-Χαίρετε, στην πολιτική λοιπόν (ή και στην πολιτική) αποδεικνύεται περίτρανα ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο ακόμα και από Κυριακή σε Κυριακή και χρειάζεται πάντοτε προσοχή, μέτρο, σεμνότης, κοινή λογική και φυσικά συνεχείς διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να μην αποκλίνεις της πορείας που έχεις χαράξει. Στο Μ.Μ. αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τα χθεσινά αποτελέσματα που δεν ήταν ακριβώς όπως τα περίμεναν αλλά καταλήγουν σ' ένα συμπέρασμα που θα έλεγα ότι σε αδρές γραμμές είναι σωστό. Την πρώτη Κυριακή δόθηκε ένα πολιτικό μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης και βασικών επιλογών της όπως ήταν ας πούμε ο Χαρδαλιάς, ο Τζιτζικώστας, ο «δανεικός» αλλά σωστός Αρναουτάκης, όπως επίσης και οι αντίστοιχοι σε άλλες πέντε περιφέρειες. Όπου τα πρόσωπα όμως «χώλαιναν» έχασαν τη δεύτερη Κυριακή και μάλιστα από άλλους δεξιούς υποψηφίους, πλην φυσικά της Θεσσαλίας, που εκεί όσο να' ναι, κυριάρχησε το αίσθημα της οργής λόγω των φυσικών καταστροφών. Όχι, ότι ο Αγοραστός ήταν και κανένα κελεπούρι.

Η αποχή και κάτι ακόμα…

-Σαφώς και στο τελικό αποτέλεσμα έπαιξε σπουδαίο ρόλο η αποχή, η οποία κυρίως επηρέασε την κυβέρνηση και πάλι όμως είναι σαφές ότι οι υποψήφιοι της ΝΔ αποδείχτηκε ότι δεν είχαν τη δύναμη να πείσουν τους γαλάζιους ψηφοφόρους να ξαναπάνε για δεύτερη φορά στην κάλπη. Πέραν της αποχής, όπως είναι γνωστό, η συσπείρωση δημιουργεί πάντα αντισυσπείρωση και όλοι όσοι ήθελαν είτε να καταψηφίσουν το κυβερνών κόμμα (ψηφοφόροι άλλων κομμάτων), είτε να στείλουν ένα μηνυματάκι το έκαναν με άνεση αφού δεν διακυβεύεται και τίποτα, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είχαμε.

Μητσοτάκης

-Ως συνήθως, ο Μητσοτάκης ήταν πιο ειλικρινής, ξεκάθαρος και «γειωμένος» από την ίδια του την κυβέρνηση, τα στελέχη και τους υπουργούς του, από μια ματιά που έριξα στα κανάλια. Είπε μεν, ότι το πολιτικό συμπέρασμα εξήχθη την προηγούμενη Κυριακή αλλά μίλησε για την ανάγκη να «γειωθεί καλά η κυβέρνηση στα πόδια της», να «λάβει τα πολιτικά μηνύματα» και να προχωρήσει σε όλα όσα οφείλει να κάνει ως μια ισχυρή κυβέρνηση που προ τριμήνου πήρε 41%, ενώ η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μισό περιφερειάρχη παρέα με το ΠΑΣΟΚ (Κουρέτας) και το ΠΑΣΟΚ, έναν δήμο μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ (Δούκας). Η ευθύνη πάντως για την «γείωση» της κυβέρνησής του περνάει από τον ίδιο και νομίζω ότι εκείνος ξέρει καλύτερα.

Μπακογιάννης

-Από τη χθεσινή ημέρα αναμφίβολα το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα ήταν η ήττα του Μπακογιάννη η οποία φυσικά και συνδέεται με όλα όσα είπαμε παραπάνω, την αποχή, τη συσπείρωση όλων των απέναντι αλλά εμπεριέχει και ένα ακόμη ειδικό χαρακτηριστικό το οποίο συνέβαλλε σημαντικά για να χαθεί ένας αγώνας που ξεκίνησε με 41%-14% υπέρ του. Η αλαζονεία και η αυταρέσκεια που πάντοτε αποτελεί κακό σύμβουλο στη ζωή και όχι μόνον για πολιτικούς. Επί τρία και πλέον χρόνια οι Αθηναίοι έβλεπαν τον κεντρικό δρόμο της πόλης τους να είναι ένα γιαπί που άλλαζε συνέχεια όψη (αλλά παρέμενε γιαπί) και προκαλούσε τεράστια ταλαιπωρία στους πολίτες, στους τουρίστες και στους επαγγελματίες του κέντρου. Κανείς ποτέ δεν κατάλαβε πώς ένας τόσο έμπειρος πολιτικός, παρά την ηλικία του, με τόσο εξίσου έμπειρους ανθρώπους δίπλα του, άφησαν αυτό το αίσχος στην Πανεπιστημίου να κρατήσει για τόσο μεγάλο διάστημα, αποτελώντας θέμα συζήτησης -και δυσφήμισης- του ίδιου του δημάρχου. Δέκα καλά να έκανε ο Μπακογιάννης σε όλη την Αθήνα ήταν βέβαιο ότι θα σκόνταφτε στον Μεγάλο Περίπατο αφού αυτό ήταν το έργο που σημάδεψε αρνητικά την πορεία του. Νέος πολιτικός είναι, ας γειωθεί λοιπόν κι αυτός -όπως και η κυβέρνηση- και ας συνεχίσει να πορεύεται πιο σεμνά, δρόμο έχει πολύ μπροστά του.

Πίσω στα προβλήματα

-Βέβαια, όλα αυτά προσφέρονται για πολιτικό χάζι μιας και οι επόμενες εκλογές είναι τον Μάιο του 2024, αλλά εδώ έχουμε μπροστά μας έναν πολύ επικίνδυνο πόλεμο με προς το παρόν απροσδιόριστες επιπτώσεις και για εμάς, είτε σε θέματα ασφάλειας, είτε στο εξίσου σοβαρό ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Δυστυχώς, αλλάξαμε πίστα απότομα και στα δυο αυτά θέματα και θα πρέπει να τα ξαναδεί με μεγάλη προσοχή ο ίδιος ο Μητσοτάκης.

Δεν αλλάζουν τα σχέδια για την Εθνική

-Και τώρα αλλάζει πίστα η στήλη και το γυρίζει στην αγορά. Επειδή βλέπω και ακούω πως η απόφαση για την πώληση του 20% της Εθνικής δεν έχει ληφθεί ακόμη, πως μπορεί να μετατεθεί για το 2024 ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες και άλλα τέτοια ανάλογα, απευθύνθηκα σε κορυφαία κυβερνητική πηγή που παρακολουθεί στενά το θέμα και έλαβα την απάντηση: «Μην δίνεις σημασία στο τι λέγεται και τι γράφεται. Η αποεπένδυση από την Εθνική είναι κλειδωμένη για 9 ή 15 Νοεμβρίου. Δεν ισχύουν τα περί αναβολής, δεύτερων σκέψεων κ.λπ. Όσοι τα λένε αυτά θα εκτεθούν».

Μια short list... μόνον με 15

Κι επειδή μιλάμε για την αποεπένδυση του ΤΧΣ, να σας πω για τη short list, τις τράπεζες συμβούλους, που προτίθεται να χρησιμοποιήσει το Ταμείο στις διαδικασίες. Short list τρόπος του λέγειν, γιατί ο κατάλογος που η κατάρτισή του χρειάστηκε περίπου 4 μήνες περιλαμβάνει 15 τράπεζες. Από J P Morgan, Goldman Sachs, Lazard και Morgan Stanley, μέχρι Barclays, Alantra, Nomura και BNP Paribas. Κάποιοι από τους 15 του καταλόγου δεν έχουν κάνει ούτε μισό τραπεζικό deal στην Ελλάδα. Κάπως σαν να λέμε Παναθηναϊκός παρέα με Βύζα Μεγάρων.

Πιστωτική επέκταση μηδέν

-Πάμε τώρα και στα δύσκολα. Το τρίτο τρίμηνο 2023 μας άφησε με μηδενική πιστωτική επέκταση. Οι τράπεζες έχουν πέσει πάνω στα δάνεια του Ταμείου Ανάπτυξης και στα διεθνή κοινοπρακτικά και παλεύουν να μεγενθύνουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια. Ο δρόμος όμως έχει πολλές λακκούβες. Ο κύκλος των ενεργειακών έργων που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώνεται και περνάμε στο κεφάλαιο των χρηματοδοτήσεων που σχετίζονται με digital. Όπως καταλαβαίνετε, στα ενεργειακά η χώρα διαθέτει μεγάλους ομίλους, που εύκολα απορρόφησαν τα διαθέσιμα κεφάλαια. Στο digital, τα επιχειρηματικά σχήματα είναι λιγότερα και μικρότερου βεληνεκούς.

Μητσοτάκης στο Λονδίνο για το Χρηματιστήριο

-Οι ημερομηνίες κλείδωσαν για 27 και 28 Νοεμβρίου και στο 25 της Cabot Square στο Canary Wharf όπου είναι τα γραφεία της Morgan Stanley, θα γίνει το Greek Investment Conference που διοργανώνει το Χρηματιστήριο με την αμερικανική τράπεζα και τις χρηματιστηριακές εταιρείες των Αlpha Bank, Πειραιώς, Eurobank και Εθνικής. Το Μ.Μ. έχει επιβεβαιώσει την παρουσία Κ. Μητσοτάκη, εφόσον φυσικά δεν προκύψει ως τότε καμιά αναποδιά.

Στην τελική ευθεία τα σχέδια της ΔΕΗ

-Στη ΔΕΗ παλεύουν με τη γραφειοκρατία και τις τριμερείς διαδικασίες (Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία) για να ολοκληρώσουν και τυπικά την εξαγορά της ENEL στη Ρουμανία. Ακριβώς για αυτό, οι προβλέψεις είναι επίφοβες, αλλά εκτός απροόπτου, οι υπογραφές θα πέσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, άντε ως το τέλος του μήνα. Αμέσως μετά, τον Νοέμβριο, θα ακολουθήσει το investor day όπου θα παρουσιαστεί η νέα στρατηγική της επιχείρησης με ιδιαίτερη έμφαση στις ΑΠΕ. Στο μεταξύ, στη Χαλκοκονδύλη περιμένουν να έρθουν τα νέα για το υδροηλεκτρικό έργο στα Σκόπια, καθώς δόθηκε η έγκριση της Βουλής και ταυτόχρονα έχουν κι ένα μάτι πάνω στην αγορά της Βουλγαρίας μήπως παρουσιαστεί κάποια ευκαιρία. Με το κλείσιμο της φετινής χρήσης ο Γ. Στάσσης θα πρέπει να πάρει και τις αποφάσεις για τη διανομή μερίσματος.

Περιμένοντας τους Γερμανούς και τα σενάρια για τον ΟΤΕ

-Κατά το παρελθόν, μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου η Deutsche Telekom έκανε γνωστές τις προθέσεις της για τη θέση του επικεφαλής του ΟΤΕ. Η αγορά αναμένει μέσα στο επόμενο διάστημα να συμβεί το ίδιο και να τελειώσει η αναμονή για την παραμονή ή μη, του Μ. Τσαμάζ στο τιμόνι του ΟΤΕ. Η τρέχουσα θητεία του ως πρόεδρος και CEO του Ομίλου εκπνέει τον Ιούνιο του 2024 και ανεξαρτήτως ανανέωσης ή μη, πρόκειται για τον μακροβιότερο διευθύνοντα σύμβουλο στην ιστορία του Οργανισμού αφού ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2010. Όπως πάντως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις και μέχρι να υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις, οι φήμες και τα σενάρια εντός και εκτός ΟΤΕ είναι πολλά και εμπλέκουν ονόματα όπως του Κώστα Νεμπή, πρώην Chief Commercial Officer του ΟΤΕ (με θητεία και στο Vodafone Group), ο οποίος το 2018 ανέλαβε καθήκοντα CEO στη Hrvatski Telekom, θυγατρική της Deutsche Telekom στην Κροατία, καθώς και τρίτων υψηλόβαθμων στελεχών του ομίλου ΟΤΕ και της μητρικής. Επειδή όμως είπαμε πρόκειται για σενάρια, η αγορά αναμένει το χρησμό των Γερμανών…

Αυξάνει τη συμμετοχή του στη Dimand ο Δ. Ανδριόπουλος

Αργά, αλλά σταθερά, αυξάνει το ποσοστό του στη DIMAND ο συνιδρυτής της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, Δημήτρης Ανδριόπουλος. Σε σχέση με το 51% τον Ιούλιο του 2022, μετά την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, το ποσοστό του πλέον ανέρχεται σε 54,62% καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα προχωρούσε σταδιακά σε αγορές μετοχών από το ταμπλό. Η πορεία της μετοχής έδωσε ευκαιρίες για αγορές, αφού σε σχέση με τα 15 ευρώ της εισαγωγής, ο τίτλος έχει υποχωρήσει στα 10,75 ευρώ. Πρόκειται για επίπεδα τιμών χαμηλότερα και από αυτά που είχε πουλήσει ο Π. Παναγιωτίδης, δεύτερος τη τάξει βασικός μέτοχος μετά την εισαγωγή. Το ποσοστό του υποχώρησε κάτω του 5% (όριο υποχρέωσης ενημέρωσης συναλλαγών) στις αρχές του 2023, με τον ίδιο να εισπράττει 14 εκατ. ευρώ από πωλήσεις μετοχών στα 11,70 ευρώ ανά μετοχή.

Νοέμβριο η προσπάθεια της Trade Estates

-Αποφασισμένη δηλώνει η διοίκηση της Trade Estates του Ομίλου Fourlis, να αγνοήσει τις δυσκολίες και τις χρηματιστηριακές αναταράξεις της εποχής, προχωρώντας στη δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο. Ο πρώτος στόχος που έχει τεθεί από τη διοίκηση, είναι η Δημόσια Εγγραφή να πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις 9 και 15 Νοεμβρίου, αν και έχει αρκετές πιθανότητες να αλλάξουν οι συγκεκριμένες ημερομηνίες γιατί συμπίπτουν με το placement της Εθνικής. Η ΑΕΕΑΠ, επιδιώκει την άντληση έως 100 εκατομμυρίων ευρώ και η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με κατάργηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων.

H INTRUM συσκέπτεται με τους δικηγόρους ενόψει των νέων δεδομένων

-Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει στο εξής τη λειτουργία των Διαχειριστών Απαιτήσεων από Τραπεζικά Δάνεια (των servicers δηλαδή) κατατίθεται στη Βουλή εντός της εβδομάδος. Η Intrum Hellas, την ερχόμενη Παρασκευή έχει καλέσει όλα, τα συνεργαζόμενα μ’ αυτήν δικηγορικά γραφεία, για να διαμορφώσουν τη νέα στρατηγική προσέγγισης και διαχείρισης των «κόκκινων δανειοληπτών», με βάση τα νέα δεδομένα του υπό κατάθεση νομοσχεδίου. Οι servicers θα υποχρεούνται να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη ενημέρωση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες, που σήμερα δεν δίνουν. Προβλέπονται επίσης ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους πολίτες. Καθίσταται υποχρεωτική η εκτενής πληροφόρηση για την οφειλή του δανειολήπτη, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέες βάσεις δεδομένων από τους servicers τις οποίες θα υποβάλλουν στον Επόπτη με αναλυτικά στοιχεία για την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών, τα παράπονα και τις ρυθμίσεις.

Σε ελληνικά χέρια η Euroins Hellas

-Σε ελληνικά χέρια φαίνεται πως περνά η διοίκηση της Euroins Ασφαλιστικής. Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι έχει επιλεγεί στέλεχος με 30ετή εμπειρία στον Χρηματοπιστωτικό κλάδο, που εργάζεται ήδη στον Όμιλο Euroins τα τελευταία 5 χρόνια και φαίνεται ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των Εποπτικών Αρχών και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. H Euroins Ασφαλιστική Ελλάδος είναι υποκατάστημα της Βουλγαρικής ασφαλιστικής εταιρείας Euroins Insurance AD, που ανήκει στον μεγάλο ενεργειακό και Χρηματοπιστωτικό Όμιλο Eurohold με παρουσία σε 11 χώρες.

Σύνοδος ΔΝΤ χωρίς πολυάριθμη Ελληνική παρουσία

-Στα προηγούμενα χρόνια, είχαμε συνηθίσει κάθε Εαρινή ή Φθινοπωρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να αποτελεί ένα εξαιρετικά μεγάλης σημασίας οικονομικό γεγονός για την Ελλάδα. Υπουργοί, τραπεζίτες, επιχειρηματίες και οικονομολόγοι έσπευδαν να συμμετάσχουν, για να «μυρίσουν» τις μελλοντικές εξελίξεις αλλά και να διαβεβαιώσουν για την υγεία των ελληνικών οικονομικών μεγεθών. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Τόσο στην πρόσφατη Εαρινή όσο και στη Φθινοπωρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, που έληξε χθες βράδυ, οι Έλληνες που συμμετείχαν ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα. Στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, που πραγματοποιήθηκε στο Μαρακές του Μαρόκου, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης με τον Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα και τον αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλη Μασουράκη.

Οι γκουρού των επενδύσεων τα βλέπουν μαύρα...

«Αυτή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες» συνόψισε την κατάσταση με μία φράση, o Διευθύνων Σύμβουλος Jamie Dimon στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της JP Morgan. Ο πιο διάσημος διαχειριστής hedge fund στον κόσμο, ο Ray Dalio, δήλωσε ανοιχτά ότι -κατά την άποψή του- οι πιθανότητες ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου σήμερα είναι 50%. Από την Παρασκευή έχει ξεκίνησε ο χορός της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου των αμερικανικών τραπεζών. JP Morgan Chase, Wells Fargo και Citigroup έδειξαν αποτελέσματα ανώτερα των εκτιμήσεων της Wall Street, κυρίως επειδή χρεώνουν στους πελάτες τους υψηλότερα επιτόκια για τα δάνεια και κρατούν τα επιτόκια καταθέσεων πολύ χαμηλά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι με αυτή την κερδοφόρο στρατηγική, χάνουν συνεχώς πελάτες. Από σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Charles Schwab, η Bank of America και η Goldman Sachs, κάθε μία με τα δικά της ξεχωριστά προβλήματα… Ακολουθούν καμιά 50αριά εταιρίες του S&P 500 ανάμεσά τους η Tesla, το Netflix, η American Airlines και η AT&T. Μεθαύριο Τετάρτη, η Fed θα κυκλοφορήσει το έβδομο «μπεζ βιβλίο της» για τη χρονιά, περιγράφοντας τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες σε όλες τις Πολιτείες των Η.Π.Α.

... ή και κατάμαυρα

-Ο διάσημος διαχειριστής κεφαλαίων Mohamed A. El-Erian, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz που είναι η μητρική εταιρεία του κολοσσού Αμοιβαίων Κεφαλαίων Pimco, αποκάλυψε χθες με απλά λόγια ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. «Όσον αφορά τις συνολικές αποδόσεις, αυτή είναι η μεγαλύτερη καταστροφή στην αγορά ομολόγων τα τελευταία 150 χρόνια. Το 2022 ήταν στην πραγματικότητα η χειρότερη χρονιά των επενδυτών ομολόγων των ΗΠΑ από το 1871, με συνολική απόδοση -15,7%, ακόμη χειρότερη από την annus horribilis του 2009. Για το 2023, η απόδοση από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν -10%, σε ετήσια βάση, δηλαδή -17,3% - ακόμη χειρότερα από το 2022. Αντιμετωπίζουμε τα δύο χειρότερα χρόνια των επενδυτών σε ομόλογα σε ενάμιση αιώνα».