-Χαίρετε, όσο παίρνουν οι ημέρες τόσο εκδηλώνεται η αγριότητα του πολέμου στην Ουκρανία και (δυστυχώς) έτσι θα γινόταν, από τη στιγμή που ο Πούτιν δεν κατάφερε να το λήξει μέσα σε λίγα 24ωρα. Πάντως, η γενικότερη αίσθηση που αποκομίζουν στη Δύση είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιχειρεί να φέρει τον εαυτό του σε όσο πιο ευνοϊκή θέση γίνεται προκειμένου να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το τι θα αρπάξει από την Ουκρανία, κάτι σαν «pole position», που λένε και στη Φόρμουλα 1. Πάντως, αρχίζει και γίνεται αντιληπτό (παντού) ότι οι Δυτικοί πήραν μεν πολύ σκληρά μέτρα για το αποτρόπαιο γεγονός, αλλά δεν θα πάνε παρακάτω, δεν θα κάνουν και Παγκόσμιο Πόλεμο γι’ αυτό, κάπου εδώ θα πρέπει -εντός των επόμενων ημερών να αρχίσει η διαδικασία αποκλιμάκωσης. Δεν συμφέρει κανέναν, ούτε φυσικά τον Πούτιν να μείνει για χρόνια με τέτοιες κυρώσεις, αλλά ούτε και τους υπόλοιπους παράγοντες. Ας αναμένουμε διπλωματικές κινήσεις μέχρι την Κυριακή.

Μην τσιμπάτε. Από Σεπτέμβριο οι κάλπες

-Τώρα, ο πόλεμος και τα έκτακτα γεγονότα έχουν δημιουργήσει και στην Αθήνα την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός μπορεί, σκεφτόμενος «όλη την εικόνα», να αιφνιδιάσει με εκλογές τον Μάιο, το σενάριο μάλιστα κάνει τον κύκλο των media και ήταν το Σ.Κ. που πέρασε το top 1 «εμπιστευτικό νέο» στα πολιτικοεπιχειρηματικά σπίτια (και τηλέφωνα)! Συγγνώμη, αλλά θα σας απογοητεύσω, όπως μου είπε η πάντα ενήμερη πηγή μου από το Μ.Μ., «για τον Μητσοτάκη πείτε ό,τι θέλετε, αλλά αφελής και παρορμητικός δεν υπήρξε ποτέ, λοιπόν εκλογές Μάιο δεν υπάρχουν. Οι τιμές στην Ενέργεια θα πέσουν σταδιακά, όχι όπως ήταν βεβαίως το 2020, αλλά σίγουρα πιο κάτω από τις σημερινές, και λογικά το καλοκαίρι θα πάει καλά. Σιγά που θα πάμε στην κάλπη με τους λογαριασμούς στα ύψη και τη βενζίνη στα 2,5 ευρώ. Από Σεπτέμβριο οι κάλπες και βλέπουμε, αφήστε τον κόσμο να ηρεμήσει, να πάει για μπάνιο και να βγάλει τα σπασμένα από τον τουρισμό, σιγά που... θα τον τρέχουμε καλοκαιριάτικα σε εκλογικές διαδικασίες που θα κρατήσουν 70 ημέρες». Τα υπόλοιπα θα τα δείτε συντόμως, λέω εγώ.

Τι εβδομάδα κι αυτή!

-Τα συμπεράσματα από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και οι πολεμικές εξελίξεις στο Κίεβο, δεν είναι μόνο το πρελούδιο, αλλά και το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η οικονομική επικαιρότητα αυτήν την εβδομάδα. Από σήμερα, μελετούμε τα αποτελέσματα των Τραπεζών (Alpha Bank), αύριο της Πειραιώς και μεθαύριο της Εθνικής. Την Τετάρτη ο Τζερόμ Πάουελ της FED θα δώσει το σύνθημα και την κατεύθυνση για τον χορό των επιτοκίων. Την Παρασκευή, δύο οίκοι αξιολόγησης, o Moody’s και ο DBRS, θα δώσουν χρησμό για την ελληνική Οικονομία. Μετά, θα οδηγηθούμε στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που θα πάρει αποφάσεις που θα αλλάξουν την οικονομία στην Ευρώπη.

Οι βιομήχανοι μιλούν (ήδη) για προσωρινά λουκέτα

-Οι βιομήχανοι (ΣΕΒ, ΣΒΕ, Ελληνική Παραγωγή κ.ά) συντονισμένα πάντως στη συνάντηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη, την Παρασκευή, εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης και ζήτησαν πάση θυσία να διασφαλιστεί πως το κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις, μέσης και υψηλής τάσης, καθώς και του φυσικού αερίου, θα παραμείνει ανταγωνιστικό σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Ειδάλλως, το προσωρινό πάγωμα λειτουργίας κάποιων μονάδων αναπόφευκτα θα γίνει πράξη.

Την πλήρωσαν μέχρι και τα… σαπούνια

-Τα «καμπανάκια» της βιομηχανίας για το ενεργειακό κόστος και την εκτόξευση των πρώτων υλών έχουν γίνει… καμπάνες και σημαίνουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Παπουτσάνης, που λειτουργεί μία από τις μεγαλύτερες καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής για σαπούνια και ξενοδοχειακά καλλυντικά στην Ευρώπη (με 62% των πωλήσεων το 2021 να αφορά σε εξαγωγές), έχοντας υλοποιήσει μεγάλες επενδύσεις για να πετύχει πολύ υψηλό επίπεδο αυτοματοποίησης και αντίστοιχα ανταγωνιστικό κόστος, προειδοποίησε πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία έρχονται να προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση λόγω πανδημίας. Συγκεκριμένα, η διοίκηση είπε στους μετόχους πως ανέμενε για το 2022 μια πολύ καλή χρονιά και λόγω τουρισμού. Ωστόσο, οι επιπτώσεις λόγω κορωνοϊού στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, τη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού, τις μεταφορές και τα logistics είχε ως αποτέλεσμα το επίπεδο των τιμών των υλών να κινείται συνεχώς αυξητικά σε σχέση με το 2020. Η τάση αυτή, λέει η Παπουτσάνης, δυστυχώς ενισχύεται ακόμα περισσότερο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ουκρανίας, με την τιμή της ενέργειας επίσης να εκτινάσσεται σε ιστορικά υψηλά, ενώ οι ανατιμήσεις -στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί- ενέχει κίνδυνο αρνητικής επίδρασης στα περιθώρια κερδοφορίας της. Με όλα αυτά η διοίκηση ανέφερε πως με την παραδοχή ότι η γενικότερη γεωπολιτική κατάσταση δεν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, το 2022 αναμένει να πετύχει έναν ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Ο μεγάλος τζόγος: Η Rosneft αξίζει όσο ο… Sarantis

-Το Χρηματιστήριο της Μόσχας είναι κλειστό. Όλα τα μεγάλα Ασφαλιστικά Ταμεία (Pension Funds) και οι θεσμικοί επενδυτές που είχαν ρωσικές μετοχές, υποχρεώνονται να ρευστοποιούν μαζικά OTC (Over The Counter) ή, αν θέλετε, κάτω από το τραπέζι. Σε ευτελή αξία. Σήμερα οι μετοχές εταιρειών από το Χρηματιστήριο της Μόσχας πωλούνται 1 φορά τα κέρδη τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Rosneft, η εταιρεία ορυκτελαίου με έδρα στη Μόσχα, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο από το 2006, σήμερα αξίζει 500 εκατ. ευρώ (δηλαδή, περίπου όσο ο Sarantis ή η ΕΛΛΑΚΤΩΡ) ενώ πριν από 2 μήνες άξιζε 10 δισ. ευρώ. Οι κερδοσκόποι των αγορών ελπίζουν ότι το Χρηματιστήριο της Μόσχας θα ξανανοίξει στις 18 Μαρτίου. Αυτοί που αγοράζουν τις ρωσικές μετοχές σήμερα, με Ρ/Ε 1, ελπίζουν ότι σύντομα θα δεκαπλασιάσουν τα λεφτά τους…

Μια τρυφερή ιστορία στο Παλαιό Ψυχικό

-Είναι πασίγνωστος, πετυχημένος και εν πολλοίς αγαπητός ή, αν προτιμάτε, δημοφιλής, ισχυρός επιχειρηματίας και πολύ ερωτευμένος με τη νέα του γυναίκα. Μένει σ΄ ένα πανέμορφο σπίτι στο Παλαιό Ψυχικό. Μια μέρα, επισκέφθηκε τον γείτονά του, ακριβώς στο διπλανό οικόπεδο 400 μέτρων, με μία προσφάτως ανακαινισθείσα μοντέρνα μονοκατοικία. «Θέλω να αγοράσω το οικόπεδο και το σπίτι σου», του είπε. «Μα, είναι της γυναίκας μου και μόλις το ανακαίνισα», απάντησε ο δύσμοιρος ιδιοκτήτης. Ο επιχειρηματίας της καρδιάς μας, επέμεινε. Τελικά, συμφώνησαν σ’ ένα γενναίο, 7ψήφιο τίμημα. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε σε χρόνο - ρεκόρ. Την περασμένη εβδομάδα, ο παλιός ιδιοκτήτης (ο οποίος ήδη μετακόμισε πιο βόρεια) επισκέφθηκε την περιοχή. Με έκπληξη -ίσως και με τρόμο- ανακάλυψε ότι το σπίτι που πρόσφατα είχε ανακαινίσει …γκρεμίζεται συθέμελα από τον νέο ιδιοκτήτη. Δεν άντεξε. Πήγε και τον ρώτησε: «Μα, γιατί;». «Γιατί πάντα ήθελα να αποκτήσω μια μεγάλη πισίνα στο σπίτι μου, για μένα, τη σύντροφό μου και τα παιδιά» ήταν η αποστομωτική απάντηση του επιχειρηματία. Κι αν αμφιβάλετε και σας φαίνεται υπερβολικό, σας θυμίζω τον αείμνηστο Μαργέλο που αγόρασε και γκρέμισε το ρετιρέ στο Κολωνάκι που ήταν απέναντι από το σπίτι του, ώστε να έχει απρόσκοπτη θέα προς την Ακρόπολη, ως δώρο προς τη σύζυγό του.

Ο μέγας δούκας... της Ίου και το θαύμα με τα στρέμματα

-Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της δημόσιας διαβούλευσης, για την υπερ-φιλόδοξη επένδυση του επιχειρηματία Άγγελου Μιχαλόπουλου στην Ίο. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου 5 αστέρων, αλλά και πανάκριβων παραθεριστικών κατοικιών, σε μια αχανή έκταση 931 στρεμμάτων στη θέση Πικρό Νερό, προϋπολογισμού άνω των 55.000.000 ευρώ. Ο επιχειρηματίας με τις υψηλές – όπως υποστηρίζει- επαφές στην κυβέρνηση, είναι ήδη ιδιοκτήτης του 30% της συνολικής έκτασης του νησιού της Ίου. Έχει ήδη στην ιδιοκτησία του 2 ξενοδοχεία, το 5άστερο «Calilo» και το «Αγκαλιά» και έχει βάλει πλώρη για ένταξη στο ΕΣΧΑΣΕ, μιας ακόμη χλιδάτης μονάδας στο όμορφο κυκλαδονήσι. Και κάπου εδώ ξεκινούν τα θαύματα: Η έκταση στην οποία έχει προγραμματιστεί η επένδυση αποκτήθηκε με προικοσύμφωνο στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Ιήτη Γιάννη Λυμπέρη. Όταν ο ίδιος άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο, οι κληρονόμοι του έκαναν αποδοχή κληρονομιάς της έκτασης η οποία προσδιορίζεται «εις εβδομήκοντα στρέμματα ή όσοις ήθελεν είσθαι» κατά την τυπική φράση των συμβολαιογραφικών πράξεων περασμένων δεκαετιών! Από το 2006 και μετά, οι κληρονόμοι της «περικλείουσας πηγήν» έκτασης, άρχισαν να πωλούν με διαδοχικά συμβόλαια την έκταση σε εταιρίες συμφερόντων του Άγγελου Μιχαλόπουλου με τελικό αγοραστή τη «Νερό Α.Ε.». Μόνο που μετά την ολοκλήρωση των αγοραπωλησιών, ο νέος ιδιοκτήτης προχώρησε σε… επαναμέτρηση της έκτασης και προέκυψε ένα... ΘΑΥΜΑ! -Η έκταση των 70 στρεμμάτων εμετρήθη και ευρέθη 15 φορές μεγαλύτερη, δηλαδή, 931 στρέμματα, με ενδιάμεσες στάσεις στα 740 και 889 στρέμματα! Περικλείει πλέον δύο από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Στη μία απαγορεύεται ήδη η πρόσβαση σε κοινούς θνητούς και ετοιμάζεται να υποδεχθεί μία πολυδιαφημισμένη, στρατηγική επένδυση. Εγώ δεν πιστεύω τις φήμες, ότι ανάλογο μοντέλο «αυγατίσματος» των εκτάσεων παρατηρείται και σε άλλες περιοχές του νησιού. Για όσους αναρωτιούνται τι χρειάζεται ένα κυκλαδονήσι τόσο μεγάλες παρεμβάσεις και ποιος θα μπορούσε να δαπανήσει τόσα χρήματα για να κάνει διακοπές ή να αποκτήσει μια έπαυλη στην Ίο, η απάντηση είναι «για όλα υπάρχει αγορά». Για παράδειγμα, ο Dmitry Alexeyevich Vozianov, Ρώσος πανίσχυρος λομπίστας που αυτή την περίοδο ζει μέρες δόξας, προσπαθώντας να βρει λύση στα προβλήματα των Ρώσων ολιγαρχών στο Λονδίνο, ο ίδιος και η οικογένειά του φέτος το καλοκαίρι πέρασαν σχεδόν ένα δίμηνο στο «Calilo». Λέτε να βλέπουμε τις ρωσικές θαλαμηγούς αγκυροβολημένες, σε λίγα χρόνια, στην ταπεινή Ίο;

Ποια είναι η ελληνική Klarna;

-Οι Αμερικανοί τραπεζίτες ψάχνουν στην Ελλάδα την επόμενη Klarna. Η Klarna είναι μια σουηδική εταιρεία που ειδικεύεται στο BNPL δηλαδή στις ψηφιακές αγορές Buy Now, Pay Later (Αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα). Ψηφιακές αγορές, με δόσεις. Εφαρμογές που προσφέρουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να αγοράζει από τον υπολογιστή του σπιτιού του, να μην καταβάλλει επί τόπου το ποσό που χρεώθηκε ή να βάζει δόσεις χωρίς προμήθεια. Η μέθοδος BNPL θα αντιπροσωπεύει το 9% των εμπορικών συναλλαγών στην Ευρώπη μέχρι το 2023. Θα φτάσουν το 11%, το 2025. Η σουηδική Klarna έχει ήδη 1 εκατομμύριο ενεργούς χρήστες. Στο διεθνές εμπόριο, οι εφαρμογές αναβαλλόμενων πληρωμών -αργά, αλλά σταθερά- μετατρέπονται σε δυναμικά εργαλεία πωλήσεων, αφού οι εταιρείες μπορούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές με εξατομικευμένο διαφημιστικό περιεχόμενο. Υπάρχουν άραγε και στην Ελλάδα αντίστοιχες Klarna; Οι Αμερικανοί τραπεζίτες δείχνουν να πιστεύουν πως υπάρχουν