search icon

Πολιτική

Γεννηματά: Κατηγορίες προς την κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγορεί ανοιχτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφεύγει τον διάλογο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας

Με σοβαρές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας «αμπαλάρει» η Φώφη Γεννηματά τις προτάσεις της για την υπέρβαση της επιδημιολογικής και οικονομικής κρίσης.

Η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής, με την εισαγωγική της τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, περιγράφει με γκρίζες αποχρώσεις την κυβερνητική αντίδραση απέναντι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και κατηγορεί ανοιχτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφεύγει τον διάλογο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

Αφορμή για την επικριτική επισήμανση στάθηκε ως φαίνεται το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την πανδημία που κατέθεσε στη Βουλή η κ. Γεννηματά. Ωστόσο, η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ επιμένει στην αποστολή προσκλήσεων για ανταλλαγή απόψεων, καταθέτοντας καταρχάς τις δικές της προτάσεις -όπως έκανε σήμερα μέσω της τηλεδιάσκεψης του Πολιτικού Συμβουλίου.

Ποιο είναι το κλειδί -σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά- για να πετύχει το άνοιγμα των διάφορων δραστηριοτήτων με ασφάλεια; «Τα μαζικά τεστ με μέριμνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με κινητά συνεργεία, ακόμη και στο σπίτι ή σε ειδικές δομές, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για κάθε περιοχή και να απελευθερώνουμε σταδιακά κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες», δηλώνει η κυρία Γεννηματά καλώντας την κυβέρνηση:

Σε αντίθεση με τον κυβερνητικό προσανατολισμό για οριζόντιο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, όταν η επιδημιολογική εικόνα ανάψει πράσινο φως, το Κίνημα Αλλαγής προτείνει μικρά βήματα από νομό σε νομό. «Με μαζικά τεστ σε έναν νομό και επανάληψή τους μετά από 20 μέρες, το κράτος αποκτά πλήρη υγειονομική εικόνα και μπορεί να “στεγανοποιήσει” την περιοχή, επιτρέποντας το εσωτερικό της άνοιγμα», εκτιμά η Χαριλάου Τρικούπη.

Επίσης, στην εισήγησή της προς την κυβέρνηση σημειώνει ότι: «Εφόσον και όμοροι νομοί βελτιώνονται, τότε το άνοιγμα μπορεί να επεκταθεί, π.χ. σε όλη την Περιφέρεια ή σε συγκεκριμένες ζώνες. Διατηρώντας τα γενικά μέτρα (μάσκα, περιορισμό κινήσεων, τηλεργασία), μπορούμε σταδιακά να “απελευθερώσουμε” περιοχές ή περιφέρειες που δεν είναι φορτωμένες με κρούσματα».

Μέτρα και για τον τουρισμό

Για το Ταμείο Ανάκαμψης η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ λέει εν τω μεταξύ ότι είναι ένας επίπονος, αλλά θετικός συμβιβασμός. Η πρωτοβουλία της Κομισιόν -σύμφωνα με την κ. Γεννηματά- για μια Υγειονομική Ένωση, που δίνει έμφαση στον συντονισμό, την κοινή παρακολούθηση, την ανταλλαγή δεδομένων, την κοινή έρευνα, έρχεται σε συνέχεια των ερευνητικών και χρηματοδοτικών εγγυήσεων που κατάφερε με το εμβόλιο, ώστε να μη δημιουργηθεί μια Ευρώπη διαφορετικών “εμβολιαστικών ταχυτήτων”.

Στην παρούσα φάση όμως, το Κίνημα Αλλαγής προτρέπει την κυβέρνηση να λάβει ισχυρά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων. Για την τόνωση δε της ανταγωνιστικότητας του Τουρισμού ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και διαμονή το 6%, ώστε το 2021 να γίνει γρήγορα η ανάκαμψη του κλάδου.

Έντονη κριτική ασκούν και στο Σχέδιο Πισσαρίδη, παρότι αναγνωρίζουν ότι «έχει κάποιες καλές ιδέες»: «Δεν στηρίζεται σε μεσοπρόθεσμο σχέδιο, άρα δεν έχει στέρεες δημοσιονομικές βάσεις, δεν έχει στόχους για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, αφήνει έξω τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, το κοινωνικό κράτος».

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Ελπίδες ανάκαμψης μετά την πτώση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Πιστώνονται 276 εκατ. ευρώ σε επιπλέον 99.012 δικαιούχους

Συνεργασία Υπουργείου Ανάπτυξης και Google Ελλάδος για τη στήριξη του λιανικού εμπορίου

Exit mobile version