search icon

Τράπεζες

Ποια είναι τα οκτώ credit funds που διεκδικούν τα κόκκινα δάνεια

Εντός Σεπτεμβρίου οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν στον SSM τα σχέδια και τις προτάσεις τους για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων - Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θέσει ήδη τους στόχους σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, οι οποίοι και θα ελέγχονται αυστηρά κάθε τρίμηνο

Εντός Σεπτεμβρίου οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν στον SSM τα σχέδια και τις προτάσεις τους για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων – Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θέσει ήδη τους στόχους σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, οι οποίοι και θα ελέγχονται αυστηρά κάθε τρίμηνο

του Δημήτρη Παφίλα

Με προσωπικούς στόχους-κλειδιά ανά τρίμηνο θα δεσμεύονται οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (Non Performing Loans – NPLs), καθώς ο SSM έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το θέμα εποπτείας των εν λόγω δανείων.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί ο κύκλος των αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και η τοποθέτηση της νέας διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να επιταχυνθεί η δυναμική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Εντός του Σεπτεμβρίου, εξάλλου, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν στον SSM τα σχέδια και τις προτάσεις τους για τη διαχείριση των NPLs, ώστε στη συνέχεια να οριοθετηθούν οι στόχοι για την τριετία 2017-2019.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θέσει ήδη τους στόχους σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, οι οποίοι και θα ελέγχονται αυστηρά κάθε τρίμηνο.

Το οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων είναι η ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου -το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016- ώστε να προστεθούν νέες λύσεις και δυνατότητες.

Για την εκμετάλλευση των NPLs ενδιαφέρον μέχρι στιγμής φέρεται να εκδηλώνουν 7-8 funds. Το καίριο επίσης ερώτημα είναι ποιοι θα τοποθετήσουν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση αυτών των προβληματικών δανείων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται ενεργούν από κοινού, ενώ ένα τέτοιο σύστημα είχε ακολουθήσει παλαιότερα η Εθνική στην Atlantic Βank στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα funds που ενδιαφέρονται για τα ελληνικά κόκκινα δάνεια είναι τα εξής:

Exit mobile version