-Χαίρετε, στα νέα του ΣΚ που πέρασε όλα πήγαν καλά, μάθαμε τα πάντα, καρέ καρέ live από την tv, ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ένα φανταστικό τετραήμερο -αποφόρτισης, δική του λέξη- στις Σπέτσες, με τον Τάιλερ και το σκυλί, που ναι, επιτέλους, μάθαμε πότε έχει γενέθλια - την 1η Δεκεμβρίου (Τοξότης είναι). Να το κάνουμε και αργία, πέφτει και κοντά στην Αγία Άννα και τον Άγιο Νικόλαο, να οργανώσουμε και μια λιτανεία, αν θέλει το ζευγάρι. Α, μην ξεχάσω, μάθαμε τι έφαγαν τα παιδιά στο σπετσιώτικο ταβερνάκι… «απλά πράγματα», μας ενημέρωσε ένας ρεπόρτερ. Χθες έκανε και νέες δηλώσεις ο μπαμπάς του, είναι λέει ο Stefanos καλός άνθρωπος. Τουλάχιστον, αποφορτίστηκε στις Σπέτσες το (extra) long weekend, έβγαλε τις εκατοντάδες selfies και… ξεκινάμε δυναμικά την εβδομάδα. Μας περιμένει σκληρή δουλειά, νέα TikToks, posing, gym, ήρεμα-χαμόγελο, ήρεμα-χαμόγελο. La vita e bella!

Στη γειτονιά του Χαρδαλιά

Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινάει ένα σπριντ στήριξης υποψηφίων που έχουν το χρίσμα της ΝΔ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αυτή την εβδομάδα. Σήμερα το πρωί δίνει ραντεβού με τον Νίκο Χαρδαλιά στη γειτονιά του πρώτου, στον Βύρωνα. Μάλιστα, θα περάσουν και από το πατρικό του υποψηφίου περιφερειάρχη και πρώην δημάρχου της περιοχής, ενώ θα βρεθούν μετά για καφέ στην πλατεία Αγίου Λαζάρου. Σημειωτέον, σε αυτή την πλατεία είναι και μια από τις αγαπημένες ταβέρνες του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ο Κασσελάκης απών

-Την προηγούμενη εβδομάδα ο Στέφανος Κασσελάκης συνάντησε τον υποψήφιο δήμαρχο που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, τον Κώστα Ζαχαριάδη, και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Ιωακειμίδη. Μάλιστα, με τον τελευταίο είπε ότι θα τρέξει... χιλιόμετρα, μπας και ανέβει στις δημοσκοπήσεις κάπως. Αυτό ξεχάστηκε, πάντως, καθώς ο πρόεδρος Stefanos, αφού πήγε long weekend αποφόρτισης στις Σπέτσες, ετοιμάζεται και για τριήμερο στην Κύπρο, με ενδιάμεσο σταθμό τη Θεσσαλία. Με άλλα λόγια, απών από την τελική ευθεία της μάχης των αυτοδιοικητικών, όπου προδιαγράφεται ναυάγιο των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Γκλέτσος αντί Κουρέτα

-Ένα ακόμα ενδιαφέρον από το πρόγραμμα του Stefanos σήμερα σε νομούς της Θεσσαλίας: δεν αναφέρεται πουθενά ότι θα δει τον υποψήφιο περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα που στηρίζει το κόμμα του μαζί με το ΠΑΣΟΚ απέναντι στον Αγοραστό, ο οποίος, παρά τις πλημμύρες, έχει βάλει ρότα για εκλογή από τον πρώτο γύρο. Και μπορεί να μη βλέπει τον Κουρέτα, θα δει όμως σήμερα τον Απόστολο Γκλέτσο στον Δομοκό, ο οποίος κάνει προσπάθεια να υπάρξει δεύτερος γύρος στη Στερεά Ελλάδα κόντρα στον νυν περιφερειάρχη Φάνη Σπανό.

Ενδοκυβερνητικός τοπικός εμφύλιος

-Το quiz είναι σχετικά εύκολο, αλλά το παραθέτω: εντός της κυβέρνησης, δύο στελέχη είναι στα μαχαίρια. Όχι γιατί είναι στο ίδιο υπουργείο, αλλά γιατί προέρχονται από την ίδια περιοχή. Η μάχη του σταυρού κάνει τους δύο ιδιαίτερα οξείς. Με φόντο πρόσφατα γεγονότα μάλιστα, το στέλεχος που είναι δεύτερο σε σταυρούς χρεώνει στο άλλο στέλεχος αδράνεια και παλαιοκομματισμό. Σας αφήνω να βρείτε τα πρόσωπα.

Κουτσούμπας Vs Stefanos

-Ένα ενδιαφέρον ματς ξεκίνησε και στα Αριστερά, καθώς ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας άρχισε να την "πέφτει" ευθέως στον πρόεδρο Stefanos, λέγοντας ότι με την εκλογή του ο ΣΥΡΙΖΑ ενσωματώθηκε και επισήμως στο σύστημα. Όταν προχωρά, όμως, τη σκέψη του ο Κουτσούμπας γίνεται πιο κατανοητός: απευθύνει προσκλητήριο σε απογοητευμένα στελέχη της "αριστερής πτέρυγας" του ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθούν στις τάξεις του ΚΚΕ, όπως έγινε με άλλους, π.χ. τον καθηγητή Γιάννη Μηλιό ή την πρώην βουλευτή Ασημίνα Ξηροτύρη.

Όλοι υπέρ Κασαπίδη

-Η παρουσία του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στην Πτολεμαΐδα και του γενικού διευθυντή της ΝΔ Γιάννη Σμυρλή στην Κοζάνη, για τη στήριξη του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, έφερε όλους τους βουλευτές των νομών της περιφέρειας στο ίδιο μέτωπο. Στη ΝΔ είχαν παρατηρήσει τη σιωπή ορισμένων που προφανώς έχουν "τσουγκρίσει" με τον Κασαπίδη, αλλά η πανστρατιά είναι αναγκαία συνθήκη νίκης. Ιδίως όταν "απέναντι" υπάρχει γαλάζιος αντάρτης, ο διαγραμμένος πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης, στον οποίο κάποιοι ίσως λοξοκοιτούσαν.

Δεν στέκουν τα σενάρια για τα ΔΣ των τραπεζών

-Αφήνουμε την πολιτική και πάμε στα νέα της αγοράς ξεκινώντας από τις τράπεζες, καθώς την Παρασκευή λήγει η προθεσμία της ανταγωνιστικής διαδικασίας του ΤΧΣ για την πώληση του 1,4% των μετοχών της Eurobank, χωρίς εκπλήξεις όπως φαίνεται, με την τράπεζα να επαναγοράζει τις μετοχές της. Με την ευκαιρία να πω ότι φημολογείται πως η αποεπένδυση του ΤΧΣ έχει ξεκινήσει έναν εσωτερικό διάλογο σε υψηλά πολιτικά κλιμάκια για το αν το Δημόσιο πρέπει ή όχι να διατηρήσει ένα μέλος στα ΔΣ των τραπεζών που θα το εκπροσωπεί, χωρίς φυσικά ειδικά δικαιώματα, έναντι των κεφαλαίων που διέθεσε για τη διάσωσή τους. Η συγκεκριμένη πρόταση φέρεται να έχει πυροδοτήσει έναν προβληματισμό, αν και σοβαρές κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν κατηγορηματικά τη σχετική συζήτηση. Ενδεχομένως να πρόκειται για ιδέα που έπεσε στο τραπέζι για πολιτικούς και μόνον λόγους, καθώς είναι πρακτικά δύσκολο έως αδύνατον να εφαρμοστεί. Αλλωστε οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να έχουν διαφορετικό καθεστώς από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και κάτι τέτοιο απαιτεί να συμφωνήσει ο SSM, η ΤτΕ κι έναν σωρό άλλοι παράγοντες. Μην ξεχνάμε πως η διαπραγμάτευση με τον SSM για τον Νόμο του ΤΧΣ κράτησε δύο χρόνια, οπότε και να υπάρχει -θεωρητικά- πολιτική πρόθεση θα χρειαστεί να περάσουν πολλά... τέρμινα για να καταλήξουν κάπου, αν καταλήξουν ποτέ.

Ένα "φέσι" που ξεπερνάει τα 400 εκατομμύρια

-Αν και κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα κάθε πολίτη να αλλάζει προμηθευτή ρεύματος όποτε κρίνει ότι τον συμφέρει, εντούτοις το δικαίωμα αυτό συχνά ασκείται καταχρηστικά με αποτέλεσμα ο ενεργειακός τουρισμός να αποτελεί πλέον σοβαρό πρόβλημα. Και αυτό επειδή οι κατά συρροή μπαταχτσήδες έχουν φτάσει το φέσι σε περισσότερα από 400 εκατ., με το Υπουργείο Ενέργειας να πονοκεφαλιάζει για την εύρεση λύσης, μέσα από την αλλαγή του άρθρου 42 του κώδικα προμήθειας. Πάντως, το να μην κόβεται το ρεύμα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου, μόνον αποτρεπτικά δεν λειτουργεί, με τους συνεπείς καταναλωτές να νιώθουν για μια ακόμα φορά κορόιδα. Φυσικά και οι ευπαθείς και ευάλωτοι καταναλωτές δεν πρέπει να στερούνται ηλεκτροδότησης, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που τους λουζόμαστε όλοι. Ακόμα και με διακοπή ρεύματος από τον νέο προμηθευτή, αν ο γυρολόγος καταναλωτής είναι απλά καθ' έξιν κακοπληρωτής.

Oι τσιγκουνιές Αστυφίδη και η ομαδική φυγή στελεχών

-Αναταράξεις έχουμε στην Αmbrosia Capital του Τάσου Αστυφίδη, καθώς η λεγόμενη και Goldman Sachs της μικρής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου μας, έχασε -μαζικά- ικανά στελέχη. Η Αmbrosia Capital, όπως προφανώς καταλαβαίνετε, δεν είναι καθόλου Goldman Sachs ώστε να παρατάσσει έναν στρατό εξειδικευμένων στελεχών, π.χ. στο Λονδίνο, που δραστηριοποιείται χρόνια τώρα, απασχολεί 14 άτομα. Αθροίστε και το υποκατάστημα της Αθήνας κι έχετε την εικόνα. Από αυτούς senior, με την έννοια της ομάδας που εμπλέκεται άμεσα και χειρίζεται τα deals είναι 7-8 άτομα. Από αυτούς λοιπόν τρία στελέχη της πρώτης γραμμής τα μάζεψαν κι έφυγαν γιατί ήρθαν σε ρήξη με τον Αστυφίδη. Η αιτία ήταν ότι η Αmbrosia έκανε δουλειές, πήγε καλά και γέμισε το ταμείο. Τα στελέχη περίμεναν να πάρουν bonus για την απόδοση της εταιρίας, αλλά ο Τ. Αστυφίδης αρνήθηκε και έτσι επήλθε ρήξη, με αποτέλεσμα τρεις από αυτούς να τα βροντήξουν και να φύγουν. Πρόκειται για τα δύο στελέχη που χειρίζονταν το corporate και το δεξί χέρι του κ. Τάσου στο trading. Στελέχη ικανά, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός πως βρήκαν άμεσα δουλειές στην Grant Thonrton κ.ά.

Kάτι τρέχει με την PQH

-Τελικά η υποψηφιότητα του νέου CEO της PQH Ειδική Εκκαθάριση, δεν πήρε την έγκριση Fit & Proper της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό όμως -διαβεβαιώνουν πηγές της ΤτΕ- δεν οφείλεται σε κάποια ανεπάρκεια του υποψηφίου αλλά -κατά πάσα πιθανότητα- στην αλλαγή σχεδίων, όσον αφορά το μέλλον της PQH στην ελληνική αγορά. Κι εδώ αρχίζουν τα ωραία: Η PQH θα συνεχίσει τη λειτουργία της με τον προσωρινό CEO Σπύρο Ρασσιά. Η επιλογή ενός νέου CEO με διεθνή εμβέλεια και εμπειρία, είχε σχεδιαστεί με στόχο να πρωταγωνιστήσει η PQH στις νέες διεργασίες της ελληνικής αγοράς των κόκκινων δανείων, με τον νέο «ΗΡΑΚΛΗ», τις νέες τιτλοποιήσεις, τις μικρότερες τράπεζες, τις συνεταιριστικές κ.λπ. Επειδή όμως έχουν περάσει 7 ολόκληρα χρόνια, από την ημέρα που η PQH ανέλαβε να εκκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο 16 τραπεζών -με όχι και τόσο ενθουσιώδη μέχρι σήμερα αποτελέσματα- θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι η μη επιλογή του νέου CEO λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς την PQH. «Εκκαθαρίστε ή πουληθείτε» θα μπορούσε να είναι η κατεύθυνση. Υπενθυμίζεται, ότι ήταν Απρίλιος 2016, όταν με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, η Τράπεζα της Ελλάδος, εφαρμόζοντας σχετικές προτάσεις (της Bain το 2012, της BlackRock το 2015, αλλά και της τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ), τοποθέτησε ως ειδικό εκκαθαριστή την PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση, μέτοχοι της οποίας είναι οι PWC Business Solutions, Qualco και Hoist Finance. Η PQH ανέλαβε τη διαχείριση των 16 εκκαθαρίσεων πιστωτικών ιδρυμάτων συνολικού λογιστικού ύψους -τότε- 10,5 δισ. ευρώ, που αφορούσε -κυρίως- δάνεια σε καθυστέρηση. Επομένως, καλή η ανάπτυξη των εργασιών και οι νέοι στόχοι, αλλά να κλείσουμε πρώτα τις υποθέσεις του παρελθόντος

Καμπανάκι από τον ορκωτό για τη Fieratex

-Η γνωστή στους παλιούς του Χρηματιστηρίου Fieratex εμφάνισε εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα και ο ορκωτός ελεγκτής θέτει ζήτημα ουσιώδους αβεβαιότητας για τη λειτουργία της εταιρείας. Αυτό οφείλεται στην καθαρή ζημιά ύψους 1,65 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, που ανέβασε τις συσσωρευμένες ζημιές στα 13,44 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το μικτό περιθώριο κέρδους ήταν αρνητικό (-972 χιλ.), όπως και οι λειτουργικές ταμειακές ροές (-667 χιλ.) και το EBITDA (-1,34 εκατ.). Ωστόσο, η εταιρεία έχει θετικά ίδια κεφάλαια και διατηρεί θετικό κεφάλαιο κίνησης και επαρκή ρευστότητα για να καλύψει τις σχετικές ταμειακές της ανάγκες στο άμεσο μέλλον, ενώ δεν έχει ληξιπρόθεσμες δανειακές ή άλλες υποχρεώσεις. Oι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης αναφέρουν πως είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν με κάθε τρόπο την εταιρεία προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Για τον λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της χρήσης δεν δόθηκαν αμοιβές σε μέλη του ΔΣ, ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα αποτελέσματα της Fieratex. Eπιπλέον, η διοίκηση έχει λάβει σειρά μέτρων (διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων κ.λπ.) για να βελτιώσει την εικόνα, αναγνωρίζοντας πάντως πως η κατάσταση είναι δύσκολη.

Η Frigoglass και "τα μισθά»

-Παρότι στο πρώτο εξάμηνο του 2023 η Frigoglass, μετά την αναδιάρθρωση και την ανάληψη του ελέγχου από τους ομολογιούχους – δανειστές επέστρεψε σε κερδοφορία, η καθαρή της θέση στο τέλος Ιουνίου είναι μικρότερη από το μισό του μετοχικού κεφαλαίου. Κατά συνέπεια, θα συγκληθεί έκτακτη ΓΣ τους επόμενους μήνες για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα και οι ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΜΚ όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, χωρίς όμως να έχει αποφασιστεί ακόμη. Αυτό πάντως που είναι εντυπωσιακό είναι η μείωση στις λειτουργικές δαπάνες και στα έξοδα διοικητικής λειτουργίας. Ενδεικτικά, οι αμοιβές των μελών του ΔΣ μειώθηκαν σχεδόν στο μισό σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Βλέπετε, οι νέοι μέτοχοι θέλουν να πετύχει το turn around της εταιρείας κι όχι όπως επί διοίκησης Δαυίδ όταν απλώς… «έπεφταν τα μισθά».

Η Coca Cola 3E απλώς περιμένει... το Jack Daniels

-Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η Coca Cola εγκατέλειψε τη μεγάλη ρωσική αγορά, σχεδόν αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, και το προϊόν διατίθεται με άλλη επωνυμία. Αντιθέτως, η Pepsi Cola επέλεξε να μείνει. Τα 44 εκατομμύρια των Ουκρανών αγκάλιασαν την Coca Cola και μίσησαν την Pepsi. Οι πωλήσεις στην Ουκρανία ξεπέρασαν ακόμη και το 2019. Τώρα η Coca Cola ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και υπόσχεται κέρδη EBITDA της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Συνεχίζει την επέκτασή της στην κάλυψη των αναγκών του καταναλωτή ολόκληρο το 24ωρο. Στη Βρετανία, δοκιμάζεται ήδη ένα νέο προϊόν, το Jack & Cola, το οποίο -εφόσον περάσει την κρησάρα της δύσκολης αγγλικής αγοράς- θα έρθει και στην Ελλάδα ώστε του χρόνου το καλοκαίρι, Έλληνες και αλλοδαποί επισκέπτες να απολαμβάνουν στις παραλίες ουίσκι Jack Daniels και Coca Cola, με περιεκτικότητα αλκοόλ όχι μεγαλύτερη του 5%.

Ο Μπαστιάν Χόλτερμαν

-Βλέπω στο kerkyrasimera.gr ένα δημοσίευμα με τίτλο "Η κολυμβητική Ομοσπονδία τίμησε τον νέο ιδιοκτήτη του Corfu Palace" και συνοδεύεται από τη φωτογραφία ενός χαμογελαστού Χόλτερμαν, νεότερου όμως κατά τουλάχιστον 30 χρόνια, να παίρνει το βραβείο. Διαβάζω λοιπόν πως πρόκειται για τον υιό, Μπαστιάν Χολτερμαν ο οποίος ζει στην Ελλάδα και ασχολείται με τα ακίνητα, έναν από τους κλάδους που στρατηγικά επενδύει η βαθύπλουτη οικογένεια.

Πυκνώνουν τα σύννεφα στις αγορές…

Είναι καλή -μολονότι αναμενόμενη- η είδηση ότι η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τελικά -μετά κόπων και βασάνων- την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για να παραμείνει ανοιχτή η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέχρι τις 17 Νοεμβρίου. Το σχετικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση καταστροφών και κρατά την κυβέρνηση των ΗΠΑ ανοιχτή για 45 ακόμη ημέρες. Στο μεταξύ όμως, οι άλλοτε αδιανόητα υψηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων -από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία μέχρι την Ιαπωνία- έχουν αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές τις μετοχές. Το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας πετάει κοντά στο 3%, δηλαδή στα επίπεδα του 2011. Στην Αμερική, το 5% risk free rate θεωρείται πλέον δεδομένο σε όλες τις αναλύσεις. Κι αυτό δεν φαίνεται να είναι το τέλος της διαδρομής. Σχεδόν το 30% του Αμερικανικού Δημοσίου Χρέους πρόκειται να λήξει τους επόμενους 12 μήνες. Το 52% πρόκειται να λήξει τους επόμενους 36 μήνες. Αυτό το χρέος πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί. Με τι επιτόκιο; Ήδη σήμερα η Αμερικανική Κυβέρνηση πληρώνει σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο μόνο για τόκους. Πολλοί πιστεύουν πως το ποσό αυτό θα διπλασιαστεί…