-Χαίρετε, ξαναγράφω ότι ο κόσμος χάνεται και βαρκούλες αρμενίζουν εν Ελλάδι με τα ξυλόλια, καθότι αυτά που γίνονται στις διεθνείς αγορές θυμίζουν τις πρώτες ημέρες του διεθνούς lockdown από την πανδημία ή τη Lehman Brothers το 2008. Όμως πριν ασχοληθούμε με τον τραγέλαφο μεταξύ σκιτζήδων και ασχέτων δήθεν εμπειρογνωμόνων με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ που πήρε 4,5 εκατομμυριάκια ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά δεν πλήρωσε ούτε τα πανεπιστήμια για τις δήθεν έρευνες για την πυρόσφαιρα και με τους απερίγραπτους του Μαξίμου που βάλανε τον Μητσοτάκη να υιοθετήσει τις μπούρδες κάποιου Λακαφώση, έχω να πω το εξής: Τα μεγάλα θύματα όλου αυτού του ντροπιαστικού φιάσκου που εξελίσσεται τρεις μήνες τώρα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών των θυμάτων. Όχι οι προβεβλημένοι που κάνουν πολιτική και τηλεοπτική καριέρα, αλλά η σιωπηρή πενθούσα πλειοψηφία των οικογενειών. Φαντάσου να είσαι μάνα η πατέρας, αδελφός ή αδελφή, γιαγιά ή παππούς ενός νεαρού παιδιού και να παρακολουθείς σε τηλεδίκες διάφορους ανεκδιήγητους «ειδικούς» ή πολιτικούς που να σου λένε μια ότι το παιδί σου κάηκε ζωντανό, μπαζώθηκε για χάρη λαθρεμπόρων κ.λπ. κ.λπ. Τραγικό για όλη την κοινωνία αυτό και φυσικά για τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και για την κυβέρνηση που δεν ήξερε πού πάνε τα τέσσερα. Ποιοι κρατάνε τον Μητσοτάκη άραγε σε ένα «γυάλινο κλειστό δωμάτιο» και του «παρέχουν» δήθεν ορθή ενημέρωση για το τι συμβαίνει γύρω του; Τουλάχιστον για τα τρένα αλλά και για την εξέλιξη του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αυτό συνέβη.

Παπαδημητρίου

-Αναρωτιούνται και στην κυβέρνηση για τον Παπαδημητρίου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο οποίος είναι προφανές ότι έχει πάθει ψυχολογικό meltdown και βγαίνει και λέει μάλλον ακατάληπτα πράγματα, πέρα από τα πολύ ενδιαφέροντα για τις απειλές που φέρεται να δεχόταν από τον Βέλγο Μπαρτ Άκου του ERA. Παρά τις ενστάσεις του, πάντως, ο Παπαδημητρίου και υπέγραψε και υπερασπίστηκε το πόρισμα που εκδόθηκε και τώρα κάνει τον άσχετο, μετά το άδειασμα της Γάνδης και της Πίζας. Πάντως, από την κυβέρνηση εμφανίζονται μάλλον διστακτικοί να τον «παραιτήσουν», ενώ και ο ίδιος λέει ότι δεν παραιτείται (προς ώρας), αλλά θα τον ελέγξει δεδομένα η Εισαγγελία της Αθήνας.

Κυρανάκης

-Ίσως ο πιο απελπισμένος της συγκυρίας είναι ο αναπληρωτής υπουργός Κυρανάκης. Καλείται να διαχειριστεί όχι μόνο αυτό το μπάχαλο αλλά και τη σφαγή Παπαδημητρίου-Άκου, ενώ εποπτεύει τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και πρέπει ταυτόχρονα να συνομιλεί και με τον ERA, ο οποίος την Πέμπτη θα αποκτήσει καινούργια διοίκηση. Και τώρα ο υπουργός περιμένει απαντήσεις για το αν τα πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας είχαν συμβάσεις με τους Ευρωπαίους, αλλά και αν η ΕΔΑΠΟ του Λακαφώση ήταν συμβεβλημένη με τον ERA, καθώς ο Παπαδημητρίου «σκίζει τα ρούχα του» ότι σύμβαση με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ όλοι αυτοί δεν έκαναν.

Είχε εγκρίνει την ασφάλεια της Hellenic Train

ERA που έναν μήνα πριν από το δυστύχημα έδωσε 5ετές πιστοποιητικό ασφάλειας στη Hellenic Train. Και που ήλεγχε και τη ΡΑΣ από το 2019 ως Ανεξάρτητη Αρχή Ασφαλείας. Ο δε πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ήταν προηγουμένως και επί χρόνια νομικός σύμβουλος της ΡΑΣ… Επίσης ο ERA είχε ολοκληρώσει τον κύκλο ελέγχου της ΡΑΣ τον Δεκέμβριο του 2022. Δύο μήνες πριν από το δυστύχημα! Ο έλεγχος είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2022 και τελείωσε τέλη Νοεμβρίου του 2022. Επισήμανση: Η ΡΑΣ ως ανεξάρτητη αρχή Ασφαλείας του Σιδηρόδρομου ελέγχεται και λογοδοτεί στον ΕRA. Και όχι στον υπουργό.

Εποχές Covid-19 στο Χρηματιστήριο

-Βυθίστηκε το ελληνικό Χρηματιστήριο χθες, όπως και όλες οι αγορές που θυμίζουν πλέον εποχές Covid-19 το τελευταίο τριήμερο. Η Αθήνα συντονίστηκε με το «αιματοκύλισμα» που έχουν επιφέρει οι δασμοί Τραμπ και όλο το γαϊτανάκι γύρω από αυτούς. Σχεδόν 120 μονάδες έχασε χθες ο Γενικός Δείκτης, καταγράφοντας απώλειες 7,43%, τις μεγαλύτερες εδώ και πέντε χρόνια. Στον Μάρτιο του 2020 και στην επιβολή του lockdown λόγω της πανδημίας βρίσκονται τα επόμενα αρνητικά ορόσημα (πτώση 7,58% στις 23/3/2020, -12,24% στις 16/3/2020 και -13,39% στις 9/3/2020). Από την εγχώρια αγορά έγιναν «καπνός» 7,94 δισ. ευρώ τη Δευτέρα και 14,99 δισ. ευρώ στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις. Κι όλα αυτά λίγες ώρες πριν από τις κρίσιμες ανακοινώσεις από τον FTSE Russell για πιθανή αναβάθμιση του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές.

Αξιολόγηση παρά τη Μ. Παρασκευή από S&P

-Kι επειδή ήρθε ο λόγος στον FTSE Russell και την πιθανή αναβάθμιση του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές, να πούμε πως για τις 18 Απριλίου είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της επόμενης μεγάλης αξιολόγησης για το ελληνικό αξιόχρεο, αυτή της S&P Global. Στην αγορά υπήρξαν εκτιμήσεις πως οι ανακοινώσεις θα μετατεθούν καθώς η 18η Απριλίου είναι Μ. Παρασκευή και φέτος το Πάσχα συμπίπτει χρονικά για ορθόδοξους και καθολικούς παρότι αμφότεροι χρησιμοποιούν διαφορετικά ημερολόγια (Ιουλιανό και Γρηγοριανό αντίστοιχα). Επιπλέον, στις 18 Απριλίου είναι κλειστές οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά και η Wall Street και οι αγορές ομολόγων. Σε επικοινωνία του newmoney με την S&P Global έγινε γνωστό πως η ανακοίνωση για την αξιολόγηση της Ελλάδας θα γίνει κανονικά στις 18 Απριλίου. Η απόφαση του αμερικανικού οίκου θα έρθει λοιπόν σε μια κρίσιμη περίοδο, με τον δασμολογικό πόλεμο που κήρυξε ο Ντ. Τραμπ να έχει μεταβάλλει άρδην το οικονομικό περιβάλλον και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις για νέα αναβάθμιση της Ελλάδας, σε κλίμακα BBB με ουδέτερες προοπτικές. Θα πρόκειται δηλαδή για αναβάθμιση στα επίπεδα που έχουν ανεβάσει τη χώρα μας οι DBRS και η Scope, αυτή τη φορά όμως θα αφορά έναν από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Σημειώνεται πως η S&P ήταν η πρώτη από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους που επανέφερε την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα, τον Οκτώβριο του 2023. Προ μηνός εξάλλου και η Moody’s, τελευταία από όλους τους οίκους αξιολόγησης, έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό της σε Baa3 με σταθερές προοπτικές.

Οι επενδυτικές τράπεζες «πάγωσαν» τα deals

-Όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη. Όλες οι -μη υπογραφείσες και μη ολοκληρωθείσες- συμφωνίες εξαγορών, συγχωνεύσεων και συμμαχιών πάγωσαν. Αναμενόμενο καθώς οι επενδυτικές τράπεζες αδυνατούν προς το παρόν να κάνουν σοβαρές και τεκμηριωμένες αποτιμήσεις των εταιρειών αλλά και των συμφωνιών που είχαν δρομολογήσει. Όλες οι αξίες ξαναμπαίνουν κάτω από το μικροσκόπιο, οι προοπτικές ξαναγράφονται, οι δυνατότητες επαναξιολογούνται. Μέχρι να βρεθεί το νέο σημείο ισορροπίας στις παγκόσμιες αγορές τα μεγάλα deals που συζητούσαν στην Ευρώπη, θα περιμένουν την οριστική αλλαγή του σκηνικού για να επανεκκινήσουν.

Αγορές και κρυπτονομίσματα χωρίς φρένα

-Ακριβώς πριν από 33 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, ο S&P 500 έγραφε το νέο υψηλό όλων των εποχών στις 6.147 μονάδες. Μέσα σ’ έναν μήνα, μέχρι την περασμένη Παρασκευή ο δείκτης είχε χάσει περισσότερες από 1.300 μονάδες, σε 32 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις. Χθες Δευτέρα, η κατρακύλα συνεχίστηκε. Ταυτόχρονα γκρεμίζονται και τα κρυπτονομίσματα που κάποιοι τα θεωρούσαν «ασφαλές αντισυστημικό καταφύγιο». Μέσα σε λίγες ώρες «εξατμίσθηκαν» 200 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους. Tα κρυπτονομίσματα έχουν διαγράψει σχεδόν όλα τα κέρδη που σημείωσαν μετά την εκλογική νίκη Τραμπ στις αρχές Νοεμβρίου. Το Βitcoin υποχώρησε κάποια στιγμή ακόμη και κάτω από τα 75.000 δολάρια για πρώτη φορά από τις 7 Νοεμβρίου. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων συρρικνώθηκε κατά περίπου 11% στα 2,5 τρισ. δολάρια, περίπου στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από τη νίκη του Τραμπ, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGeko. Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι αγορές περίμεναν κάποια εξέλιξη, ένα πισωγύρισμα, μία διάθεση συμβιβασμού και διαπραγμάτευσης. Αντ’ αυτού άκουγαν διθυραμβικές δηλώσεις αξιωματούχων για το πόσα τηλεφωνήματα δέχτηκε από ηγέτες όλου του κόσμου ο πρόεδρος Τραμπ παίζοντας γκολφ. Στην τελευταία έρευνα AAII Sentiment Survey που προσπαθεί να καταγράψει το επενδυτικό κλίμα, μόνο το 21,8% των επενδυτών έβλεπαν τη μεγάλη πτώση ως ευκαιρία για αγορές (bullish). Το 61,9% των επενδυτών προέβλεπαν περαιτέρω πτώση των αγορών κι αυτό το ποσοστό είναι το 3ο υψηλότερο στην ιστορία των ερευνών AAII Sentiment Survey. Μόνο τον Μάρτιο του 2009 και τον Οκτώβριο του 1990 σημειώθηκαν υψηλότερα επίπεδα πτωτικής τάσης. Την Παρασκευή, μεταξύ 9:30 π.μ. ET και 12:00 μ.μ. ET, οι μικροεπενδυτές πούλησαν μετοχές αξίας 1,5 τρισ. δολαρίων. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο κύμα πωλήσεων σε μια περίοδο 2,5 ωρών στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Συναλλαγές χωρίς λογική. Μόνο με συναίσθημα

-Είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη χθες στη Wall Street. Προφανώς επηρέασε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές και την Αθήνα. H συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε με πολύ μεγάλη πτώση. Ξαφνικά κυκλοφόρησαν φήμες (και πρωτοσέλιδα) ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο τρίμηνης αναστολής των δασμών για να δώσει περιθώριο στις διαπραγματεύσεις. Οι δείκτες αναθάρρησαν, πέρασαν σε θετικό έδαφος. Οι φήμες και τα πρωτοσέλιδα διαψεύστηκαν, η Wall Street ξαναγύρισε στο κόκκινο… Στην Αθήνα δεν υπήρχε λόγος για τέτοιου είδους συναισθηματικές εξάρσεις. Ό,τι έμοιαζε φθηνό πριν από 15 μέρες, χθες αξιολογήθηκε ως μια πανάκριβη υπερβολή. Ο Γενικός Δείκτης από την αρχή της συνεδρίασης κινήθηκε σταθερά σε αρνητικό έδαφος. Υποχώρησε ακόμη και στις 1.455,08 μονάδες (-8,92%). Στο κλείσιμο της συνεδρίασης σκαρφάλωσε 20 μονάδες στις 1.475,04 (-7,67%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1478,92 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες -7,43%. Για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν εμφανίζει αντιστάσεις στους βιαστικούς, αγχωμένους και συναισθηματικά φορτισμένους πωλητές. Η μεγάλη αξία των συναλλαγών δείχνει ότι κάποιοι αξιοποιούν τη μεγάλη πτώση για να χτίσουν επενδυτικές θέσεις για το μέλλον, χωρίς όμως να βιάζονται. Χθες η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα... 403,2 εκατ. ευρώ (!) με μόλις 11 εκατ € σε πακέτα. Οι αθροιστικές απώλειες του Γενικού Δείκτη στις τελευταίες 3 καταστροφικές συνεδριάσεις ξεπερνούν πλέον το -13,4%, ενώ απώλειες -18,5% έγραψε συνολικές απώλειες -18,5%. Δεν έχει νόημα η αναφορά σε συγκεκριμένες τιμές και αποτιμήσεις αφού δεν αντικατοπτρίζουν κάποια οικονομική πραγματικότητα ή δυναμική… Αξίζει μόνο να αναφερθεί ότι παρά τις θριαμβολογίες Τραμπ για «πτώση των επιτοκίων και του πληθωρισμού», το 10ετές Αμερικανικό Κρατικό Ομόλογο ανέβηκε πάλι πάνω από 4% (4,06%) ενώ το διετές στο 3,65%. Το 10ετές Ελληνικό Κρατικό Ομόλογο προσφέρει απόδοση 3,49%, το Γερμανικό 2,62% και το Γαλλικό 3,36%...

Οι απουσίες στο προσκλητήριο της ΔΕΗ

-Η μετοχή της ΔΕΗ στη χθεσινή συνεδρίαση δοκιμάστηκε ιδιαίτερα με επιθετικές ρευστοποιήσεις αλλά αυτά τα είδατε, οπότε θα πιάσουμε ένα άλλο θέμα και συγκεκριμένα τις παρουσίες αλλά και απουσίες στα αποκαλυπτήρια του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Το σχέδιο Στάσση που όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τη διαφορά στο αναπτυξιακό πρόγραμμα και αποτελεί τον game changer για τη ΔΕΗ αλλά και για την περιοχή, χειροκρότησαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης ο οποίος χειρίστηκε και το πρότζεκτ της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης αλλά και ο νέος υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος. Απουσίαζε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ενώ παρούσα ήταν η Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία δείχνει να προβάρει με φόρα την υποψηφιότητά της ως βουλευτής στις επόμενες εκλογές. Προσκεκλημένα πάντως ήταν και στελέχη της αγοράς των ΑΠΕ και των κατασκευών όπως ο Κώστας Μιτζάλης της ΑVAX που κατασκευάζει έργα της ΔΕΗ όπως επίσης και ο Παναγιώτης Κόντης ο άνθρωπος του Γιώργου Σακελλάρη της Ameresco στην Ελλάδα.

Η πολιτική Τραμπ και οι ελληνικές μπίζνες

-H Ameresco σε κοινοπραξία και με άλλες εταιρείες (AKTOR, Res Invest) έχει σαρώσει μεγάλα έργα ΑΠΕ και στη Δυτική Μακεδονία. Εν αντιθέσει πάντως με την ελληνική αγορά που αυξάνει βηματισμό, στις ΗΠΑ επικρατεί σκεπτικισμός για την επόμενη μέρα. Η εταιρεία έχει να υλοποιήσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων την επόμενη διετία ωστόσο επηρεάζεται άμεσα από τη διακηρυγμένη πολιτική Tραμπ να ανακόψει την πορεία προς την πράσινη ανάπτυξη και τα μέτρα ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής γεγονός που βάζει φρένο στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης και βιώσιμης ανάπτυξης στα οποία πρωτοστατεί η επιχείρηση. Η νέα τάξη πραγμάτων στις ΗΠΑ είχε άμεσο αντίκτυπο και στη μετοχή της Ameresco η οποία στις 5 Νοεμβρίου -ανήμερα δηλαδή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ- διαπραγματευόταν στην τιμή των 35,40 δολαρίων. Σήμερα, η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει στα 10,80 δολάρια, δηλαδή έχει χάσει περίπου το 68% με κεφαλαιοποίηση που έχει υποχωρήσει στα 568 εκατομμύρια. Και αυτό παρά γεγονός ότι η εταιρεία παρουσίασε πέρσι κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 29% στα 1,77 δισ. δολάρια και EBITDA 225 εκατ. δολάρια.

Η πτώση στις πωλήσεις της Volkswagen... έπληξε τον Πύργο του Πειραιά

-Τι σχέση μπορεί να έχει ο Πύργος Πειραιά, με τις πωλήσεις της Volkswagen και μία αμερικανική εισηγμένη εταιρεία στο Nasdaq; Σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά (όπως τουλάχιστον διαμορφώνονταν πέρυσι οι συνθήκες) πράγματι μπορεί να έχει και σε αυτήν ακριβώς αναφέρθηκε χθες στην ενημέρωση στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών ο διευθύνων σύμβουλος της DIMAND Δημήτρης Ανδριόπουλος, ξεκινώντας από το ότι πολλές φορές στο επιχειρείν κι ενώ υπάρχει ο προγραμματισμός δεν ξέρει κανείς… από πού θα του έρθει: «Ο Πύργος ήταν μισθωμένος πέρυσι το καλοκαίρι στο 100%. Όμως με την πτώση των πωλήσεων αυτοκινήτων της Volkswagen χάθηκε ένας χρήστης (σ.σ. η αμερικανική εταιρεία εισηγμένη στο Nasdaq) που θα εγκαθιστούσε στον Πύργο το πανευρωπαϊκό κέντρο call center για την αυτοκινητοβιομηχανία. Τώρα έχουμε αποκαταστήσει ένα μέρος της απώλειας και ο Πύργος θα είναι σύντομα, σε 3- 4 μήνες, μισθωμένος και πάλι στο 100%. Γι’ αυτό άλλωστε είμαστε στη φάση που μπορούμε να διαπραγματευόμαστε την από-επένδυση από το εν λόγω project». Το συγκεκριμένο παράδειγμα έφερε ο Δ. Ανδριόπουλος θέλοντας να απαντήσει και στην κριτική που έχει ασκηθεί ότι η πώληση του Πύργου Πειραιά, με μια αξία εξόδου της τάξεως των 120- 135 εκατ. ευρώ (πρόκειται για μακροχρόνια μίσθωση της κοινοπραξίας των DIMAND- Prodea- EBRD από τον δήμο Πειραιά που εισπράττει με τη σειρά του πάνω από 1 εκατ. ευρώ μίσθωμα ετησίως και έχει μία αξία στα βιβλία του για τον Πύργο στα 150 εκατ. ευρώ) έχει καθυστερήσει. Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο έργο είναι και το πρώτο μεγάλο έργο για την εταιρεία με περισσότερους από έναν μισθωτές, ενώ οι ενδιαφερόμενοι είναι τρεις. Ο Δ. Ανδριόπουλος ανέφερε ότι η αποεπένδυση θα γίνει μέσα στο 2025, όπως και το πρώην ΜΙΝΙΟΝ (το τμήμα που αφορά τις επαγγελματικές χρήσεις όχι τις οικιστικές) αλλά και το κτήριο στα Κάτω Πατήσια που έχει μισθωθεί στα ΕΛΤΑ και είναι επίσης ώριμο προς πώληση. Παρεμπιπτόντως, ένας από τους μεγάλους μισθωτές στις εμπορικές χρήσεις του Πύργου, το ZARA -που θα κλείσει έναν χρόνο λειτουργίας τον Μάιο- είναι στο τοπ 3 των καταστημάτων με τις υψηλότερες επιδόσεις για τον όμιλο της Inditex.

Τα ρεκόρ του Τραμπ στον S&P 500

-Τη «μαύρη Δευτέρα» του μακρινού έτους 2008, όταν ξέσπασε η παγκόσμια κρίση αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος ο δείκτης S&P 500 γκρεμίστηκε με απώλειες-9%. Δεν ήταν όμως αυτή η μεγαλύτερη πτώση του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Τον Μάρτιο του 2020, όταν ο πλανήτης έμπαινε στην καραντίνα του Covid, o S&P 500 έχασε σε μία μόνο συνεδρίαση -12%. Είκοσι χρόνια πριν, τον Απρίλιο 2000, όταν «έσκασε» ξαφνικά και απροσδόκητα η «φούσκα των dot.com», ο δείκτης S&P 500 σημείωσε τότε πτώση -5,8%. Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο 2001, μετά την επίθεση στους «δίδυμους πύργους» της Νέας Υόρκης, ο S&P 500 έχανε -4,9%. Υπάρχει και μια μεγάλη κατρακύλα, τον Αύγουστο 2011 όταν ανακοινώθηκε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας της αμερικανικής οικονομίας από τον Οίκο S&P για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, ο δείκτης S&P 500 έχασε σε μία μόνον συνεδρίαση -6,7%. Και μετά ήρθε ο Τραμπ. Την περασμένη Παρασκευή, 4 Απριλίου 2024, μόλις οι αγορές συνειδητοποίησαν το μέγεθος και το εύρος των δασμών, γκρέμισαν τον S&P 500 που έκλεισε με πτώση -5,97%, με τις γνωστές συνέπειες χθες και σήμερα.