνίας.

Κατά το Εννεάμηνο του 2021, τα προσαρμοσμένα Κέρδη μας μετά από Φόρους ανήλθαν σε Ευρώ 300 εκατ., εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων, επιτυγχάνοντας Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων ύψους 5,8%. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά πάνω στους κύριους πυλώνες του Στρατηγικού μας Σχεδίου “Project Tomorrow”, που είναι η πελατοκεντρική μας ανάπτυξη, η αναβάθμιση του λειτουργικού μας μοντέλου και η περαιτέρω ενίσχυση της οργανωτικής μας αποτελεσματικότητας, προκειμένου να αυξήσουμε την κερδοφορία μας σε διψήφια ποσοστά.

Επιβεβαίωση αυτής μας της δέσμευσης αποτελεί και η δημόσια παρουσίαση της προόδου του Προγράμματος Μετασχηματισμού μας “the alpha blueprint”, η οποία έτυχε θερμή υποδοχής, τόσο από τους Ανθρώπους μας όσο και από την αγορά.

Η Alpha Bank παρείχε σημαντική στήριξη στην ελληνική οικονομία, με δάνεια ύψους Ευρώ 3,8 δισ. κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, με παράλληλη επιτάχυνση του ρυθμού πιστωτικής της επέκτασης. Η αύξηση των χορηγήσεων και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος συνέβαλαν στην ενίσχυση των Καθαρών Εσόδων από Προμήθειες σε Ευρώ 109,8 εκατ. στο γ’ τρίμηνο του 2021, επίδοση που ξεπερνά τον στόχο των Ευρώ 100 εκατ. για δεύτερο συνεχές τρίμηνο.

Επιπλέον, έχουμε ήδη επιτύχει περίπου το 50% του προβλεπόμενου για την περίοδο 2021-2024 στόχου μείωσης του κόστους, διασφαλίζοντας οφέλη, αρχής γενομένης από το 2022. Το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού (“the alpha blueprint”) βρίσκεται σε πλήρη υλοποίηση για την επίτευξη και των υπόλοιπων στόχων αποδοτικότητας.

Ως αποτέλεσμα της αναταξινόμησης της περιμέτρου των δανείων της συναλλαγής “Cosmos” στα “Στοιχεία Ενεργητικού προς Πώληση”, σε συνέχεια της σχετικής συμφωνίας μας με την Davidson Kempner, πετύχαμε μία πολύ ουσιαστική μείωση των μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, με το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου να μειώνεται σε ποσοστό χαμηλότερο του 1%, για τρίτο συνεχές τρίμηνο. Η επικείμενη ολοκλήρωση των συναλλαγών που δρομολογούμε θα διασφαλίσει την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού μας, καθώς βρισκόμαστε σε τροχιά επίτευξης του στόχου μας να μειώσουμε τον Δείκτη μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων μας σε μονοψήφιο ποσοστό στις αρχές του 2022.», κατέληξε ο κ. Ψάλτης.

Δείτε εδώ την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τράπεζας 

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλες ελλείψεις στην αγορά – Αναζητούνται από τσιπάκια και γυαλί μέχρι… τενεκεδάκια (pics)

JP Morgan: Σε επενδυτική βαθμίδα το β΄εξάμηνο του 2022 η Ελλάδα

Ενεργειακή κρίση: Έτοιμος για νέα παρέμβαση δηλώνει ο Ντράγκι

 

Exit mobile version