search icon

Πολιτική

Αίτημα στην Κομισιόν για παροχή αδιάθετων πόρων του Sure

Στα 34,5 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας

epa06826679 European flags flutter in the wind in front of the European Commission in Brussels, Belgium, 21 June 2018. On sunday 24 June 2018 an informal working meeting on migration and asylum issues will take place in Brussels in order to work with a group of Heads of State or Government of Member States interested in finding European solutions ahead of the upcoming European Council. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε προσφάτως στην κατάθεση αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διάθεση πρόσθετων – αδιάθετων πόρων από το πρόγραμμα SURE, πώς ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα της Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση της προέδρου και 21 βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 34,5 δισ. ευρώ, ενώ την επόμενη βδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση την ενεργοποίηση του νέου προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την στήριξη επιχειρήσεων με κάλυψη των πάγιων δαπανών.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε ότι «Προχωράμε στην αξιοποίηση του 3-12 για τις κρατικές ενισχύσεις. Με διάταξη νόμου που θα καταθέσουμε την άλλη εβδομάδα στη Βουλή διαμορφώνεται προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης με μορφή επιδότησης παγίων δαπανών. Ενίσχυση με μορφή επιδότησης παγίων δαπανών για μη καλυπτόμενες δαπάνες. Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, παρουσιάζουν μείωση τζίρου και ζημιά καθώς δεν κατάφεραν να καλύψουν τις πάγιες δαπάνες τους».

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «Το 2020 άφησε βαρύ το αποτύπωμά του στην ανθρωπότητα. Το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας προκάλεσε πρωτόγνωρες αναταράξεις, σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Αναταράξεις για τις οποίες καμία χώρα του κόσμου δεν ήταν προετοιμασμένη. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η πανδημία αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του βιοτικού επιπέδου – σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ – στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, έχοντας προκαλέσει το ισχυρότερο πλήγμα από οποιαδήποτε άλλη κρίση του 20ου αιώνα. Εκτιμάται ότι θα πληγεί το 94% των κρατών, αναλογία σημαντικά υψηλότερη συγκριτικά με τις χώρες που επλήγησαν κατά το Κραχ του 1929 ή ακόμη και από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους».

Διαβάστε ακόμη: 

ΤτΕ: Στο 25% το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων παρά τον «Ηρακλή»

Ο ΒΕΑ ζητά παράταση προθεσμιών για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Εγνατία: Ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών

Exit mobile version