-Χαίρετε, από την πολιτική δραστηριότητα του Σ.Κ. ξεχωρίζω μια ατάκα από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα που πραγματικά… ξεπέρασε και τον εαυτό του. «Μια επτακομματική ή οκτακομματική Βουλή είναι μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη», δήλωσε ο άνθρωπος που ψήφισε την απλή αναλογική και έχουμε... ξεκινήσει τις εκλογές από τον Απρίλιο και θα τις τελειώσουμε στα τέλη Ιουνίου. Απίθανος, έτσι, όπως πάντα. Το πιο ωραίο όμως δεν είναι αυτό, αλλά το ότι το σκηνικό των διπλών εκλογών έχει όπως φαίνεται συμβάλλει στη δημιουργία μιας κατάστασης που μπορεί όντως η επόμενη Βουλή να γίνει τσίρκο!

Από 5 έως και 9 κόμματα

Και τούτο γιατί ο κατακερματισμός, κυρίως στην Ακροδεξιά, μπορεί να βάλει εντός της Βουλής από τη Νίκη, τον Βελόπουλο και τους Σπαρτιάτες του Κασιδιάρη, έως κανέναν από τους τρεις και στην Άκρα Αριστερά από τη Ζωή και τον Βαρουφάκη, έως τίποτα. Το πιο αποκρουστικό απ’ όλα που άκουσα από τους δημοσκόπους είναι ότι το τραγικό ναυάγιο τους μόνους που ωφέλησε είναι τους πρώην Χρυσαυγίτες, νυν Σπαρτιάτες. Φαντάζεστε τι έχουν να δουν τα ματάκια μας αν όλα αυτά συμβούν στη Βουλή; Το καλό είναι βέβαια ότι η ΝΔ, εφόσον πάρει έστω και 0,1% πάνω από 40%, παίρνει το μπόνους των δέκα εδρών και καθαρίζει την εικόνα με μια αυτοδυναμία της τάξεως των 158-160 εδρών. Γι’ αυτό… όλοι στις κάλτσες, που έλεγε (έστω και ως σαρδάμ) ο ΓΑΠ.

Η Εurobank μετακομίζει στην... Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

-Ξεκινώ τα θέματα αγοράς από τη Εurobank, η οποία θα εορτάσει την αποδέσμευσή της από το ΤΧΣ - μπορείτε να το δείτε κι ως ενός είδους ενηλικίωση - αποκτώντας τη δική της στέγη. Τα σχέδια για μεταφορά στο Ελληνικό ως γνωστόν εγκαταλείφθηκαν, οπότε η τράπεζα μετακομίζει στη Σταδίου. Αυτό που έγινε γνωστό προσφάτως είναι ότι η διοίκηση μεταφέρεται από το μέγαρο Μποδοσάκη στη Λ. Αμαλίας 20, στο κτίριο της Grivalia, στη συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου, εκεί που παλαιότερα ήταν τα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρίας Φοίνιξ. Το Μέγαρο Μποδοσάκη όμως (το οποίο το ανέλαβε η Savills και η οποία αναμένει μη δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους στις 17 Ιουλίου) είναι 12.819 τ.μ., ενώ το νέο κτίριο διοίκησης στην Ομήρου και Σταδίου, μόλις 4.650 τ.μ. Οπότε η στήλη έθεσε το εύλογο ερώτημα: "Χωράτε;". Κι επειδή προφανώς και δεν χωράνε, αμέσως σας μεταφέρω την είδηση: Η Εurobank αγόρασε και το κτίριο στη συμβολή της Σταδίου με την Κολοκοτρώνη. Πρόκειται για το κτίριο που παλαιότερα στέγαζε το ξενοδοχείο Αthenne Palace, στη συνέχεια για κάποιο διάστημα τα γραφεία της Barclays και μετά το Reuters και για πολλά χρόνια και μέχρι πριν από λίγους μήνες, τα γραφεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η Eurobank θα πρέπει να αδειάσει το Μέγαρο Μποδοσάκη ως τέλος του έτους, οπότε από Οκτώβριο ξεκινούν μετακομίσεις, ανακαινίσεις κ.λπ.

Τα μυστήρια του διαγωνισμού για την Αττική Οδό (και οι καλόκαρδοι Αυστραλοί)

-Είπα ότι η Savills αναμένει στις 17 Ιουλίου μη δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους να αξιοποιήσουν το Μέγαρο Μποδοσάκη και θυμήθηκα ότι 17 Ιουλίου περιμένει και το ΤΑΙΠΕΔ τις δεσμευτικές προσφορές για την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Οπως είναι γνωστό, οι περισσότεροι όμιλοι που μετέχουν στη διαδικασία έχουν ζητήσει παράταση. Το γιατί το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να δώσει παράταση μιας μόνον εβδομάδας - και το 10/7 να γίνει 17/7 - δεν το καταλαβαίνω, καθώς μια εβδομάδα δεν βγάζει νόημα και φαντάζει περισσότερο με ελιγμό παρά με παράταση. Μάλιστα το μυστήριο της βραχείας παράτασης δίνει το δικαίωμα σε κάτι κακεντρεχείς στην αγορά να υποστηρίζουν ότι ο στόχος είναι να μην προλάβει ο νέος υπουργός να διαμορφώσει άποψη. Θα αναρωτηθείτε -και δικαίως- τι μπορεί να κρυφτεί σε μια τέτοια διαδικασία; Τι να σας πω; Μιλάμε για συμβάσεις εκατοντάδων σελίδων που ακούμε τα δημοφιλή (για όσους πληρώνουμε διόδια) π.χ. πρόστιμα αν κλείσει ο δρόμος κ.λπ. και χάνονται κάτι "λεπτομέρειες" (για όσους εισπράττουν διόδια) όπως π.χ. οι όροι για την παράδοση του έργου με τη βαριά συντήρηση να έχει πραγματοποιηθεί. Μια απαιτητική δουλειά που μπορεί να κοστίζει και 250 εκατ. Ενα άλλο μυστήριο έχει να κάνει με τη Macquarie. Οι... τζαναμπέτες Αυστραλοί. που όλα τα κοιτούν κι όλα τα ψάχνουν, αυτή τη φορά εμφανίζονται πολύ easy going τύποι. Σχεδόν καλόκαρδοι. Οχι μόνον βιάζονται να γίνει γρήγορα ο διαγωνισμός να τελειώνουμε, αλλά ούτε καν σχόλια έχουν.

Θα βρέξει... ψάρια: Houlihan Lokey και AXIA παίρνουν θέσεις μάχης

-Με σύμβουλο (τότε) τη Lazard, οι τράπεζες είχαν πάρει ένα καλό deal με τα “ψάρια” καθώς τόσο οι Άραβες του Mubadala όσο και οι Αμερικανοί της ΑΜΕRRA, είχαν (τότε) πολύ υψηλούς στόχους. Τώρα όμως η κατάσταση με την AVRAMAR (Νηρέας, Σελόντα κ.λπ.) δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Έγινε σχετικά πρόσφατα μια σύσκεψη με τις πιστώτριες τράπεζες και τώρα οι τραπεζίτες περιμένουν τους μετόχους να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να στηρίξουν χρηματοδοτικά τον όμιλο, ώστε στη συνέχεια να δουν κι αυτοί τι θα κάνουν από την πλευρά τους. Το πιθανότερο είναι ότι τον Ιούνιο δεν θα προκύψει πρόβλημα, γιατί η AVRAMAR έχει να πληρώσει μόνον τόκους κι όχι κεφάλαιο, από τον δανεισμό των περίπου 350 εκατ. με το οποίο βαρύνεται. Στη μέση έχει μπει και μια εξειδικευμένη εταιρία που θα μετρήσει τα αποθέματα. Στην αγορά όμως μου λένε ότι μάλλον μάταια περιμένουν οι τραπεζίτες, γιατί το πιθανότερο είναι οι μέτοχοι να μη διαθέσουν νέα κεφάλαια για την AVRAMAR. Ειδικά οι Άραβες, για τους οποίους στην αγορά λένε ότι τσακώνονται με το ΑΜΕRRA, ότι δεν προτίθενται να βάλουν άλλα χρήματα και στο μεταξύ ετοιμάζονται για “μάχη”. Μάλιστα για αυτόν τον λόγο οι Άραβες του Mubadala προσέλαβαν τη Houlihan Lokey και την AXIA.

Η μάζωξη των επιχειρηματιών της ενέργειας και ο… συνοδός – έκπληξη της Αλεξάνδρας Σδούκου

-Όλη η αγορά πέρασε την περασμένη εβδομάδα από το πάρκο στο Γουδή στο κάλεσμα για την παγκόσμια ημέρα αιολικής ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Ο Γιώργος Περιστέρης, που δεν λείπει ποτέ από το ετήσιο ραντεβού του ανέμου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, ο Δημήτρης Καραγκουλές της RESINVEST αλλά και στελέχη άλλων εγχώριων και πολυεθνικών ομίλων που δρουν στη χώρα μας και γεμίζουν… αέρα και ήλιο τα πανιά τους. Φυσικά στα πηγαδάκια τις συζητήσεις μονοπωλούσαν οι πολιτικές εξελίξεις και ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Ενέργειας, αλλά και τα μέτρα για τις περικοπές των ΑΠΕ που αρχίζουν να μονιμοποιούνται και προκαλούν αναταραχή στον κλάδο. Παρών στη βραδιά, σε ρόλο guest, ήταν ο Κωστής Χατζηδάκης που μπορεί να κάθισε λίγο στην εκδήλωση λόγω του τριήμερου πένθους για το ναυάγιο έξω από την Πύλο, αλλά φάνηκε να διατηρεί στέρεες τις γέφυρες με τον κλάδο. Με συνοδό – έκπληξη εμφανίστηκε και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου που δεν ήταν άλλος από τον 5χρονο γιό της, Απόστολο, που υπέμεινε διακριτικά και αβασάνιστα τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της μητρός του μέχρι αργά το βράδυ! Η τελευταία, παρά το γεγονός ότι πέφτουν βροχή τα στοιχήματα για την αναβάθμισή της στην επόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη (τουλάχιστον σε θέση υφυπουργού), δήλωνε αμήχανα ότι μπορεί μετά τις 25 Ιουνίου να είναι άνεργη, υπονοώντας προφανώς ότι λήγει η θητεία της ως ΓΓ από το υπουργείο. Όσοι μάλιστα τη ρωτούσαν για το πολιτικό της μέλλον, απαντούσε σιβυλλικά ότι κανείς δεν είναι στο μυαλό του Μητσοτάκη και ότι τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης τη γνωρίζει μόνον ο ίδιος. Πάντως η γενική γραμματέας ήταν από τις… τυχερές της βραδιάς αφού η κλήρωση της επιφύλαξε ένα «αιολικό» δώρο. Ένα τραπέζι κατασκευασμένο από παλιά πτερύγια ανεμογεννήτριας!

Στην Attica Bank επέλεξαν "εσωτερική λύση"

-Δύο εναλλακτικές λίστες με υποψήφιους προέδρους Διοικητικού Συμβουλίου κατέθεσε ο Σύμβουλος Αναζήτησης Προσωπικού Egon Zehnder, στη διοίκηση και τους βασικούς μετόχους της Attica Bank. Επέλεξαν τον Γιάννη Ζωγραφάκη που έχει διεθνή εμπειρία και έχει διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Ανώτερο Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος της Τράπεζας Κύπρου, ενώ παλαιότερα ήταν και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας. Η θητεία του νέου προέδρου είναι «προσωρινή» μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των συγχωνεύσεων.

Τα σχέδια για το Σχιστό έμειναν με τις ευλογίες

-Ένα φιλόδοξο και εξαιρετικά χρήσιμο για τις τοπικές κοινωνίες σχέδιο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, φαίνεται πως παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες ως υπόδειγμα καλής συνεργασίας Πολιτείας και Εκκλησίας, η επένδυση στο Σχιστό, για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου, φιλικού προς το περιβάλλον κέντρου logistics, μεταφοράς και διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων, με παράλληλη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, όλα δείχνουν πως δεν θα προχωρήσει. Στο τέλος κάθε σχεδίου, κάποιος πρέπει να βάλει τα λεφτά και τα λεφτά θέλουν εγγυήσεις όχι ευλογίες…

Το placement της CENERGY

-Εντυπωσιασμένοι γύρισαν, επενδυτές και αναλυτές, από το ημερήσιο ταξίδι τους στον Ισθμό της Κορίνθου για το on field investor day του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στις εγκαταστάσεις της Fulgor. H στήλη αποκόμισε την εντύπωση ότι πολύ σύντομα -από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, ανάλογα με τις συνθήκες των αγορών- ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα τοποθετήσει ένα σημαντικό πακέτο μετοχών της CENERGY σε ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια, στις σημερινές περίπου τιμές. Το ποσοστό της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στη CENERGY θα πέσει στο 70% από 80% και πλέον σήμερα.

O άγριος πόλεμος Γαλλίας-Γερμανίας για το Χρέος (μας)

-Όλα γίνονται με την απαραίτητη διπλωματική ευγένεια και με ήπια συναδελφικά μαχαιρώματα. Στην πράξη όμως, ο πόλεμος είναι βίαιος και αφορά τη Νέα Οικονομική Διακυβέρνηση της Ευρώπης. Η αυστηροποίηση των Δημοσιονομικών Κανόνων είναι δεδομένη. Οι Γερμανοί ωστόσο επιμένουν: Πρέπει να υπάρξει μια «οριζόντια δέσμευση» για μείωση του Δημοσίου Χρέους κατά 1% ετησίως, σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ με δημόσιο έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ ή δημόσιο χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ. Οι Γάλλοι και ο Ευρωπαϊκός Νότος αντιδρούν. Επιμένουν στις εξαιρέσεις: Να εξαιρεθούν οι δαπάνες για τόκους, οι κοινοτικές δαπάνες, οι «έκτακτες εθνικές δαπάνες». Οι Γερμανοί όμως έχουν πίσω τους 12 χώρες που επιμένουν σε περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιγξη. Στο πρόσφατο Eurogroup και Εcofin ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Λε Μερ ηγήθηκε της αντίστασης του Νότου. Οι Γάλλοι αντεπιτίθενται: Ο Εμανουέλ Μακρόν οργανώνει το επόμενο Σαββατοκύριακο (22-23 Ιουνίου) στο Παρίσι (στο Palais Brongniart) ένα «Παγκόσμιο Συνέδριο» με στόχο ένα «Περισσότερο Συμπεριληπτικό Χρηματοοικονομικό Σύστημα». Στόχος είναι να ασκηθεί παγκόσμια πίεση στα «γεράκια» της Φρανκφούρτης. Η Ευρώπη δεν έχει χρόνο. Πρέπει να κλείσει την εκκρεμότητα πριν από τις Ευρωεκλογές, με την ισπανική προεδρία να μην μπορεί να κάνει πολλά λόγω εκλογών.

Στην Αμερική χαίρονται, όχι όμως για πολύ…

-Μετά την απόφαση της FED να μην αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου, υπήρξε ένα κλίμα ενθουσιασμού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,6% για 5η διαδοχική εβδομάδα, το καλύτερο ανοδικό σερί του από τον Νοέμβριο του 2021. Ο βαρύτερος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ανεβαίνει για 8 συνεχόμενες εβδομάδες, το μεγαλύτερο σερί του από τον Μάρτιο του 2019. Το καταναλωτικό κλίμα βελτιώθηκε κατά 8% στο 63,9 όπως απεικονίζεται στον δείκτη καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Οι προσδοκίες των Αμερικανών καταναλωτών για τον πληθωρισμό του 2024 μειώθηκαν στο 3,3%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021. Η αλήθεια όμως είναι ότι η FED θα συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια για να ισχυροποιήσει το δολάριο. Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ θα εξηγήσει το σχέδιό του ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής την Τετάρτη και ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας την Πέμπτη: Η εμπειρία της δεκαετίας του '70 δίδαξε ότι αν η κεντρική τράπεζα υποχωρήσει πολύ σύντομα με τα επιτόκια, ο πληθωρισμός επανέρχεται ισχυρότερος και τότε η FED θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία.

Από κοντά και το «ξαδερφάκι» από το Λονδίνο

-Η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει, την Πέμπτη, τη 13η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της βρετανικής λίρας. Η Βρετανία αντιμετωπίζει τον χειρότερο πληθωρισμό από όλες τις χώρες του G7. O πληθωρισμός αναμένεται να «πέσει» στο 8,4% τον Μάιο από 8,7% τον Απρίλιο. Παρ’ όλα αυτά το ονομαστικό ΑΕΠ των Βρετανών δεν αυξάνεται αναλόγως.