H καραμπόλα Πειραιώς – ΜΙG, οι προσφορές της Αlpha Bank, το νέο deal Ταμβακάκη και το…. Barbaresco ///


 

 

Χαίρετε, τώρα, εγώ γιατί πιστεύω ότι τις επόμενες εφτά ημέρες που θα λειτουργούν τα κέντρα διασκέδασης θα πρέπει να… μετονομαστούν σε «κέντρα ανοσίας». Αφού κυκλοφορεί τόσο η Μετάλλαξη Όμικρον, ειδικά στα πιτσιρίκια, που μεταφέρεται παντού και θα συμβάλλει στο τέλος στο πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Μέχρι τότε, αν δεν έχετε κάνει τρίτη δόση, που κάπως έως αρκετά προστατεύει, προσοχή γιατί η μετάλλαξη κολλάει με το… βλέμμα. Κατά τ’ άλλα, γιορτινές μέρες είναι, ας αλλάξουμε λίγο κλίμα, οι συμπατριώτες μας δεν κολλάνε πουθενά διότι αυτό που μου περιγράφουν ότι πρόκειται να γίνει στην Αράχωβα δεν υπάρχει. Οι ουρές από το τράφικ έχουν αρχίσει από χθες και δεν τελειώνουν. Μια χαρά, όλα καλά, όποιος κατάλαβε… κατάλαβε κι αν καταλήξει κανείς από την ταβέρνα στο νοσοκομείο τουλάχιστον θα το ‘χει χαρεί.

– Αύριο, Παρασκευή η Alpha Bank θα δεχθεί τις δεσμευτικές προτάσεις για την πώληση του πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο με την επωνυμία SKY, συνολικού ύψους 2,3 δισ.

– Η Τράπεζα Πειραιώς πρόσφατα προχώρησε σε σύναψη μακροχρόνιας συμφωνίας με εταιρείες του ομίλου της Blantyre Capital Limited για τη διαχείριση μη κύριων συμμετοχών που κατέχει για αρχική περίοδο 10 ετών. Αυτά όμως ήδη τα ξέρετε, όπως κι ότι το κεφαλαιακό όφελος για τον Όμιλο Πειραιώς από τη συναλλαγή εκτιμάται σε περίπου 0,7 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό που πιθανόν δεν γνωρίζετε είναι ότι μεταξύ των συμμετοχών που θα διαχειρίζεται το fund είναι και αυτή της ΜΙG, η οποία ως γνωστόν είναι εισηγμένη εταιρία και δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω τι ακριβώς σημαίνει (αν σημαίνει κάτι) για τη MIG η συγκεκριμένη εξέλιξη. Άλλες συμμετοχές της Πειραιώς που πέρασαν στη διαχείριση της Blantyre είναι αυτές της ΕΤΒΑ Επιχειρηματικά και Βιομηχανικά πάρκα (ΒΙΠΕ), της ανάπλασης του Ελαιώνα, του λιμανιού στον Αστακό, του City Link και άλλων.

-Νέες επενδύσεις (για 3 – 4 deals ακούγεται στην αγορά) στον ορίζοντα από το ΕΟS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη. Οι ανακοινώσεις αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα και η αρχή θα γίνει με εταιρία digital υπηρεσιών και συγκεκριμένα πλατφόρμα ψηφιακού μετασχηματισμού και data logistics. Στην αγορά λένε ότι πρόκειται για την εταιρία “Αρχειοθήκη ΑΕ”, η οποία παρέχει και υπηρεσίες που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη.

Κρίστιαν Τόμας ή ελληνιστί… απλώς Χρήστος Θωμάς. Εκ Κύπρου ορμώμενος, πρώην στέλεχος της KPMG και νυν των ΕΛΠΕ, τον οποίο εξ όσων ακούω στην αγορά ο Ανδρέας Γαβριηλίδης της Egon Zehnder προωθεί (μεταξύ άλλων) για Πρόεδρο του Χρηματιστηρίου και CEO της ΕΧΑΕ. Βλέπω και μια παλαιότερη ανάρτηση του Κρίστιαν από το Domotel Kastri όπου γράφει ότι “προσπαθώ να ευχαριστηθώ το Barbaresco μου, αλλά το μυαλό μου διαχειρίζεται 3.762.898 σκέψεις (μόνο για την εβδομάδα που έρχεται)… Κυριακάτικες καληνύχτες σε όλους…”. Νομίζω ότι αν αυτοί βρήκαν τον άνθρωπό τους, εγώ βρήκα έναν πελάτη για τη στήλη.

-Κάθε αρχή και δύσκολη και από τον κανόνα δεν ξέφυγε η καμπάνια “Greece does have a winter” (‘’Η Ελλάδα έχει και χειμώνα’’) που επιχειρεί να γνωρίσει στο κοινό τη χειμερινή Ελλάδα των ηπειρωτικών περιοχών. Η καμπάνια, με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση στο Υπουργείο Τουρισμού, θα “τρέχει” 4 μήνες και θα αναπροσαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στις αγορές – στόχους, δηλαδή: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Δανία, Σουηδία, Πολωνία και το Ισραήλ. Σωστή η πρωτοβουλία αν και έγινε δεκτή από τον κλάδο με τις συνήθεις γκρίνιες, ότι έπρεπε να έχει ξεκινήσει πριν από τρεις μήνες, ότι από Ιανουάριο ξεκινούν να “τρέχουν” οι καλοκαιρινές καμπάνιες, ότι εισάγουμε κρούσματα κ.λπ.

-Κι αφού ο λόγος είναι για τουρισμό και ξενοδοχεία, εντυπωσιακά και πέραν προσδοκίας εξελίχθηκαν οι κρατήσεις για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς του ξενοδοχείου Αthens Capital, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει μια προτίμηση του κοινού προς τις εταιρίες της αγοράς που συνδυάζουν ποιότητα με ασφαλή τήρηση των υγειονομικών κανόνων προστασίας.

-Το ξενοδοχείο The Margi της Μαρίας Σταυρίδη και των γιών της Γιάγκου και Θόδωρου Αγιοστρατίτη είναι το δεύτερο (μετά τον Αστέρα) luxury πεντάστερο στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Όπως ήταν αναμενόμενο υπέστη και αυτό καθίζηση πέρυσι λόγω της πανδημίας. Έμαθα, συγκεκριμένα, ότι ο κύκλος εργασιών έπεσε στα 4,14 εκατ. ευρώ έναντι 9,11 εκατ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας μείωση κατά 54,58%, που πάντως δεν ήταν και τόσο μεγάλη σε σχέση με άλλα ξενοδοχεία. Αντίστοιχα, τα EBITDA μειώθηκαν στα 1,7 εκατ. ευρώ, από 4,18 εκατ. και τα προ φόρων κέρδη στα 1,18 εκατ. έναντι 3,6 εκατ. της προηγούμενης χρήσης παρουσιάζοντας μείωση κατά 67,42%.

-Και στο σημείο αυτό η στήλη εύχεται στους αναγνώστες της Καλά Χριστούγεννα, με Υγεία. Αύριο Παρασκευή, όπως και κάθε παραμονή Χριστουγέννων, θα λέμε τα κάλαντα, οπότε δεν έχουμε μυαλό για στήλη. Ραντεβού, λοιπόν, τη Δευτέρα.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.