-Χαίρετε, την ηρεμία και την κυβερνητική γαλήνη των τελευταίων δυο μηνών με τις δημοσκοπήσεις να αυξάνουν τη διαφορά της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση (του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν υπάρχει και καμία άλλη) στις 10-12 μονάδες, ήρθαν να ταράξουν οι μεγάλες συγκεντρώσεις με αφορμή τα δυο χρόνια από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Όπως είναι φυσικό ολόκληρη η αντιπολίτευση που περνάνε μήνες, περνάνε χρόνια και δεν βλέπει… προκοπή, βρήκε την ευκαιρία και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, όπως μπορεί, με δηλώσεις, ερωτήσεις, συνεντεύξεις κ.λπ. Βλέπετε το θέμα των Τεμπών, δεν είναι σαν τα άλλα και η φύση του δεν επιτρέπει σε όποιον το χρεώνεται να απαντάει όπως θα μπορούσε στην ακρίβεια, στα νοσοκομεία, σε ζητήματα της καθημερινότητας. Γι’ αυτό κι έχει δημιουργήσει προβληματισμό στο Μ.Μ.

Η στρατηγική…

-Για την αντιμετώπιση του θέματος μέχρι τη συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη που θα γίνει την άλλη ή μπορεί και τη μεθεπόμενη εβδομάδα, δεν υπάρχουν και πολλές στρατηγικές. Να πει η κυβέρνηση ότι θα γίνει η δίκη νωρίτερα δεν μπορεί, γιατί απλούστατα πλην μιας παραίνεσης που εικάζω ότι θα έχει γίνει στη Δικαιοσύνη δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Άλλωστε τα είπε και ο εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αν απέρριπτε η Δικαιοσύνη τα περίπου 300 αιτήματα συγγενών θυμάτων για εξέταση ειδικών θεμάτων επί του δυστυχήματος θα θεωρούσε η κοινή γνώμη ότι υπάρχει συγκάλυψη. Έπειτα υπάρχει και το πόρισμα του Πολυτεχνείου που αναμένεται για να διαπιστωθεί αν υπήρχε κάποιο εύφλεκτο υλικό στα βαγόνια που προκάλεσε εκρήξεις. Άρα λοιπόν η κυβέρνηση δεν έχει και πολλά να δηλώσει, παρά μόνο ότι δεν έχει παρέμβει για συγκάλυψη στη Δικαιοσύνη και αντιθέτως έχει συμβάλει όπου έχει χρειαστεί νομοθετικά να βοηθήσει (με τροπολογίες Φλωρίδη) για να ανοίξουν από τους ανακριτές τηλέφωνα θυμάτων, παρακάμπτοντας τα προσωπικά δεδομένα.

Βουβό κύμα διαμαρτυρίας…

-Στην πραγματικότητα η υπόθεση των Τεμπών λοιπόν είναι μια πολύ ισχυρή αφορμή για να αντιδράσει μια μερίδα του κόσμου που δεν βρίσκει διέξοδο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως για πολλούς και διάφορους λόγους μετά από πέντε χρόνια δεν θέλει να… βλέπει στα μάτια του την κυβέρνηση αυτή. Παρά ταύτα σαν σύνολο (και εικόνα) αθροίζεται και με τους επαγγελματίες κομματικούς παράγοντες (το ΠΑΜΕ του ΚΚΕ, συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.λπ.) και όλοι αυτοί κατά κάποιον τρόπο «καλύπτονται» πίσω από το ιερό δικαίωμα της οργής, θλίψης και αγανάκτησης των οικογενειών, των συγγενών και φίλων των αθώων θυμάτων. Έτσι είναι όμως στην πολιτική και αυτά δεν αλλάζουν, ούτε και συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Το ίδιο συμβαίνει και στη Σερβία αυτή την περίοδο με το φονικό δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό Νόβι Σαντ που κόστισε τη ζωή σε 15 φοιτητές. Σε κάθε περίπτωση τα Τέμπη ταράζουν και πάλι το πολιτικό σκηνικό, θα δούμε για πόσο.

Τεχνικές ομάδες

-Μπορεί on camera να μην είπαν τίποτα για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά ο Κ.Μ δεν αιφνιδιάστηκε από την πρόταση Ιερώνυμου να πάρει η κυβέρνηση εκκλησιαστικά ακίνητα και να φτιάξει διαμερίσματα για νέα ζευγάρια και φοιτητές. Μου λένε ότι εγκαίρως είχε φτάσει το μήνυμα στο Μ.Μ και η βούληση είναι δεδομένη από μέρους κυβέρνησης. Από εδώ και πέρα, βεβαίως, αναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της Εκκλησίας, καθώς θα πρέπει να συσταθούν τεχνικές ομάδες για την αξιολόγηση των ακινήτων και των προοπτικών. Κάτι μου λέει ότι το θέμα μπορεί να καταλήξει στο γραφείο του Άκη Σκέρτσου, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος έχει και σαφή εικόνα των ακινήτων.

Το success story του HHG

-Σήμερα θα ξεκινήσω τα επιχειρηματικά νέα με ένα μεγάλο success story που ξεκίνησε μάλιστα την πιο δύσκολη εποχή της χώρας, μέσα στην καρδιά της κρίσης χρέους και των μνημονίων. Ένα μεσαίου μεγέθους νοσοκομείο στο Φάληρο, το Metropolitan, αγοράστηκε το 2017 έναντι 55 εκατ. ευρώ από το μεγάλο αμερικάνικο fund της CVC σε μια περίοδο που οι ξένοι επενδυτές δεν έρχονταν στην Ελλάδα ούτε για διακοπές. Με επίπονη και συστηματική δουλειά, ένας αυτοδημιούργητος μάνατζερ και μέτοχος του νοσοκομείου, ο Δημήτρης Σπυρίδης, οραματίστηκε τη δημιουργία ενός μεγάλου ιατρικού ομίλου και με τη χρηματοδότηση και τη συμβολή της CVC φτιάχτηκε η HHG που κατέχει σήμερα εκτός από το Metropolitan, το Υγεία, το Μητέρα, το Λητώ, έξι ακόμα νοσοκομεία και 16 διαγνωστικά κέντρα. Χθες η Pure Health Holding, συμφερόντων Abu Dhabi, αγόρασε το 60% της HHG αποτιμώντας το σύνολο της ελληνικής αυτής εταιρείας στα 2,3 δισ. δολάρια. Το management θα παραμείνει ως έχει και ο σκοπός είναι η ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της εταιρείας εντός και κυρίως εκτός Ελλάδας στην Ευρώπη και αλλού. Το success story φυσικά δεν είναι μόνο του δημιουργού αλλά εξίσου και της CVC που διευθύνεται εδώ από έναν ακόμα Ελληνα, τον Άλεξ Φωτακίδη, αφού είναι ίσως μια από τις πιο επιτυχημένες επενδύσεις σε απόδοση του αμερικανικού fund. Και βέβαια όλο το story είναι ένα «καλό νέο», ένα ισχυρό μήνυμα για μεγάλους ξένους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα.

Ο ξαφνικός έρωτας με την Piraeus Bank

-Τέσσερις διαδοχικές εκθέσεις αναλυτών από ισάριθμες χρηματιστηριακές εταιρείες κατατάσσουν την Piraeus Bank στα top pick και «βλέπουν» τιμή πάνω από τα 5 ευρώ. Συγκεκριμένα Eurobank Equities, Alpha Bank, BETA ΑΧΕΠΕΥ και Pantelakis βλέπουν τη μετοχή σε υψηλότερα επίπεδα και επισημαίνουν ότι η Piraeus έχει δείκτη P/BV 0,70, χρηματιστηριακή αξία 5,4 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 7,2 δισ. ευρώ. Οι εκθέσεις της Citi αλλά και της AXIA που προηγήθηκαν ήταν ακόμη πιο αισιόδοξες αφού «βλέπουν» τιμή πάνω από τα 6 ευρώ, ακόμη και στα 7,25 ευρώ (HSBC). Οι αναλυτές βλέπουν τα fundamentals της Piraeus Bank και κάνουν τις προβλέψεις τους. Το DARK ROOM από την πλευρά του έχει μια διαφορετική προσέγγιση προσπαθώντας να δει “την πίσω πλευρά του λόφου”, δηλαδή προθέσεις και σχέδια που δεν δηλώνει η τράπεζα στους αναλυτές. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν η στήλη σας παραθέτει παρακάτω όσα κατέγραψε και τα συμπεράσματα δικά σας.

Τι ετοιμάζει ο Χ. Μεγάλου;

-1. Ο Χ. Μεγάλου τις τελευταίες ημέρες περνάει περισσότερο καιρό με τον φίλο και στενό του συνεργάτη Στέφανο Παπαπαναγιώτου της UBS παρά με τους λοιπούς της διοικητικής ομάδας. Οι συσκέψεις είναι συνεχείς και η εργασία συνεχίζεται ακόμη και ημέρες αργιών, που σημαίνει ότι ωριμάζει κάποιο σχέδιο. Στην πιάτσα κάτι κυκλοφόρησε για επικείμενη εξαγορά που ετοιμάζει η Piraeus Bank, αλλά δεν είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω. 2. Επιπλέον κυοφορείται εδώ και καιρό μια δουλειά που αφορά ακίνητα της τράπεζας και θα αποτελέσει την τρίτη κατά σειρά συναλλαγή ακινήτων μετά από αυτές που προηγήθηκαν με Brooklane και Resolute. Το συζητούν και το ετοιμάζουν εδώ και αρκετό καιρό, τα ακίνητα είναι αντικείμενο για το οποίο πιέζει ο SSM όλες τις τράπεζες και ειδικά την Πειραιώς. Το θέμα έχει συζητηθεί και στο ΔΣ της τράπεζας και στην αγορά λέγεται για ένα σχήμα εταιρειών που θα αναλάβει το νέο project μεταξύ των οποίων και η Dimand. 3. Ο Χ. Μεγάλου έχει κάνει (και συνεχίζει να κάνει) κρούσεις για εξαγορά asset management. Οι προτάσεις -κατά τις πηγές- κινούνται σε πολλές κατευθύνσεις και όχι μόνον στους μεγαλύτερους (Βεζανής, Ταμβακάκης Μοριανός). 4. Παράλληλα η διοίκηση της Πειραιώς θέλει να κάνει φέτος το placement της Attica Group (που δεν στάθηκε δυνατόν το 2024) και αναμένει από τον σύμβουλο να ανάψει το πράσινο φως. 5. Τέλος υπάρχει στα σκαριά, περίπου για τον Μάρτιο, μια αύξηση κεφαλαίου της Trastor (κατά τους “αλογομούρηδες” στο 1,20 ευρώ) για να αποκτήσει η μετοχή την απαιτούμενη διασπορά.

Νέο ματς: Κύριος Παντελής Vs Γιάννη Στουρνάρα

-Δεν ξέρω αν ο δισταγμός του υπουργού Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη να προωθήσει τη συμβιβαστική λύση Δημοσίου - Παντελή Μαντωνανάκη (που δίνει καμιά 700άρα εκατομμύρια για ένα ξενοδοχείο) έχει σπάσει τα νεύρα του μεγαλοξενοδόχου, πάντως ο κ. Παντελής αφήνιασε. Έβαλε λοιπόν στο στόχαστρο τον Διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα και προσέφυγε τόσο αυτός όσο και οι εταιρείες του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της σιωπηρής απόρριψης από την ΤτΕ αίτησής τους που είχαν καταθέσει στις 6.9.2023. Αντικείμενο της αίτησης ήταν - κατά τον κ. Παντελή - η παράλειψη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να ασκήσει τις εποπτικές του αρμοδιότητες προς τους ομολογιούχους δανειστές, οι οποίοι επισπεύδουν, δήθεν καταχρηστικώς, αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος των τουριστικών συγκροτημάτων της ΗΛΙΟΣ ΑΕ. Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ όρισε δικάσιμο για την 11η Μαρτίου 2025 προκειμένου συζητήσει την αίτηση ακύρωσης. Σημειώστε με την ευκαιρία και τις πληροφορίες που αναφέρουν πως πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αίτηση ακύρωσης με ίδιο ή παρεμφερές περιεχόμενο, οι οποίες εκκρεμούν.

Πώς ο Κωνσταντίνος Αργυρός έβγαλε 3 εκατ.

-Κι επειδή το βαρύναμε με business, deals και δικαστικές προσφυγές, αλλάζουμε πίστα στην κυριολεξία και περνάμε στο λαϊκό πεντάγραμμο και συγκεκριμένα στον Κωνσταντίνο Αργυρό. Τι να πούμε εμείς για αυτό το παιδί που δουλεύει από τα ξημερώματα, καθώς ο δημοφιλής Αργυρός άφησε τα ψέματα κι άρχισε τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα χθες Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, συστάθηκε μια νέα εταιρεία, η URBS Iinvestments Holding, με έδρα στην Π. Ιωακείμ στο Κολωνάκι και με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 800.000 ευρώ. Σκοπός της εταιρείας, όπως δηλώνει και η επωνυμία της, είναι οι «δραστηριότητες εταιρειών χαρτοφυλακίου (Holding)», καθώς και οι σχετικές με συναλλαγές χρεογράφων και αγαθών. Όσον αφορά τα λεφτά, τις 800.000 ευρώ κατέβαλε σε μετρητά η εταιρεία “Argy Productions P.C.”. Ποια είναι αυτή; Μα η εταιρεία που εκφράζει τα συμφέροντα του Κωνσταντίνου Αργυρού. Κι επειδή λέω ότι είναι πολύ μπροστά, αυτή η εταιρεία έχει συσταθεί από το μακρινό… 2013, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την παροχή υπηρεσιών τραγουδιστή, καλλιτεχνικής λογοτεχνικής δημιουργίας και ερμηνείας, θεατρικών και λοιπών δημοσίων θεαμάτων, επικουρικών υπηρεσιών θεαμάτων (σκηνικά, φωτισμός, ηχητικά , κ.λπ.), εκμετάλλευσης και διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησίας, διοργάνωσης ψυχαγωγικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.λπ., ενώ αργότερα προστέθηκαν «η αγορά, διαχείριση και εν γένει εκμετάλλευση ακινήτων», καθώς και «η ανάπτυξη και άσκηση οποιασδήποτε επενδυτικής δραστηριότητας στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή». Ο Κων. Αργυρός έχει το 95% της εταιρείας “Argy Productions P.C.” και ο αδελφός του Παύλος Αργυρός, που είναι και ο διαχειριστής τόσο σε αυτή όσο και στο νεοσυσταθείσα holding, το 5%. Πάντως, αν κρίνω από τις επιδόσεις της “Argy Productions P.C.”, ο Αργυρός τα… σπάει. Έτσι, κατά την τελευταία χρήση από 01/07/2023 έως 30/06/2024, ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 4.033.411 ευρώ, έναντι 2.552.026 ευρώ το 2023, με τα προ φόρων κέρδη να είναι στα 3.823.714 ευρώ (από 2.549,921 ευρώ το ’23) και τα καθαρά, μετά φόρων, κέρδη να διαμορφώνονται σε 2.980.165 ευρώ από 2.007.151 ευρώ έναν χρόνο πριν. Με λίγα λόγια, ο λαϊκός αοιδός έβαλε στην τσέπη, μόνο από τη βασική δραστηριότητά του, κοντά στα 3 εκατ. ευρώ. Και ωραίος, και διάσημος, και ξύπνιος. Τι να πεις για αυτόν;

Ποιο Κολέγιο; Λεόντειος σε ΟΤΕ και Vodafone

-Αλλαγή διοικητικής σκυτάλης είχαμε στη Vodafone Ελλάδας με τον Χάρη Μπρουμίδη να δίνει τη θέση του στον Αχιλλέα Κανάρη, ο οποίος είναι CEO στη Vodafone Ρουμανίας από τον Ιούλιο του 2021 και νωρίτερα διετέλεσε CEO στη Vodafone Αλβανίας. Ο Κανάρης αναλαμβάνει καθήκοντα ως επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής του τηλεπικοινωνιακού ομίλου την 1η Απριλίου 2025. Πριν από όλα αυτά είχε προηγηθεί η (όχι «αναίμακτη» όπως ακούστηκε) αποχώρηση της Κάτιας Σταθάκη από τη Vodafone έπειτα από 23 χρόνια, η οποία είχε πάρει τη θέση του Κανάρη ως επικεφαλής της Vodafone Αλβανίας. Συμπτωματικά, ο νέος CEO της Vodafone Ελλάδας είναι Λεοντιδής, απόφοιτος της Λεοντείου Σχολής, όπως είναι και ο νέος επικεφαλής του ΟΤΕ, Κώστας Νεμπής (αποφοίτησε το 1991), που σημειωτέον εργάστηκε επί σειρά ετών στη Vodafone Ελλάδος και με τον οποίο δεν απέχουν και πολύ ηλικιακά. Από το προηγούμενο πόστο του ο Κανάρης είχε μεταξύ άλλων συμμετοχή και στη συμφωνία για την απόκτηση από τις Vodafone Romania και Digi της Telekom Romania Mobile (TKRM), θυγατρικής του ΟΤΕ στη Ρουμανία, η οποία εκτός απροόπτου οδεύει προς ολοκλήρωση. Και μιας και είμαστε στα telecoms, να πούμε πως στο τιμόνι της Telekom, της μητρικής του ΟΤΕ, παραμένει μέχρι το τέλος του 2028 ο Τιμόθεος Χέτζες ο οποίος προ ημερών επισκέφθηκε την Ελλάδα και συναντήθηκε με τον Κ. Μητσοτάκη. Πάντως πρέπει να πούμε ότι ο Μπρουμίδης κράτησε με επιτυχία τα ηνία της Vodafone στην Ελλάδα και πιστώνεται την επιτυχία του μετασχηματισμού της εταιρείας σε τεχνολογικό όμιλο, το λανσάρισμα της Vodafone TV, τις καλές επιδόσεις του Vodafone Business κ.ά. Σημειώστε επίσης πως είναι ο δεύτερος μακροβιότερος CEO της Vodafone στην Ελλάδα (ανέλαβε τον Απρίλιο 2016) επίτευγμα, για όποιον γνωρίζει τη λειτουργία των πολυεθνικών.

Ο Σκυλακάκης στη Σαουδική Αραβία για δουλειές

-Ήταν να μη γίνει η αρχή! Ταξίδι-αστραπή στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης διευρύνοντας τις γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ του Ριάντ και της ελληνικής κυβέρνησης. Ο υπουργός επισκέπτεται ξανά την αραβική χερσόνησο προκειμένου εξειδικευτεί το πλαίσιο συνεργασίας που έχουν βάλει οι ηγέτες των δύο χωρών. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η συνεργασία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της εταιρείας National Grid για την ανάπτυξη ενός ηλεκτρικού καλωδίου συνολικού μήκους άνω των 2.000 km για το οποίο έχουν ήδη ανατεθεί σχετικές μελέτες σκοπιμότητας με σκοπό να είναι έτοιμες το καλοκαίρι του 2025. Στην ατζέντα των επαφών μπαίνουν επίσης οι τηλεπικοινωνίες και το καλώδιο μεταφοράς δεδομένων ΕMC στο οποίο συμμετέχουν η Saudi Telecom με 72% που είναι ο βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος της χώρας, η ΔΕΗ με 25% και μία ακόμη εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, η ΤΤSA, που θα αποκτήσει 3%. Θερμό ενδιαφέρον υπάρχει και για τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του υδρογόνου. Όπως έλεγε χθες σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη Σαουδική Αραβία είναι τεράστια, που εμείς μπροστά της φαινόμαστε σαν νάνοι.

Έρχεται η Μελόνι στην Αθήνα

-Αφού πήγε στην παγωμένη Ουάσιγκτον για να παρακολουθήσει από τιμητική θέση την ορκωμοσία Τραμπ, κατέβηκε στην έρημο Αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας για να υπογράψει στρατηγική συμφωνία 10 δισ. δολαρίων με τον πρίγκιπα και πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σχεδιάζει το επόμενο ταξίδι της στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσημη επίσκεψη Μελόνι στην Αθήνα έχει προγραμματισθεί για τις 17 Φεβρουαρίου. Τελευταία φορά που είχε έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα ήταν στα τέλη του καλοκαιριού του 2023 και από τότε είχαν δρομολογηθεί μια σειρά από κοινές πολιτικές αλλά και οικονομικές πρωτοβουλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Η ιταλική είναι η πρώτη αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές αλλά και ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ελλάδας. Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον ιταλικών εταιρειών στην Ελλάδα με εταιρείες όπως Eni, η Enel green power, η Fincantieri, η Snam, αλλά και η Italgas, που έχει δρομολογήσει ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους εννιακοσίων εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2029, για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου.

Το ΧΑ έδειξε χαρακτήρα και δεν παρασύρθηκε από τον ιό της ΑΙ

-Η Wall Street φταρνίστηκε, η Ευρώπη κρυολόγησε και η Αθήνα προτίμησε ένα ζεστό επιτόπιο τροχαδάκι. Ο Τραπεζικός Δείκτης, που προσφέρει απόδοση +12% από την αρχή του χρόνου, δέχθηκε μια επίθεση πωλήσεων αξίας 20 εκατ. ευρώ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, έφτασε να χάνει μέχρι και -1,63% αλλά τελικά έκλεισε με οριακά κέρδη +0,08% στις 1.419,48 μονάδες, με τη βοήθεια της Alpha Bank (+2,47%) και της Piraeus (+0,95%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE έκλεισε με απώλειες -0,2% και ο αντίστοιχος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά -0,32%. Όλα αυτά οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στις 1.539,88 μονάδες (-0,28%) με αξία συναλλαγών χαμηλά στα 114,13 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά όταν στη Wall Street, o τεχνολογικός Nasdaq υποχωρούσε ατάκτως και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ήταν διαρκώς στο «κόκκινο».

Η DeepSeek είναι η αιτία ή η αφορμή; (Ελα ντε;)

-Όπως λέγαμε και χθες, ανήμερα των Χριστουγέννων εμφανίστηκε ξαφνικά στην αγορά της Τεχνητής Νοημοσύνης ένα νέο -κινεζικής προέλευσης- υπολογιστικό μοντέλο που ανέτρεψε εν μία νυκτί όλα όσα ξέραμε για το ΑΙ. Το DeepSeek, o Κινέζος ανταγωνιστής του ChatGPT και του OpenAI έχει μεγαλύτερη υπολογιστική ακρίβεια και κατασκευάστηκε σ’ ένα μικρό εργαστήριο με 200 εργαζόμενους και η εκπαίδευσή του κόστισε μόνον 6 εκατ. δολάρια, τη στιγμή που η OpenAI απασχολεί 4.500 υπαλλήλους και μόνο στον τελευταίο γύρο «σήκωσε» από την αγορά 6 δισ. δολάρια. Το DeepSeek έχει γίνει επίσημα η υπ΄ αριθμόν 1 εφαρμογή στο App Store τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα, ενώ πριν από 1 μήνα δεν υπήρχε καν στη λίστα των κορυφαίων 100 εφαρμογών. Όπως ήταν φυσικό, η εμφάνιση της DeepSeek προκάλεσε κατάρρευση στις «7 υπέροχες» μετοχές τεχνολογίας που κυριαρχούσαν όλο αυτό το διάστημα στη Wall Street. Από τη Δευτέρα το πρωί, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 υποχωρούσαν έως και κατά -1.000 μονάδες, η μετοχή της Nvidia έχασε περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της και ξεκίνησε ο χορός των σεναρίων και των «πληροφοριών». Το ερώτημα είναι αν η «ξαφνική» εμφάνιση της DeepSeek είναι η αιτία ή απλώς μια αφορμή για τη ορθολογικοποίηση των αποτιμήσεων των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στη Wall Street. H κινεζική παρέμβαση έβαλε την αγορά σε αμφιβολίες: Μπορούν να εξελιχθούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης με πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που δαπανούν οι εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ; Κάποια στιγμή χθες το απόγευμα (πρωί, ώρα Νέας Υόρκης) κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι η DeepSeek έχει περιορίσει τη δυνατότητα εγγραφής στις υπηρεσίες της, επιτρέποντας ΜΟΝΟ στους χρήστες που έχουν αριθμό κινητού τηλεφώνου στην ηπειρωτική Κίνα να εγγραφούν. Είναι σίγουρο ότι η υπόθεση αυτή θα έχει συναρπαστική συνέχεια.