-Χαίρετε, σήμερα έχουμε… εγκαίνια στη Νάξο για την Amazon, θα πάνε εκεί για τις εκδηλώσεις ο Πιερρακάκης με τον Αδωνι, πολύ ευχάριστο γεγονός αφού το να “υιοθετεί” μια τόσο μεγάλη και γνωστή πολυεθνική ένα ελληνικό νησί, αν μη τι άλλο, πρόκειται για σούπερ προβολή για τη χώρα. Λίγο πιο εκεί…στη Μύκονο, αλλά και σχεδόν σ' όλη την Ελλάδα το καλοκαιράκι συνεχίζεται με πληρότητες Ιουλίου, περί το 70-80%. Στη Μύκονο φέτος μου λένε για τζίρους που δύσκολα μπορεί να επαναληφθούν. Το εμπορικό του Nammos ας πούμε 49 εκατ. ευρώ τζίρο και πάει ακόμα. Ο μόνος που ήταν πεσμένος λέει ήταν ο Νουσρέτ στο νησί που έκανε μόλις 6 εκατ. ευρώ τη σεζόν! Μήπως τελικά εσείς οι… βιομήχανοι αναγνώστες μας, κάνετε λάθος δουλειές;

Αμοιβή 500.000 ευρώ για τρεις ώρες

-Πάντως, του Ζαννή και του Σάμυ των Nammos είναι να… τους βγάζεις το καπέλο, τη δουλειά την ξέρουν και την κάνουν grandiose, σε όλα τα επίπεδα. Στο πάρτι ας πούμε που έκαναν στο Μόντε Κάρλο την προηγούμενη Πέμπτη, για το yaght show έπαιξε μουσική ο περίφημος dj David Guetta και για τρεις ώρες του έδωσαν 500.000 ευρώ. Τι να λέμε τώρα, άλλος πλανήτης.

Οι Σαουδάραβες αγγίζουν την Εθνική Τράπεζα

-Ξεκινάμε τα νέα της αγοράς από τις τράπεζες, όπου έχουμε ενδιαφέρουσες και σημαντικές εξελίξεις που οδηγούν σε νέες ισορροπίες τον κλάδο. Όλα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον του Public Investment Fund (PIF) του κρατικού επενδυτικού οργανισμού της Σαουδικής Αραβίας για την Εθνική Τράπεζα έχει βρει τη δέουσα ανταπόκριση. Και η στήλη σάς παραθέτει διασταυρωμένες και εξακριβωμένες από έγκυρες πηγές πληροφορίες: Α) Ξεκινά και ολοκληρώνεται στο τέλος Νοεμβρίου η περίοδος αποκλειστικότητας που έχει η PIF για τις διαπραγματεύσεις με το ΤΧΣ σχετικά με το 20% της Εθνικής τράπεζας. Β) Εντός του αμέσως επομένου διαστήματος αποφασίζεται από τον ΥΠΟΙΚ ο σύμβουλος του ΤΧΣ που θα διεκπεραιώσει τις διαπραγματεύσεις. Γ) Ο σύμβουλος θα είναι η Goldman Sachs καθώς έχει υποβάλλει προσφορά με μηδενική αμοιβή.

Η Goldman Sachs σύμβουλος του ΤΧΣ για ΕΤΕ

-Όπως αντιλαμβάνεστε, μια περίοδος αποκλειστικότητας με έναν αντισυμβαλλόμενο που έχει βαθιά τσέπη, δεν θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα μόνον εφόσον προκύψει κάποιο -θεσμικής φύσης- πρόβλημα. Η Κυβέρνηση θέλει το deal γιατί μετά το κρατικό fund της Σιγκαπούρης με το Sani/ikos, να επενδύσει στην ΕΤΕ το fund της Σαουδικής Αραβίας είναι μεγάλη επιτυχία και διαφήμιση για την οικονομία της χώρας, καθώς πρόκειται για δύο από τα 5-6 μεγαλύτερα πορτοφόλια στον κόσμο. Σημειώστε ότι το PIF είναι γνωστό στην αγορά πως δεν μπαίνει ποτέ σε συζήτηση για κάποιο deal κάτω των 200 εκατ. δολαρίων γιατί θεωρεί μικρό το ποσό για να ασχοληθεί. Πιθανόν μάλιστα το 20% να είναι ένα ποσοστό σωστά ζυγισμένο για να μην υπάρξουν αδειοδοτικά ή και αλλά ανάλογα θεσμικά ζητήματα. Με τη ροή των εξελίξεων μην εκπλαγείτε αν η Εθνική μέχρι το τέλος του έτους έχει αποκτήσει βασικό μέτοχο το PIF.

“Ναι” και από τη διοίκηση της Εθνικής

-Η μηδενική σε κόστος προσφορά της Goldman Sachs αποκαλύπτει πόσο πολύ θέλει τη συγκεκριμένη δουλειά η επενδυτική τράπεζα. Μόνον η επαφή και ο δίαυλος που δημιουργείται με έναν παίκτη του βεληνεκούς της PIF είναι τόσο ελκυστικός που χτυπάνε τη δουλειά τσάμπα, αποβλέποντας προφανώς σε οφέλη για άλλες δουλειές. Το θέμα του ενδιαφέροντος του PIF για το 20% της ΕΤΕ συζητήθηκε ανεπισήμως και στα πηγαδάκια του meeting στρατηγικής που είχαν στο Costa Navarino την προηγούμενη εβδομάδα Εκτελεστική Επιτροπή και ΔΣ της Εθνικής. Αντίθετα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην αγορά, η διοικητική ομάδα της Εθνικής επιθυμεί διακαώς να δει το PIF στο μετοχολόγιό του. Αφενός γιατί θέλουν μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ και αφετέρου επειδή ένας τόσο ισχυρός μέτοχος δίπλα στο κρατικό νορβηγικό fund, που έχει περίπου 5% της ΕΤΕ, δημιουργεί άλλη εικόνα για την τράπεζα. Επιπλέον υποθέτω πως όσο απομακρύνονται από το άρμα του Δημοσίου οι απολαβές βελτιώνονται.

Η Εurobank προχωρεί τη στρατηγική της

-Κι όσο η ΕΤΕ συζητούσε για το μέλλον της στο Costa Navarino, στη Εurobank η διοίκηση ήταν στο Cape Sounio, στο δικό της meeting στρατηγικής, με αντικείμενο τον μετασχηματισμό του ομίλου, τι έκαναν ως τώρα και τι πρέπει να κάνουν. Βασικός εισηγητής ήταν o Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Group Chief Transformation Officer, Digital & Retail, Ανδρέας Αθανασόπουλος. Το συμπέρασμα του meeting ήταν πως δεν αλλάζει κάτι και προχωρούν στον σχεδιασμό καθώς η μόνη στρατηγική είναι το transformation του ομίλου.

Ο Κόκκαλης πουλάει τον Flash στους Μπάκους (τεφαρίκι μας παίρνετε)

-Και κλείνω το κεφάλαιο των πειθαρχημένων τραπεζιτών με τις εξαντλητικές διαδικασίες και περνώ στην άγρια, ατίθαση και αδούλωτη ελληνική επιχειρηματικότητα με τους πλέον χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της, τους Μπάκους. Σας έλεγα προσφάτως πως τα Μπακακάκια είναι hot μιντιακά και ήρθε η ώρα των αποδείξεων. Λοιπόν, μετά την αγορά του Action 24, έχουμε έργο Νο2, όπου οι Μπάκος – Καϋμενάκης αγοράζουν τον «Flash» που, έπειτα από πολλές περιπέτειες, είχε ξαναπεράσει εδώ και κάποια χρόνια στον Σ. Κόκκαλη. Όμως, μην πάει ο νους σας στον ραδιοφωνικό σταθμό, καθώς πριν από λίγους μήνες είχε χάσει την άδειά του και με απόφαση του ΕΣΡ διαγράφηκε από τον πίνακα λειτουργούντων ραδιοφωνικών σταθμών. Υπάρχει βέβαια και το flash.gr, αλλά η κουβέντα γίνεται συνολικά για το όνομα «Flash», το οποίο πιστεύουν πως αν κι έχουν περάσει τα χρόνια, έχει μια κάποια δυναμική ως brand. Τώρα, θα μου πείτε, γιατί να αγοράσουν ιστορικό όνομα μεν, αλλά χωρίς ιδιαίτερη μιντιακή παρουσία; Τι να σας πω, ενδεχομένως αν και εφόσον κλείσει το deal κάτω από την ομπρέλα Flash να περάσουν όλα τα μιντιακά εγχειρήματα των νεόκοπων επενδυτών. Θα μπορούσε να είναι μια σκέψη.

Στα αζήτητα το Grand Chalet

-Ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών για τον πλειστηριασμό του Grand Chalet στην Κηφισιά. Την περασμένη Παρασκευή 30/9 ήταν να πραγματοποιηθεί ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός στην τιμή των 4,2 εκατ. ευρώ για το ξενοδοχείο του Κεφαλαρίου που έχει βγει -ως γνωστόν- κι άλλες φορές στο σφυρί.

Δύο νέες επενδύσεις του Fund Phaistos

-Aύριο, νωρίς το μεσημέρι, περιμένουμε τον Αντώνη Τζωρτζακάκη να μας ανακοινώσει δύο νέες επενδυτικές κινήσεις του Fund Phaistos που με τα λεφτά του 5G λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Αύριο επίσης, το βράδυ, υπάρχει ένα ενδιαφέρον κλειστό δείπνο που διοργανώνει η Amazon Web Services από το οποίο περιμένουμε να προκύψουν ειδήσεις. Η 5G Ventures, είναι θυγατρική εταιρεία του Υπερταμείου και διαχειρίζεται το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός το οποίο έχει ως στόχο να υποστηρίζει επιχειρήσεις που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν σχέση με το 5G.

Τα αυθαίρετα της Ωκεανίδας

-Άλλες business στον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προχωρούν κι άλλες όχι. H ΕΤΑΔ λιτά ανακοίνωσε την ακύρωση της διενέργειας του ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού (e-auction) για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του Καφέ - Εστιατορίου της «Ωκεανίδας» στην Ακτή Βουλιαγμένης. Ο διαγωνισμός -που για όποιον θυμάται- είχε λάβει παράταση «λόγω του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος» όπως είχε ανακοινώσει μέσα στο καλοκαίρι η ΕΤΑΔ, ακυρώθηκε επειδή η υπηρεσία Δόμησης του δήμου 3Β διαπίστωσε ότι οι νόμιμες επιφάνειες τελικά ήταν λιγότερες από αυτές που προόριζε προς μίσθωση η ΕΤΑΔ στο κτίριο. Η Ωκεανίδα, στην πλαζ της Βουλιαγμένης, στον Λαιμό, είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα των διακεκριμένων αρχιτεκτόνων Πρ. Βασιλειάδη, Π. Σακελλάριου, Εμ. Βουρέκα και του συνεργάτη τους Ν.Π. Χατζημιχάλη των αρχών της δεκαετίας του ’60.

Τα σπίτια στη Βούλα

-Στις business που προχωρούν στον δήμο, ο οποίος βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι το γνωστό ‘’project Voula’’, η στρατηγική επένδυση των Hines- Henderson Park, ύψους 136 εκατ. ευρώ, στην έκταση των 71 στρεμμάτων, γνωστή ως κτήμα Κόνιαρη που αγόρασε τον Αύγουστο του 2020 από το Μουσείο Μπενάκη. «Μετά την επίτευξη της συμφωνίας μας με τη VHPH Properties, θεωρούμε πως η επένδυση θα έχει θετικό αποτύπωμα στην πόλη και ειδικότερα στην περιοχή της Εξοχής», δηλώνει τώρα επισήμως ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο οποίος είχε προβάλει σθεναρή αντίσταση, προσφεύγοντας ακόμη και δικαστικά για το project με το σκεπτικό της υπερβάλλουσας δόμησης (το έργο περιλαμβάνει 250- 300 κατοικίες και λοιπές εγκαταστάσεις, αθλητικές κ.ά.). «Μετά την αρχική ένταση και ενώ είχε διακοπεί προσωρινά κάθε προσπάθεια ανοικοδόμησης στα επίμαχα οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής «ΕΞΟΧΗ» με ενέργειες του δήμου, η VHPH εκδήλωσε την επιθυμία να συνεισφέρει σε ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους και στη δημιουργία δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή», αναφέρει ο δήμος. Κι έτσι, οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν στην τελική πρόταση της εταιρείας για την υπογραφή πρακτικού συμφωνίας για την κατάρτιση συμβολαιογραφικής σύμβασης. Αντικείμενο, η παραχώρηση έκτασης 11,5 στρεμμάτων στη περιοχή «Εξοχή Βούλας» που παραχωρείται στον δήμο για ελεύθερους χώρους, αστικό πράσινο και δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Και όλα καλά…

Το pokerface (και οι Ferrari) του Εμ. Γκριμάλντι

-Εντυπωσιασμένοι επέστρεψαν οι λιγοστοί Έλληνες δημοσιογράφοι που ταξίδεψαν μέχρι το Σορέντο για να παρακολουθήσουν από κοντά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ιταλικού Ομίλου Grimaldi, o Emanuele Grimaldi, στο πλαίσιο του 25ου Euromed Convention. Δεν ήταν οι Ferrari του επιχειρηματία, ούτε η ευγενική και πολυτελής περιποίηση των εκπροσώπων του Τύπου. Ήταν κυρίως η δυνατότητά του να ξεφεύγει από τις δύσκολες ερωτήσεις και να μην αποκαλύπτει τα μελλοντικά του σχέδια στην Ελλάδα. Πολύ παρομοίωσαν τις αντιδράσεις του μ’ έναν έμπειρο παίκτη του πόκερ που δεν αντιδρά και δεν αποκαλύπτει συναισθήματα και σκέψεις σε κάθε δύσκολη ερώτηση.

Αισιοδοξεί ο Γ. Περιστέρης

-Aισιόδοξος ως προς το θέμα των ανατιμήσεων στο κόστος των υλικών αλλά και ως προς τις επιπτώσεις στα έργα υποδομής από την αύξηση των επιτοκίων, εμφανίστηκε ο Γιώργος Περιστέρης στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε με τους αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. «Η κατασκευή θα γίνει πιο κερδοφόρα τα επόμενα τρίμηνα», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου έχει μπροστά του ένα ανεκτέλεστο-ρεκόρ ύψους 4,9 δισ. ευρώ, ενώ αναμένονται στην αγορά έργα επιπλέον αξίας 30 δισ. ευρώ. Για το θέμα των επιτοκίων, η Διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διευκρίνισε ότι πολλά από τα έργα παραχώρησης προσφέρουν ήδη μέσω των συμβατικών τους όρων προστασία από άνοδο των επιτοκίων και άρα σε συνδυασμό και με τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί συνολικά για τον δανεισμό του Ομίλου, δεν αναμένεται επίπτωση από ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο κ. Περιστέρης προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς την πρόθεση του Ομίλου να ανταμείψει περαιτέρω τους μετόχους, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τον Ιούλιο προχωρήσαμε σε πληρωμή 12 σεντ ευρώ ανά μετοχή, μια αλλαγή στη μερισματική πολιτική της εταιρείας που αναμένουμε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια».

Ο εγκλωβισμένος Δ. Κούτρας

-Η μετοχή της ΙΝΤΡΑΚΑΤ έχει κατρακυλήσει από τα 2,57 ευρώ στα 1,6 ευρώ χθες. Ο Δημήτρης Κούτρας εξακολουθεί να κατέχει το 8,1% των μετοχών της Ιντρακάτ, αγορασμένες στην τιμή του 1,3 ευρώ. Στο Χρηματιστήριο βλέπουν τις πιέσεις στη μετοχή και φοβούνται πως είτε υπάρχει κάποιου είδους συμφωνία να πουλήσει τις μετοχές αυτές στην τιμή που τις αγόρασε, είτε -όπως πιστεύουν κάποιοι στην αγορά- η νέα διοίκηση θα προχωρήσει σε μια αύξηση κεφαλαίου που θα οδηγήσει σε dilution της συμμετοχής του Δ. Κούτρα. Την ίδια στιγμή η αγορά βοά ότι ο παλιός και έμπειρος κατασκευαστής συνομιλεί με μικρές τεχνικές εταιρίες (Δομική, ΕΚΤΕΡ κ.ά.)

Από πού επηρεάζεται η Αθήνα;

-Άνω κάτω οι αγορές, επηρεάζονται από φήμες, πολιτικές δηλώσεις, γεωπολιτικές αναλύσεις και… προφητείες για το τέλος της κρίσης. Όλοι επηρεάζονται από όλους. Όσοι παρακολουθούν με αγωνία τις εξειδικευμένες εκπομπές και τους γκουρού των αγορών. Στην Αθήνα, συμβαίνει το εξής αξιοσημείωτο: Η αγορά επηρεάζεται περισσότερο και αμεσότερα από τις διακυμάνσεις των Συμβολαίων του… αμερικανικού δείκτη S&P 500 και λιγότερο από τις εξελίξεις στο γερμανικό Χρηματιστήριο. Όταν γυρίζουν σε θετικό πρόσημο τα Συμβόλαια του S&P, γυρίζει αμέσως η Αθήνα και αργότερα ακολουθεί η... Φρανκφούρτη. Το μοναδικό σίγουρο, είναι ότι η απαξίωση των τελευταίων 8 εβδομάδων δεν μπορεί να έχει συνέχεια χωρίς πολύ σοβαρό λόγο. Όλοι περιμένουν ένα καλό νέο για να επιστρέψουν στην αγορά.