Οι λοιμωξιολόγοι, ο «legend», το ξενοδοχείο στις Άλπεις, η ξανθιά τραπεζίτισσα και τα… αδέσποτα ///


 

-Καλημέρα σας! Μέσα στην τρέλα, μου λένε, είναι το Μ.Μ. (Μέγαρο Μαξίμου) όχι τόσο για τα κρούσματα της πανδημίας (αυτό το ανέμεναν, εξ ου και το κλείσιμο των καταστημάτων) όσο με τους λοιμωξιολόγους. Βλέπετε, τα μέλη της επιτροπής των «σοφών» της πανδημίας αλλά και γενικώς οι «σχετικοί» με τις λοιμώξεις ιατροί είναι στα φόρτε τους αυτή την περίοδο. Κάθε μέρα πετάνε από… κανάρα σε κανάρα ή μάλλον από κανάλι σε κανάλι και στα ρεπό τους βγαίνουν και σε κανένα ραδιοφωνάκι. Οπότε, κάτι πρέπει να πουν και, ως γνωστόν, όταν μιλάς πολύ λες και αρκετές (έως πάμπολλες) μπούρδες. Τρέλανε το σύμπαν Κυριακή βράδυ ο γνωστός καθηγητής – λοιμωξιολόγος σε δελτίο ειδήσεων με τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής «που δεν την πιάνουν τα εμβόλια» γιατί, βλέπετε, μόλις είχε εμφανιστεί η μετάλλαξη αυτή στη Θεσσαλονίκη και έτρεχε σαν το άλογο ο Χαρδαλιάς. Ενοχλημένος είναι ακούω (όρκο δεν παίρνω) ακόμα και ο ίδιος ο Μητσοτάκης γιατί, σου λέει, δεν μπορούμε να κάνουμε διαχείριση της κρίσης μέσα από την ανάγκη του καθένα να λέει την άποψή του στα κανάλια. Απορία: μήπως είχε δίκιο η καθηγήτρια – «υπουργός», κυρία Λινού ότι η Θεία Κοινωνία «δεν κολλάει» μιας και ο ιερέας με τη μετάλλαξη που κοινώνησε βρέθηκε, τελικώς, αρνητικός;

-Μυστήριοι άνθρωποι ή, αν προτιμάτε, δουλειά δεν είχε ο διάολος… Βορίδης, Λιβανός και Λιβάνιος έχουν μπλεχτεί ένα κουβάρι για τα αδέσποτα. Αιτία: ποιος θα βγάλει το νομοσχέδιο για διαβούλευση για να πάρει και το πολιτικό credit. Το ένας το ετοίμαζε ως πρώην υφυπουργός, ο άλλος είχε δεχθεί αιτήματα ως υπουργός, ο άλλος ως νέος υπουργός δικαιούται και άλλα τέτοια τρελά που μόνον οι ίδιοι καταλαβαίνουν και κανέναν άλλο δεν ενδιαφέρουν. Σοβαρευτείτε και παίξτε μπάλα.

-Το βράδυ της Δευτέρας έγινε η πρώτη σύσκεψη για τον νέο πτωχευτικό νόμο. Τηλεδιάσκεψη ασφαλώς, αλλά μαζεύτηκε όλο το σύστημα: Από Κυβέρνηση, παρόντες οι Σταϊκούρας, Σκέρτσος, Κουρμούσης και PwC. Από ΕΕΤ Απαλλαγάκη, Ιωάννου (ETE) και Ιωάννου (Εurobank), ενώ φυσικά δεν έλειπε και το βαρύ πυροβολικό των servicers, ήτοι Αθανασόπουλος, Πανούσης και Γεωργακόπουλος. Η σύσκεψη ξεκίνησε με ομιλία Σταϊκούρα που αφορούσε τα θέματα του πτωχευτικού νόμου, τη συγκυρία κ.λπ. μέχρι που ο υπουργός… «φρενάρει», γυρνάει τον τόνο και απευθυνόμενος σε τράπεζες και servicers λέει: Και με την ευκαιρία έχετε υπόψη ότι ξέρω όσα λέτε δεξιά κι αριστερά για τους πλειστηριασμούς, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι είναι κεντρική πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να μη γίνουν πλειστηριασμοί, όσο η κατάσταση κ.λπ.

-Επιτέλους, έχουμε και ένα ευχάριστο νέο: Τελειωμένη, λένε στην αγορά, πως είναι η συμφωνία Alpha Bank – Davidson Kempner για το Galaxy. Οι επίσημες ανακοινώσεις για την πώληση των 10,8 δισ. κόκκινων δανείων είναι ζήτημα των επομένων ολίγων ημερών.

-Νόμιζα ότι μόνον εμείς ζοριζόμαστε, αλλά τελικά ταλαιπωρούνται και οι… καημένοι οι εφοπλιστές. Να, για παράδειγμα, ακούω ότι ο Γ. Λογοθέτης πουλάει το ξενοδοχείο La Margna, ένα από τα πιο παραδοσιακά στο Saint Moritz. To ξενοδοχείο που ανήκει στην αλυσίδα ξενοδοχείων Grace που έχει ο εφοπλιστής, βρίσκεται σε εξαιρετική θέση, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και στα εστιατόρια με πανοραμική θέα στη λίμνη και στις ελβετικές Άλπεις. Τον συμπονώ, κι εγώ στην κρίση όταν πούλησα εκείνο το ημιάρτιο οικόπεδο στο Χαρβάτι, πολύ μου στοίχισε.

-Και στον CEO του ΤΧΣ Μάρτιν Τσούρντα ακούω ότι στοίχισαν πολύ τα μαντάτα ότι πρέπει να αρχίσει να τα μαζεύει για να γυρίσει στη γραφική Αυστρία. Το θέμα της αποχώρησης έχει κριθεί και οι ανακοινώσεις μου λένε ότι αναμένονται εντός του μήνα. Για τον αντικαταστάτη του η στήλη κρατά κάποιες επιφυλάξεις διότι εκτός του προφανούς μπορεί να παίζουν και «εισαγωγές» ξενιτεμένων παιδιών μας που διαπρέπουν στην αλλοδαπή (και θέλουν να ξεκουράσουν το κορμάκι τους στη γλυκιά πατρίδα).

-Σημειολογικό: το email που μπορούσαν ομολογιούχοι να επικοινωνήσουν για να «ρυθμίσουν» χρέη της Intralot με (γενναιότατο) haircut είχε την κωδική ονομασία legend, δηλαδή «θρύλος». Τι θυμήθηκε τώρα ο κ. Σωκράτης στο μυαλό του άγνωστο, αλλά η όλη διαδικασία μου μυρίζει… Παπουτσέλης (για μυημένους στα ποδοσφαιρικά).

– Αυτή η ξανθιά «τραπεζίτισσα» που δυσκολεύεται να κατανοήσει γιατί έφυγε, μήπως πρέπει να θυμηθεί πόσες φορές κατά τη θητεία της στην τράπεζα του Νότου, είχε υποβάλει η ίδια την παραίτησή της και στη συνέχεια επανερχόταν λέγοντας πόσο τη συγκινούν τα καλά λόγια όσων προσπάθησαν να την κρατήσουν στη θέση της; Θέατρο του παραλόγου…

Το Helicon Investments Limited αύξησε τη συμμετοχή του στην Eurobank και πλέον κατέχει το 5,01% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Το fund ιδρύθηκε από ιταλικής καταγωγής managers του Kairos Pegasus Fund στον όμιλο Kairos της Julius Baer, οι οποίοι αποχώρησαν το 2019 για να ιδρύσουν τη δική τους φίρμα. Το Helicon (καμία σχέση με το Helicon Capital…) διαθέτει γραφεία στο Μιλάνο (στη Via Gesuαπό τις πλέον ακριβές της πόλης στη γειτονιά Montenapoleone) και στο Λονδίνο (στη Jermyn Street, τη γνωστή οδό των διάσημων λονδρέζικων ραφείων). Δεν γνωρίζουμε εάν η απόδοσή τους στην ελληνική τράπεζα θα αποδώσει, αλλά σίγουρα έναν “αέρα” κομψότητας θα τον φέρουν.

 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Δημοφιλή