-Χαίρετε, άντε μια δυο ημέρες έμειναν ακόμα για να φύγει η κακοκαιρία, διαβάζω στο meteo ότι τη Μεγάλη Παρασκευή, ας πούμε, θα έχει 26 βαθμούς στην Αθήνα, άρα καμιά 30αριά στα νησιά, αυτά είναι τα ωραία και καπάκι την άλλη εβδομάδα ένα τριημεράκι της Πρωτομαγιάς έρχεται «ρεπετισιόν» για να πάνε κάτω τα φαρμάκια. Τώρα που είπα «φαρμάκι» θυμήθηκα μια πρόταση-φαεινή ιδέα που έκανε οικονομικός υπουργός «να βάλουμε έκτακτη εισφορά 5% στα κέρδη των επιχειρήσεων για να μαζέψουμε 300 εκατ. ευρώ που θα πάνε στο πακέτο επιδότησης της ενέργειας»… Φσστ μπόινγκ, έσκασε με γδούπο η πρόταση του «γατόπαρδου υπουργού» στο Μ.Μ. και κόντεψε να τους... έρθει κόλπος. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις πληρώνουν πενταπλάσιο ρεύμα ή φυσικό αέριο από την κρίση…. ό,τι τους μείνει να το ξαναδώσουν κι αυτό! Μιλάμε για κρετίνο όποιος το πρότεινε, αλλά φυσικά η πρόταση πετάχτηκε στα σκουπίδια. Ο Μητσοτάκης συνεχίζει τις δημόσιες εμφανίσεις δυο φορές την ημέρα, θα πάει το Πάσχα στα Χανιά στο σπίτι του και, φυσικά, θα εκμεταλλευτεί το τριήμερο -να περιοδεύσει στην Κρήτη και θα συνεχίσει μετά εντατικά την ολοκλήρωση της άσκησης επιδότησης της ενέργειας, αφού δει τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι. Μέχρι την 1η Ιουνίου θα έχει προβεί σε ανακοινώσεις. Εκλογές δεν ξέρω αν θα κάνει τον Οκτώβριο, αλλά προεκλογική εκστρατεία έχει ξεκινήσει φουλ, ακόμα κι αν αυτή κρατήσει έναν χρόνο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν την τακτική του γδαρσίματος

Για πάμε λίγο στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, στα απόνερα από το συνέδριο, μου έλεγε ένας πολύ έμπειρος δικός τους, «κοίτα, από τη μια έγινε ξεκάθαρο ότι ο Τσίπρας ελέγχει χονδρικά το 75% του κόμματος, αλλά και το 25% απέναντί του, στοιχισμένο με αρχηγό ένα πολύ δημοφιλές εντός του ΣΥΡΙΖΑ στέλεχος, όπως ο Ευκλείδης, δεν είναι καθόλου αμελητέο. Αυτοί εκεί θα είναι εντός και θα τον υπονομεύουν όπου βρουν». Σημείωσε μάλιστα ότι δεν απείχαν πολύ από τις… καρεκλιές και «δεν θα εγκαταλείψουν την τακτική του γδαρσίματος». Εγώ αυτά άκουσα και ειδικός δεν είμαι να σας πω, απλώς, από τα λίγα που είδα: Πολύ παλιό όλο αυτό το σκηνικό μου φαίνεται ή ήταν ιδέα μου, «σύντροφε, επί της διαδικασίας...». Πολάκης πάλι να «αλλάξουμε τους δικαστές», να «πάρουμε δυο τράπεζες», πάλι κατά των εμβολίων «έχετε ξαναδεί εσείς, κάνουμε τρία και τέσσερα εμβόλια και να κολλάνε ή να πεθαίνουν».

Τι φοβάται ο Ανδρουλάκης;

Αυτό επίσης που δεν καταλαβαίνω είναι η εμμονή του Ανδρουλάκη κάθε ημέρα από προχθές να δηλώνει ότι δεν θα δεχτεί τον Μητσοτάκη για πρωθυπουργό, καλά, λέει και για τον Τσίπρα το ίδιο, αλλά ΟΚ, δεν φαίνεται και περίεργο αυτό, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα. Δηλαδή, λέω εγώ, αν στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση έχει πάρει 35% ο Μητσοτάκης, 27% ο Τσίπρας και 15% ο ίδιος, τι θα κάνει; Ποιον θα προτείνει; Καλό θα είναι λοιπόν να πει ό,τι είναι να πει ολοκληρωμένα κι όχι με μισόλογα. Ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα, ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός που θα συναινέσει το ΚΙΝΑΛ, ένας τεχνοκράτης, ένας καθηγητής ή ένας τρίτος πολιτικός; Ποιος πολιτικός θα αμφισβητήσει το δικαίωμα στον αρχηγό του πρώτου κόμματος με τέτοια ποσοστά να ηγηθεί κυβερνήσεως και γιατί αυτό θα το ορίσει το τρίτο κόμμα του 15%, ας πούμε; Δεν ξέρω, για να το λέει κάθε μέρα από τόσο νωρίς ο Ανδρουλάκης μοιάζει κάτι να μυρίζεται ή κάτι να φοβάται…

Με ποιους μιλά ο Ιβάν για τον ΟΛΘ

Σε αλλά νέα, σήμερα αναμενόταν στην Αθήνα από τα Εμιράτα ο Μπάκος, ίσως για να ξεκαθαρίσει το τοπίο κυρίως με το θέμα του Open, αφού ο Σαββίδης «παίζει την μακριά γαϊδούρα», λένε όσοι γνωρίζουν. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει μου λένε και για τον ΟΛΘ και εκεί οι άνθρωποι του Ιβάν μιλάνε με διάφορους επενδυτές (από τα Εμιράτα, αλλά και με αμερικανικό fund) αλλά άκρη δεν βγάζουν.

Κουίζ

Ποιος υπουργός εμφανίστηκε σε πτήση για Κρήτη (όχι, Κρητικός δεν είναι) με λιμουζίνα στον αεροδιάδρομο κατευθείαν και έμεινε όλος ο κόσμος… με το στόμα ανοιχτό. Πληθαίνουν τα καρφάκιααααααα!

Μεγάλη Εβδομάδα, Μεγάλη Αναταραχή στην Εθνική Τράπεζα

-Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή. Η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της Εθνικής Τράπεζας αποφάσισε να ξεκινήσει το Performance Management System (PMS), δηλαδή το πρόγραμμα αξιολόγησης του προσωπικού. Οι υπάλληλοι της Εθνικής εκλήθησαν να αξιολογήσουν την επαγγελματική επάρκεια εαυτών και αλλήλων, με βαθμολογία από το 1 (το χειρότερο) έως το 5 (άριστα). Η διαδικασία PMS όμως κατέληξε σε μεγάλους τσακωμούς, εντονότατες αντιπαραθέσεις, προσωπικές προσβολές και γενικώς στην οδό Αιόλου… έγινε «το σώσε». -Αιτία του κακού ήταν η εντολή της επικεφαλής της Δ/νσης Προσωπικού, (με εμπειρία από τη βιομηχανία ζυμαρικών Barilla), Εύης Χατζηϊωάννου, σύμφωνα με την οποία η βαθμολογία 4 και 5 (πολύ καλά και άριστα), έπρεπε να δοθεί κατ’ εξαίρεση και σε πάρα πολύ λίγους. Ελάχιστους, μετρημένους στα δάχτυλα του χεριού. (Μεταξύ μας, λογικό μου φάνηκε – αξιολόγηση που όλοι είναι άριστοι δεν έχει νόημα). Στις έντονες αντιδράσεις των υπαλλήλων, η Ευ. Χατζηϊωάννου απαντούσε στερεότυπα «αυτή είναι η εντολή του κ. Παύλου Μυλωνά». Οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν φυσικά στο γραφείο του CEO της Εθνικής, για να πληροφορηθούν αρμοδίως ότι τέτοια εντολή «φυσικά δεν υπάρχει». Υπάρχουν όμως ταυτόχρονα και οι πληροφορίες που λένε ότι -με βάση τη νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση που θα υπογράψουν στην Εθνική Τράπεζα- η αξιολόγηση «άριστα» από το Performance Management System (PMS), συνεπάγεται και την καταβoλή bonus, οπότε -καταλαβαίνετε- το πράγμα έγινε πολύ σοβαρό. Μέχρι το Μαρούσι ακούγονται οι φωνές από την Πλατεία Κοτζιά...

Ενάμιση χρόνο στην ΕΤΕ δεν μπορούν να επιλέξουν έναν Γενικό Διευθυντή!

Αλλά στην Εθνική Τράπεζα η διοίκηση δεν φαίνεται να ιδρώνει εύκολα. Σχεδόν ενάμιση χρόνος έχει περάσει που το Μορφωτικό Ίδρυμα της Τράπεζας, το γνωστό ΜΙΕΤ, παραμένει ακέφαλο (και ακούω ότι παραπαίει). Έχει περάσει ένας χρόνος που η Egon Zehnder έκανε διαγωνισμό για την εξεύρεση του νέου Γενικού Διευθυντή του ΜΙΕΤ, αλλά το ίδρυμα εξακολουθεί να είναι χωρίς ηγεσία, ανακυκλώνοντας τα ίδια παλαιολιθικά μοντέλα. Φαίνεται πως στην περίπτωση του ΜΙΕΤ υπάρχει κάποιο παρασκήνιο που φοβίζει τη διοίκηση της ΕΤΕ και δεν τολμά να πάρει αποφάσεις, αφού η διοικητική κρίση χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο 2020, όταν παραιτήθηκαν όλα τα μέλη του τότε ΔΣ.

Με ποιους μιλάει η Interamerican

Ακόμη ένα μεγάλο deal ελληνικής προέλευσης στον ασφαλιστικό κλάδο βρίσκεται στα σκαριά αυτές τις μέρες και φυσικά ανακοινώσεις θα έχουμε μετά το Άγιο Πάσχα και την εξίσου Αγία Πρωτομαγιά. Αυτή τη φορά μαθαίνω ότι έχει βγει στην αγορά για ψώνια η Interamerican. Ο Όμιλος θέλει να εξαγοράσει μια μικρότερη Ασφαλιστική Εταιρεία με «μικτή άδεια», δηλαδή μια εταιρεία που θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε όλους τους ασφαλιστικούς κλάδους (Ζωής, Γενικών Ασφαλίσεων, κ.λπ.). Οι εταιρείες που θα μπορούσαν να είναι στόχος αυτής της εξαγοράς δεν είναι πολλές. Υπήρξαν συζητήσεις με την ΥΔΡΟΓΕΙΟ αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία, κυρίως εξαιτίας του σχεδιαζόμενου τρόπου μείωσης του λειτουργικού κόστους (βλέπε απολύσεις 70%). Μετά υπάρχει η ΜΙΝΕΤΑ, η ATLANTIC και η ΟΡΙΖΩΝ. Ανεξάρτητα με το τι δηλώνουν επισήμως οι διοικήσεις τους, όλες έχουν δεχθεί το φλερτ, έχουν καθίσει στο (συνήθως ψηφιακό) τραπέζι των διαπραγματεύσεων και κάποια, τελικά, θα ενδώσει….

Δεν θέλει ούτε να ακούει για τον Σπ. Θεοδωρόπουλο

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι γνωστό ότι έχει αναδειχθεί αυτό το διάστημα στον απόλυτο πρωταγωνιστή στη συγκέντρωση δυνάμεων στον κλάδο των τροφίμων, ειδικά μετά τη συμφωνία με την ΙΟΝ. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αγοράζει, συμμαχεί, χρηματοδοτεί και ενοποιεί μικρότερες δυνάμεις του χώρου, με στόχο την επανάληψη του έπους της Chipita. Υπάρχουν όμως και οι επιχειρηματίες που πιστεύουν ότι μόνοι τους μπορούν αυτόνομα να καταφέρουν περισσότερα. Ένας απ’ αυτούς είναι ο Παναγιώτης Τσινάβος, της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας ΚΡΙ-ΚΡΙ, που ούτε να ακούσει θέλει το όνομα του μεγαλοεπενδυτή. Απ’ ό,τι μάλιστα λέει στους συνεργάτες του έχει εκπονήσει μια ολόκληρη στρατηγική άμυνας απέναντι σε «φιλικές» επιθετικές κινήσεις.

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Γ. Στάσσης για Βουλγαρία και ΑΠΕ

Λίγες μέρες μετά την εργατική Πρωτομαγιά (την οποία φέτος θα γιορτάσουμε Δευτέρα 2 Μαΐου) έρχεται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ. Εκεί θα αναδειχθεί χωρίς κομπασμούς, το σοβαρό πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει η ΔΕΗ στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού πλέον μπορεί να τοποθετεί τις μονάδες ΑΠΕ σε δικά της οικόπεδα (π.χ., παλιά ορυχεία) και να τα συνδέει αμέσως με καλώδια με το κεντρικό σύστημα, με συνοπτικές διαδικασίες. Στη Γενική Συνέλευση η διοίκηση της ΔΕΗ θα ανακοινώσει και την πρώτη της εξαγορά στα πλαίσια του βασικού επενδυτικού σχεδίου. Μου ψιθυρίζουν ότι πρόκειται για την εξαγορά μιας μονάδας στη Βουλγαρία, από την οποία μάλιστα προμηθεύεται ενέργεια τις δύσκολες μέρες.

ΟΤΕ-Vodafone 1-0

Μετά τη νίκη του ΟΤΕ στην κόντρα με τη Vodafone, η Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) συνεδρίασε χθες και, κατά πληροφορίες, έδωσε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία των εγκρίσεων των εμπορικών πακέτων του ΟΤΕ μέσω των οποίων θα αναβαθμιστούν δωρεάν και όπου είναι τεχνικά εφικτό οι ταχύτητες του ευρυζωνικού internet των συνδρομητών του. Εκτιμάται ότι ο διπλασιασμός των ταχυτήτων αφορά περίπου 800.000 συνδρομητές και αν υπολογίσετε και τις άλλες μεγάλες επενδύσεις που δρομολογεί ο ΟΤΕ, καταλαβαίνει κανείς ότι ήταν δύσκολο να περάσει το μπλόκο της Vodafone στην ΕΕΤΤ.

Ευτυχώς, ο τουρισμός δουλεύει καλά

Ευτυχώς (για όλους μας), οι ενδείξεις είναι ότι ο τουρισμός φέτος πάει καλά, δικαιώνοντας όσους υποστήριζαν ότι διασώζεται η σεζόν, καθώς οι επιπτώσεις από ενεργειακό κόστος - ακρίβεια κ.λπ. δεν έχουν αποτυπωθεί πλήρως στο διαθέσιμο εισόδημα και ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει μετά το μάντρωμα του κορωνοϊού. Η τουριστική κίνηση είναι ορατή για όποιον κυκλοφορεί στο κέντρο, αλλά έχω κι ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει την τάση από ένα νέο ξενοδοχείο της πόλης: Το Αthens Capital- M Gallery της Αccor -ΛΑΜΨΑ, στις αρχές της Πανεπιστημίου, κινείται τον Απρίλιο με πληρότητα 65-70%, ενώ το ποσοστό αναμένεται να υπερβαίνει το 85% για το δίμηνο Μαΐου -Ιουνίου. Την πληρότητα υποστηρίζουν Δυτικοευρωπαίοι και Αμερικανοί τουρίστες που κυριαρχούν, καθώς βοήθησε πολύ ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν φέτος νωρίς τις πτήσεις προς την Ελλάδα.

Αλλαγή φρουράς στο Costa Navarino

Δεν κράτησε και πολύ η (μεταβατική) θητεία του κ. Ιωάννη Στεφάνου ως υπεύθυνου για τη λειτουργία των ξενοδοχείων The Westin Resort και The Romanos Luxury Collection, καθώς και άλλων υποδομών του μοναδικού Costa Navarino. Συγκεκριμένα, ορίστηκε από το Δ.Σ. της ΤΕΜΕΣ υπεύθυνος στις αρχές Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας τον μέχρι τότε γενικό διευθυντή κ. Αχιλλέα Δωροθέου. Στις 23 Μαρτίου το Δ.Σ. της ΤΕΜΕΣ αποφάσισε την ανάκλησή του και τον ορισμό ως νέου υπευθύνου του Βρετανού Jirayr Guzelkececiyan, ο οποίος είναι αρκετά χρόνια στέλεχος της εταιρείας και έχει την τύχη να διαμένει εντός του συγκροτήματος, στο Νavarino Dunes. Ο κ. Στεφάνου παραμένει στην εταιρεία έχοντας τη θέση του Executive Assistant Manager.