-Χαίρετε, τα σοβαρά θέματα -όπως αυτό της Ιταλίας- θα το διαβάσετε σε άλλες στήλες, αλλά εμείς εδώ είπαμε να ευθυμήσουμε λίγο με το νέο hot chat των «φιλελέ» της Αθήνας που ασχολούνται χαιρέκακα με ένα στόρι… τη γνωστή τραγουδίστρια της Αριστεράς κυρία Μποφίλιου, η οποία συμμετείχε ως γκεστ σταρ σ' ένα σίριαλ της ΕΡΤ (που φυσικά... πάει άπατο) και αυτοτρολάρεται ποζάροντας ως Κοκκινοσκουφίτσα με φόντο τον Στάλιν κ.λπ. Στο ίδιο πνεύμα οι επονομαζόμενοι kyriakistas του διαδικτύου (οπαδοί του πρωθυπουργού) τρολάρουν την αποτυχία του νέου σίριαλ του ΣΚΑΪ «Γλυκάνισος» (άλλωστε, δεν ήταν και δύσκολο, το κανάλι του Φαλήρου δεν... εξειδικεύεται στις ελληνικές σειρές, αντιθέτως, έχει παράδοση στα τηλεοπτικά trash) γιατί λέει το σίριαλ αυτό έχει σκηνοθέτη έναν πρώην συριζαίο βουλευτή, τον Γιώργο Κυρίτση, που είναι σύζυγος της Ελενας Ακρίτα, την οποία επίσης δεν χωνεύουν, κυρίως για τον αντιμητσοτακισμό της. Ωραίο στόρι, έτσι, για να έχεις να ασχολείσαι, άλλα γι’ άλλα της Παρασκευής το γάλα… Αυτά είναι τα ωραία και χρειάζονται, γιατί ο χειμώνας που έρχεται είναι δύσκολος.

Τι ρώτησαν οι επενδυτές τον Πρωθυπουργό στη συνάντηση της BofA

-Πάμε στα της αγοράς τώρα, ξεκινώντας από το feedback της συνάντησης του Πρωθυπουργού με επενδυτές που οργάνωσε η BofA στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τώρα να σας πω ότι τους εντυπωσίασε ο Μητσοτάκης, κινδυνεύω να με περάσετε για κόλακα, αλλά αυτή είναι η αλήθεια, γιατί σε αυτό το κοινό ο Πρωθυπουργός τα καταφέρνει πολύ καλά, καθώς μιλάει τη «γλώσσα» τους και γενικά ξέρει να το χειρίζεται σωστά. Το ενδιαφέρον της συνάντησης είναι ότι μεγάλη εντύπωση έκανε στους επενδυτές η είσοδος του GIC στον ξενοδοχειακό όμιλο Sani/Ikos. Kαι αυτό επειδή το sovereign fund της Σιγκαπούρης σε αυτούς τους κύκλους δεν φημίζεται για την ευκολία με την οποία κάνει επενδύσεις. Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε έναν καταιγισμό ερωτήσεων για την ύφεση στη Γερμανία και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό. Μάλιστα, ένας επενδυτής ρώτησε γιατί δεν έχουμε πλεόνασμα όταν η ανάπτυξη είναι τόσο ισχυρή. Ένας άλλος το έθεσε ακριβώς αντίθετα και ρώτησε: Γιατί θέλουμε πλεόνασμα το 2023, αφού η Ευρώπη πάει σε ύφεση. Το ενδιαφέρον πάντως από την πλευρά τους ήταν για τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές, ενώ εστίασαν ιδιαίτερα σε υποδομές, οπτικές ίνες, λιμάνια και ανανεώσιμες.

Η Goldman Sachs φλερτάρει τα ξενοδοχεία της οικογένειας Γρηγοριάδη

-Κι αφού η είσοδος του GIC στον ξενοδοχειακό όμιλο Sani/Ikos εντυπωσίασε τόσο τους ξένους επενδυτές, να ομολογήσω ότι αδίκησα τον Αδωνι Γεωργιάδη γιατί τον βρήκα υπερβολικό την περασμένη Παρασκευή, που δήλωσε ότι το deal του GIC στον όμιλο Sani/ Ikos είναι η «μεγαλύτερη επένδυση στον κλάδο του τουρισμού που γίνεται στον κόσμο μετά την πανδημία» και ότι επίσης «το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης θα επενδύσει ένα δισ. ευρώ». Κάνω την αυτοκριτική γιατί η συμφωνία, πράγματι, χαρακτηρίστηκε από τους Financial Times ως η μεγαλύτερη μετά την πανδημία για την Ευρώπη. Το συγκεκριμένο deal όμως έχει και μία ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή: Κάποια από τα κεφάλαια που έκαναν τη μεγάλη «έξοδο» πουλώντας τη συμμετοχή τους στην GIC, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους μετά το πέρας της πενταετίας (Oaktree, Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE) διατηρούν ενδιαφέρον για τον ελληνικό τουρισμό. Ηδη από την περασμένη άνοιξη υπάρχει απτό ενδιαφέρον της Goldman Sachs Asset Management για τα ξενοδοχεία της οικογένειας Γρηγοριάδη (Theophano Imperial Palace, Athos Palace και Pallini Beach), στη Χαλκιδική - μία περιοχή που γνωρίζει καλά λόγω και της Sani/Ikos- έστω κι αν το deal της εξαγοράς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Το δάνειο της Άκτωρ από Alpha Bank και Eurobank και η αποπληρωμή του ομολόγου

-Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η ιδιαίτερα σημαντική κίνηση για την πρόωρη αποπληρωμή του διεθνούς ομολογιακού της Ελλάκτωρ και ειδικότερα η αποπληρωμή ομολογιών ύψους 497 εκατ. ευρώ ή 74,2% του συνόλου του διεθνούς ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ. Όπως είναι γνωστό, για τον σκοπό αυτόν η Ελλάκτωρ και η θυγατρική της Άκτωρ Παραχωρήσεις προχώρησαν σε ταυτόχρονη έκδοση δύο νέων ομολογιακών δανείων ύψους 500 εκατ. ευρώ και 275 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, εκ των οποίων περί τα 100 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε νέες στρατηγικές επενδύσεις του τομέα παραχωρήσεων. Η είδηση είναι ότι για το ομολογιακό της Άκτωρ Παραχωρήσεις χρησιμοποιήθηκαν ως ενέχυρο και οι μετοχές της στην Αττική Οδό. Συγκεκριμένα, στις 15 Σεπτεμβρίου, από το Δ.Σ. της εταιρείας «Αττική Οδός» χορηγήθηκε η απαιτούμενη άδεια και εγκρίθηκε η κατάρτιση συναλλαγής της εταιρείας με την Άκτωρ Παραχωρήσεις που είναι η βασική μέτοχος (κατέχει ποσοστό 65,75%) και μητρική της. Όπως αναφέρεται σχετικά, «η μητρική, δυνάμει της από 15.09.2022 απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου αποφάσισε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου μέχρι ποσού 275.000.000 ευρώ το οποίο θα καλύψουν οι τράπεζες Alpha Bank και Eurobank, ενώ οι απαιτήσεις των Ομολογιούχων θα εξασφαλισθούν και μέσω παροχής ενεχύρου επί των μετοχών της μητρικής στην εταιρεία». Διευκρινίζεται ότι στη σχετική σύμβαση με την οποία θα συσταθεί το παραπάνω ενέχυρο θα συμβληθεί και η «Αττική Οδός», δεδομένου ότι θα αναλάβει ορισμένες υποχρεώσεις από τη συγκεκριμένη σύμβαση, οι όροι της οποίας «είναι οι συνήθεις για τις εν λόγω συναλλαγές και δεν αντίκεινται στον σκοπό της». Ρητά μνημονεύεται μάλιστα ότι το σύνολο των μετόχων της εταιρείας «Αττική Οδός» δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να ζητήσουν τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για τη λήψη απόφασης περί παροχής άδειας του άρθρου 99 του νόμου 4548/2018 για την κατάρτιση της ανωτέρω συναλλαγής με την μητρική κι έτσι «παρέλκει η τήρηση της προθεσμίας των δέκα ημερών του άρθρου 100 παρ. 3 του νόμου 4548/2018», με την άδεια του Δ.Σ. να νοείται «οριστικά έγκυρη από τον χρόνο χορήγησής της». Σημειώνεται ότι τα κεφάλαια για την αποπληρωμή των δανείων με τα οποία καλύφθηκε η εξόφληση του διεθνούς ομολόγου είναι ήδη εξασφαλισμένα μετά το deal πώλησης του 75% του τομέα των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ στη Motor Oil.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη παίρνει θέση στις κατασκευές

-Ενεργός, άμεσος και πλήρης θα είναι ο ρόλος της οικογένειας Βαρδινογιάννη στον τομέα των κατασκευών. Τα σενάρια περί προσωρινότητας και άλλα τέτοια ανάλογα που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και η οικογένεια (με Χόλτερμαν) αθροίζεται πλέον στις κατασκευές δίπλα σε Μυτιληναίο, Περιστέρη, Ιωάννου και Μπάκους. Σημειώστε πως οι διαθέσεις φαίνονται και από την εταιρεία της Αττικής Οδού, όπου στις αρχές του μήνα και συγκεκριμένα στις 2 Σεπτεμβρίου, παραιτήθηκε από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ο Άγγελος Γιόκαρης και στη θέση του εκλέχθηκε, ως νέο, μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Κυριακόπουλος, που είναι εξ απορρήτων συνεργάτης του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Η υπόλοιπη σύνθεση του ΔΣ παραμένει η ίδια, όπως και οι αρμοδιότητες. Σημειώστε πως ο ίδιος κύριος που εντάχθηκε στο ΔΣ της Αττικής Οδού πέρασε για ένα καφέ και από όλα τα σημαντικά κέντρα αποφάσεων του κατασκευαστικού κλάδου. Υ.Γ.: Οι κατασκευές, το φωνάζει η στήλη εδώ και πολύ καιρό, είναι το επίκεντρο έντονων διεργασιών. Εχω και μια super μετεγγραφή (που έχει διπλό διαφορικό και κουβαλάει μεγάλες δουλειές) αλλά ακόμη δεν είναι η κατάλληλη ώρα να ανοίξω το θέμα.

Η MIG χτυπάει (και) στον ύφαλο της ακριβής ενέργειας και των επιτοκίων

-Υπερδιπλάσιες ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους (στα 36,1 εκατ. ευρώ από 14,6 εκατ.) εμφάνισε η MIG το πρώτο εξάμηνο του 2002 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ υψηλότερες ήταν και οι ζημιές σε επίπεδο EBITDA. Ο όμιλος αποδίδει την επιβάρυνση στο αυξημένο ενεργειακό κόστος που αντιστάθμισε την ομολογουμένως μεγάλη αύξηση των πωλήσεων (+58%) στο 6μηνο. Το ζήτημα είναι ότι, παρά τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ο δανεισμός δεν υποχωρεί και στο τέλος του περασμένου Ιουνίου ανήλθε στα 962 εκατ., έναντι 956,8 τον Δεκέμβριο του 2021. Εν μέσω κύματος αύξησης επιτοκίων διεθνώς, η MIG αναφέρει στις λογιστικές της καταστάσεις πως μία μεταβολή των επιτοκίων κατά +1% θα είχε επίδραση στην κατάσταση αποτελεσμάτων και στα ίδια κεφάλαια του ομίλου κατά 7,4 εκατ. περίπου σε ετήσια βάση. Αγκάθι όμως είναι και τα ακριβά καύσιμα για τη θυγατρική ATTICA, με τον όμιλο MIG να προχωρά σταθερά σε hedging μέρους του κινδύνου μεταβολής της τιμής του καυσίμου.

Πέντε αρχιτέκτονες για 28 βίλες

-Πέντε αρχιτεκτονικά γραφεία έχουν αναλάβει τη σχεδίαση των 28 παραθαλάσσιων πολυτελών βιλών στην παραλία του Ελληνικού (προς την πλευρά του Αγίου Κοσμά), τρία από τα οποία είναι ελληνικά. Οι βίλες, που ως γνωστόν πουλήθηκαν σαν «ζεστό ψωμί», σχεδιάζονται πάνω σε συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές αρχές, στα πλαίσια του ύψους του Ελληνικού, αλλά είναι customized στις απαιτήσεις των αγοραστών. Τα γραφεία λοιπόν έχουν αναλάβει και μιλάνε με τους ιδιοκτήτες, καθώς άλλος επιθυμεί μεγαλύτερο καθιστικό-βεράντα, άλλος περισσότερα υπνοδωμάτια κ.λπ., γενικά όρεξη να έχουν να ικανοποιούν απαιτήσεις και να προσαρμόζουν τα σχέδια. Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει και το project με τα συγκροτήματα κατοικιών (condos) που θα αναπτυχθούν πίσω από τις βίλες. Από τα συνολικά 115 διαμερίσματα -όλες ανεξάρτητες, οριζόντιες ιδιοκτησίες σε τριώροφα κτίρια- ζήτημα κάποια να έχουν μείνει ελεύθερα.

Περιμένοντας...

-Για την Attica bank δεν θέλω να σας κουράζω γιατί όπου ήμασταν, είμαστε - οπότε να μην επαναλαμβανόμαστε. Συνεχίστηκαν οι διεργασίες όλο το Σαββατοκύριακο και μάλιστα την Κυριακή ξεκίνησαν στις 11 π.μ. και στις 6 μ.μ. συνέχιζαν ακάθεκτοι κάνοντας τηλεδιασκέψεις με ΗΠΑ, διαπραγματεύσεις με μετόχους κ.λπ. Η εικόνα είναι ίδια: τα βρίσκουν σε κάποια σημεία, παραμένει το χάσμα σε κάποια άλλα, η ΤτΕ ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία δίνοντας χρόνο και περιμένουμε κάποια στιγμή (θεωρητικά σύντομα - το πόσο σύντομα είναι υπό συζήτηση) να συγκλίνουν. Περιμένουμε και το ΤΧΣ να μας πει για τον σύμβουλο στρατηγικής αποεπένδυσης, καθώς ο διαγωνισμός που ξεκίνησε μέσα στις γιορτές του 15αύγουστου με ρυθμούς fast track, συνεχίζεται σε slow motion χωρίς ανακοινώσεις. Οι διάφορες διαρροές εμφανίζουν ως επιλογή του ΤΧΣ τη Rothschild, γνωστή κυρίως από τη θητεία της ως σύμβουλος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις διαρροές, η (έως τώρα, τουλάχιστον) καθυστέρηση στις ανακοινώσεις φαίνεται ότι σχετίζεται με διάσταση απόψεων μέσα στο ΤΧΣ, αλλά και τα προβλήματα στον τρόπο διαχείρισης της διαδικασίας, που φαίνεται να έχουν ενοχλήσει κυβερνητικούς και όχι μόνον παράγοντες.

Ο Δημητριάδης (του Υπερταμείου) φορτώνει αρμοδιότητες

-Ίσως να μην το προσέξατε μέσα στον θόρυβο των ημερών, αλλά ψηφίστηκε επί της αρχής από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αλλάζει τα πάντα στον τρόπο διοίκησης και ελέγχου των θυγατρικών ης Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, δηλαδή του Υπερταμείου. Ποιες θυγατρικές; ΑΕΔΙΚ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΔΕΘ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ, ΟΚΑΑ, ΚΑΘ, Όμιλος ΟΑΣΑ και ΕΛΤΑ. Αδιαμφισβήτητα, το Υπερταμείο (και ο CEO του, Γρηγόρης Δημητριάδης) στο εξής είναι ο μόνος που εγκρίνει ως μοναδικός ή πλειοψηφών Μέτοχος, στη Γενική Συνέλευση κάθε θυγατρικής, τα στρατηγικά και επιχειρησιακά της σχέδια. Στο εξής οι προσλήψεις στις θυγατρικές του Υπερταμείου θα γίνονται μόνο με βάση το εγκεκριμένο business plan. Tο ΑΣΕΠ θα έχει εποπτικό ρόλο μόνο ως προς τη νομιμότητα και την ορθή τήρηση όλων των διαδικασιών πρόσληψης. Επιπλέον θεσμοθετείται -για πρώτη φορά- ένα εξειδικευμένο σύστημα απόδοσης οικονομικών κινήτρων (bonus) στη βάση της αποτελεσματικότητας επίτευξης των στόχων, για τους εργαζόμενους. Όσον αφορά τις προμήθειες και τις υπηρεσίες, οι θυγατρικές του Υπερταμείου μισθολογικά και διοικητικά στο εξής δεν υπόκεινται στον νόμο του ν.4412/2016. Απόλυτος ρυθμιστής το Επιχειρηματικό Σχέδιο που εγκρίνει μόνο το Υπερταμείο. Εξαιρούνται ρητά οι συγκοινωνίες: Οι Εταιρείες του Ομίλου ΟΑΣΑ (ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΣΑ): αποτελούν Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και γι’ αυτό υπόκεινται στους γενικούς κανόνες του Δημοσίου, στη διαδικασία κατάρτισης και έγκρισης των ετήσιων προϋπολογισμών τους, στο καθεστώς προσλήψεων και στις μισθολογικές ρυθμίσεις… Τα ΕΛΤΑ διατηρούν το υφιστάμενο μισθολογικό τους καθεστώς…

Η Google και η Amazon δείχνουν τον δρόμο

-Την ερχόμενη Πέμπτη, η ηγεσία της Google μπροστά στον Πρωθυπουργό, θα προχωρήσει σε σημαντικές ανακοινώσεις για την επενδυτική παρουσία της στην Ελλάδα. Να θεωρείτε δεδομένο το Google Cloud στην Ελλάδα και το πρόγραμμα αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων. Ενδιαφέρον όμως έχει και ο γεωπολιτικός πόλεμος που εξελίσσεται στον χώρο των υποβρυχίων καλωδίων που μεταφέρουν δεδομένα από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη και τα οποία κάπου πρέπει να αποθηκευτούν (data centers). Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί μερικά νησιά, μαζί με κορυφαία στελέχη της Amazon, μάλλον για να ανακοινώσει νέες επενδύσεις στον χώρο της ψηφιακής οικονομίας και του (δορυφορικού) ίντερνετ.

Η ατζέντα του Νταβός

επόμενη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum, στο φημισμένο ελβετικό θέρετρο του Νταβός, αυτή τη φορά δεν θα γίνει άνοιξη, αλλά όπως κάθε χρόνο από το 1971, μέσα στα χιόνια, από 15 έως 20 Ιανουαρίου. Το WEF Davos φέτος θα συγκεντρώσει την παγκόσμια πολιτική και επιχειρηματική ελίτ, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βρεθεί μια λύση ώστε να αποτραπεί μια τεραστίων διαστάσεων κοινωνική έκρηξη κι ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος. Αναβαθμισμένη θα είναι και η ελληνική παρουσία με το Greek House Davos. Για τα ελληνικού ενδιαφέροντος πρόσωπα είναι νωρίς ακόμη να πούμε.

Το ΠΛΑΙΣΙΟ πάει Ήπειρο

-Χωρίς τα σχολικά vouchers, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Πλαίσιο μειώθηκαν κατά 8% φέτος, με βάση τα αποτελέσματα. Γενικά οι πωλήσεις στα είδη που εμπορεύεται το Πλαίσιο επιβραδύνονται κι αυτό είναι ενδεικτικό των νέων προτεραιοτήτων στα ελληνικά νοικοκυριά. Η διοίκηση Γεράρδου ωστόσο συνεχίζει το επενδυτικό πρόγραμμα. Ανοίγει 2 νέα υπερκαταστήματα στην ελληνική περιφέρεια. Το ένα θα είναι στην Ήπειρο.

Κοντά στον βασιλικό (της Αutohellas) ποτίζεται και η γλάστρα

-Εντυπωσιακή θα είναι η απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Αutohellas για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, ύψους 1 ευρώ / μετοχή. Μια επιστροφή κεφαλαίου από μερίσματα συμμετοχών που αντιστοιχεί στο 10% της χρηματιστηριακής αξίας. Βέβαια, από τα 48 εκατ. ευρώ που τελικά θα επιστραφούν στους μετόχους, τα 30 εκατ. ευρώ θα περάσουν στον βασικό μέτοχο και στο ίδρυμα.

H εποχή που δεν συμφέρει να είσαι δανεισμένος. Ούτε όμως και να αποταμιεύεις

-Το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού καθενός από μας, είτε είμαστε ιδιώτες είτε επιχειρήσεις, είναι ήδη αυξημένο κατά 2 έως 3 φορές σε σχέση με πέρυσι. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση των νέων παραγγελιών από επιχειρήσεις, λόγω αυξημένου κόστους δανεισμού. Tα νοικοκυριά περιορίζουν τις αγορές τους επίσης. Ταυτόχρονα όμως, ούτε η αποταμίευση συμφέρει, αφού τα πραγματικά επιτόκια των τραπεζών υπολείπονται δραματικά του πληθωρισμού. Οι αποταμιευτές χάνουν ήδη 35% του εισοδήματός τους. Επιπλέον, οι καταναλωτές βλέπουν το εισόδημά τους να αυξάνεται πολύ πιο αργά από τον ρυθμό με τον οποίο ανεβαίνουν οι τιμές. Τέλος, εδώ στην Ευρώπη, με την ισοτιμία 0,98 δολάρια για 1 ευρώ, το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών αυξάνεται δραματικά. Εδώ στην Ελλάδα, η οικονομία δείχνει ανθεκτικότητα. Ενώ η Ευρώπη διολισθαίνει προς την ύφεση, η Ελλάδα ανεβάζει ρυθμούς. Με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις μπορούμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος, πριν είναι αργά…