search icon

Πολιτική

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της κτηματογράφησης

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι διατάξεις που εισάγονται έχουν στόχο την ταχεία ολοκλήρωση του Κτηματολογίου Ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτου

Ψηφίστηκε επί της αρχής από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης», το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για την επιτάχυνση της κτηματογράφησης, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών που διαθέτει το Ελληνικό Κτηματολόγιο στους πολίτες, καθώς επίσης και την αναδιοργάνωση του φορέα, ώστε να παρέχει καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη δήλωσε το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι διατάξεις που εισάγονται έχουν στόχο την ταχεία ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, προβλέπουν παράταση έως 31.12.2022 για τη διόρθωση ανακριβειών των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών και Ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτου.

«Αντιμετωπίζουμε ζητήματα, τα οποία αναζητούσαν λύσεις και επί πολλές δεκαετίες ήταν στο συρτάρι και χρόνιζαν. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε πολύ σύντομα αποτελέσματα και ότι σύντομα θα δούμε τα οφέλη από αυτή τη νομοθετική παρέμβαση», ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος και επανέλαβε ότι στόχος των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι η επιτάχυνση, η απλούστευση και η ασφάλεια.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι επιταχύνεται η διαδικασία ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης, η οποία θα επικυρώνεται αμέσως μετά την ανάρτηση και τις διορθώσεις της. «Το 98% των ακινήτων θα μπορούσε να έχει καταχωρηθεί στην κτηματογράφηση και να εγγραφεί στο κτηματολόγιο. Οι εκκρεμότητες όμως του 2% το κρατάει πίσω. Το 2% δεν μπορεί να εμποδίσει το 98%», ανέφερε ο Γιώργος Στύλιος.

Ακόμη, επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο προβλέπεται και ο τρόπος καταχώρισης και διόρθωσης των πρώτων εγγραφών για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές, στις οποίες η κτηματογράφηση περαιώθηκε χωρίς να ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων διόρθωσης ενστάσεων.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισήμανε ότι:

Νωρίτερα, κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτήτων Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, χαρακτήρισε ρηξικέλευθη και καθοριστική για την περαιτέρω εξέλιξη του κτηματολογίου την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να «περάσει» η αρμοδιότητα της περαίωσης και της οργάνωσης λειτουργίας στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στο κλίμα αυτό, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση για διαδικαστικά σημεία που αφορούν στη λειτουργία του κτηματολογίου. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι αφήνεται σε επόμενα νομοθετήματα σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την ουσία της κτηματογράφησης και με την τύχη πολλών ιδιωτικών ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων.

Θετικό χαρακτήρισε, επίσης, τον ηλεκτρονικό φάκελο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, σημειώνοντας ότι η ΠΟΜΙΔΑ το είχε θέσει ως πρώτο θέμα που πρέπει να λυθεί, στην ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόσθεσε δε ότι δεν αρκεί ο ηλεκτρονικός φάκελος, αλλά χρειάζεται και άμεση μείωση των πάμπολλων δικαιολογητικών που απαιτούνται για μια μεταβίβαση και έχουν φέρει σε απόγνωση πολίτες και συμβολαιογράφους.

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Ανάκαμψης: Δικαίωμα στο όνειρο αποκτά (ξανά) ο Ευρωπαϊκός Νότος

Νίκος Ταβουλάρης: Από το πλευρό του Νιάρχου μέχρι τις μέρες δόξας και την παρακμή των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Κατώτατος μισθός: Όλες οι αλλαγές σε 10 ερωτήσεις – απαντήσεις

 

Exit mobile version