search icon

Πολιτική

Οι κινήσεις Μητσοτάκη λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Τι «είπε» στη Μέρκελ για την Τουρκία μέσω ΕΛΚ - Πασιφανής στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να εξασφαλίσει μέσω του μαραθωνίου διαπραγματεύσεων ένα πλαίσιο συμφωνίας των Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση της προσχηματικής αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας

Στον μαραθώνιο διαβουλεύσεων επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται για να επιμείνει στο ζήτημα των κυρώσεων προς την Τουρκία και το εμπάργκο όπλων.

Το Μέγαρο Μαξίμου επί της ουσίας, ούτε «δραματοποιεί» την κατάσταση, ούτε βάζει ψηλά τον πήχη για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ωστόσο επισημαίνει ότι η Ευρώπη έχει δει πλέον ότι η Τουρκία απορρίπτει την θετική ατζέντα και συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες -κάτι που υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητώντας από τους ομολόγους του να τηρήσουν τις αποφάσεις τους από τον περασμένο Οκτώβρη.

Ο κ. Μητσοτάκης σε όλες τις επαφές με τους κορυφαίους «παίκτες» της Ευρώπης διαμηνύει ότι η Άγκυρα έχει κάνει κάποιες κινήσεις «κατευνασμού» -όπως η απόσυρση του Ορούτς Ρέις-  όμως τόσο ο Ερντογάν όσο και επιφανή στελέχη του καθεστώτος του επιμένουν σε μια επιθετική ρητορική και επιχειρούν παράλληλα να καταστήσουν την Ελλάδα υπεύθυνη για το γεγονός ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι διερευνητικές επαφές.

Πασιφανής στόχος έτσι του κ. Μητσοτάκη μέχρι την έναρξη των εργασιών της αυριανής Συνόδου Κορυφής είναι να εξασφαλίσει μέσω του μαραθωνίου διαπραγματεύσεων ένα πλαίσιο συμφωνίας των Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση της προσχηματικής αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας. Οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν την σε θετικό κλίμα επικοινωνία που είχε τόσο με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν όσο και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες των Βρυξελλών.

Το ερώτημα που παραμένει αφορά στις επιφυλάξεις της Γερμανίας και στο αν θα υπάρξει τετ-α-τετ μέσα στις επόμενες ώρες μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και της καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ. Το σίγουρο είναι ότι η διστακτικότητα του Βερολίνου έχει προβληματίσει έντονα την ελληνική πλευρά για την στάση της- σήμερα δε, δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο υψώνει προστατευτικό χέρι στην Τουρκία. Τις επιφυλάξεις της Γερμανίας είχε καταδείξει με δηλώσεις του προ ημερών και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ο οποίος είχε πει στο POLITICO: «Δεν καταλαβαίνω πραγματικά την απροθυμία της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια δύναμη της οικονομίας της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα σε χώρες που πρέπει να υπακούσουν στο διεθνές δίκαιο». Ο κ. Δένδιας είχε μάλιστα συμπληρώσει το σχόλιό του με το «ερώτημα», γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε ακόμη και να θέσει το ζήτημα στο Βερολίνο «αντί η Γερμανία να συνειδητοποιήσει από μόνη της, από τους ελέγχους και τις ισορροπίες του δικού της συστήματος, ότι αυτό δεν είναι συμβατό με τον ρόλο της στην Ευρώπη».

Για τον κ. Μητσοτάκη «τα λόγια δεν αρκούν πλέον, χρειάζονται πράξεις» ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να «τιμήσει» τα συμπεράσματα του Οκτωβρίου– δηλαδή να συγκεκριμενοποιήσει το πλάνο κυρώσεων προς την Τουρκία εφόσον συνεχίσει την ίδια προκλητική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης και κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου συμμετέχει και η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Αναφερόμενος στην τουρκική συμπεριφορά, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες. «Η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε απευθυνόμενος στους άλλους ηγέτες του ΕΛΚ για να υπενθυμίσει στην συνέχεια τις προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας -με αποκορύφωμα τα Βαρώσια -και την ξεκάθαρη πλέον ρητορική της για λύση δύο κρατών. Με αφορμή την τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ έσπευσε να καταστήσει επίσης σαφές ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία. Όμως, όπως πρόσθεσε «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της, αν δεν της ασκηθεί πίεση».

Μιλώντας εν τω μεταξύ για την ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία – όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών. Η περιγραφή της κατάστασης από τον κ. Μητσοτάκη προς τους ομολόγους του στο ΕΛΚ ολοκληρώθηκε με την ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό και την εκ νέου εργαλειοποίησή του από την Τουρκία- με αφορμή τις αποκαλύψεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τόσο για το πρόσφατο ναυάγιο στη Λέσβο, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο Σομαλοί μετανάστες προωθούνται προς τα ελληνικά νησιά.

Διαβάστε ακόμα:

Οι Ελληνες εφοπλιστές ελέγχουν το 20% των αγοραπωλησιών παγκοσμίως

Καταλύτης νέων επενδύσεων στη φαρμακοβιομηχανία ο συμψηφισμός του clawback

Έρχεται το «ψεύτικο κρέας» – Πού είναι το εργοστάσιο που θα παράγει το… κρέας των φτωχών

Exit mobile version