-Χαίρετε, στο Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν θετικά την πρώτη παρουσία Μητσοτάκη στην τηλεόραση και λένε ότι πέρασαν τα μηνύματα που ήθελαν στα κοινά που στοχεύουν για να ξαναγυρίσουν πίσω στη ΝΔ. Εγώ θα έλεγα… και τέλεια να μην ήταν, φρόντισαν να τον κάνουν τουλάχιστον συμπαθή στην κοινή γνώμη -και τον ίδιο και τον Σταύρο Θεοδωράκη- οι λυσσαλέες επιθέσεις που δέχτηκαν για μια συνέντευξη. Από το 2015 κυκλοφορεί ένα… νέο είδος δημοσιογράφου, του δημοσιογράφου - ιεροξεταστή των συνάδελφων του που θεωρεί ότι είναι και δουλειά του να κρίνει τους συναδέλφους του σαν να είναι πολιτικοί. Τέλος πάντων, μόνοι τους τα λένε, μόνοι και τα διαβάζουν…

Ανδρουλάκης

-Το θέμα όμως της χθεσινής ημέρας θα μου επιτρέψετε να πω ότι ήρθε από τη συνέντευξη του Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ. Μας… έστειλε ο αρχηγός Νίκος βραδιάτικο αδιάβαστους. Όχι στον Μητσοτάκη, όχι και στον Τσίπρα, ακόμα κι αν κερδίσουν, όχι όμως και στον εαυτό του (να μπει σε κυβέρνηση) αν δεν του δώσει ο λαός ισχυρό διψήφιο ποσοστό, όχι σε κυβέρνηση που μετέχει ο δραχμιστής Βαρουφάκης (εδώ μαζί του κι εγώ). Είπε και ένα «ναι», αλλά μας… χάωσε περισσότερο - ΝΑΙ σε πρωθυπουργό πολιτικό πρόσωπο και υπουργούς πολιτικούς. Ποιον πρωθυπουργό δεν είπε, από πού και πώς, ίσως υπονόησε ελαφρώς από το ΠΑΣΟΚ; Αλλα ποιον, τον εαυτό του, τον Βενιζέλο μήπως; (ράφτηκες, Βαγγέλη;). Συγγνώμη, είναι από τις νύχτες που… είδα Ζούλα (ΕΡΤ) και χρειάστηκα και αλκοόλ! Πάντως, με αυτά και με εκείνα, όπως το κόβω, κυβέρνηση αυτοί μαζί δεν κάνουνε.

Η ΟPTIMA Bank πάτησε το κουμπί για το Χρηματιστήριο

-Έσπασε, επιτέλους, η γκίνια των εισαγωγών στο Χρηματιστήριο. Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της OPTIMA Bank η οποία και ενέκρινε την εισαγωγή στο ΧΑ των μετοχών της Τράπεζας.

Το τρίτο βήμα της Thrivest

- Η Thrivest των Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου έδωσε τέλος στο θρίλερ της Attica Bank με την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης για τη συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου έως 490 εκατ. ευρώ, διασώζοντας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή την Attica Bank από τον κίνδυνο να μπλοκάρει η εξυγίανση επειδή θα προέκυπταν ζητήματα κρατικής ενίσχυσης. Με τη νέα συμφωνία, το σχήμα Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου έχουν επενδύσει συνολικά κοντά στα 280 με 300 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, 110 εκατ. στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ, άλλα 100 εκατ. στην Παγκρήτια και τώρα σειρά πήρε η Attica Bank. Έχει σημασία πως αν και διανύουμε μια ρευστή, προεκλογική περίοδο, οι επενδύσεις της Thrivest δεν ανακόπηκαν και αυτό πέρα από την πίστη που δείχνει στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τους τοποθετεί δυναμικά στην επιχειρηματική σκηνή της χώρας, καθώς με σημαντικά διαθέσιμα κεφάλαια είναι stand by και αξιολογούν και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες.

Η «έκπληξη» της ΔΕΗ

-Με εξαίρεση τη μετοχή του Μυτιληναίου (+0,24%) χθες στο Χρηματιστήριο πιέστηκαν αρκετά τα blue chips, με ενδεικτικές περιπτώσεις Jumbo (-2,13%), ETE (-1,94%), Eurobank (-1,93%) κ.ά. Δεν ξέρω αν οι συγκεκριμένες πωλήσεις (τα έχουμε πει, ρηχή αγορά, ένα ξένο χαρτοφυλάκιο να πουλάει κ.λπ. κ.λπ.) είναι υπεύθυνες και για το -2,38% στη μετοχή της ΔΕΗ που σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα. Παρέσυρε τη μετοχή το “κύμα” που πίεσε τα blue chips ή κάποιοι φοβήθηκαν τα αποτελέσματα. Στην αγορά πάντως λένε πως οτιδήποτε πάνω από τα 880-900 εκατ. ευρώ ανακοινώσει σήμερα η διοίκηση της ΔΕΗ στην κερδοφορία του 2022, θα αποτελεί ευχάριστη έκπληξη. Κάποια στελέχη της ΔΕΗ πιστεύουν πως κάτι νέο πρόκειται να ανακοινώσει ο Γ. Στάσσης και ισχυρίζονται ότι γι’ αυτό αποφάσισε να μεταθέσει το Investor Day της ΔΕΗ για το καλοκαίρι. Τότε -λένε- θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με αυτά που θα έχουν γίνει ως τότε και αυτά που πρόκειται να γίνουν μετά την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της ENEL Romania.

Έλλειψη ορατότητας στο Χρηματιστήριο

-Όσο θολώνει ο διεθνής επενδυτικός ορίζοντας τόσο σβήνει ο τζίρος στο Χρηματιστήριο. Αγχωμένοι πωλητές δεν υπάρχουν, αλλά ούτε και ενθουσιασμένοι αγοραστές. Η αγορά μας μοιάζει με πολεμικό μέτωπο. Όλοι σκυφτοί και προσεκτικοί μην τους βρει καμιά αδέσποτη σφαίρα και όλοι έτοιμοι να ορμήξουν μόλις δοθεί το σύνθημα της επανεκκίνησης. Είτε το πιστεύετε είτε όχι ο κλάδος με τη μεγαλύτερη διακύμανση (κάτω-πάνω 100 μονάδες ο Δείκτης) από την αρχή της εβδομάδας, είναι ο Τραπεζικός. Χθες πάντως, την τιμή του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έσωσε η μετοχή της Coca Cola 3E στα 24,85 ευρώ, με συναλλαγές 50.000 τεμαχίων. Η μετοχή της Coca Cola είχε καταρρεύσει μετά τη rωσική εισβολή στην Ουκρανία και μέχρι σήμερα έχει ανακτήσει των 50% των απωλειών της.

Έρχονται τα νέα ΙΚΕΑ από τον Φουρλή

-Στο τέλος του έτους αναμένεται να λειτουργήσει το νέο ΙΚΕΑ της Fourlis στη Βουλγαρία. Το κατάστημα έκτασης 1.800 τ.μ., είναι το έκτο που ανοίγει στη Βουλγαρία και θα βρίσκεται στο Veliko Tarnovo Mall. Όσο για την Ελλάδα, δρομολογούνται για τα επόμενα 2-3 χρόνια νέα μεσαίου μεγέθους καταστήματα που θα ανοίξουν αρχικά σε Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ το μεγάλο project είναι φυσικά το retail park στο Ελληνικό, όπου και εκεί θα λειτουργήσει κατάστημα ΙΚΕΑ.

Και το Ιόνιο ανήκει στα… ψάρια του

Θα θυμάστε εκείνο το παλιό σύνθημα που έλεγε ότι «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του». Αρκετά αφελές, αλλά διαχρονικό καθώς ακόμη και σήμερα, με όσα έχουν μεσολαβήσει, υπάρχουν υποστηρικτές του. Σας έχω νεότερα όμως γιατί τελικά δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και το Ιόνιο που… ανήκει στα ψάρια του. Πιο συγκεκριμένα, ο λόγος είναι για το δημοφιλές σύμπλεγμα των Εχινάδων που εδώ και χρόνια γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν κάποιες νησίδες του, αλλά… τζίφος. Δεν είναι λίγοι όσοι «αγκυλώθηκαν» εκεί για να θυμηθούμε και την προέλευση της ονομασίας τους από τον αχινό λόγω της τραχιάς και αγκαθωτής τους επιφάνειας. Πρώτος και καλύτερος ο πρώην εμίρης του Κατάρ Αλ Θανί που αγόρασε την Οξυά και κάποια ακόμη νησάκια, με φιλόδοξα σχέδια τα οποία, ωστόσο, έμειναν στα χαρτιά. Κι άλλα όμως, όπως ο Πεταλάς ή η Μάκρη που φιγουράρουν σε σελίδες διεθνών μεσιτικών γραφείων -η δεύτερη και σε αυτή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών- δεν «φεύγουν» καθότι ουδείς ξέρει τι μπορεί να κάνει εκεί.

Έπειτα από 8 χρόνια και 12 άδειες από διαφορετικές υπηρεσίες

-Υπάρχει όμως άλλη προοπτική για το σύμπλεγμα των Εχινάδων αφού μια επίμονη εταιρεία πάλεψε από το 2015, δηλαδή για 8 χρόνια ή δύο… πλήρεις τετραετίες μια που είμαστε και σε προεκλογική περίοδο, για να πετύχει την ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) για την καλλιέργεια θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων στην περιοχή Εχινάδων νήσων και Δυτικών Ακτών Αιτωλοακαρνανίας, «τηρουμένων όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων, για την προστασία του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης». Τελικά μετά από έναν μαραθώνιο η «Αναπτυξιακή Εχινάδων και Αιτωλοακαρνανίας Α.Ε.» και αφού εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εγκρίσεις από διαφορετικές υπηρεσίες έφτασε στον πολυπόθητο στόχο της. Κάπως έτσι πριν από λίγες ημέρες, στις αρχές Φεβρουαρίου, με Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρίστηκε και οριοθετήθηκε ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών συνολική θαλάσσια έκταση 15.263,67 στρεμμάτων σε θαλάσσιες περιοχές των δυτικών ακτών Αιτωλοακαρνανίας και του συμπλέγματος Εχινάδων. Ανάμεσα σε αυτές, περιοχές στα νησιά Πεταλά, τη Μάκρη, τη Δρακονέρα, το Προβάτι, τον Καλόγηρο κ.ά. Εκεί λοιπόν μπορεί να μη δούμε σύντομα ξενοδοχεία και άλλες υποδομές, αλλά σίγουρα θα δούμε τσιπούρα, λαβράκι, μυτάκι, φαγκρί, λυθρίνι, σαργό, συναγρίδα, μουρμούρα, μελανούρι και άλλα. Για αυτό σας λέω, και το Ιόνιο ανήκει στα… ψάρια του.

Big business με τα λιμάνια της χώρας

χρηματιστηριακή αξία του ΟΛΠ βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων. Παρά τις διαδοχικές κρίσεις, ο τζίρος αυξάνεται, η κίνηση διογκώνεται. Το λιμάνι του Πειραιά παίρνει αξία από τις εξελίξεις στα άλλα μικρότερα λιμάνια της χώρας (Ηγουμενίτσα και Ηράκλειο). Ειδικά στο λιμάνι του Ηρακλείου η παρούσα αξία ουδεμία σχέση έχει με το λιμάνι που σε λίγα χρόνια θα συνδεθεί με τον ΒΟΑΚ και με το αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Πήραν τον Αντετοκούνμπο για να διπλασιάσουν το σκορ

Οι συζητήσεις είχαν θετική κατάληξη και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συμφώνησε να γίνει Brand Ambassador της Betano. Η συνεργασία με τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα που ανακοίνωσε στο Linkedin o Γιώργος Δασκαλάκης, CEO της Kaizen Gaming, έρχεται σε μια περίοδο επέκτασης για τον ελληνικό όμιλο. Ο μεγάλος στόχος είναι η Betano να εξελιχθεί σε διεθνές brand και από 10+2 αγορές σήμερα, το 2026 να φθάσει τις 26. Εκτός από την Ευρώπη, σήμερα έχει παρουσία στη Βόρεια (Καναδάς) και Λατινική Αμερική, με την Αφρική και συγκεκριμένα τη Νιγηρία να είναι ο επόμενος σταθμός, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες στη μαύρη ήπειρο. Σημειώστε πως συμμετοχή 36,75% στην Kaizen έχει η Allwyn του Κάρελ Κομάρεκ.

Το νέο “πελατάκι” της τραπεζικής κρίσης

Η νομισματική πολιτική (τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών) αγοράζουν χρόνο. Δεν επιλύουν τα προβλήματα της οικονομίας. Ο Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης προσπαθεί ταυτόχρονα να λύσει το πρόβλημα της σταθερότητας των τιμών (πληθωρισμός) αλλά και της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος. Το πρόβλημα εμπιστοσύνης των καταθετών των μικρών τραπεζών που γεννήθηκε στην Αμερική, το reputation risk που οδηγεί σε απόσυρση καταθέσεων, μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα. Χθες οι αγορές ανακάλυψαν μία ακόμη «θαυματουργή» μικρή τράπεζα, την PacWest. Η συνολική, καθολική εγγύηση καταθέσεων από το FDIC δημιουργεί σοβαρούς οικονομικούς και ηθικούς κινδύνους. Πώς μπορεί να είναι εγγυημένες όλες οι καταθέσεις; Όταν μια τράπεζα προσφέρει π.χ. 5% επιτόκιο στις καταθέσεις (γιατί δεν μπορεί να βρει αλλιώς ρευστότητα) πώς μπορεί το κράτος να καλύψει αυτή τη συναλλαγή και το έλλειμμα αξιοπιστίας;

Αυξάνουν τα επιτόκια οι Ελβετοί και οι Άγγλοι

-Μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, μία από τις 30 ισχυρότερες τράπεζες του πλανήτη εξαφανίστηκε από το πρόσωπο της Γης. Το πάλαι ποτέ πανίσχυρο ελβετικό φράγκο συγκλονίστηκε μετά την κρίση, η ισοτιμία του άρχισε να διολισθαίνει επικίνδυνα. Γι’ αυτό σήμερα η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει άνοδο των βασικών επιτοκίων από 1% σε 1,5%. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 50% στο κόστος του χρήματος με πρόφαση την άνοδο του πληθωρισμού. Με νύχια και με δόντια προσπαθούν οι Ελβετοί να κρατήσουν την ισοτιμία του Φράγκου με το Ευρώ στο 1 προς 1. Οι εποχές που οι ελβετικές τράπεζες χρέωναν «φύλακτρα» για να δεχθούν καταθέσεις έχουν περάσει. Τώρα πληρώνουν για να μην τους φύγουν οι καταθέτες. Γι’ αυτό άλλωστε η ελβετική κυβέρνηση, διαλύοντας την Credit Suisse, έσπευσε με συνοπτικές διαδικασίες, στα όρια της νομιμότητας, να δώσει ένα μικρό «δωράκι» στους Άραβες μεγαλομετόχους και μεγαλοκαταθέτες της CSFB με τα ομόλογα AT 1. Και για να μην ξεχνιόμαστε, σήμερα περιμένουμε και την άνοδο των επιτοκίων της λίρας, με τους ειδικούς να προεξοφλούν πως η τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Τα βλέμματα στρέφονται στην Deutsche Bank

-H Deutsche Bank ανέκαθεν αποτελούσε το «κακό παιδί» του Γερμανικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος. Με τη βοήθεια των υψηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατάφερε -μετά σειρά ζημιογόνων χρήσεων- να περάσει το 2022, σε κερδοφόρο χρήση. Γι’ αυτό μάλιστα πλήρωσε κι ένα γενναίο bonus 8,9 εκατ. ευρώ στον Διευθύνοντα Σύμβουλο Κρίστιαν Σουίγκ. Τώρα όμως οι αναλυτές έχουν πέσει πάνω στον ισολογισμό της και μετρούν ένα ένα τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης που έχει στο χαρτοφυλάκιό της και ανησυχούν. Στο μεταξύ, η Deutsche Bank έσπευσε να προσλάβει την κυρία Karen Miles ως επικεφαλής στρατηγικής σε ευρωπαϊκές επενδύσεις υψηλής απόδοσης. Η κυρία Miles τα τελευταία 12 χρόνια εργαζόταν στην Credit Suisse.