Η αδικία του Απόστολου, το ραντεβού του Σωκράτη, τα ψάρια του Καλλιμάνη και τα ακίνητα του Μυστακίδη ///


 

-Πολύ θυμωμένος με την Κυβέρνηση μου λένε ότι είναι ο επιχειρηματίας Απόστολος Βακάκης. Αισθάνεται αδικημένος γιατί θεωρεί ότι δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση μεταξύ των μεγάλων αλυσίδων, δεν διασφαλίζεται ορθολογική λειτουργία της αγοράς και ο ομαλός εφοδιασμός. Η σύγκριση με άλλες αλυσίδες τον αδικεί, γιατί στην περίπτωση του Jumbo μιλάμε για 1 δισ. τζίρο και 1.200 ταμεία στην Ελλάδα. Ασχέτως όμως των αντικειμενικών δυσκολιών που κανείς δεν αμφισβητεί, άλλες αλυσίδες, όπως για παράδειγμα η Κωτσόβολος τα κατάφεραν θαυμάσια και μέσα σε ελάχιστο χρόνο έστησαν επαρκή μηχανισμό πωλήσεων, τόσο που τον διαφημίζουν και στην τηλεόραση. Λόγω των περιοριστικών μέτρων, η Jumbo έχασε αρχικά το 12% των πωλήσεων της (Πάσχα) και τώρα χάνει ακόμη 35% του τζίρου της (Χριστούγεννα), αφού τα καταστήματα είναι κλειστά, το e-shop γονάτισε και το click away δεν κρίθηκε από τον Απόστολο Βακάκη ότι θα έκανε κάποια διαφορά. Εντυπωσιακό είναι πώς η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, παρά τις προσωρινές πιέσεις, παραμένει στα ίδια επίπεδα, τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο lockdown.

-Για την bad bank και τους άξονες της πρότασης της ΤτΕ θα τα διαβάσατε. Η στήλη θα σταθεί σε ορισμένες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Για παράδειγμα η διακυβέρνηση της bad bank βασίζεται στο μοντέλο του ΤΧΣ. Για την ακρίβεια προβλέπεται η ίδια δομή: 7μελές Γενικό Συμβούλιο και 3μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο που επιλέγονται από selection panel, στο οποίο μετέχουν 3 από τους θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ ESM) δύο από το ΥΠΟΙΚ και ένας από την ΤτΕ.

Το προσωπικό θα φτάσει τα 150 με 200 άτομα και το ετήσιο budget (μισθοί και λειτουργικά έξοδα) κινείται χαμηλότερα των 20 εκατ. Το ποσοστό ανάκτησης των κόκκινων δανείων υπολογίζεται ότι θα φτάνει κοντά στο 60%, δηλαδή ψηλότερα από τις τράπεζες που είναι στο 50%. Αντίθετα με ό,τι έχουμε συνηθίσει, προβλέπεται και μια ακόμη κατηγορία ομολόγων καθώς έχουμε senior, mezzanine, junior και super junior.

-Το όνομα του γνωστού και μη εξαιρετέου Τέλη Μυστακίδη εσχάτως ακούγεται συχνά στην αγορά ακινήτων με τους ωτακουστές της στήλης να πληροφορούνται για μεγάλες τοποθετήσεις του επιχειρηματία στο εγχώριο real estate.

-Αιφνιδίασε την αγορά ο Α. Ξενόφος με την παραίτησή του από το ΤΑΙΠΕΔ δημιουργώντας την εντύπωση ότι μόνον για κάποια υψηλή θέση στον ιδιωτικό τομέα θα εγκατέλειπε το Ταμείο. Χήρεψε κάποια θέση;

Εθνική Τράπεζα: Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου θα έχουμε συνεδρίαση του ΔΣ το οποίο αναμένεται να εγκρίνει την τιτλοποίηση 6,1 δισ. κόκκινων δανείων με την επωνυμία Frontier. Από εβδομάδα θα ακολουθήσουν οι αιτήσεις για τις εγγυήσεις του Ηρακλή όπως και η απόφαση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς αντιμετωπίζεται το πλήθος των τεχνικών και νομικών λεπτομερειών που απαιτεί η πώληση.

-Σας έχω νέα από το μέτωπο του Καλλιμάνη, της γνωστής εταιρίας κατεψυγμένων αλιευμάτων που συγκαταλέγεται στις 40 μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες στο κλάδο τροφίμων-ποτών. Οπως πληροφορείται η στήλη, οι πιστώτριες τράπεζες μετά από τις απαραίτητες συσκέψεις φαίνεται πως δίνουν το δακτυλίδι στην Dardanel, που διευθύνει ο 40χρονος Μ. Onen. Η τουρκική εταιρία που ασχολείται με εμπόριο κατεψυγμένων αλιευμάτων και γενικότερα συσκευασμένων τροφίμων έχει καταθέσει από την προηγούμενη εβδομάδα την υψηλότερη οικονομική προσφορά μεταξύ των τεσσάρων σχημάτων που διεκδίκησαν την Καλλιμάνης. Εκτός απροόπτου η συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες μπορεί να κλείσει πριν το τέλος του χρόνου.

-Δεν ξέρω πώς τα πάει ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης στα χρηματιστηριακά, πάντως η σύζυγος Ρίτα Πικρού τα πάει εξαιρετικά στο Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας & Τεχνολογίας Στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ Α.Ε.) που είναι CEO. Τον Απρίλιο ο ΣΟΛ είχε χαρακτηρίσει το ΕΚΑΠΤΥ μη βιώσιμο καθώς το κοντέρ έδειχνε -45.000 ευρώ ενώ μετά από 10 συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις, οι συσσωρευμένες ζημίες είχαν φτάσει τα 1.190.000 ευρώ. Τέλος Δεκεμβρίου η ΔΕΚΟ, όπου μέτοχοι είναι ο ΕΟΦ με 94% και Υπουργείο Οικονομικών με 6%, θα κλείνει με κέρδη 262.000 ευρώ.

-Η συνάντηση με τον επικεφαλής του ομίλου και πατριάρχη της Intracom έγινε, μου λένε, στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία και του επικεφαλής της κατασκευαστικής του ομίλου. Ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης και ο κ. Πέτρος Σουρέτης είδαν τον υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη, λένε οι ίδιες πηγές. Και δεν είπε ένα «γεια» ο πρωθυπουργός; Πού να ξέρω εγώ, τι είμαι, κουτσομπόλης;

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.