-Χαίρετε, η αίσθηση που υπάρχει στην πολιτική πιάτσα είναι μάλλον ότι, όσο περνούν οι ημέρες, η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν έχει παράξει το «μεγάλο πολιτικό γεγονός» που μετέβαλε ή πρόκειται να μεταβάλει το πολιτικό σκηνικό της χώρας, αφού και οι δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το ΣΚ δίνουν τη ΝΔ περί το 31,5% - 32%, τον ΣΥΡΙΖΑ 23,5% - 25% και το ΠΑΣΟΚ περί το 12%, κοινώς μια από τα ίδια προ της υποθέσεως Ανδρουλάκη. Τώρα, μη με ρωτάτε για τις φήμες, τις τερατολογίες και τα σενάρια που κυκλοφορούν γιατί πραγματικά είναι… για ταινία. Μερικές πτυχές αυτών νομίζω έχουν δόσεις αλήθειας, αλλά και κάποια αλλά αγγίζουν το όριο της χυδαιότητας και της τυμβωρυχίας, όπως αυτό που κυκλοφόρησε ότι δήθεν τάχα είχε ζητήσει η αείμνηστη Φώφη από τη ΝΔ να «ακούνε» τον Ανδρουλάκη για λογαριασμό της, ότι «το 'φτιαξε» η Καϊλή για λογαριασμό του Λοβέρδου και... ό,τι να 'ναι, γενικώς. Πάντως, ο Ανδρουλάκης δεν σχετίζεται με αυτά -να ξεκαθαρίσω- και επίσης συνεχίζει να λέει «όσο σας ξεκαθαρίζω ότι δεν θα πάω με τον Μητσοτάκη, άλλο τόσο επιμένω ότι δεν θα πάω και με τον Τσίπρα, μην μπερδεύεστε, αυτό δεν παίζει». Θα γίνουν πολλές κουβέντες για όλο αυτό το μετεκλογικό σενάριο τον χειμώνα, αφού φτάνουμε πλέον προς τις εκλογές, ό,τι και να γίνει.

Παίζουν αλλαγές: Σε πρόσωπα και εκλογικό νόμο

-Επίσης, έρχονται κάτι πληροφορίες ότι, όπως διαμορφώνεται τώρα το πολιτικό σκηνικό, δεν αποκλείεται να έχουμε και καμία... αλλαγούλα εντός του Φθινοπώρου στον εκλογικό νόμο, αλλά έως bonus Παυλόπουλου - δηλαδή, να δούμε τις 40 σε 50 έδρες, όχι κάτι ακραίο. Μαθαίνω και για κάτι προσθήκες προσώπων στο Μ.Μ., αλλά και για τις δύο αυτές πληροφορίες δεν παίρνω όρκο, γιατί απλούστατα δεν τις έχει αποφασίσει ο Μητσοτάκης, αλλά δέχεται εισηγήσεις, ιδέες, κ.λπ. από αρκετούς συνομιλητές του αυτή την περίοδο. Αυτές τις ημέρες, πάντως, το focus του θα είναι στη ΔΕΘ, τι θα εξαγγείλει στο τελευταίο, προ εκλογών, πακέτο ενισχύσεων, το οποίο και θα δώσει τον τόνο στην αγορά, θα αλλάξει και την ατζέντα, λογικά. Ακόμα έχει λίγο δρόμο μπροστά του και, φυσικά, τα δυνατά σημεία θα τα κρατήσει να τα πει ο ίδιος.

Tα στρατόπεδα στην Τράπεζα Αττικής

-Στην αγορά περιμένουν με ανησυχία σήμερα το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου μετά τη βουτιά στη Wall Street και προετοιμάζονται για μια δύσκολη συνεδρίαση. Στο μεταξύ, στην Τράπεζα Αττικής έχουν άλλες αγωνίες, καθώς είμαστε στο σημείο που ήμασταν και την προηγούμενη εβδομάδα. Η 25η Αυγούστου παρήλθε και η DBRS ως και την Παρασκευή δεν είχε παραδώσει την αξιολόγηση των κόκκινων δανείων. Ούτως ή άλλως η προθεσμία ήταν ως το τέλος Αυγούστου κι όπως καταλαβαίνετε δεν τολμά κανείς να σηκώσει το τηλέφωνο και να προσπαθήσει να πιέσει την DBRS. Oπότε, υπομονή σήμερα, αύριο, ίσως και την Τετάρτη, θα έρθουν τα μαντάτα από την DBRS. Κατά τα λοιπά, η κατάσταση για την Τρ. Αττικής έχει ως εξής: Τράπεζα της Ελλάδος και Elligton έχουν κοινές απόψεις για το μέλλον της τράπεζας -όχι σε όλα τα θέματα, αλλά στα περισσότερα- ότι, δηλαδή, πρέπει να συγκλίνουν οι απόψεις των μετόχων και να προχωρήσουν βάσει των νέων δεδομένων, τηρώντας το πνεύμα της συμφωνίας που έχει γίνει. Από την άλλη πλευρά, το ΤΧΣ έχει δυσκολίες μετά την αλλαγή του νόμου για τους όρους με τους οποίους συμμετέχει σε μια τράπεζα, υπάρχουν και οι ξένοι στο Συμβούλιο που έχουν τις δικές τους απόψεις, από τη στιγμή που βάζει τα περισσότερα χρήματα θέλει να έχει έλεγχο, κ.ό.κ. Σημειώστε πάντως ότι το Ταμείο συμφωνεί με την επιλογή της Ε. Βρεττού.

Με ετήσιο μισθό 350.000 ευρώ

-Αν λοιπόν ΤτΕ και Elligton από τη μία και ΤΧΣ από την άλλη είναι οι κεντρικοί πόλοι, ο τρίτος είναι το υπουργείο Οικονομικών που δείχνει μάλλον κάπως ενοχλημένο και επιφυλακτικό ως προς τις εξελίξεις. Ο Χ. Σταϊκούρας έχει κακές εμπειρίες από την Τρ. Αττικής όταν είχαν βγάλει 300 εκατ. ζημία και του είπαν «αυτά είναι, άλλα δεν έχει». Οπότε τώρα θέλει να είναι 100% βέβαιος για να βάλει την υπογραφή του. Πάντως τα προβλήματα σιγά σιγά αρχίζουν να λύνονται. Για παράδειγμα, στο ΥΠΟΙΚ πάγωσαν όταν είδαν ότι η Ε. Βρεττού ζήτησε ετήσια αμοιβή 350.000 ευρώ κι άλλα τόσα bonus στην επόμενη χρήση. «Πολλά δεν είναι» ψέλλισαν. Τέλος πάντων, έκαναν μια αντιπροσφορά στα 290.000 ευρώ και τώρα κοιτάζουν με κάτι θυγατρικές κ.λπ. να συμπληρώσουν το ποσό ώστε να προσεγγίσει τις 350.000. Οπότε αυτή η εβδομάδα θα είναι κρίσιμη και με εξελίξεις για την Τράπεζα Αττικής.

Fortress και BAIN πούλησαν

-Eκεί που οι δουλειές δεν έχουν κόψει καθόλου είναι στα κόκκινα δάνεια και για του λόγου το αληθές, Fortress και BAIN πούλησαν στην ΕΟS το χαρτοφυλάκιο «Virgo», αξίας 840 εκατ., με NPL χωρίς εξασφαλίσεις. Το «Virgo» προέρχεται από τη μεγάλη συναλλαγή «Frontier».

Το «φάρμακο» της Lavipharm

-Ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο διάστημα για τη Lavipharm. Η γνωστή φαρμακοβιομηχανία της οικογένειας Λαβίδα επιχειρεί να γυρίσει σελίδα μέσω αύξησης έως 58 εκατ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων, να βγει από το καθεστώς επιτήρησης στο οποίο βρίσκεται εδώ και μια δεκαετία. Όμως η είδηση περί ΑΜΚ ήταν κάπως δυσκολοχώνευτη για ορισμένους μετόχους, κάτι που αποτυπώθηκε στη βουτιά της μετοχής. Στην αυριανή (30/8) γενική συνέλευση πάντως η εταιρεία θέλει να πάρει το «πράσινο φως» για την ΑΜΚ και να εξουσιοδοτηθεί για να καθορίσει τη δομή της αύξησης, τους όρους και την τιμή διάθεσης. Η ΑΜΚ δεν θα θεραπεύσει μόνο το θέμα της επιτήρησης, αφού κατόπιν τα ίδια κεφάλαια θα είναι θετικά, αλλά ως αναπτυξιακού χαρακτήρα θα βάλει τις βάσεις για την υλοποίηση του business plan με στόχο στο τέλος της 5ετίας η Lavipharm να έχει υπερδιπλάσιο τζίρο από αυτόν του 2021 (39,7 εκατ.). Η οικογένεια Λαβίδα θέλει να υπάρξει πλήρης κάλυψη (η ΑΜΚ έχει μαξιλάρι τα 34 εκατ.) ώστε εκτός από τα κεφάλαια που θα δοθούν για την απόκτηση των δικαιωμάτων διαδερμικού φαρμάκου, που σήμερα ανήκουν στους βασικούς μετόχους και τα εισφέρουν στην εταιρεία, τα υπόλοιπα θα αξιοποιηθούν για νέες επενδύσεις σε εξοπλισμό, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην Παιανία, για R&D για νέα προϊόντα κ.λπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάδοχος της ΑΜΚ θα είναι γνωστή χρηματιστηριακή εταιρεία με δραστηριότητες σε Ελλάδα και εξωτερικό και, εφόσον το χρονοδιάγραμμα υλοποιηθεί, βάσει σχεδίου εκτιμάται πως στα μέσα περίπου Σεπτεμβρίου θα εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης.

Οχι πια Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά HELLENiQ ENERGY

-Στη Γενική Συνέλευση της 20ής Σεπτεμβρίου, οι μέτοχοι των ΕΛΠΕ, εκτός από τα EBITDA των 535 εκατ. ευρώ και το μέρισμα των 0,40€/μετοχή, θα δουν και το νέο logo του Ομίλου χωρίς τη λέξη «πετρέλαιο». HELLENiQ ENERGY Holdings θα μάθουμε να λέμε τα ΕΛΠΕ για να συνειδητοποιήσουμε ότι οι εποχές άλλαξαν. Η επωνυμία «HELLENiQ ENERGY A.E. Συμμετοχών» σηματοδοτεί τη στροφή του Ομίλου προς την πράσινη ενέργεια, καθώς ήδη είναι σε λειτουργία χαρτοφυλάκιο 285 MW ΑΠΕ, ενώ τον περασμένο μήνα ο Όμιλος μέσω της θυγατρικής ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Α.Ε. υπέγραψε τους όρους συνεργασίας (με ποσοστά συμμετοχής 50-50%) με την RWE Renewables GmbH, θυγατρική της RWE, με σκοπό την ανάπτυξη, λειτουργία και διαχείριση Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα. Παράλληλα, απέκτησε από τον όμιλο Κοπελούζου αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 55,2 MW που βρίσκονται στην Ανατολική Μάνη.

Ο Τσαμάζ ετοιμάζεται για εξαγγελίες στην ΔΕΘ

-Τις δικές του εξαγγελίες για την εβδομάδα της ΔΕΘ ετοιμάζει ο Μιχάλης Τσαμάζ που αναμένεται να υποσχεθεί πως θα προσφέρει στους συνδρομητές που θα επιλέξουν συνδέσεις με οπτική ίνα πρωτοφανείς -για τα ελληνικά δεδομένα- υψηλές ταχύτητες διαδικτύου των 300mps, 400mps αλλά και 1Giga, όπως και να ανακοινώσει ότι θα επιταχύνει το επενδυτικό του σχέδιο των 3 δισ. H Cosmote επιδιώκει να καλύψει περίπου τα 2/3 των γραμμών της χώρας με οπτική ίνα, φέρνοντας το FTTH σε 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2022.

H επένδυση στη Nova Wind αρχίζει να αποδίδει

- Οι επενδύσεις της BC Partners στην Ελληνική Τηλεπικοινωνιακή αγορά και στη συγχώνευση της συνδρομητικής τηλεόρασης NOVA με τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο WIND φαίνεται πως αρχίζουν να αποδίδουν. Η United Group ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το πρώτο εξάμηνο και αποκαλύφθηκε ότι το 31% των συνολικών εσόδων αλλά και το 26% των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών της, μετά τις μισθώσεις (EBITDAal), προήλθε από τη NOVA- Wind. Η συγχώνευση των δύο θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 3 μήνες και από τις οικονομίες κλίμακος που θα προκύψουν τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη σημαντικότερα. Πάντως, στο α’ εξάμηνο του 2022, η Wind εμφάνισε τζίρο €282,5 εκατ. (αντιστοιχεί στο 22% των συνολικών εσόδων της United) και EBITDAal €81 εκατ. (αντιστοιχεί στο 18% του United Group). Η Nova κατέγραψε έσοδα €118,9 εκατ. (9% των συνολικών της United) και EBITDAal €35,2 εκατ. (8% των συνολικών του Group).

Στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ τρέχουν για την πίστα και στη ΜΟΗ για τον ΑΝΕΜΟ

-4.000 τ.μ. ξύλο, 1.004 μέτρα προστατευτικά στηθαία, 1.000 κυβικά μέτρα χαλίκι, 120 τόνοι χάλυβα. Αυτά είναι τα υλικά που χρησιμοποιεί ο ΑΚΤΩΡ, ο κατασκευαστικός βραχίoνας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, για να φτιάξει (σε τρεις εβδομάδες) στο ΟΑΚΑ την ειδική πίστα για την υπερειδική διαδρομή του ράλλυ Ακρόπολις που θα γίνει στις 8 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημέρα που τα αυτοκίνητα θα τρέχουν στην πίστα, δηλαδή στις 8/9, η Μότορ Οϊλ έχει έκτακτη ΓΣ για να εγκρίνει την αγορά του ΑΝΕΜΟΥ, συμφωνία που μόλις ολοκληρωθεί και στο τυπικό διαδικαστικό μέρος, σβήνει τα δάνεια της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Η υποκρισία των κεντρικών τραπεζιτών

-Συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά δια ζώσης, στο ρομαντικό Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, οι κεντρικοί τραπεζίτες των αμερικανικών Πολιτειών, για την ετήσια συγκέντρωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας FED. Προσπάθησαν να δώσουν εξηγήσεις γι’ αυτά τα πρωτοφανή που περνάνε στις μέρες μας οι οικονομίες του πλανήτη. Και τι μας είπαν; Με απλά λόγια, μας είπαν: «Η σφικτή νομισματική μας πολιτική θα είναι πιο αποτελεσματική, ΑΝ οι κυβερνήσεις ακολουθήσουν την ακριβώς αντίθετη πολιτική!» Δηλαδή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ξοδεύει περισσότερα, για να στηρίζει τα νοικοκυριά, αλλά η FED θα ανεβάζει τα επιτόκια και θα σφίγγει τη νομισματική κυκλοφορία για να στηρίξει το δολάριο… Προσπάθησαν να αποσείσουν τις ευθύνες τους για την έκρηξη πληθωρισμού, που ταλαιπωρεί κάθε νοικοκυριό, «ξεχνώντας» ότι μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση εξέδιδε πληθωριστικά ομόλογα τα οποία αγόραζε χωρίς δισταγμό η κεντρική τράπεζα αφού οι αγορές δεν τα αγόραζαν, έχοντας «μυριστεί» ότι ο πληθωρισμός δεν είναι «παροδικό φαινόμενο», όπως έλεγαν τότε οι σοφοί κεντρικοί τραπεζίτες.

Ρε, ποιoς Ζούκεμπεργκ και Γκέιτς; Ερχεται ο Γιάνης…

-Ετοιμάζει τις βαλίτσες του για Βερολίνο, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος συμμετέχει την ερχόμενη εβδομάδα -ως κεντρικός ομιλητής, παρακαλώ- σε μία από τις κορυφαίες εκθέσεις παγκοσμίως στοn χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών την IFA+ που πραγματοποιείται στη gερμανική πρωτεύουσα, κάθε χρόνο, αρχές Σεπτέμβρη. Στην IFA+ ο πρώην Υπουργός Οικονομικών (Θεέ μου, τι περάσαμε...) θα εκφωνήσει βαρυσήμαντη ομιλία για το μέλλον της παγκοσμιοποίησης και την ψηφιακή τεχνολογία. Ο προγραμματισμένος τίτλος της ομιλίας του Γιάνη Βαρουφάκη είναι «A Call to Action on Globalization 4.0» αλλά, όπως είναι γνωστό, ουδείς γνωρίζει τι εμπνεύσεις θα έχει ο πολιτικός ηγέτης, την 5η Σεπτεμβρίου του σωτηρίου έτους 2022.