-Χαίρετε, άντε να δούμε και να ακούσουμε και κανένα καλό νέο, εκτός από τον καιρό που φτιάχνει, φαίνεται ότι υπάρχει μία διπλωματική κινητικότητα στο ρωσο-ουκρανικό που δίνει ελπίδες για διευθέτηση. Εύθραυστες μεν οι ισορροπίες, αλλά ορατά και τα σημεία

Ασταμάτητος ο Θεοδωρόπουλος

-Το άλλο καλό νέο της χθεσινής ημέρας είναι η πώληση (για την ώρα μειοψηφική, αλλά θα εξελίσσεται…) μιας πολύ καλής ελληνικής εταιρείας, της ΙΟΝ, σε έναν πολύ καλό Ελληνα επιχειρηματία, τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Ας μείνει και τίποτα ελληνικό, έστω και οι σοκολάτες, γιατί συντόμως θ’ ακούσετε αρκετές μεγάλες δουλειές να πηγαίνουν στα Funds – γίγαντες. Όχι ότι είμαστε κατά των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, προς Θεού, άλλωστε μειώνουν και τη διαπλοκή. Αλλά, πάντως, χρειάζεται και το ελληνικό χρώμα στις μπίζνες. Σημειώστε -και μάλιστα με έμφαση- ότι ο χορός των εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στην ΙΟΝ. Ήδη ζυμώνεται και σιγοψήνεται το επόμενο μεγάλο deal, στον κλάδο της αρτοβιομηχανίας.

Πάγωσε το κυπριακό ειδύλλιο

-Πάγωσε -προσωρινά, μου λένε- η προσέγγιση της Εθνικής Τράπεζας με την Τράπεζα Κύπρου. Παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις, η πάλαι ποτέ “μεγάλη μας φίλη” είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες ένα διακριτικό φλερτ που προσπάθησε να αναπτύξει σε σχέση. Ωστόσο, από τη μια ο πόλεμος που έκανε τα πάντα αβέβαια και κυρίως ο πολιτικός κύκλος στην Κύπρο (εκλογές τον Φεβρουάριο 2023) οδήγησε σε παύση των προσπαθειών. Σημειώστε πως οι κυπριακές τράπεζες βγάζουν νόημα για τις ελληνικές. Πέραν των όποιων εργασιών, αποκτούν μια συναλλαγή η οποία προσφέρει και λογιστική ενίσχυση των κεφαλαίων για τις εγχώριες τράπεζες.

Οι αλλαγές στα ΔΣ των τραπεζών

-Την επόμενη εβδομάδα (εκτός απροόπτου, πάντοτε) αναμένεται να περάσει από τους θεσμούς το Νομοσχέδιο για το ΤΧΣ. Υπάρχουν δύο θέματα σε εκκρεμότητα. Το πρώτο είναι τα ειδικά δικαιώματα του Ταμείου, όπου φαίνεται πως η λύση που επικρατεί είναι να ασκούνται τα δικαιώματα με βάση τα ποσοστά που ελέγχει σε κάθε τράπεζα το ΤΧΣ και να διατηρηθεί το δικαίωμα veto μόνον για αυξήσεις κεφαλαίου ή τυχόν άλλες αποφάσεις που οδηγούν σε dilution το Ταμείο. Το δεύτερο (και πιο δύσκολο) αφορά το fit and proper για τα ΔΣ των τραπεζών. Στο μέτωπο αυτό δεν υπάρχει πρόοδος και οι ελληνικές προτάσεις προσκρούουν στις αντιδράσεις των θεσμών.

Η madame Μαρία de la villa Massone

-Και επειδή βαρύναμε το κλίμα, πάμε τώρα στο γκροτέσκο νέο της ημέρας. Χθες, λοιπόν, λάβαμε στο γραφείο μας μία αγωγή (αντιγράφω επί λέξει) της κυρίας «Μαρίας Καρρά του Εμμανουήλ, κατοίκου Μονακό 17 Rue de la Turbie Maison Villa Massone, 2eme etage και προσωρινά διαμένουσας στην Κηφισιά Αττικής, οδός Λευκάδος αρ. 5 με ΑΦΜ 062100655». Για όσους δεν καταλάβατε, πρόκειται για τη σύζυγο του αείμνηστου (ή αλήστου μνήμης) Γεωργίου Τράγκα η οποία ζητεί αποζημίωση 25.000 ευρώ για ηθική βλάβη «επειδή με το ως άνω δημοσίευμα κατέστησαν γνώστες της οικίας μου πολυάριθμοι αναγνώστες», κ.λπ. Μάλιστα, εγώ τι να πω τώρα, κυρία Μαρία μου, 25.000 ευρώ δεν σας φτάνουν ούτε για τα κοινόχρηστα μιας εκ των δεκάδων οικιών του εκλιπόντος… Καλά ξεμπερδέματα ευχόμεθα με τα ατελείωτα περιουσιακά και λοιπά ζητήματα του αρχηγού κόμματος και προφανώς προσώπου δημοσίου ενδιαφέροντος για τον οποίον γράψαμε… μερικές δεκάδες χιλιάδες λέξεις και δεν υπήρξε ούτε λέξη προς διάψευση.

Ο πολιτικός αρχηγός που θέλει να υποβάλει ερωτήσεις στον Ζελένσκι

Και συνεχίζω με το γκροτέσκο νέο Νο2: Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το διαδικτυακό ραντεβού του Ουκρανού Προέδρου με τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις 7 Απριλίου, ένας πολιτικός αρχηγός έσπευσε να υποβάλει αίτημα στον Πρόεδρο Κώστα Τασούλα για να του επιτραπεί να υποβάλει ερωτήσεις στον υψηλό καλεσμένο. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, θέλει να «ανακρίνει» τον Βολοντίμιρ Ολεξάντροβιτς Ζελένσκι και να τον ρωτήσει για τις σχέσεις της Ουκρανίας με την Τουρκία. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το αίτημά του θα γίνει αποδεκτό.

Ο… ανένδοτος των Μπακοκαϋμενάκηδων και η Αττική Οδός

-Συνεχίζουν τον… ανένδοτο αγώνα οι Μπακοκαϋμενάκηδες. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η στήλη καθώς είναι γεγονός ότι απέρριψαν πρόταση εξαγοράς που δέχθηκαν για το ποσοστό τους στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Προφανώς, περιμένουν ότι θα εισπράξουν περισσότερα, αλλά καλό είναι να μην παίρνουν τα μυαλά αέρα γιατί όπως λέει κι ένα παλιό ρητό του ΧΑ «η μάνα του Χοσέ δεν έκλαψε ποτέ», οπότε μπορεί να έχουν απογοητεύσεις και να πικραθούν. Με την ευκαιρία, σημειώστε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η καταβολή των αποζημιώσεων για τους εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού. Είναι αλήθεια ότι οι πληρωμές προχωρούν με αργό ρυθμό, αλλά αυτό αποδίδεται στο ότι γίνονται μέσω της πλατφόρμας του egov όπου έπρεπε να ανεβάσουν οι ενδιαφερόμενοι τα σχετικά στοιχεία, αλλά η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Αυτά για τους 2.000 παθόντες. Για τους υπόλοιπους 3.000, που δεν έχουν πιστοποιηθεί, εκτιμάται ότι τελικά θα αποζημιωθούν περίπου οι μισοί.

Τα χάπια... του Σκλαβενίτη

-Μπορεί ο όμιλος Σκλαβενίτη, που διατηρεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη χώρα, να άργησε να μπει στον χώρο των ηλεκτρονικών παραγγελιών και όταν το έκανε να συνεργάστηκε με έμπειρες εταιρείες της συγκεκριμένης αγοράς. Εδώ και καιρό, όμως, ο Μάκης και η Μαρία Σκλαβενίτη έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν τις τάσεις της εποχής. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση -που έγινε στις 17 Μαρτίου- αποφασίστηκε η τροποποίηση του άρθρου 2 του καταστατικού που αφορά τους σκοπούς της εταιρείας. Προστέθηκε «η λειτουργία εγκαταστάσεων συσσώρευσης και αποθήκευσης κάθε είδους αγαθών καθώς και η παροχή υπηρεσιών μεταφοράς και παράδοσης αυτών», που σημαίνει ότι έρχονται νέες επενδύσεις στο κομμάτι των logistics και τoυ delivery. Ο ανταγωνισμός, άλλωστε, είναι έντονος και, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, θα γίνει ακόμη εντονότερος. Οι Σκλαβενίτηδες βέβαια έχουν δείξει ότι αντέχουν. Εδώ άντεξαν να «σηκώσουν» το ναυαγισμένο «επίτευγμα» των Μαρινόπουλων και, κυρίως, να απορροφήσουν επιτυχώς τους χιλιάδες εργαζόμενους που θα έμεναν στον δρόμο. Για να θυμηθώ και κάτι «χαριτωμένο». Όπως λεγόταν την εποχή της μεγάλης συγχώνευσης, όταν έμαθε τα νέα ένας πολύ ισχυρός παιχνιδάς, με διαχρονικά γεμάτο ταμείο, σχολίασε ότι ο «Μάκης (Σκλαβενίτης) μάλλον πήρε τα λάθος χάπια». Από ό,τι φαίνεται, τα… σωστά πήρε.

Φως στο βάθος του τούνελ

Ο Γενικός Δείκτης κάλυψε τις απώλειες από την αρχή του έτους, με τη βοήθεια όχι μόνο των τραπεζών αλλά κυρίως των λεγόμενων μετοχών της Ειρήνης: Ξαφνικά είδαμε τις «ενεργειακές μετοχές» Μυτιληναίο (απέχει πλέον ελάχιστα από την τιμή εκκίνησης στη φετινή χρονιά) και ΔΕΗ και προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον, είδαμε και τις πληγωμένες από τον πόλεμο εταιρείες όπως η και η Frigoglass να αποκτούν επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μετά τον πόλεμο εποχή. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Πρέπει να δούμε κείμενα, προτάσεις, δηλώσεις, κινήσεις και μετακινήσεις στρατευμάτων. Στο μεταξύ, οι διεθνείς τιμές πετρελαίου υποχωρούν.

Τι ρωτούν οι ξένοι αναλυτές

Με όποιον αναλυτή του εξωτερικού κι αν συζητήσετε για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, θα σας θέσει αμέσως (δεύτερη ή τρίτη ερώτηση) το θέμα της πολιτικής σταθερότητας. Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές είναι και πάλι πρόθυμοι να προσθέσουν ρίσκο στη σύνθεση των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων, αλλά σήμερα -μετά τη μεγάλη πτώση όλων των αγορών- οι επιλογές τους είναι πολλές.

Το μέρισμα του ΟΛΘ και τα μυστικά του

Η χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ΟΛΘ στους αναλυτές είχε τις ιδιομορφίες της. Ξεκίνησε ο Διευθύνων Σύμβουλος Franco Nicola Cupolo μιλώντας στα Αγγλικά, κατόπιν πήρε τον λόγο ο εκτελεστικός Πρόεδρος Αθανάσιος Λιάγκος σε άπταιστα Ελληνικά, μετά προσπάθησαν να συζητήσουν στα Αγγλικά, κοκ. Αυτό που ενδιέφερε όλους ωστόσο, η διανομή του υψηλού μερίσματος 1,5 ευρώ ανά μετοχή (δηλαδή, μερισματική απόδοση της τάξης του 6%) διαπιστώθηκε από όλους. Υπενθυμίζεται ότι πριν από 8 μήνες αποχώρησε από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης ο Γερμανός μέτοχος “TransConnect Unternehmensberatungs-und Beteiligungs GmbH” (TransConnect GmbH) και τις μετοχές αγόρασε ο Νίκος Σαββίδης της “Belterra Holdings Ltd”, η οποία μάλιστα υποχρεώθηκε να κάνει και δημόσια πρόταση. Όλη αυτή η διαδικασία κόστιζε κάποια λεφτά. Ένα μέρος των χρημάτων προήλθε από τραπεζικό δανεισμό. Ένας τρόπος αποπληρωμής του τραπεζικού δανεισμού ήταν και τα μερίσματα που θα εισέπραττε ο νέος βασικός μέτοχος. Κοντά στον βασιλικό ποτίστηκε και η γλάστρα: Υψηλό μέρισμα εισέπραξαν και οι μικρομέτοχοι.

Πόσο αξίζει η ΕΓΝΑΤΙΑ και το Καστέλι;

-Όπως συμβαίνει και στον υπόλοιπο πλανήτη, οι τιμές για τις εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανεβαίνουν διαρκώς στα χρηματιστήρια. Στην Ελλάδα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αξίζει σήμερα στο Χρηματιστήριο περίπου 1,8 δισ. Όλα αυτά συμβαίνουν την εβδομάδα που τίθεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αποθήκευση και τη δεύτερη φάση της απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ, με την οποία θα μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος αδειοδότησης σε κάτω από δύο χρόνια. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι κάτοχος του 37,3% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Το μερίδιο αυτό αξίζει 671 εκατ. ευρώ. Παραδόξως, το σύνολο της χρηματιστηριακής αξίας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μόλις ξεπερνά τα 921 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (η Εγνατία Οδός, το Αεροδρόμιο στο Καστέλι, το Ελληνικό και όλα τα κατασκευαστικά έργα) δεν αξίζουν περισσότερο από 250 εκατ. ευρώ. Λογικό;

Οι αλλαγές σε Wind - Nova

-Κοινή διοικητική ομάδα -που θα αναλάβει τη συγχώνευση των δύο εταιρειών- απέκτησαν στη Nova – Wind. Τη θέση του CEO ανέλαβε ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, ενώ ο προερχόμενος από τη Wind Γιώργος Τσαπρούνης αναλαμβάνει καθήκοντα Corporate Affairs Executive Director. Η ενοποίηση των δύο εταιρειών προχωρά -αν και θα απαιτήσει περίπου μια διετία για να ολοκληρωθεί πλήρως- τα πράγματα, ωστόσο, επιταχύνονται. Πέραν των άλλων, θα αδειάσουν τα ιστορικά γραφεία της Νova - Forthnet στην Κάντζα, προς λύπη του ιδιοκτήτη που πίσω στη δεκαετία του '90 το προόριζε για σχολείο. Ήδη η Nova Media έχει μετακομίσει στο Πικέρμι, στα παλιά studio του Alpha, ενώ θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται το κτίριο της Wind επί της Αττικής Οδού. Τέλος, μέσα στους επόμενους μήνες η εμπορική ονομασία Wind θα σταματήσει να χρησιμοποιείται.