search icon

Τράπεζες

Ελληνικές τράπεζες: Ελεύθερα τα μερίσματα από 1/1/2027 – Ανεβαίνει ο πήχης των αποδόσεων

Από το 2027, οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία στη διανομή μερισμάτων, χωρίς προηγούμενη έγκριση του SSM - Οι αποδόσεις προς τους μετόχους ενισχύονται, με διανομές άνω του 60% των κερδών και έμφαση στα μετρητά - Ελληνικές τράπεζες: Με «ελευθέρας» το μέρισμα – Το φθινοπωρινό στοίχημα με τον SSM

To πράσινο φως έλαβαν οι συστημικές ελληνικές τράπεζες προκειμένου να μπορούν να διανέμουν μερίσματα χωρίς προηγούμενη έγκριση του SSM. Η άρση των περιορισμών θα ισχύσει για τα μερίσματα από τα κέρδη του 2026 και η επίσημη έγκριση αναμένεται να το ανακοινώσουν όταν λάβουν τα αποτελέσματα του SREP το 4ο τρίμηνο του 2027.

Με επιστολή που έλαβαν οι ελληνικές τράπεζες επισημαίνεται ότι η “διανομή μερίσματος” δεν θα χρειάζεται πλέον έγκριση. Ας σημειωθεί πως αυτό θα είναι το κεντρικό σημείο που θα παρουσιάσουν οι τράπεζες στους αναλυτές κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους που ξεκινάει από τα τέλη Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ διαφοροποιημένη ήταν η πολιτική του SSM σε ότι αφορά τα κεφαλαιακά αποθεματικά του δεύτερου πυλώνα η μείωση των οποίων απελευθερώνει κεφάλαια για τις τράπεζες γεγονός που τις κάνει ακόμη ανετότερες σε ότι αφορά τις διανομές.

Το SREP είναι η ετήσια εποπτική αξιολόγηση που πραγματοποιεί η ΕΚΤ, μέσω του SSM, στις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης. Αποτελεί ουσιαστικά ένα συνολικό «τεστ αντοχής» της λειτουργίας και της χρηματοοικονομικής τους κατάστασης. Οι επόπτες εξετάζουν τέσσερις βασικούς άξονες: το επιχειρηματικό μοντέλο, δηλαδή τη βιωσιμότητα της κερδοφορίας, τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση κινδύνων, την κεφαλαιακή επάρκεια απέναντι σε πιστωτικούς, αγοραίους και λειτουργικούς κινδύνους και, τέλος, τη ρευστότητα, ώστε να διαπιστωθεί αν η τράπεζα μπορεί να ανταποκριθεί σε συνθήκες έντονης πίεσης ή μαζικών εκροών καταθέσεων.

Οι τράπεζες ανεβάζουν τον πήχη στις αποδόσεις προς τους μετόχους

Οι επιστροφές κεφαλαίου προς τους μετόχους αναδεικνύονται σε έναν από τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την επενδυτική εικόνα των ελληνικών τραπεζών. Η ισχυρότερη κεφαλαιακή τους θέση, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να παράγουν κεφάλαια μέσα από την ίδια τη λειτουργία τους, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυξημένες διανομές, με τα μερίσματα να αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία.

Στο εξής, η αξιολόγηση των τραπεζών από την αγορά δεν θα εξαρτάται μόνο από την πορεία της κερδοφορίας τους, αλλά και από το ποσοστό των κερδών που θα επιστρέφει στους μετόχους. Οι διανομές αυτές θα πραγματοποιούνται τόσο μέσω μερισμάτων όσο και μέσω προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών, με τις διοικήσεις να καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ανταμοιβή των επενδυτών και στη διατήρηση ισχυρών κεφαλαιακών αποθεμάτων.

Η πολιτική αυτή αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο για την ενίσχυση της ελκυστικότητας των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, οι οποίες έχουν ήδη διαγράψει μια ιδιαίτερα θετική πορεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, οι συστημικές τράπεζες αναμένεται να διανείμουν το 2027 πάνω από το 60% των κερδών που θα εμφανίσουν το 2026. Για το 2028, το ποσοστό διανομής εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 60% των κερδών του 2027, επιβεβαιώνοντας τη διάθεση για διατήρηση υψηλών αποδόσεων προς τους μετόχους.

Το στοιχείο που ξεχωρίζει, ωστόσο, είναι η αλλαγή στη σύνθεση των επιστροφών, με τα μερίσματα σε μετρητά να κερδίζουν έδαφος έναντι των επαναγορών μετοχών. Για το 2027, οι εκτιμήσεις τοποθετούν τις διανομές μετρητών στο 53,5% των κερδών, ενώ μόλις το 7% αναμένεται να κατευθυνθεί σε επαναγορές ιδίων μετοχών. Η τάση αυτή σηματοδοτεί μια πιο άμεση ανταμοιβή των μετόχων, ενισχύοντας τη σημασία της μερισματικής απόδοσης ως κριτηρίου για τις επενδυτικές τους επιλογές.

Exit mobile version