-Χαίρετε, σήμερα το απόγευμα αναμένεται το νέο κύμα των δημοσκοπήσεων αλλά οι ειδικοί δεν περιμένουν τίποτα το ιδιαίτερο στην κορυφή της βαθμολογίας, σε αντίθεση με την ουρά που συνεχίζεται το ματς με αμείωτο ενδιαφέρον και ουραγούς να δίνουν τη μάχη σωτηρίας, όλα τα κόμματα της ακροδεξιάς συν τη Ζωίτσα (καρδούλα μου) και τον Βαρούφα. Επίσης οι Θεούσες (Νατσιός) υποχωρούν αφού οι Ναζί του Κασιδιάρη κέρδισαν πόντους από το τραγικό ναυάγιο και τον φόνο της δύστυχης κοπέλας σε μία… εντελώς διαστροφική κατάσταση.

Εκπλήξεις

-Χθες το βράδυ ξαναρώτησα την πολύ καλή πηγή μου για τα γραφόμενα περί του νέου κυβερνητικού σχήματος. Αφού μου είπε ότι όντως πολλά εξ αυτών που γράφονται έχουν δόση αληθείας, ενώ άλλα είναι εντελώς «από το στομάχι τους» - προσθέτω εγώ ότι απλώς… φαντασιώνονται τους φίλους τους ή τα συμφέροντά τους – κατέληξε. «Ο Μητσοτάκης έχει κλείσει στο μυαλό του τρεις-τέσσερις βασικούς και έχω την εντύπωση ότι τα υπόλοιπα θα τα δει από Δευτέρα. Κράτα στο μυαλό σου και τις εκπλήξεις, εκτός Κοινοβουλίου πρόσωπα». Το κρατάω και καλά να είμαστε, εφόσον προκύψει η αυτοδυναμία να το συζητήσουμε μαζί από Δευτέρα. Λάβετε μάλιστα υπόψιν σας ότι λειτουργεί φουλ και το «κάψιμο» όταν πολυκυκλοφορεί ως σιγουράκι ένα όνομα υπουργού.

Μεγάλο deal στα Attica Πολυκαταστήματα - Περνούν στην ομπρέλα της IDEAL

-Σύμφωνα με πληροφορίες, η IDEAL Holdings αγοράζει το 100% στα Attica Πολυκαταστήματα με μετρητά και μετοχές. Συγκεκριμένα, οι ιδρυτικοί μέτοχοι της Attica Πολυκαταστήματα, οι Κ. Λαμπρόπουλος, Κ. Τσουβελεκάκης και Α. Σγουμπόπουλος αλλά και οι επενδυτές που μπήκαν αρχές 2020, δηλαδή ο Όμιλος Λασκαρίδη, η οικογένεια Δαυίδ, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, ο Ευτύχης Βασιλάκης, ο Γιάννης Σαραντίτης (W Marine Inc., W Real Estate κ.ά.) και ο Όμιλος Τσάκου, γίνονται μέτοχοι στη νέα IDEAL Holdings καθώς αποκτούν ποσοστό άνω του 15% στην εισηγμένη εταιρία. Η συναλλαγή κατά τις ίδιες πηγές λέγεται ότι ανέρχεται σε τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων, ενώ δεν αλλάζει το επιτυχημένο management των πολυκαταστημάτων που παραμένει στον έλεγχο της ομάδας που διοικεί ο Κ. Λαμπρόπουλος. Έχει σημασία ότι είναι το πρώτο επιχειρηματικό deal που γίνεται παραμονές εκλογών.

Οι τράπεζες τρέχουν να προλάβουν τον Ιούλιο

-Στα τέλη Ιουλίου η Φρανκφούρτη θα δημοσιεύσει τα στοιχεία των stress test για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Δεν υπάρχει pass or fail σ’ αυτό το τεστ. Στο τέλος όμως, θα υπάρξει ένας επίσημος δημόσιος κατάλογος με τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ECB και αμέσως μετά ένας αγώνας δρόμου όλων των τραπεζών για να καλύψουν τους σχετικούς δείκτες. Οι Ελληνικές Τράπεζες από την πλευρά τους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το momentum που δημιουργούν τώρα οι πολιτικές εξελίξεις και η επικείμενη αναβάθμιση της χώρας ώστε να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών για την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL). Σήμερα ο δείκτης αυτός είναι 23% για τη Eurobank, 21,8% για την Εθνική και 19,9% για την Τράπεζα Πειραιώς. Και οι τρεις τράπεζες πήραν θάρρος από το succes που σημείωσε χθες η έκδοση του senior preferred ομολόγου της Alpha Bank - όπου από τα 400 εκατ. που ζήτησε αρχικά η τράπεζα συγκεντρώθηκαν 1,3 δισ. με αποτέλεσμα η Alpha να σηκώσει 500 εκατ. με τελικό επιτόκιο 7% και κουπόνι στο 6,875% - και τώρα ελπίζουν πως μπορούν να επιταχύνουν ώστε να προλάβουν τον Ιούλιο. Σημειωτέον, όλες οι εκδόσεις που προγραμματίζονται είναι Senior διότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν εξαντλήσει τα όριά τους για τις λοιπές εκδόσεις εκτός της Εθνικής που έχει δηλώσει πως θα πραγματοποιήσει και μία έκδοση Tier 2.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε ρόλο πρωταγωνιστή

-Η χρηματιστηριακή αγορά ακόμη και σε μια πτωτική συνεδρίαση όπως η χθεσινή τίμησε όλα όσα είπε ο Γιώργος Περιστέρης στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο Περιστέρης διαβεβαίωσε τους μετόχους ότι σε όλα τα συμβόλαια που έχει υπογράψει ο όμιλος υπάρχουν σαφείς ρήτρες που προβλέπουν το ενδεχόμενο ανόδου του πληθωρισμού και αύξηση των επιτοκίων. Αν το σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο της τάξης των 11 δισ. ευρώ, το μερίδιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φτάνει τα 5 δισ. ευρώ. Η συμφωνία για την ΕΓΝΑΤΙΑ Οδό σε λίγες μέρες θα έχει πάρει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το εμβληματικό έργο της Αμφιλοχίας που ξεκινά (μια τεράστια μπαταρία ενέργειας πάνω στη λίμνη) θα αλλάξει τα δεδομένα.

Το επιχειρηματικό «τζάκι» της Θεσσαλονίκης που οδεύει προς το Χ.Α.

-Όσο αθόρυβα εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της MED ΑΒΕΕ, έτσι αθόρυβα δρομολογεί την εισαγωγή της στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου. Ο λόγος για τον Λεωνίδα Ζησιάδη γνωστό επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της ΑΡΕΧ Holdings μέσω της οποίας έχει πραγματοποιηθεί σειρά επενδύσεων στη συμπρωτεύουσα και όχι μόνο. Η οικογένεια Ζησιάδη έχει καταγράψει μακρόχρονη πορεία στην κατασκευαστική αγορά της Θεσσαλονίκης και μαζί με την οικογένεια Ανδρεάδη (με την οποία διατηρεί συγγενικούς δεσμούς) συνεργάστηκαν σε αρκετές δουλειές και κυρίως ήταν από τους πρωτοπόρους για την ξενοδοχειακή αγορά της Χαλκιδικής ως συνεταίροι στην επένδυση για τη δημιουργία του γνωστού SANI. Ο Φωκίων Ζησιάδης αποεπενδύοντας στα μέσα περίπου της προηγούμενης δεκαετίας από το project του SANI έγινε γνωστός για τις μεγάλης κλίμακας φωτογραφίες τοπίου και τα fine art λευκώματα που εξέδωσε. Διατηρεί, πάντως, θέση στο δ.σ. της ΑΡΕΧ Holdings, της εταιρείας συμμετοχών μέσω της οποίας έγινε η επένδυση στη MED ABEE. Θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην ΑΡΕΧ έχει ο Λεωνίδας Ζησιάδης και ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, ως αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος επίσης. Αμφότεροι έχουν ήδη λάβει θέση στο δ.σ. της MED ABEE.

Το «άγνωστο» data center της EXAE

-Ο όμιλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (ΕΧΑΕ) έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να διευρύνει την πίτα των εσόδων του. Έτσι ένα αρκετά ικανοποιητικό μέρος των εσόδων της εταιρείας προέρχεται και από υπηρεσίες προς τρίτους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το data center που διαθέτει. Είναι εγκατεστημένο στο πρώτο υπόγειο του κτιρίου που διαθέτει η εταιρεία στη Λ. Αθηνών και εκτός από τα μέλη του Χ.Α. το χρησιμοποιούν αρκετές επιχειρήσεις που έχουν κάνει collocate τα data τους. Μάλιστα όπως υποστηρίζουν γνώστες του αντικειμένου, πρόκειται για το πιο σύγχρονο data center στο κέντρο της Αθήνας.

Τα σχέδια της Attica Bank

-Στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank στις 6 Ιουλίου, θα ληφθεί απόφαση για να κλείσει και η τελευταία η εκκρεμότητα 63 εκατ. ευρώ σε αναβαλλόμενη φορολογία. Θα μετατραπούν σε warrants που θα πάρει στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΧΣ και κατόπιν θα πάρουν τον δρόμο τους με τις αυξήσεις κεφαλαίου. Με τον τρόπο αυτό η Attica Bank θα φύγει από το καθεστώς της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC). Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τράπεζα στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 καταγράφει οργανική κερδοφορία.

Οι δουλειές (γενικώς) πάνε καλά

-Μην αγχώνεστε πάντως για τις πωλήσεις αυγοτάραχου. Όπως έλεγε ο βασικός μέτοχος της εταιρίας Τρικαλινός, γνωστής από το αυγοτάραχο που παράγει, οι πωλήσεις φέτος πάνε “σφαίρα”. Δεδομένου ότι η εταιρία πουλάει τα προϊόντα της στη λιανική μέσω αλυσίδων super market που συνεργάζεται και στην εστίαση, καθώς και ότι πρόκειται για ένα εκλεκτό προϊόν με ανάλογη τιμή, μπορώ να υποθέσω ότι οι δουλειές (γενικώς) πάνε καλά.

Ο ΑΔΜΗΕ τα βρήκε με τη Ρυθμιστική Αρχή

-Το WACC (Weighted Average Cost of Capital), ή ελληνιστί Μεσοσταθμικό Κόστος Κεφαλαίου, χρησιμοποιείται στην αποτίμηση των εταιρειών, ως συντελεστής προεξόφλησης των μελλοντικών ταμειακών ροών σε παρούσα αξία. Η διοίκηση τoυ ΑΔΜΗΕ (Μάνος Μανουσάκης) και της ΑΔΜΗΕ Holding (Γιάννης Καράμπελας) εδώ και μήνες έχει υποβάλει αίτημα στην ΡΑΕ -τώρα πλέον ονομάζεται Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων- να αντιμετωπίσει ως επείγουσα προτεραιότητα την έκτακτη αναθεώρηση του WACC και των λειτουργικών του δαπανών, λόγω της αλλαγής των διεθνών οικονομικών συνθηκών. Ο ΑΔΜΗΕ έχει προτείνει την αύξηση του WACC από 6,1% σε 8,51% λόγω των συνεχών πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού. Στο μεταξύ χρονικό διάστημα, ο ΑΔΜΗΕ δημοσιεύει ενθαρρυντικά αποτελέσματα με αύξηση εσόδων +33% και αύξηση EBITDA +48%. Επιπλέον επιταχύνει τις επενδυτικές του δαπάνες σε επίπεδα ρεκόρ άνω των 150 εκατ. Ευρώ. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έχει κλείσει μεταξύ του διαχειριστή και της ΡΑΑΕΥ, η οποία φαίνεται να έβαλε νερό στο κρασί της και από 6,1% να ανεβάζει το WACC στο 7,4% μετά από μια μακρά περίοδο διαφωνιών και συγκρούσεων. Νεότερα θα έχουμε αμέσως μετά τις εκλογές.

Πότε περιμένει η WOOD μερίσματα από το Ελληνικό για τη Lamda

-H αναλυτική ομάδα της Wood που εξειδικεύεται στο real estate αποφάσισε για πρώτη φορά τώρα, να καλύψει τη μετοχή της Lamda Development συστήνοντας «αγορά» βάζοντας μάλιστα ως τιμή στόχο τα 7,5 ευρώ ανά μετοχή με περίπου τα 3,8 ευρώ/μετοχή να τα υποστηρίζουν τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία και άλλα περίπου 3,8 ευρώ/μετοχή το Ελληνικό. Σήμερα η μετοχή της Lamda βρίσκεται κάτω από τα 6,5 ευρώ. Τα σημερινά περιουσιακά στοιχεία είναι τα 4 εμπορικά κέντρα και οι 2 μαρίνες και κατά την άποψη της Wood παράγουν σταθερό εισόδημα. Η επενδυτική εταιρεία προβλέπει ότι μέσα στο 2024 η διοίκηση της Lamda θα επιλέξει είτε δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών των εμπορικών κέντρων στο Χρηματιστήριο, είτε προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή. Για το Ελληνικό που έχει μέγεθος περίπου τριπλάσιο του Μονακό η άποψη των αναλυτών είναι ότι θα αποδίδει μερίσματα κοντά στο 2030.

Πρόβλημα Δανεισμού και στις ΗΠΑ

-Όλοι πίστεψαν ότι αφού οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί συμφώνησαν για το ανώτατο όριο του δημοσίου χρέους, όλα πήραν τον δρόμο τους. Στην πραγματικότητα, με τη συμφωνία των δύο κομμάτων, στην υπερδανεισμένη Αμερική δόθηκε μια ανοικτή πιστωτική κάρτα χωρίς όριο δαπανών. Μέσα σε δύο εβδομάδες, το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 572 δισεκατομμύρια δολάρια. Το συνολικό χρέος των ΗΠΑ έχει πετάξει στα 32 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δαπανούν 1,3 δισ. δολάρια κάθε μέρα, μόνο για τους τόκους. Ποιος (πώς;) θα αγοράζει όλα αυτά τα ομόλογα;