-Χαίρετε, απ’ όλη την (εξόχως ενδιαφέρουσα, όπως εξελίσσεται) πολιτική εικόνα εγώ ζηλεύω τον Κασσελάκη περισσότερο απ’ όλους και απ’ όλα. Γιατί ο άνθρωπος κάνει κάτι σαν τον Survivor στη ζωή του, το διασκεδάζει και έχει και καλή τηλεθέαση. Χθες λέει αποκλείσθηκε σε κάποιο νησί, στην Αστυπάλαια, λόγω καιρού, άραξε και περιμένει να πέσουν τα μποφόρια για να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία. Αυτός κάνει βόλτες, βαρκάδες, αγκαλιές και διακοπές και ανεβαίνει και ο «Θυμωμένος Νίκος», πέφτει. Άδικη που είναι η ζωή… Τώρα βέβαια… βόλτες θα κάνει και όλη η ΝΔ για τις ευρωεκλογές, αλλά όχι σαν εκείνες του Κασσελάκη, αυτοί πάνε για κανονική προεκλογική καμπάνια. Δώδεκα περιφέρειες, δώδεκα υπουργοί σε πενθήμερη. Όχι εκδρομή, αλλά περιοδεία. Χθες έγιναν αυτά τα «κανονίσματα» στην οδό Πειραιώς, στα γραφεία της ΝΔ, μάλιστα οι υπουργοί είχαν και απορίες (Όλγα Κεφαλογιάννη) αν θα μιλάνε ως κομματικά στελέχη ή ως υπουργοί για το κυβερνητικό έργο. Απάντησε ο ίδιος ο Κ.Μ. ότι πρέπει να συνδυάσουν στον λόγο τους και τα δύο.

Το παράβολο «κόβει» τους μικρούς από τις ευρωεκλογές

-Μπορεί να κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής για τις επικείμενες ευρωεκλογές 46 κόμματα και συνδυασμοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα φτάσουν όλοι έως την τελική μάχη της κάλπης. Την τελική λίστα θα τη μάθουμε την Τετάρτη με τη σχετική ανακήρυξη του αρμοδίου τμήματος του Αρείου Πάγου. Όμως, από σήμερα σας έχω ορισμένες «ζεστές» πληροφορίες για να έχετε καθαρή εικόνα. Όπως μαθαίνω, μόλις 32 κόμματα κατάφεραν έως τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής να πληρώσουν το παράβολο των 20.000 ευρώ που αποτελεί προαπαιτούμενο για την κάθοδο στις εκλογές. Η λίστα των κομμένων περιλαμβάνει κυρίως μικρούς σχηματισμούς, μορφώματα και μονοπρόσωπα κόμματα όπως η «Βόρεια Λέγκα», «Οικολόγοι πράσινοι - πράσινη ενότητα», «Κίνημα Φτωχών Ελλάδας», «Κάθαρση - Νίκος Αντωνιάδης» κ.ά. Η πλάκα είναι ότι πολλοί από αυτούς είχαν απευθύνει διαδικτυακό κάλεσμα σε φίλους και οπαδούς για να συνδράμουν οικονομικά και τώρα που οι συνδρομητές έμαθαν ότι το παράβολο δεν πληρώθηκε ζητούν τα λεφτά τους πίσω.

Οι λεπτές ισορροπίες για τον Άρειο Πάγο

-Αύριο αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους Σπαρτιάτες, μεταξύ άλλων, ενώ φαίνεται ότι η κρίση του ΑΕΔ θα αργήσει ακόμα επί των προσφυγών που έχουν γίνει εναντίον βουλευτών. Μου έλεγε, πάντως, χθες η πηγή ότι, παρά τα υπομνήματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Νέας Αριστεράς και τα σοβαρά νομικά επιχειρήματα που υπάρχουν, η κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου δεν είναι δεδομένο καθώς θα πρέπει να στοιχειοθετηθεί ότι στην τρέχουσα συγκυρία ο Ηλίας Κασιδιάρης παραμένει ο σκιώδης αρχηγός των Σπαρτιατών. Και αν αυτό ήταν πιο εύκολο πέρυσι, τώρα ομολογουμένως υπάρχουν κάποια ζόρια. «Η ΝΔ δεν έχει λαμβάνειν τίποτε από την ''πίτα'' των Σπαρτιατών, καθώς, αν κοπεί το κόμμα, οι ψηφοφόροι θα λοξοκοιτάξουν προς Βελόπουλο-Λατινοπούλου», μου πρόσθεσε και γι’ αυτό δεν τους βλέπω και να καίγονται.

Οι σκέψεις Μπρατάκου για το ΕΒΕΑ

-Έχουν αρχίσει κανονικά οι ζυμώσεις στο ΕΒΕΑ ενόψει των εκλογών του Δεκεμβρίου, με κεντρικό άξονα τα σενάρια επιστροφής του Γιάννη Μπρατάκου, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ., μετά την παραίτησή του από το Μαξίμου. Ακούω ότι ο Μπρατάκος θέλει να επιστρέψει άμεσα στη θέση της νυν προέδρου Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου, η οποία δεν έχει καταφέρει να συγκρατήσει τις διαρροές και αντιμετωπίζει εσωτερική αντιπολίτευση. Πάντως, για να έχουμε ξανά αλλαγή σκυτάλης, θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση Μπρατάκου-Εφραίμογλου και ο χρόνος είναι εξαιρετικά κρίσιμος, όπως και το «αντίδωρο» στο τραπέζι. Παράλληλα, ακούω και άλλο σενάριο περί ενδιαφέροντος του Μπρατάκου για τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, από την οποία θέλει να αποχωρήσει ο Γιάννης Μασούτης το 2025.

Τα σχέδια για τις τράπεζες...

-Και περνάμε στα νέα της αγοράς ξεκινώντας από τις τράπεζες. Στο μέτωπο της αποεπένδυσης οι δυνάμεις έχουν συγκλίνει και παλεύουν την Atticabank με στόχο την οριστική εξυγίανση της τράπεζας. Για την Εθνική και την πώληση του υπολοίπου 18% που έχει το ΤΧΣ αποφάσεις αναμένονται προς τον Σεπτέμβριο και προφανώς θα εξαρτηθούν από “τον καιρό” που θα κάνει τότε στις αγορές και το αν το ΧΑ ως τότε θα έχει “χωνέψει” το 27% της Τρ. Πειραιώς. Εφόσον δεν αλλάξει κάτι, το 10% της Εθνικής θα παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου και το υπόλοιπο 8% θα διατεθεί σε επενδυτές. Το σενάριο επαναγοράς των μετοχών από την ΕΤΕ έχει ξεθωριάσει πολύ και μόνον υπό συγκεκριμένες συγκυρίες θα μπορούσε να επανέλθει ως επιλογή.

...και για τα πρόσωπα στις τράπεζες

-Όσον αφορά τα πρόσωπα στις τράπεζες, μείζονες αλλαγές δεν αναμένονται. Στις γενικές συνελεύσεις του Ιουνίου πρέπει να ανανεωθούν οι θητείες του Φ. Καραβία και του Π. Μυλωνά και αυτό θα συμβεί και στις δυο περιπτώσεις. Ο Φ. Καραβίας έχει ενισχύσει πολύ τις μετοχές του στο Fairfax, κυρίως λόγω ελληνικής τράπεζας. Το τελευταίο τρίμηνο φέτος, η Eurobank θα κάνει δημόσια πρόταση για την ελληνική κι επειδή η κυπριακή τράπεζα έχει καλή ποιότητα κεφαλαίων, θα μειωθεί περαιτέρω το DTC της Eurobank. Για τον Π. Μυλωνά τα διάφορα σενάρια περί δήθεν αντικατάστασης -που κατά καιρούς έπαιξαν στην αγορά το τελευταίο διάστημα- είναι ευσεβείς πόθοι, γιατί η ανανέωση της θητείας του έχει κλειδώσει. Για Β. Ψάλτη και Χ. Μεγάλου -που ούτως ή άλλως η θητεία τους δεν λήγει- ούτε συζήτηση. Ο πρώτος πιστώνεται και το deal με τη Unicredit, ενώ ο δεύτερος έχει στενή σχέση με τον μεγαλομέτοχο της Πειραιώς και ενδεχόμενο υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Για τους Προέδρους των τραπεζών δεν υπάρχει η ίδια βεβαιότητα που υπάρχει για τους CEO, καθώς ένας φαίνεται ότι θα αλλάξει.

Με ελαφρά… πηδηματάκια την έκανε η Macquarie κι ήρθαν οι Γάλλοι

-Με ελαφρά… πηδηματάκια την έκαναν οι Αυστραλοί της Macquarie από τον διαγωνισμό για την παραχώρηση του 20% της «Αριάδνη» που κατασκευάζει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Ο διαγωνισμός, ο οποίος έχει καθυστερήσει για πάνω από 1,5 χρόνο, έχει πάρει νέα παράταση καθώς οι δεσμευτικές προφορές από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ πρόκειται να υποβληθούν στις 21 Ιουνίου. Χθες έγινε γνωστό ότι η Macquarie αποχωρεί από το σχήμα που είχε συγκροτήσει με τον όμιλο Κοπελούζου και τη θέση της παίρνει το γαλλικό fund Maridiam Europe. Οι Γάλλοι έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στην ελληνική αγορά τελευταία καθώς συμμετείχαν στην παραχώρηση της Αττικής Οδού με ΑΒΑΞ και Ακτωρ Παραχωρήσεις, αλλά και στον ΒΟΑΚ μαζί με την ΑΒΑΞ και την επίσης γαλλική Egis, δίχως ωστόσο να καταφέρουν να προκριθούν σε κανέναν από τους δυο διαγωνισμούς. Τώρα, ελπίζουν να φανούν πιο τυχεροί. Για τους υποψήφιους του διαγωνισμού έχει ανοίξει η πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR) εδώ και μήνες για τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, καθώς και όλο το υλικό που κρίνεται αναγκαίο για τη διαμόρφωση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών των υποψηφίων.

Στην Intralot μαθαίνουν Βραζιλιάνικα

-Από τον περασμένο μήνα, τα στελέχη της Intralot παίρνουν εντατικά μαθήματα βραζιλιάνικης γλώσσας και νομοθεσίας. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την αδειοδότηση 4 λοταριών (SoloAzar International), με δικαίωμα λειτουργίας για περίοδο 10 ετών, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 10 χρόνια. Η Intralot ενδιαφέρεται πολύ γι’ αυτόν τον διαγωνισμό, πρέπει τώρα να αποδείξει την επιχειρησιακή της ικανότητα, να καταβάλει εγγυήσεις για την εκτέλεση της σύμβασης και την πληρωμή της πάγιας επιχορήγησης ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με το επιχειρησιακό της σχέδιο. Η κατακύρωση του διαγωνισμού δεν πρόκειται να αργήσει αφού οι πληροφορίες αναφέρουν πως από τον Μάιο θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα νέα συμβόλαια. Θα μπορούσε αυτή η προοπτική να σχετίζεται με τη συσσώρευση που εδώ και εβδομάδες παρατηρείται στη μετοχή (και η οποία διακόπηκε χθες με ένα +4,04%) συνδυαστικά με τις αγορές από τον βασικό μέτοχο Σωκράτη Κόκκαλη.

Η ώρα του εισαγγελέα για τη Folli Follie

-Πάμε τώρα στη δίκη της Folli Follie όπου ολοκληρώθηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι απολογίες των κατηγορουμένων για την πολύκροτη υπόθεση. Εκτός των άλλων στις απολογίες έγινε εκτενής αναφορά για τη μη έγκαιρη αναστολή της μετοχής (επί προεδρίας Χ. Γκότση στην Επ. Κεφαλαιαγορά) κάτι που εάν είχε συμβεί, όπως αναφέρθηκε, θα είχε προστατεύσει πολλούς επενδυτές. Για την ιστορία, από την ημέρα (4/4/18) που δημοσιεύτηκε το περιβόητο report του QCM μέχρι την αναστολή της μετοχής μεσολάβησαν 15 συνεδριάσεις. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 17 Μαΐου με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας.

Το ράλι του ΧΑ ανέβασε την 3K Investment Partners

-Η περυσινή χρονιά ήταν εξαιρετική για τις περισσότερες αγορές και ιδιαίτερα για το ελληνικό Χρηματιστήριο. Θα ήταν πραγματικά... κατόρθωμα για μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων να μην τα πάει καλά και στην περίπτωση της 3K Investment Partners πράγματι κατέγραψε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της. Η εταιρεία που μόλις δημοσίευσε τα αποτελέσματα για το 2023 εμφάνισε έσοδα από προμήθειες 3 εκατ. ευρώ, από 2,6 εκατ. το 2022, αύξηση 17,2%, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από τα υπό διαχείριση αμοιβαία κεφάλαια της εταιρείας. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν από 530.284 ευρώ, σε 767.885 χιλ. ευρώ (+44,81%).

Ο Μασούτης εξαγόρασε... Σκλαβενίτη

-Θα ήταν τεράστιο νέο εάν μιλούσαμε για τις ομώνυμες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, το συγκεκριμένο deal ίσως έχει περισσότερη σημασία από άποψη συμβολισμών παρά ουσίας… Η αλυσίδα απ’ τη Βόρεια Ελλάδα λοιπόν, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρουσίας της στα νησιά του Ιονίου, έκανε το πρώτο βήμα να εισέλθει και στην αγορά της Λευκάδας, νησί καταγωγής της γνωστής οικογένειας των λιανεμπόρων. Για το βήμα αυτό προχώρησε στην εξαγορά δύο γειτνιαζόντων οικοπέδων – φιλέτων στην πόλη όπου και θα δημιουργηθεί το πρώτο κατάστημα Μασούτης. Τα οικόπεδα ήταν ιδιοκτησίας εξαδέλφης των ιδιοκτητών της Σκλαβενίτης και το deal έφθασε τα 1,7 εκατ. ευρώ.

Στον ΟΔΔΗΧ ζεσταίνουν τις μηχανές

-Ακόμη και πριν από τις Ευρωεκλογές θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο των ετήσιων δανειακών της χώρας ο ΟΔΔΗΧ, εκδίδοντας μια σειρά από μεγάλης διάρκειας ομόλογα. Οι επαφές του Δημήτρη Τσάκωνα στην Ουάσιγκτον, με τους Οίκους Αξιολόγησης (ιδιαίτερα με τη Moody’s), μετά την «ευχάριστη έκπληξη» της Standard & Poors, οδηγούν τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ και το Υπουργείο Οικονομικών σε πιο φιλόδοξους στόχους. Αύριο εκδίδεται μια σειρά Έντοκων Γραμματίων 6μηνης διάρκειας και οι πληροφορίες αναφέρουν πως η επόμενη κίνηση θα είναι ένα ομόλογο μεγάλης διάρκειας. Γενικά η ανταπόκριση των ξένων αναλυτών και διαχειριστών κεφαλαίων στις συναντήσεις της διοίκησης του ΟΔΔΗΧ στην Ουάσιγκτον ήταν ενθαρρυντική. Το μεγάλο ελληνικό χρέος χαρακτηρίζεται από μεγάλες διάρκειες αποπληρωμής, οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δεν ξεπερνούν το 6% του ΑΕΠ (τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 10%), η χώρα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και με την υπεραπόδοση του Προϋπολογισμού μπορεί να αποπληρώνει πρόωρα τα ακριβά ομόλογα του παρελθόντος. Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,5% και η διαφορά (spread) με τα ελληνικά έπεσε κάτω από τη μονάδα.

Ελληνικές βιομηχανίες και αμερικανικές επιχορηγήσεις

-Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε πως η θυγατρική Hellenic Cables Americas υπέβαλε επιτυχώς στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αίτημα ένταξης στο Πρόγραμμα Επιλέξιμων Δαπανών Ενέργειας. Αυτό είναι το πρώτο -και πολύ ουσιαστικό- βήμα του Ομίλου για την αυτόνομη παρουσία της CENERGY στην αμερικανική αγορά. Εντελώς συμπτωματικά (;) βγήκε και η ΤΙΤΑΝ Cement International να ανακοινώσει ότι επελέγη από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ώστε να τύχει επιχορήγησης για την καινοτόμο τεχνολογία που εφαρμόζει στην παραγωγή τσιμέντου με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Οι δύο ελληνικές βιομηχανίες θα εισπράττουν επιχορηγήσεις σε δολάρια και θα πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε Ευρώ. Για τη Cenergy Holdings, η επιλογή της για το Qualifying Advanced Energy Project είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πρόκειται για μια περίπλοκη και χρονοβόρα η οποία όμως οδηγεί σε άδεια λειτουργίας στην κλειστή αμερικανική αγορά. Θα μπορούσε κάποιος να την παρομοιάσει με μια "πράσινη κάρτα" για τις ξένες βιομηχανίες. Το γεγονός ότι η Cenergy εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό με την παροχή μεταβιβάσιμων φορολογικών απαλλαγών ύψους έως 58 εκατ. δολαρίων, ίσως επιταχύνει τις διαδικασίες για την αυτόνομη παρουσία της στην αμερικανική αγορά μετά τον... λευκό γάμο με τη δανέζικη Orsted.

Η Profile προσπαθεί με τεχνητή νοημοσύνη στα προϊόντα της

-Ο επικεφαλής της Profile Χαρ. Στασινόπουλος αρνείται κάθε εμπλοκή της εταιρείας του, στα σενάρια εξαγορών και συγχωνεύσεων, παρά την εντυπωσιακή άνοδο της μετοχής που την οδήγησε σε κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 100 εκατ. ευρώ. "Φυσικά αυτή την εποχή όλοι μιλούν με όλους, είναι φυσιολογικό αυτό". Ο Στασινόπουλος αποδίδει την άνοδο της Profile στα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε, στο ανεκτέλεστο έργων ύψους 120 εκατ. ευρώ και στον διπλασιασμό των μεγεθών της. Η Profile είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία πληροφορικής που ενσωμάτωσε την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) σε δύο προϊόντα της (ΑΧΙΑ και FinNuevo). Χρειάστηκε 2 ½ χρόνια έρευνας, κατά τον επικεφαλής της, για να δημιουργήσει η εταιρία μια ανεξάρτητη πλατφόρμα που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στη διαχείριση επενδύσεων και στο e-banking.

Ξύπνησε ο ΔΑΑ

-Ξαφνικά κάποιοι θυμήθηκαν πως η μετοχή του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας, που σήμερα αξίζει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, σύντομα (το καλοκαίρι) θα περιλαμβάνεται στον δείκτη FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ. Θυμήθηκαν επίσης πως το τουριστικό καλοκαίρι στην Ελλάδα φέρνει έκρηξη αφίξεων στο Αεροδρόμιο της Αθήνας, αυξημένα έσοδα παραμονής αεροσκαφών και διακίνησης εμπορευμάτων και επιβατών. Τον περασμένο μήνα, τον Μάρτιο, o «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεπέρασε για πρώτη φορά τον πήχη των 2 εκατ. επιβατών, με τη βρετανική αγορά, τη γερμανική και την αμερικανική να συμβάλλουν αισθητά στην απογείωση των μεγεθών του. Η μετοχή του ΔΑΑ «ξύπνησε» χθες με άνοδο +2,08% στα 8,35 ευρώ.

Το καλό φεγγάρι του Χρηματιστηρίου

-Σαν -από καιρό- συμπιεσμένο ελατήριο, εκτινάχθηκε χθες ο Γενικός Δείκτης μετά τις ευχάριστες εκπλήξεις του Σαββατοκύριακου. Χωρίς δισταγμό και πισωγυρίσματα ανέκτησε τις 1.420 μονάδες αλλά με -σχετικά- χαμηλή αξία συναλλαγών που μόλις ξεπέρασε τα 104 εκατ. ευρώ (7,3 εκατ. σε πακέτα). Η Eurobank (+4,69%) ηγήθηκε του τραπεζικού ανοδικού ράλι με την Τρ. Πειραιώς να ακολουθεί (+2,94%) στα 3,891 ευρώ, την Alpha (+2,58%) στα 1,608 ευρώ και την Εθνική στα 7,224 ευρώ (+1,83%). Η Aegean πέταξε με +4,2%, η Quest πήρε θάρρος με +5,6% ενώ ΤΙΤΑΝ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ εντυπωσίασαν με +2,26% και +3% αντίστοιχα. Ο ΟΤΕ έκανε το καθήκον του με άνοδο +2,21% στα 14,1 ευρώ και ο ΟΠΑΠ στήριξε με +1,28% στα 16,64 ευρώ. Lamda, Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενίσχυσαν την αγορά που είχε 105 ανοδικές μετοχές και μόλις 25 πτωτικές. Η σχετικά μικρότερη αξία των συναλλαγών δείχνει ότι η άνοδος δεν έπεισε το σύνολο της αγοράς κι αυτό σημαίνει ότι σήμερα είτε θα επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξοι είτε θα δικαιωθούν οι -ακόμη- φοβισμένοι επενδυτές που βλέπουν τις αγορές μετοχών να έχουν φουσκώσει διεθνώς και το κόστος του χρήματος να μην πέφτει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Goldman Sachs εξέδωσε ανάλυση με την οποία θεωρεί ότι, σε σχέση με το τρέχον μακροοικονομικό πλαίσιο, οι αμερικανικές μετοχές είναι υπερτιμημένες κατά 40%. Σήμερα, η σχέση τιμής προς κέρδη ( P/E) για τους επόμενους 12 μήνες του δείκτη S&P 500 είναι περίπου 20 φορές. Η σχέση αυτή πάνω από τον μέσο όρο 5 ετών που είναι 19 φορές και τον μέσο όρο 10 ετών που είναι 18 φορές. Όλα αυτά τη στιγμή που οι μετοχές τεχνολογίας, που είχαν πρωταγωνιστήσει στην εκρηκτική άνοδο των τιμών, τώρα υποχωρούν σε διψήφια ποσοστά. Σε κάθε περίπτωση ο Δείκτης Μεταβλητότητας VIX χθες έπεσε κατά -5,36%, αλλά παραμένει στις 1.699 μονάδες.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες αγαπούν τον χρυσό

-Η τιμή του χρυσού διαπραγματεύεται στα 2,350 δολάρια η ουγκιά. Βέβαια, σε κάθε μία ουγκιά χρυσού, αντιστοιχούν τουλάχιστον 100 Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης στα Χρηματιστήρια Παραγώγων, εκεί όπου γίνεται το μεγάλο παιχνίδι με τις τιμές. Γεγονός είναι πάντως πως τους τελευταίους 17 μήνες η κεντρική τράπεζα της Κίνας αυξάνει διαρκώς τα αποθέματά της σε χρυσό. Τα τελευταία 2 χρόνια, η Κίνα έχει αγοράσει ποσότητες ρεκόρ 290 τόνων χρυσού. Μόνο πέρυσι, η Κίνα απέκτησε περισσότερους από 225 τόνους. Δεν είναι ωστόσο η μόνη. Το 2022 και το 2023, οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως αγόρασαν 1.081 και 1.037 τόνους χρυσού, αντίστοιχα. Πριν από το 2022, δεν υπήρχε ποτέ στην Ιστορία μια χρονιά όπου οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν περισσότερους από 1.000 τόνους χρυσού.