-Χαίρετε, χθες η πηγή μου περί τα δημοσκοπικά που κατοικοεδρεύει στο Μ.Μ. μου είπε έναν ακόμη λόγο που δεν χρειάζεται ο Μητσοτάκης να περιμένει το καλοκαίρι… για να φύγουν οι seasonistas (δηλαδή, οι νέοι που εργάζονται εποχικά στα νησιά) μακριά από τον τόπο που ψηφίζουν μιας και σ’ αυτούς υπερτερεί ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αναλύσαμε ενδελεχώς από τα exit polls όλων των εταιρειών (κοινά ήταν) του Μαΐου 2019 και Ιουλίου 2019 τους ψηφοφόρους που απαντούσαν και καταλήξαμε ότι τον Ιούλιο, δηλαδή μέσα στο κατακαλόκαιρο, ψήφισαν περισσότεροι νέοι, απ’ ό,τι ηλικιωμένοι. Και αυτό γιατί οι παππούδες και οι γιαγιάδες που πάνε διακοπές το καλοκαίρι δύσκολα γυρνάνε από τα χωριά τους και γενικά πιο δύσκολα μετακινούνται». Θα πείτε, παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο αυτά ώστε να αλλάζει η ημερομηνία; Η απάντηση είναι ασφαλώς «όχι», αλλά βλέπετε ότι τα επιτελεία τα μετράνε όλα.

Και η αυτοδυναμία;

-Πόσο κοντά όμως είναι η αυτοδυναμία με βάση τα νούμερα που βλέπουμε; Αν δει κανείς όλες τις δημοσκοπήσεις της πρώτης κάλπης που η Ν.Δ. είναι στο 32%-33% με 10% αναποφάσιστους δηλαδή στο 35%-36% -γιατί και οι αναποφάσιστοι ψηφίζουν οι περισσότεροι στο τέλος- τότε στις δεύτερες κάλπες χωρίς Βαρουφάκη και πιθανώς χωρίς Κασιδιάρη (εξαρτάται από την απόφαση του Αρείου Πάγου, αν βγάλει Συνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση της Βουλής) τότε ναι, η αυτοδυναμία είναι πολύ πιθανή. Και γιατί «φωνάζει» ο ΣΥΡΙΖΑ; Μα, γιατί αυτό πρέπει να κάνει το επιτελείο του, εκλογές έχουμε, παίδες, έτσι γίνεται πάντα. Τώρα, αν η Marc έθεσε ερώτημα πρώτη -για το «τι θα ψηφίσετε στη δεύτερη κάλπη;»- υπομονή, σε λίγες ημέρες θα αρχίσουν να ρωτάνε όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων. Λογικό δεν είναι; Αν κάνουν λάθος οι δημοσκόποι όπως λένε ότι έκαναν στην Κύπρο (που δεν έκαναν στον νικητή) αυτό δεν το ξέρω. Αν και μεταξύ μας δεν μοιάζει να κάνουν λάθος. Τουλάχιστον από το 2016 και μετά σχεδόν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων (οι κανονικές) έπεσαν μέσα ακόμα και στη διαφορά, περίπου 8%-10% έδιναν και τόσο ήρθε και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές. Χαλαρώστε λοιπόν, οι δημοσκοπήσεις δεν αλλάζουν τα αποτελέσματα όπως δεν τα άλλαξαν και το 2015 που θριάμβευσε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ηρωικό ΟΧΙ στο ευρώ. N' est-ce pas;

Στο δίχτυ του Βουρλιώτη δυο νέοι υποψήφιοι «Πάτσηδες»

-Δύο “λαβράκια” (τα οποία μπορεί κάποιος να τα πει και “πιράνχας”), έπιασε το δίχτυ του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος Χαράλαμπου Βουρλιώτη, λίγο πριν, όπως πληροφορείται η στήλη, καταφέρουν να παρεισφρήσουν στις λίστες με τους υποψήφιους μεγάλου κόμματος. “Με περισσό θράσος”, όπως λένε καλές πηγές, “και εν γνώσει τους ότι τελούν υπό έλεγχο για υποθέσεις αδικαιολόγητου πλουτισμού, που προκύπτει από το ίδιο τους το πόθεν έσχες, εμφανίζονται εδώ και καιρό δημοσίως ως να είχαν πάρει το χρίσμα”. Βασιζόμενοι και οι δύο στη σχετική “επωνυμία” τους και στις σχέσεις με ισχυρούς κομματικούς παράγοντες, που διαφημίζουν με κάθε ευκαιρία, θεώρησαν ότι θα έμεναν στο απυρόβλητο. Ατύχησαν, όμως, γιατί έπεσαν επάνω στον Βουρλιώτη και... ευτύχησε το κόμμα που δεν θα τους βρει μπροστά του στο εγγύς μέλλον.

Ένας πλούσιος... περιπτεράς

-Κάπως έτσι, παράγων με μακρά αυτοδιοικητική θητεία, αντί για την προεξοφλημένη από τον ίδιο πρόσκληση να διεκδικήσει τη συνέχεια της πολιτικής καριέρας του στη Βουλή, σύντομα θα περάσει το κατώφλι της εισαγγελίας όπου έφθασε αυτές τις μέρες πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα, που λέει ότι δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει εισοδήματα 750 χιλιάδων ευρώ, κάποια από τα οποία ήταν και σε λογαριασμούς του εξωτερικού. Ο ισχυρισμός του ότι έβγαλε αυτά τα χρήματα από “εκμετάλλευση περιπτέρων” δεν έπεισε τους ελεγκτές. Να δούμε αν το επιχείρημα θα πείσει τον τακτικό εισαγγελέα, που ήταν αποδέκτης του πορίσματος, γιατί αλλιώς θα του ασκήσει κακουργηματική δίωξη. “Αδικαιολόγητα εισοδήματα” βρέθηκαν και σε έναν ακόμη πολιτευόμενο που στο παρελθόν ήταν ταυτόχρονα συνδικαλιστής και προμηθευτής σε οργανισμό του Δημοσίου. Κατέβηκε και στις προηγούμενες εκλογές, αλλά η αποδοκιμασία των συμπολιτών δεν τον πτόησε. Θέλει να είναι και πάλι υποψήφιος και προκειμένου να το πετύχει το έχει ρίξει στα εξώδικα κατά της Αρχής για το Ξέπλυμα, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει την έρευνα που τον αφορά. Με αυτή την αφορμή, πάντως, η στήλη ρίχνει την ιδέα να στείλουν όλα τα κόμματα τις λίστες με τους υποψηφίους στον Χ. Βουρλιώτη για να τους ψάξει πριν πάρουν χρίσματα. Ωφελημένα θα βγουν.

Έλεγχοι σε χρηματιστηριακές εταιρίες για την Τράπεζα Αττικής

-Για την πολυσυζητημένη εσχάτως μετοχή της Τράπεζας Αττικής χθες κατά πληροφορίες έγιναν εκτεταμένοι επιτόπιοι και μη έλεγχοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε περισσότερες από πέντε χρηματιστηριακές εταιρίες, καθώς είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι κωδικοί. Συγκεκριμένα, κλιμάκια της Επιτροπής με το καλημέρα επισκέφθηκαν συγκεκριμένες χρηματιστηριακές, ενώ άλλοι χρηματιστές φέρεται να κλήθηκαν για εξηγήσεις, ως συνέχεια του ελέγχου στις συναλλαγές της Attica Bank που είναι σε εξέλιξη εδώ και έναν μήνα. Στην Επιτροπή ακούν ηχογραφημένες συνομιλίες με πελάτες, αναλύουν και συσχετίζουν εντολές κ.λπ. Η χθεσινή κινητικότητα έγινε αντιληπτή και σε μεγάλη χρηματιστηριακή με αποτέλεσμα να λουφάξει ο συνήθως λαλίστατος χρηματιστής. Η ουσία είναι ότι το εύκολο μεροκάματο με τη μετοχή που έχει σχεδόν ανύπαρκτο free float κόπηκε και αυτό μάλλον ερμηνεύει και τη χθεσινή ελεύθερη πτώση της μετοχής της τράπεζας Αττικής.

Η στρατηγική Ηλιόπουλου και η υπεροπλία της Τράπεζας Πειραιώς

-Η στάση που τήρησε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση της MIG ο Μ. Ηλιόπουλος δείχνει ότι έπονται και άλλα επεισόδια. Τόσο η προσωπική παρουσία, όσο και η διάθεση debate με τη διοίκηση της ΜΙG με εκφράσεις του τύπου “σας έπιασε πρεμούρα να τακτοποιήσετε τα δάνεια της Πειραιώς, αλλά δεν σας έπιασε πρεμούρα για την άλλη εταιρία με τα ακίνητα στη Σερβία”, δείχνουν ότι ο Ηλιόπουλος θα αναπτύξει μια στρατηγική κατηγορώντας το management της MIG για μεροληπτική άσκηση διοίκησης υπέρ της Πειραιώς. Το ερώτημα βέβαια είναι πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η στρατηγική, εκτός φυσικά μιας χρονικής καθυστέρησης, όταν η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει την πλειοψηφία και έχει ανοίξει και το θησαυροφυλάκιό της. Μπορεί ο Ηλιόπουλος να υποστηρίζει ότι “είπε ο Γιάννης στον Γιαννάκη, έλα να πάρεις την εταιρία”, αλλά οι συσχετισμοί παραμένουν υπέρ της Πειραιώς η οποία θα επικρατήσει στην αναμέτρηση, ενδεχομένως πιο αργά και πιο ακριβά από ό,τι υπολόγιζε.

Τα φραγκοδίφραγκα της MIG και η παρεξήγηση

-Έχω ως γενικό κανόνα να μην ασχολούμαι με το τι γράφουν οι συνάδελφοι, αλλά σήμερα χρειάζεται να παραβώ τον κανόνα, γιατί έχει δημιουργηθεί μια παρεξήγηση την οποία οφείλω να λύσω. Διαβάζω λοιπόν σε στήλη που προβάλλεται με το όνομα ζώου που προσαρμόζεται χρωματικά στο εκάστοτε περιβάλλον, πως “έχουν ξεκινήσει τα χτυπήματα κάτω από τη μέση” για τον Πρόεδρο και τον CEO της MIG που αγόρασαν μετοχές της MIG δύο εβδομάδες πριν ανακοινωθεί η δημόσια πρόταση. Αναρωτιέμαι γιατί είναι “χτύπημα κάτω από τη μέση” από τη στιγμή που πρόκειται για μια απολύτως νόμιμη και ανακοινωμένη ενέργεια; Κι άλλωστε - όπως γράψαμε - πρόκειται για εντυπωσιακή σύμπτωση και για αυτό ήταν άξια σχολιασμού, καθώς είναι κυριολεκτικά ένα λαχείο. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι ήταν πάνω από το μετοχολόγιο για να παρακολουθούν τις τυχόν μεταβολές και πολύ περισσότερο δεν πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της MIG θα πρόδιδε την εμπιστοσύνη που του έχει ο CEO της τράπεζας, με τον οποίο συνδέονται με μακρά φιλιά καθώς είναι κουμπάροι και συνοδοιπόροι στον επαγγελματικό τους βίο. Σε τι κόσμο θα ζούσαμε αν υποθέσουμε ότι συνέβαιναν αυτά τα πράγματα; Άλλωστε, βρίσκω απολύτως πειστικό το επιχείρημα των συναδέλφων για “μικρά έως ελάχιστα ποσά για την οικονομική τους επιφάνεια”, καθώς ο Πρόεδρος σε τρεις εβδομάδες κέρδισε μόλις 145.000 ευρώ και ο CEO 25.000 ευρώ. Δηλαδή, φραγκοδίφραγκα και για αυτό απορώ πώς δημιουργήθηκε αυτή η παρεξήγηση.

Τελική ευθεία για το Ultra Fast Broadband

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και είναι πλήρεις πλέον όλοι οι φάκελοι για την ανάπτυξη του Ultra Fast Broadband στη χώρα μας, έργο ύψους 870 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί από τον ΟΤΕ και την κοινοπραξία Grid Telecom - Τέρνα Ενεργειακή. Άρα πλέον περνάμε στην επόμενη φάση, αυτή του ελέγχου από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε στη συνέχεια να γίνει αντίστοιχα ο έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συμβούλιο και να περάσουμε στις υπογραφές. Το ΣΔΙΤ αναμένεται να καλύψει με οπτικές ίνες περισσότερα από 810.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ακόμη μια προσφυγή για το Kassiopi Project

-Δεν τελειώνει το σίριαλ με την επένδυση της NCH Capital στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Αύριο Τετάρτη είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί – εκτός εάν υπάρξει και νέα αναβολή – στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης των οικοδομικών αδειών για το Kassiopi Project που κατέθεσε ο δήμος Βόρειας Κέρκυρας. Εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων από τις δημοτικές αρχές στην έγκριση της υψομετρικής μελέτης (απαιτείται για την έκδοση των οικοδομικών αδειών), προ διετίας κατατέθηκε τροπολογία που μετέφερε την αρμοδιότητα αυτή στο Υπουργείο Υποδομών, το οποίο με τη σειρά του ολοκλήρωσε τη διαδικασία ταχύτατα. Ο δήμος κινήθηκε δικαστικά κατά της αλλαγής αυτής και μένει να φανεί εάν και αυτή η προσφυγή στο ΣτΕ θα απορριφθεί, όπως οι υπόλοιπες 8 (!) στο στάδιο αδειοδότησης της επένδυσης. Εκτός όμως από προσφυγές το Kassiopi Project έχει βρεθεί αντιμέτωπη με δεκάδες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και ακύρωσης διοικητικών αποφάσεων που όλες είχαν στόχο τη ματαίωση του project για λόγους που πλέον έχουν γίνει φανεροί. Το fund, που το 2012 απέκτησε μέσω ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα αξιοποίησης της έκτασης των 490 στρεμμάτων στην Κέρκυρα, έχει δεχθεί κρούσεις να πουλήσει το project καθώς πλησιάζει στη λήξη του επενδυτικού του ορίζοντα.

Η υψηλή πτήση της Aegean στο Χρηματιστήριο και τα warrants

-Πολύ κοντά σε υψηλό τριετίας βρίσκεται πλέον η μετοχή της Aegean που με άνοδο 7% σκαρφάλωσε χθες στα 7,60 ευρώ. Η μετοχή έχει αφήσει πίσω της για τα καλά τις επιπτώσεις από την πανδημία και βρίσκεται πάνω και από τα επίπεδα τιμών προ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. H αεροπορική εταιρεία, εν όψει θέρους, αυξάνει τους προορισμούς του δικτύου της, ο στόλος της συνεχίζει να ενισχύεται, οι προοπτικές για τον τουρισμό και φέτος δείχνουν πολύ καλές, οπότε η αγορά στρέφει την προσοχή της και στο τι θα γίνει με τα warrants (δικαιώματα κτήσης μετοχών) του Δημοσίου που αντιστοιχούν στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Aegean.

Επεκτείνονται στο εξωτερικό, παραμένουν στην Ελλάδα

-To περασμένο καλοκαίρι η εταιρεία Χήτος ΑΒΕΕ και η Green Cola, ανακοίνωσαν τη σύσταση της κοινής εταιρίας, της Green Beverages, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Στόχος αυτής της ελληνικής κοινοπραξίας ήταν η ισχυροποίηση της θέσης των προϊόντων τους στις αγορές του εξωτερικού: Σ’ αυτές που ήδη δραστηριοποιούνται, αλλά και στις νέες γεωγραφικές αγορές που από κοινού θέλουν να τοποθετηθούν. Η σύμπραξη αυτή δεν σημαίνει ότι οι δύο εταιρείες εγκατέλειψαν την Ελλάδα. Τόσο η Χήτος ΑΒΕΕ (με το νερό Ζαγόρι) όσο και η Green Cola Hellas, συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους ως αυτόνομες νομικές οντότητες, με παραγωγή που συνεχίζεται στην Ελλάδα και με τις έδρες των δύο εταιριών να παραμένουν και αυτές στην Ελλάδα.

To short covering έδωσε ώθηση στο Χρηματιστήριο

-Εδώ και πολύ καιρό, υπάρχουν πολλοί επενδυτές και διαχειριστές που περιμένουν τη μεγάλη, βαθιά, διόρθωση του Γενικού Δείκτη για να μπορέσουν να μπουν κι εκείνοι σε χαμηλότερα επίπεδα, στο τρένο της επόμενης μέρας. Η τεχνική ανάλυση έδινε τις 1.050 μονάδες ως σημείο καμπής. Οι συγκεκριμένοι επενδυτές αγόρασαν συμβόλαια short στα επίπεδα αυτά. Τις τελευταίες 8 εβδομάδες όμως ο Γενικός Δείκτης κλείνει με θετικό πρόσημο και στις 4 από αυτές, με τζίρο που ξεπερνά με άνεση τα 120-150 εκατ. ευρώ. Χθες, λοιπόν όταν οι επενδυτές είδαν το «εμπόδιο» των 1.050 μονάδων να γκρεμίζεται με αυξημένες συναλλαγές, επειδή την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν τα Συμβόλαια στο Χρηματιστήριο Παραγώγων, υποχρεώθηκαν άρον-άρον να αναστρέψουν τη short στρατηγική τους και να πουλάνε τα συμβόλαια αγοράζοντας μετοχές για να καλύψουν την αρχική τους θέση.

Σενάρια για νέο παίκτη (εξ Ιταλίας) στην ασφαλιστική αγορά

-Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλά στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών. Είδαμε εξαγορές, συμμαχίες, συγχωνεύσεις, είσοδο μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων και αλλαγές προσώπων. Τι δεν έχουμε δει ακόμη; Ίδρυση μεγάλων νέων ασφαλιστικών εταιρειών. Η κατάσταση αυτή πρόκειται να αλλάξει πολύ σύντομα, με την επικείμενη είσοδο μεγάλου ιταλικού ασφαλιστικού ομίλου στην ελληνική αγορά η οποία -φαίνεται ότι- θα συμπαρασύρει και άλλους ιταλικούς επιχειρηματικούς ομίλους που κατεβαίνουν στη χώρα μας με στόχο να πάρουν μερίδια στην -πολύ μικρή ακόμη σε σχέση με το μέγεθος και το ΑΕΠ- ασφαλιστική μας αγορά.