-Χαίρετε, να ξεκινήσω σήμερα με μία αμιγώς οικονομική επισήμανση, η οποία όμως έχει να κάνει αμιγώς με πολιτική. Πολλοί ρωτούν γιατί «τρέχει» τόσο το χρηματιστήριο τον τελευταίο καιρό και αν αυτό οφείλεται σε επερχόμενη πολιτική εξέλιξη, ήτοι σε αυτοδυναμία της Ν.Δ. στις εκλογές, για να μην… κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις. Απαντώ ναι, το Χ.Α. είναι σε φάση «Front running», δηλαδή προεξοφλεί θετικές εξελίξεις αλλά προς Θεού εσείς μην το δένετε και κόμπο. Ότι δηλαδή σώνει και καλά ξέρει η αγορά ότι θα ξαναβγεί ο Μητσοτάκης γι’ αυτό παίζουν τα χαρτάκια. Οι αγορές εικάζουν τα οφθαλμοφανή αν και πολλές φορές τα φαινόμενα μπορεί να απατούν. Πάντως να είστε βέβαιοι ότι αν πήγαινε το πράγμα για πολιτική περιπέτεια θα το βλέπατε κανονικά... για πάτο το Χρηματιστήριο.

Έτοιμες δουλειές την επόμενη…

-Η αλήθεια είναι πάντως ότι αυτή τη στιγμή και με δεδομένο ότι αν βγει κανονική κυβέρνηση θα πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, υπάρχουν πολλές μεγάλες έτοιμες δουλειές που θα ανεβάσουν το Χρηματιστήριο. Όχι μόνο από φρέσκους επενδυτές αλλά και απ’ όσους μεγάλους παίκτες είναι εδώ, έχουν «πιάσει άκρες» και απλά αναμένουν την επόμενη ημέρα από τις εκλογές.

Τους έχει σε εγρήγορση…

-Ξαναρώτησα χθες πάλι (αμάν, κάθε μέρα το κάνω) την πηγή μου… σε τι φεγγάρι είναι σήμερα ο Μητσοτάκης, για 9 Απριλίου ή για 14 ή 21 Μαΐου; Πήρα την απάντηση ότι «δεν το έχει αποφασίσει ακόμα, αλλά να ξέρεις ότι και τον ίδιο και φυσικά τη Ν.Δ. τη συμφέρει να… ζεσταίνεται το κλίμα και να τρέχουν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές, κάτι που κυρίως βολεύει να θεωρούν ότι εκλογές θα γίνουν όσο πιο σύντομα». Η αλήθεια είναι ότι πάμε για να βιώσουμε την πιο μακρά προεκλογική περίοδο των τελευταίων 20 ετών.

Έτρεχαν να αποσύρουν εντολές αγοράς

-Ένας... χαμός έγινε χθες στην προσυνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Από νωρίς είχαν στηθεί εντολές αγοράς για τη μετοχή της MIG μέχρι τα 0,2165 ευρώ, δηλαδή στο +30%. Και αυτό παρά το ότι η μετοχή είχε ήδη γράψει μέχρι τότε τρία συνεχόμενα limit up. Όμως στις 10:00 ακριβώς αναρτήθηκε στο Χρηματιστήριο η (αναμενόμενη) ανακοίνωση της Τρ. Πειραιώς για την υποχρεωτική δημόσια προσφορά και όσο πέρναγε η ώρα μέχρι το άνοιγμα άρχισε να γίνεται γνωστό το προσφερόμενο τίμημα των 0,1668 ευρώ. Οπότε οι εντολές αγοράς σε (πολύ) υψηλότερες τιμές αποσύρθηκαν άρον-άρον... Παρ' όλα αυτά κάποιοι δεν πρόλαβαν αφού έγιναν πράξεις και στα 0,17 ευρώ. Τελικά, η μετοχή έκλεισε ακριβώς στην τιμή που προσφέρει η Πειραιώς ( 0,1668 ευρώ).

Μετά από υπόδειξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

-Η Πειραιώς - αν και ο νόμος δίνει περιθώριο 20 ημερών - εξέδωσε ήδη από χθες ανακοίνωση για τη δημόσια πρόταση και την τιμή μετά από υπόδειξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ζήτησε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Επειδή δημιουργείται σύγχυση για το αν έπρεπε η Επιτροπή να αναστείλει τη διαπραγμάτευση για τη μετοχή της MIG - με αφορμή και την πρόσφατη περίπτωση ΜΟΗ-ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τον ΑΝΕΜΟ - να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Για ΜΟΗ -ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπήρξαν φήμες μέσω δημοσιευμάτων για εξαγορά πακέτου μετοχών και η αναστολή έγινε όπως προβλέπει η νομοθεσία μέχρι οι εμπλεκόμενοι να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν. Όταν βγήκαν οι ανακοινώσεις και επιβεβαιώθηκε η πληροφορία, η μετοχή επέστρεψε στη διαπραγμάτευση. Στην περίπτωση Πειραιώς -MIG, η τράπεζα ανακοίνωσε τη δημόσια πρόταση πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Προφανώς, δεν είναι λογικό να αναστέλλεται μια μετοχή επειδή υπάρχουν εταιρικές εξελίξεις που ωθούν ανοδικά την τιμή, από τη στιγμή που έχουν γίνει οι ανακοινώσεις. Αυτά όσον αφορά τα γενικά.

Ο Χορταρέας στη MIG και η χρυσοφόρα σύμπτωση

-Πάμε τώρα στα πιο ειδικά. Στις 16 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του ΔΣ της MIG Πέτρος Κατσούλας (ο οποίος έχει περάσει από Barclays, Credit Suisse, Εurobank, Eθνική χρηματιστηριακή) απέκτησε 400 χιλιάδες μετοχές της εισηγμένης έναντι 17,7 χιλ. ευρώ και μια ημέρα μετά, άλλες 600 χιλιάδες μετοχές έναντι 21,6 χιλ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή 1 εκατ. μετοχές έναντι 38,7 χιλιάδων ευρώ. Επίσης στις 17 & 18 Ιανουαρίου, ο Γιώργος Ευστρατιάδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αγόρασε και αυτός 200 χιλιάδες μετοχές, έναντι συνολικά 7,6 χιλ. ευρώ. Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες η αξία των μετοχών τους πολλαπλασιάστηκε. Το 1 εκατ. μετοχές του Π. Κατσούλα με βάση το τίμημα των 0,1668 που προσφέρει η Τρ. Πειραιώς στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης αξίζει σήμερα 166.800 ευρώ, δηλαδή «άκοπα» 145.000 παραπάνω. Αντίστοιχα, η αξία των 200.000 μετοχών του Γ. Ευστρατιάδη αυξήθηκε κατά 25.000 ευρώ. Υποθέτω πως όλοι μας πιστεύουμε ότι πρόκειται για εντυπωσιακή σύμπτωση, γιατί διαφορετικά οι άνθρωποι πρέπει να έχουν κληρονομικό χάρισμα που είναι μάλλον απίθανο. Τι να μας πει και ο Χορταρέας, δηλαδή, για την κουμπαριά...

Οι φήμες και οι «τσακωμοί» στην Brown

-Πηγές από την Brown Hotels δεν επιβεβαιώνουν τις φήμες που κυκλοφόρησαν στην αγορά ότι οι μέτοχοι τσακώθηκαν μεταξύ τους και αποεπενδύουν από την Ελλάδα, πουλώντας «πακέτο» τα 11 ξενοδοχεία που λειτουργούν. Η ισραηλινή αλυσίδα τα τελευταία χρόνια μέσω των επενδυτών που τη στηρίζουν έχει αποκτήσει δεκάδες ακίνητα, έχοντας ξεκινήσει από την περιοχή γύρω από την Ομόνοια κι έχοντας πλέον επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Εύβοια, Κρήτη, Κέρκυρα) συνεχίζει «κανονικά και με την ίδια ένταση τις επενδύσεις», ενώ δεν υφίσταται «κανένα θέμα διαμάχης μεταξύ των μετόχων της». Επιπλέον, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές στη στήλη, όπως είθισται σε κάθε χαρτοφυλάκιο ακινήτων, γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκτίμηση και επανεκτίμησή του. Σημειωτέον ότι ήδη από το περασμένο καλοκαίρι έχει γίνει γνωστή η στρατηγική συνεργασία των επενδυτών της Brown με την Israir για εξαγορές ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα αξίας 40 εκατ. ευρώ, με τα πρώτα 5 ξενοδοχεία να αφορούν ξενοδοχεία υπό την Brown.

Να πάρουν: 22.909 σε έξι ημέρες / Να δώσουν: 1.200 σε 1,5 χρόνο

-Άνοιξε η πλατφόρμα των ευάλωτων δανειοληπτών για το νέο πρόγραμμα “50% - 50%” που επιδοτεί τις δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικία και μέσα σε μόλις 6 ημέρες, δεκάδες χιλιάδες μπήκαν στην πλατφόρμα και 22.909 από αυτούς ξεκίνησαν να συμπληρώνουν τη σχετική αίτηση. Αυτή η ίδια πλατφόρμα που κατακλύζεται τώρα από ενδιαφερόμενους για επιδοτήσεις, έχει ανοίξει εδώ και 1,5 χρόνο για πλειστηριασμούς. Μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση, να πάρει πιστοποιητικό ευάλωτου, να συναινέσει στην παραχώρηση του υποθηκευμένου σπιτιού στον ειδικό φορέα, να απαλλαγεί από το βάρος και να πάρει επιδότηση για να στεγαστεί σε κάποιο άλλο ακίνητο. Στον ενάμιση αυτόν χρόνο αιτήσεις στην πλατφόρμα έκαναν μόλις 1.200 άτομα και από αυτές εγκρίθηκαν λιγότερες από 100. Συμπέρασμα: Όταν μοιράζονται επιδοτήσεις εμφανίζονται σε 6 ημέρες 22.909 ευάλωτοι, όταν είναι να παραχωρηθεί το υποθηκευμένο ακίνητο 1.200 σε ενάμιση χρόνο.

Στην Αθήνα ο Στρατηγός (και πρώην CIA) Petraeus για δουλειά της KKR

-Aν νομίζετε ότι δεν γνωρίζετε ποιος είναι ο στρατηγός David H. Petraeus ίσως κάνετε λάθος. Έχει υπηρετήσει 37 χρόνια στον Αμερικανικό Στρατό και όταν ευδοκίμως αποχώρησε, τοποθετήθηκε Διευθυντής της CIA. Τοποθέτηση την οποία η Γερουσία των Η.Π.Α. τότε, ενέκρινε με ψήφους 94-0. Σήμερα ο David Petraeus εργάζεται με την παγκοσμίου εμβέλειας επενδυτική εταιρεία KKR και είναι Πρόεδρος του KKR Global Institute το οποίο ίδρυσε στα μέσα του 2013. Με αυτήν ακριβώς την ιδιότητα (KKR Investments), αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα -μέσα στην Άνοιξη- για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, εκείνες τις πραγματικές επενδυτικές ευκαιρίες για τις οποίες όλοι συζητούν στην περιοχή μας. Έχει ήδη κλείσει τα πρώτα του ραντεβού με επιχειρηματίες και επενδυτικούς παράγοντες.

Καλά ξεμπερδέματα

-Οι τακτικοί αναγνώστες πιθανόν θυμάστε για την υπόθεση της Secure Property Development & Investment (SPDI) του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου, που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη με κατηγορίες για απάτη κατά των εταιριών Βluehouse Capital LP και Bluehouse Accession Holdings III των Ιωάννη Δεληκανάκη, Βίκτωρα Πισάντε και Χαράλαμπου Πανδή. Από την Bluehouse, λένε, ότι το email των Αμερικανών δικηγόρων δεν φωτίζει όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Αναρωτιούνται -όπως λένε- γιατί η SPDI υπέβαλε μήνυση εφτά και πλέον χρόνια μετά την καταγγελλόμενη πράξη της Bluehouse. Επίσης, σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ στην Κύπρο, η Bluehouse έχει καταθέσει αγωγή κατά της SPDI για αποκατάσταση ζημιάς ύψους 5 εκατ. ευρώ. Υποστηρίζουν ότι κάτι βάσιμο υπάρχει στην αγωγή, δεδομένου ότι η Bluehouse έχει κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα για δέσμευση της περιουσίας της SPDI στην Κύπρο μέχρι το ποσό των 5 εκατ. ευρώ κι ότι η SPDI ζητά εξωδικαστικό συμβιβασμό από εκείνους που καταγγέλλει, επειδή -λένε- μάλλον δεν είναι σίγουρη για τη θετική απόφαση του δικαστηρίου.

Το πιο αποδοτικό επενδυτικό στοίχημα της Ευρώπης

-Με απόδοση της τάξης του +16% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι μακράν το αποδοτικότερο επενδυτικό στοίχημα της Ευρώπης. Η είσοδος των μικρομεσαίων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων έχει διασπείρει το ανοδικό κύμα, στις πιο κάτω από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση εταιρείες. Προς το παρόν, πρώτα τρέχουν οι μετοχές και κατόπιν έρχονται οι αναλυτές να εξηγήσουν την άνοδο. Ξαφνικά, οι μερισματικές πολιτικές των εισηγμένων λειτουργούν ως κράχτης αποταμιευτικών κεφαλαίων. Αν η τάση των υψηλών μερισματικών αποδόσεων της Mytilineos, του JUMBO και του ΟΠΑΠ βρει τους αναμενόμενους μιμητές (Motor Oil, Autohellas κ.λπ.) τότε ενδεχομένως η φετινή χρονιά να καταγραφεί ως η αποδοτικότερη -από πλευράς μερισμάτων- της τελευταίας δεκαετίας, με προσδοκώμενα μερίσματα της τάξης των 3 διισ. ευρώ.