-Χαίρετε, για εκλογές δεν ξαναμιλάω (δεν ξαναγράφω, για την ακρίβεια) γιατί όπως είναι γνωστό ουδείς ποτέ… βρήκε το δίκιο του προβλέποντας κάλπες την ώρα που το λέει ή το γράφει. Αργότερα ίσως. Αλλά με 7 στις 7 ίδιες δημοσκοπήσεις, με απόκλιση 1%-2% και σε σχεδόν διψήφια επίπεδα όλες, σιγά που δεν το σκέφτεται…

Τα σχέδια Ιωάννου για την ΑΒΑΞ και η επόμενη ημέρα

-Σήμερα πιάνω τα νέα της αγοράς από τον κατασκευαστικό κλάδο, όπου οι εξελίξεις είναι συνεχείς. Ξεκαθαρίζει η κατάσταση στον όμιλο της ΑΒΑΞ καθώς ωριμάζουν οι κινήσεις που σχεδιάζουν οι βασικοί μέτοχοι. Τα πακέτα της ΑΒΑΞ που έγιναν χθες (περίπου 2,5 εκατ. μετοχές ) αντιπροσωπεύουν το 2% της εταιρίας και ήταν μετοχές της J&P Investments που αγοράστηκαν από θεσμικά χαρτοφυλάκια. Έπεται το υπόλοιπο των μετοχών που κατείχε η J&P Investments το οποίο στο δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου θα μεταβιβαστεί βάζοντας τέλος στην εκκρεμότητα. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής στον έλεγχο της οικογένειας Ιωάννου θα είναι το 33% της ΑΒΑΞ, ο Κ. Μιτζάλης θα ελέγχει το 20%, ο εξάδελφος του Χ. Ιωάννου, Στέλιος Χριστοδούλου το 8% και ο Ντίνος Κουβαράς το 9%.

Η Microsoft, οι κατασκευαστές και στη μέση 500 εκατομμύρια

-Δειλά δειλά ξεκίνησαν οι επαφές της Μicrosoft με κατασκευαστικούς ομίλους, σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπηθούν στο πλαίσιο της μεγάλης επένδυσης (1 δισ. σε βάθος δεκαετίας) του αμερικανικού ψηφιακού γίγαντα για τη δημιουργία τριών data centers στην Ανατολική Αττική (Παιανία, Κορωπί). Η Μicrosoft αυτό το διάστημα εκδίδει τις οικοδομικές άδειες, ενώ το project έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις. Το κατασκευαστικό αντικείμενο υπολογίζεται περίπου στα 500 εκατ. και μένει να αποσαφηνιστεί αν ο διαγωνισμός που θα γίνει θα αφορά ταυτόχρονα την ανάθεση και για τα τρία data centers ή θα σπάσει και θα γίνει τμηματικά.

False alarm για το ιερό δισκοπότηρο της υγείας

-Έντονες φήμες κυκλοφόρησαν χθες στην αγορά που ήθελαν να έχει προχωρήσει στο παρασκήνιο η πώληση του ιερού δισκοπότηρου για τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, δηλαδή του Ερρίκος Ντυνάν. Τελικά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για false alarm, καθώς δεν προκύπτει ούτε να έχουν βγει στη γύρα ούτε και να τρέχει κάποια διαδικασία.

Πάρε μια... φωτογραφία

-Λοιπόν, κάποιος παρατηρητικός μου επισήμανε ότι πριν από 40 ημέρες περίπου (22 Απριλίου 2022) το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού προκήρυξε έναν διαγωνισμό για τη διαχείριση αποβλήτων, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ. Μέχρι εδώ όλα καλά γιατί τα απόβλητα είναι… για να μαζεύονται, αλλά όταν φτάσει (ο παρατηρητικός) στη σελίδα 56 των πολυσέλιδων όρων και προδιαγραφών του διαγωνισμού, διαβάζει σε ένα σημείο: «Ενδεικτικό κόστος διαχείρισης Ε.Α. ANA KG σύμφωνα. Ε-mail/29 Οκτ. 21/… σε ευρώ άνευ ΦΠΑ. Για την ώρα χρησιμοποιώ αποσιωπητικά (…) και δεν αποκαλύπτω το όνομα πασίγνωστης εταιρείας του κλάδου που αναφέρεται στους όρους του διαγωνισμού και πρόκειται με βεβαιότητα να συμμετάσχει. Ερωτώ όμως το Πολεμικό Ναυτικό ή όποιον αρμόδιο, βρε αδελφέ: Πώς γίνεται σ’ έναν δημόσιο διαγωνισμό να συμπεριλαμβάνεται (στο δημόσιο έγγραφο) το ενδεικτικό κόστος σταλμένο με e mail από ιδιωτική εταιρεία του κλάδου, που ασφαλώς και θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό; Κάτι δεν μου πάει καλά και, φυσικά, αναμένω υπομονετικά μια απάντηση.

Oι εκπλήξεις της Mυτιληναίος

-Σήμερα το μεσημέρι, στη μία, στο Μαρούσι αλλά και διαδικτυακά, η διοίκηση του Ομίλου Μυτιληναίος έχει την τακτική Γενική Συνέλευση και θα ανακοινώσει μεγέθη και προοπτικές. Για τους μετόχους περιμένω ότι θα υπάρχουν θετικές εκπλήξεις, κυρίως στο μείζον ζήτημα του κόστους και του βάρους των προστίμων επί των «εκτάκτων εσόδων» λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Από τον σιωπηλό Σωκράτη, στον αθόρυβο Γιάννο

Σήμερα όμως έχει τακτική Γενική Συνέλευση και η ΕΧΑΕ. Η στήλη περιμένει με ενδιαφέρον να δει αν θα ψηφιστούν εν τω συνόλω τους τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και ιδιαίτερα ορισμένα από αυτά που αφορούν την έγκριση αναθεώρησης της πολιτικής αποδοχών. Για την υποστήριξη της ατζέντας στη Συνέλευση έχει γίνει η σχετική κινητοποίηση οπότε λογικά δεν πρέπει να περιμένουμε εκπλήξεις, αν και διακρίνω μια κάποια αγωνία. Αν αναρωτιέστε τι κάνει ο νέος CEO της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, που παρεμπιπτόντως έχει διαμορφώσει ένα κάπως τεταμένο κλίμα με τους εργαζόμενους, αυτό το διάστημα κάνει έναν κύκλο επαφών και γνωρίζει επιχειρηματίες.

Ενισχύεται στο online ο ΟΠΑΠ

-Την πρόθεσή του ΟΠΑΠ να διαθέσει ακόμη περισσότερα παιχνίδια του μέσω διαδικτύου αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Γιάν Κάρας. Σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές ανάφερε πως μετά το live καζίνο και το Τζόκερ, αλλά και τα εικονικά παιχνίδια και το «Πάμε Στοίχημα», το επόμενο διάστημα θα είναι διαθέσιμα και άλλα παιχνίδια οnline. Έτσι κι αλλιώς, ο ΟΠΑΠ αναμένεται να έχει μια γεμάτη χρονιά φέτος, καθώς τον προσεχή Νοέμβριο θα γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στο Κατάρ (χειμώνα, για πρώτη φορά στην Ιστορία), διοργάνωση που «παραδοσιακά» εκτοξεύει τα μεγέθη των εταιρειών τυχερών παιγνιδιών.

Δυο νέα deals από το fund του Public

-Για ανακοινώσεις, το αργότερο μέχρι τέλος Ιουνίου, ετοιμάζεται ο Όμιλος Public. Θα μάθουμε μια πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα επιχειρηματική συνεργασία και μία ακόμη εξαγορά στην Ελλάδα. Το Public Capital Partners, είναι ένα fund με αρχικό κεφάλαιο 20 εκατ. ευρώ που επενδύει όχι τόσο σε νεοφυείς εταιρείες αλλά κυρίως σε scale up εταιρείες οι οποίες έχουν κάτι να προσθέσουν στην εμπειρία του καταναλωτή στο λιανεμπόριο, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στις ψηφιακές πληρωμές, στις fintech υπηρεσίες και στα logistics. Το Public Group έχει επενδύσει ήδη στην ελληνική startup Douleutaras, στους Venture Friends, στην iRepair, στο instacar και τώρα έχει ήδη δρομολογήσει δύο ακόμη σημαντικές τοποθετήσεις.

Τι συμβαίνει με τα ιδιωτικά Μικροβιολογικά Εργαστήρια;

Η στήλη θα σας παραθέσει τα γεγονότα και τα συμπεράσματα δικά σας. Το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα δουλεύει ως εξής: Κλινικοί ιατροί, ιδιώτες ή νοσοκομειακοί, συνταγογραφούν διαγνωστικές εξετάσεις για ασθενείς τους. Εκδίδουν παραπεμπτικά, τα οποία οι ασθενείς προσκομίζουν στους μικροβιολόγους. Οι μικροβιολόγοι υποχρεωτικά εκτελούν τις εξετάσεις που άλλοι συνταγογράφησαν. Στο τέλος, ο μικροβιολόγος στέλνει στον ΕΟΠΥΥ τα τιμολόγια για τις εξετάσεις που διενήργησε, για να πληρωθεί βάσει της σύμβασης και των συμφωνημένων τιμών που έχει μαζί του. Ο ΕΟΠΥΥ βλέπει την υλοποίηση του προϋπολογισμού του. Όταν οι δαπάνες ξεφεύγουν, τότε ανακοινώνει μονομερή αναθεώρηση των συμβάσεων με τους μικροβιολόγους και τους κόβει όσα χρήματα του λείπουν. Πληρώνει μόνο το 30% του κάθε παραπεμπτικού. Τα τιμολόγια που ισχύουν σήμερα έχουν θεσπιστεί πριν από 3 δεκαετίες, το 1991. Αυτό σημαίνει ότι ένα Μικροβιολογικό Εργαστήριο έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο το rebate (έκπτωση που ο ΕΟΠΥΥ επιβάλει και μειώνει τις αποζημιώσεις τους βάσει τζίρου) και το clawback (αυτόματη επιστροφή) αλλά και την απληρωσιά του Δημοσίου. -Μειωμένες ασφαλιστικές τιμές, rebate, clawback συνολικά μειώνουν κατά 70% την τιμή που γράφει το παραπεμπτικό. Προφανώς πρέπει να υπολογίσουμε λειτουργικά έξοδα, τα υλικά που χρειάζονται για τις εξετάσεις (αντιδραστήρια και αναλώσιμα) και μισθούς, αποσβέσεις κ.λπ. Κάθε μήνα, ο μικροβιολόγος καταθέτει π.χ. να πληρωθεί €100 από εκτέλεση εξετάσεων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και λαμβάνει λιγότερο από €28 και με καθυστέρηση 3-4 μηνών. Τι θα μπορούσε να γίνει; Να θέσει ο ΕΟΠΥΥ όριο-πλαφόν στο κάθε μικροβιολογικό εργαστήριο, σε ό,τι εκτελείται στους ασφαλισμένους, όπως ακριβώς ισχύει και το όριο επισκέψεων που ισχύει για τους κλινικούς ιατρούς. Παράλογο;