Η ΕΥΔΑΠ, ανταποκρινόμενη στη μεγάλη προσέλευση και στο έντονο ενδιαφέρον του κοινού για την Επετειακή Έκθεση «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα», ανακοινώνει την παράτασή της έως την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020.

Το Φράγμα του Μαραθώνα, η κατασκευή της σήραγγας Μπογιατίου, των διυλιστηρίων και του πρώτου εκτεταμένου δικτύου ύδρευσης, αποτελούν έργα τεράστιας σημασίας, που σηματοδότησαν την εποχή του Μεσοπολέμου και έδωσαν λύση στο τεράστιο πρόβλημα υδροδότησης της πόλης των Αθηνών, του Πειραιά και των περιχώρων.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να «εξερευνήσουν» ποικίλα ιστορικά τεκμήρια όπως φωτογραφίες, χάρτες, αρχιτεκτονικά σχέδια, εργαλεία αλλά και αντικείμενα από την κατασκευή του σπουδαίου αυτού έργου και τη ζωή στον οικισμό του Φράγματος.

Το οπτικοακουστικό υλικό με την τρισδιάστατη απεικόνιση της κατασκευής του Φράγματος και η ασπρόμαυρη κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους της εποχής μεταφέρουν νοερά τον επισκέπτη πίσω στον χρόνο κατασκευής του έργου, ενώ τα φανταστικά πρόσωπα στους σελιδοδείκτες που δίδονται στους επισκέπτες κατά την είσοδό, τους ξεναγούν στην Έκθεση μέσα από ένα ευρηματικό παιχνίδι.

Μία διαδραστική κατασκευή για τους μικρούς επισκέπτες, τους καλεί να ανακαλύψουν και να συλλέξουν στοιχεία, εστιάζοντας σε ό,τι τους κάνει εντύπωση, ώστε να αφηγηθούν στη συνέχεια τις δικές τους μοναδικές ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες.

Η ΕΥΔΑΠ για πρώτη φορά εκθέτει τεκμήρια από το Ιστορικό της Αρχείο, προσφέροντας στο κοινό ένα βιβλίο γνώσης σε αδημοσίευτο υλικό. Η έκθεση περιλαμβάνει, πλούσιο φωτογραφικό υλικό σε έντυπη και ψηφιακή παρουσίαση, αρχιτεκτονικά σχέδια και χάρτες αλλά και έγγραφα τεκμήρια που αφορούν συμβάσεις, επιστολές και άλλα επίσημα έγγραφα, και βιβλία.

Στιγμιότυπο από την τελετή εγκαινίων του νέου δικτύου ύδρευσης των πόλεων Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, 03 Ιουνίου 1931. Η Ελληνική Εταιρεία Υδάτων διαφημίζεται μέσω της τοποθέτησης πιδάκων νερού στην τελετή των εγκαινίων.

Η έκθεση με τα ιστορικά κειμήλια της Επιχείρησης παρουσιάζει αντικείμενα της εποχής, όπως εργαλεία χρήσης της κατασκευής και της καθημερινότητας του Φράγματος του Μαραθώνα στα τέλη της δεκαετίας 1920 αλλά και τρισδιάστατη αναπαράσταση της κατασκευής του σημαντικού έργου ύδρευσης. Το έργο της ΕΥΔΑΠ πλαισιώνει ένα εξαιρετικά σπάνιο κινηματογραφικό ντοκουμέντο μικρού μήκους της εποχής με πλάνα από τις φάσεις του εργοταξίου του Φράγματος. Τα πλάνα αυτά γυρίστηκαν με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου και έχουν μονταριστεί για το σκοπό της έκθεσης και έχουν επενδυθεί ηχητικά.

Πανοραμική άποψη του φράγματος και της λίμνης του Μαραθώνα.Στη βάση του φράγματος απεικονίζεται το μνημείο-ναός του Μαραθώνα

Η έκθεση βασίζεται σε τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες. Η πρώτη περιγράφει πως υδρεύονταν οι Αθηναίοι πριν από το Φράγμα του Μαραθώνα αλλά και την συμβολή της επιστήμης και της τεχνολογίας στην εποχή του Μεσοπολέμου. Πρόκειται για ένα ανεκτίμητο υλικό που παρουσιάζει την υδροδοτική κατάσταση της Αθήνας από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους.

Οι καλεσμένοι στα εγκαίνια του φράγματος του Μαραθώνα

Επίσης παραθέτει πολύτιμα στοιχεία για την σύσταση της εταιρείας ULEN (η αρχική ονομασία της ΕΥΔΑΠ) και τον ιδρυτή της αλλά και για τη σύμβαση που υπέγραψε με το ελληνικό κράτος και όλα τα συνοδευτικά έργα (η κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου, Μονάδες Επεξεργασίας Νερού, και το δίκτυο διανομής νερού στην πόλη). Η δεύτερη ενότητα αφορά την εξερεύνηση στο ιστορικό αρχείο, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία για τα εργοτάξια της εποχής τους πειραματισμούς, την έρευνα αλλά και την καινοτομία με την συμμετοχή Αμερικανών και Ελλήνων μηχανικών. Τέλος η έκθεση φιλοδοξεί να διατηρήσει στη μνήμη τα σπουδαία φωτογραφικά και κινηματογραφικά στοιχεία, αποτυπώνοντας την εξέλιξη της υδροδότησης της Αθήνας.

Μπογιατι. Δύο εργαζόμενοι του έργου της σήραγγας Μπογιατίου.Φωτογραφίζονται στηριζόμενοι στους τσιμεντόλιθους

Πληροφορίες για το Ιστορικό Αρχείο μπορείτε να βρείτε εδώ

Η είσοδος για την έκθεση είναι ελεύθερη στο ευρύ κοινό.

Επιμέλεια έκθεσης: Ερατώ Κουτσουδάκη

Ώρες και ημέρες λειτουργίας Έκθεσης:

Δευτέρα Κλειστά

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 9:00-13:30

Παρασκευή 9:00-20:00

Σάββατο 11:00-16:00

Κυριακή 10:00-18:00

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Πειραιώς 254, Ταύρος Λεωφορείο:

Λεωφορείο: 049 (Πειραιάς – Ομόνοια).
Στάση: Σχολή Καλών Τεχνών.

Περπατήστε 1 λεπτό μέχρι τον προορισμό.

Λεωφορείο: 914 (Ομόνοια – Λαχαναγορά – Παλαιά Κοκκινιά).
Στάση: Σχολή Καλών Τεχνών.

Περπατήστε 1 λεπτό μέχρι τον προορισμό.

ΗΣΑΠ: Γραμμή 1.
Σταθμός: Καλλιθέας.

Περπατήστε 10 λεπτά μέχρι τον προορισμό.