-Χαίρετε η εξέλιξη του Σαββάτου με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, όσο και αν προσωπικά μου ήταν πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι τα drones των Μουλάδων θα έφταναν τελικά μέχρι το Τελ Αβίβ, έρχεται να θυμίσει σε όλους την πολύ ευαίσθητη περίοδο που ζούμε, με τις εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή στην παγκόσμια οικονομία και φυσικά στην ελληνική. Και μοιραία έρχεται να υπενθυμίσει και στους πολίτες ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και σοβαρότητα στη διακυβέρνηση. Καλή η πλάκα με το lifestyle, αλλά εδώ ο κόσμος καίγεται…

Ευρωλίστες

-Σήμερα το απόγευμα θα παρουσιάσει ο Μητσοτάκης την τελική λίστα με τους υποψήφιους για την Ευρωβουλή και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στο αν τελικώς θα είναι ή όχι υποψήφιος ο Μπελέρης, μιλάμε πάντα για τον ίδιο και όχι για τον γιο του, αν έχω σωστή πληροφόρηση. Ο Κ.Μ. θα το αποφάσιζε χθες βράδυ μου είπαν, αν και όταν αποφασίζεις κάτι μόνος σου μπορεί και να το έχεις κάνει πολύ νωρίτερα και απλώς να μην το λες, πάντως το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα τον συμπεριλάβει. Update: Σήμερα το πρωί πάντως ο Κ.Μ το είδε... ναι με τον Μπελέρη. Κατά τα λοιπά της ευρωλίστας μπορεί και να έχει σκεφτεί ο Πθ. κάποια έκπληξη, μπορεί και όχι, πάντως η Ελεονώρα Μελέτη φαίνεται ότι, τελικά, θα είναι υποψήφια.

Δημοσκοπήσεις - Ερωτήματα

-Όπως αντιλαμβάνεστε οι δημοσκοπικές έρευνες, οι μετρήσεις και τα πιο εξειδικευμένα focus groups βρίσκονται πλέον σε πλήρη εξέλιξη στη ΝΔ αλλά και στα υπόλοιπα επιτελεία των κομμάτων, αν και έχουμε μπροστά μας κοντά δύο μήνες και μάλιστα ένα Πάσχα που κολλάει με την Πρωτομαγιά, δηλαδή μια εβδομάδα αργίες και διακοπές. Θα μου πείτε παίζουν κάποιο ρόλο στις κάλπες οι διακοπές, η χαλαρότητα, τα μπάνια, η ζέστη κ.λπ.; Μα φυσικά και παίζουν, εδώ έπαιξαν ακόμα και το 2019 που στις ευρωεκλογές του Ιουνίου ψήφισαν πολύ περισσότεροι πολίτες από εκείνους των εθνικών εκλογών του Ιουλίου ακριβώς επειδή προχωρήσαμε πιο βαθιά στο καλοκαίρι αν και το διακύβευμα τότε ήταν μεγάλο, να φύγει ο Τσίπρας. Λοιπόν ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, η δημοσκοπική πηγή μου λέει ότι από τις δικές τους έρευνες η ΝΔ είναι σήμερα στο 32% (28% είναι το αντίστοιχο νούμερο της ΝΔ στη βόρεια Ελλάδα), ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περί το 15%, το ΠΑΣΟΚ στο 12%-12,5%, ο Βελόπουλος στο 9% και το ΚΚΕ στο 7,5%, έπονται και τα μικρότερα κόμματα αλλά δύο μήνες πριν δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς ποιος θα μπει και ποιος όχι. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι περί το 12% άρα η ΝΔ μπορεί να ελπίζει ότι αν τσιμπήσει έστω και λίγο με το ξεδίπλωμα της καμπάνιας της, που θα κάνει φυσικά ο ίδιος ο Μητσοτάκης, μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα, ή έστω να πιάσει το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019, ήτοι 33%. Στον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει η πηγή, υπάρχει ένα θέμα αν οι σημερινοί ερωτώμενοι στα γκάλοπ που λένε ότι θα τον ψηφίσουν εντέλει θα πάνε κάλπη και δεν θα ξεχαστούν σε κάποια παραλία στις 9 Ιουνίου γιατί δεν είναι και τόσο φανατικοί Αριστεροί ή μήπως και δεν είναι καθόλου. Άλλο ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι Τσιπρικοί, διότι όπως αντιλαμβάνεστε, αν ο Κασσελάκης πάρει ποσοστό Τσίπρα... πάπαλα όλα τα άλλα εγκαθίσταται ο Στέφανος για τα καλά και τέλος. Τώρα στο ΠΑΣΟΚ δεν ξέρω γιατί ο «θυμωμένος αρχηγός» για κάποιο λόγο που όλοι καταλαβαίνουν (πλην του ιδίου) πέφτει ή έστω παραμένει σταθερός σε χαμηλά επίπεδα. Τώρα αν ο Κασσελάκης πάρει 15% και ο ίδιος ας πούμε μία-δύο μονάδες πιο κάτω, θα έχει θέμα. Πώς θα το αντιμετωπίσει θα το δούμε, άλλωστε εμείς εδώ θα είμαστε.

Επικοινωνία Δένδια - Γκάλαντ

-Ανοιχτό δίαυλο έχει η Αθήνα με την Ιερουσαλήμ σε αρκετά επίπεδα. Μαθαίνω ότι χθες υπήρχαν επικοινωνίες του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, προκειμένου και η Αθήνα να έχει μια εικόνα για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή και να γίνει μια επί της ουσίας συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ.

Ο έλεγχος και ο υπουργός

-Στα παραλειπόμενα του Φόρουμ των Δελφών, το βράδυ της Παρασκευής, σε ένα από τα γνωστά εστιατόρια της Αράχωβας «έσκασε» έλεγχος από την ΑΑΔΕ. Αυτό από μόνο του ίσως δεν ήταν τόσο ενδιαφέρον, αλλά σε ένα από τα τραπέζια (μέσα) έτρωγε μια μεγάλη παρέα, μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας μαζί με αρκετούς άλλους. Παράλληλα, σε άλλα τραπέζια ήταν ακροβολισμένοι μια σειρά πρώην υπουργών (Πλεύρης, Αβραμόπουλος, Στυλιανίδης, Φώλιας κ.ο.κ.). Ο έλεγχος, πάντως, παρά το ότι καθυστέρησε τις παραγγελίες για ένα διάστημα, τα βρήκε όλα σε τάξη.

Τα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ

-Στο παρασκήνιο, έχουν αρχίσει οι κυλιόμενες μετρήσεις που περιλαμβάνουν και πρόσωπα για τα ευρωψηφοδέλτια. Στη ΝΔ, να σας πω, ότι πρώτος σε όλες τις μετρήσεις που τρέχουν είναι ο Γιώργος Αυτιάς. Στο ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, έχει αρχίσει και ξεχωρίζει μια τριπλέτα προσώπων, δηλαδή ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης. Ρώτησα και για την περίπτωση Ζαγοράκη, ο οποίος μέχρι στιγμής «σκοράρει» χαμηλά, διότι, όπως και στη ΝΔ, δεν φέρνει δικές του ψήφους, αλλά παίρνει σταυρούς από τις υπάρχουσες.

«Πόλεμος πάντων μέν πατήρ ἐστί, πάντων δέ βασιλεύς»

-Ξεκίνησα με Ηράκλειτο γιατί το κλίμα είναι βαρύ: Οι κυβερνήσεις σε πανικό, συνεδριάζουν για να οργανωθούν απέναντι στις νέες συνθήκες. Οι αγορές θα ξυπνούν σήμερα, διαβάζοντας μόνο τις εξελίξεις στις τιμές του πετρελαίου. Όσο ανεβαίνει το πετρέλαιο (μερικοί προβλέπουν τριψήφια τιμή στο βαρέλι), τόσο θα πέφτουν οι δείκτες. Κερδισμένοι βγαίνουν όσοι παράγουν, όσοι διυλίζουν και όσοι μεταφέρουν τον μαύρο χρυσό. Φυσικά οι αμυντικές βιομηχανίες από χθες το πρωί, κάνουν πάρτι. Ειδικά στην Ευρώπη, η αλλαγή των προοπτικών στις αμυντικές βιομηχανίες είναι θεαματική. Ήδη οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν πώς, τα χρήματα που δεν θα προλάβουν τις προθεσμίες για να αξιοποιηθούν από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, να επενδυθούν αμέσως στην αμυντική θωράκιση της Ευρώπης. H αμυντική τεχνολογία αλλάζει επίσης θεαματικά. Ρομποτική και drones πρωταγωνιστούν. Όλα αυτά όμως ελέγχονται από δορυφόρους. Πυρηνικές εκρήξεις στο διάστημα δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εμποδίζουν τις επικοινωνίες των δορυφόρων… κι αυτά είναι μόνον η αρχή.

Φοβήθηκαν και τα κρυπτονομίσματα

-Μόλις ξεκίνησε μέσα στο Σαββατοκύριακο, η επίθεση αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ, το Bitcoin βυθίστηκε -10% μέσα σε λιγότερο από 30 λεπτά και -20% από τα υψηλά του. Όσο περνούσε η ώρα, οι αγορές κρυπτογράφησης έχασαν περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους. Λίγες ώρες αργότερα εκδηλώθηκε αγοραστική αντίδραση, οι τιμές κάπως διορθώθηκαν αλλά η πρώτη κίνηση απέδειξε πόσο λίγο και πόσοι λίγοι πιστεύουν στις αξίες που θεωρητικά ελέγχουν. Στην Αμερική, ο δείκτης μεταβλητότητας της αγοράς CBOE, γνωστός ως «Δείκτης Φόβου», έκλεισε την Παρασκευή με άνοδο 16%, στα 17,31 δολάρια, το υψηλότερο κλείσιμό του από τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές άνοιξαν το συρτάρι με τους φόβους για τον πληθωρισμό, τις αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες και προβλέπουν μειώσεις κερδοφορίας των εισηγμένων. Εκείνοι οι κεντρικοί τραπεζίτες που προέβλεπαν δύο-τρεις, ή ακόμη και τέσσερις διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων, από χθες βρήκαν προφανή δικαιολογία για τις λανθασμένες απόψεις τους. Το χρήμα θα παραμείνει ακριβό για πολύ καιρό ακόμη.

Τα δυο placement που παγώνουν μέχρι νεωτέρας

-Μπορεί η κατάσταση να έγινε μαντάρα, αλλά η ζωή συνεχίζεται και οι αγορές κάποια στιγμή θα σταθεροποιηθούν. Αν δεν είχαμε τον πόλεμο που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει (στην κυριολεξία) θα ξεκινούσα από τα νέα της αγοράς λέγοντας πως στο Χρηματιστήριο συζητούνται αυτό το διάστημα δυο placement. Το ένα της Hellenic Energy, τα πρώην ΕΛΠΕ δηλαδή, όπου σχεδιαζόταν να διατεθεί το 18%. Το άλλο της Attica Group που ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς και η κουβέντα ήταν για 15% με 20%. Αυτά όμως πριν εκτοξευτούν τα drones και οι πύραυλοι των Μουλάδων, καθώς τώρα όλα τα επιχειρηματικά σχέδια παγώνουν και τελούν υπό αναθεώρηση με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή.

Δίδυμο Στάσση – Βασιλάκου στη Κωτσόβολος

- Νέο διοικητικό συμβούλιο έχουμε στη Κωτσόβολος έπειτα από την τυπική ολοκλήρωση της εξαγοράς της αλυσίδας από τη ΔΕΗ. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση στη Dixons South-East Europe (Κωτσόβολος) και εκλέχθηκε νέο ΔΣ στο οποίο Πρόεδρος είναι ο CEΟ της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, ενώ ο Γ. Βασιλάκος, όπως αναμενόταν, παρέμεινε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Είχε προηγηθεί η απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει στη διανομή ως bonus του ποσού των 2,35 εκατ. ευρώ σε εργαζόμενους που συνεισέφεραν στην κερδοφορία της Κωτσόβολος. Με τη εξαγορά της Κωτσόβολος η ΔΕΗ απέκτησε 97 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, e-shop και δίκτυο logistics με αποθήκες. Εξίσου σημαντικό είναι πως εξοικονομεί περίπου 100 εκατ. ευρώ, τα οποία η ΔΕΗ προόριζε για τη δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών αλλά και συστημάτων πληροφορικής για τη διαχείρισή τους.

Τα deals της πληροφορικής και της Ευρωσύμβουλοι

-Πάμε τώρα στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας και των συμβουλευτικών εταιρειών που λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης και των μεγάλων έργων πληροφορικής βρίσκεται στο προσκήνιο με εξαγορές, συμφωνίες, εξαγορές κ.λπ. Ήδη ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους για την περασμένη χρήση οι Entersoft, Profile, CPI και Ευρωσύμβουλοι που επιβεβαιώνουν τη μεγάλη αύξηση των οικονομικών τους μεγεθών λόγω των νέων έργων που έχουν αναλάβει, κάτι που αποτυπώνεται και στο υψηλό ανεκτέλεστο που διαθέτουν. Παράλληλα, ενδιαφέρον είναι πως από μια προσεκτική ανάγνωση στα αποτελέσματα της Ευρωσύμβουλοι γίνεται λόγος για επιχειρηματικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως η διοίκηση βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις και επαφές για τη στρατηγική συμμετοχή και σε άλλες, πέραν των υφιστάμενων δραστηριοτήτων, με σκοπό την αύξηση και διαφοροποίηση του κύκλου εργασιών και του EBITDA μέσω εξαγορών εταιρειών ή/και συνεργασιών με εταιρείες υψηλής προστιθέμενης αξίας με συμπληρωματικό αντικείμενο υψηλής εξειδίκευσης. Η Ευρωσύμβουλοι που έχει μπει και στην αγορά των έργων καινοτομίας είναι μία από τις μικρές του κλάδου της, με τζίρο 5 εκατ. ευρώ πέρυσι και, όπως αναφέρει, ανεκτέλεστο 3 εκατ. ευρώ που μαζί με τα κατακυρωμένα έργα προς υπογραφή εντός του 2024 και με τα προς συμβατοποίηση έργα ξεπερνά τα 10 εκατ., ενώ αποτιμάται στα 18,5 εκατ. ευρώ στο Χ.Α. Τις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης υπογράφει η επίσης μικρή ελεγκτική εταιρεία KSI GREECE ΙΚΕ που ελέγχει και την Εβροφάρμα. Υποθέτω και εδώ, προσωρινά τουλάχιστον, κάνουν hold.

H Motor Oil (αγκαλιά με την ΗΛΕΚΤΩΡ) «χτυπά» 3 έργα διαχείρισης αποβλήτων

-Τη στιγμή που οι εξαγωγές διυλισμένου πετρελαίου ανεβάζουν τα κέρδη του Ομίλου, η Motor Oil φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας από απόβλητα στην Ευρώπη. Μετά την εξαγορά της «Άνεμος», Holterman και Βαρδινογιάννης, είχαν σχεδιάσει και τις επόμενες κινήσεις. Η διαδικασία, για την απόκτηση της ΗΛΕΚΤΩΡ, προχωρεί, αναμένονται οι ανακοινώσεις για το τίμημα και για την προοπτική συμμετοχής (ή μη) του Λεωνίδα Μπόμπολα (που σήμερα ελέγχει το 6% του μετοχικού κεφαλαίου). Τα τελευταία δύο χρόνια, η Motor Oil επένδυσε μέσω της LPC, στην εξαγορά της Thalis και της Vend που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή βασικών λιπαντικών και στην παραγωγή-εμπορία συσκευασμένων λιπαντικών προϊόντων. Ταυτόχρονα ανέπτυξε ακόμη περισσότερο την εμπορία παραφινών που εξάγονται σε περισσότερες από 50 χώρες αλλά και τον τομέα εναλλακτικών καυσίμων (μέσω αξιοποίησης βιολογικών προϊόντων, αποβλήτων κ.λπ. για την παραγωγή ενέργειας). Η Motor Oil πρωταγωνιστεί και στην ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. (Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΛΕ), που αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο πιστοποιημένο κέντρο ανακύκλωσης λιπαντικών στην Ευρώπη. Παράλληλα, διεκδικεί τα τρία μεγάλα έργα διαχείρισης αποβλήτων, δύο στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη, στους σχετικούς διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Όλα αυτά έρχονται να «κουμπώσουν» με την απόκτηση της ΗΛΕΚΤΩΡ.

Το βασιλικό γιοτ (με το ενυδρείο) και το σφυρί

-Τσάμπα περίμεναν όσοι… περίμεναν ότι το «Grand Ocean» yacht, ένα από τα μυθικά σκαριά που οι περισσότεροι βλέπουμε στις τηλεοπτικές οθόνες να σκίζουν τα πέλαγα, μεταφέροντας rich and famous επιβάτες, θα έβγαινε στο σφυρί για 15 εκατ. δολάρια, εδώ στην Ελλάδα. Αποτελώντας έτσι το ακριβότερο σκάφος αναψυχής που έχει αναρτηθεί στην εγχώρια πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ο πλειστηριασμός πράγματι δρομολογήθηκε για τις 17 Απριλίου, ωστόσο στην πορεία… άλλαξε ρότα και τέθηκε σε αναστολή. Το σφυρί στρεφόταν κατά της εταιρείας Perlich Investments Ltd, με επισπεύδουσες την Roselton Shipping Ltd, που εδρεύει στην Κύπρο καθώς και την «Μ.Μ. Ναυπηγικές – Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Πειραιώς Α.Ε.» με διακριτικό τίτλο «M.M. ΝΑΒΕΠ Α.Ε.», η οποία εδρεύει στο Πέραμα Αττικής. Για το συγκεκριμένο yacht αρκεί να αναφερθεί ότι το κόστος ναύλωσής του φτάνει τις 766.000 δολάρια την εβδομάδα. Πρόκειται για μηχανοκίνητο ντιζελοκίνητο επιβατηγό πλοίο – θαλαμηγό, υπό σημαία Βερμούδων με το όνομα «Grand Ocean» που ναυπηγήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας από την εταιρεία Blohm & Voss A.G. Hamburg, το 1990. Το γιοτ αρχικά βαφτίστηκε ως Golden Odyssey και είχε παραγγελθεί από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Khaled bin Sultan al Saud. Παθιασμένος με την ωκεανογραφία αποφάσισε να σχεδιάσει ένα ερευνητικό γιοτ για να εξερευνήσει τον βυθό της θάλασσας με τη βοήθεια του νορβηγικού αρχιτεκτονικού γραφείου Platou & Amble. Στη συνέχεια πέρασε στην ιδιοκτησία του Nidal Karameh, ιδρυτή της Mikano International και απέκτησε το όνομα Grand Ocean. Εκείνος φέρεται να το πούλησε στις αρχές του 2021. Είναι ειδικά κατασκευασμένο για ναύλωση στην κατηγορία πολυτελών γιοτ παγκόσμιας κλάσης, προσφέροντας διαμονή για έως και 12 άτομα σε 7 σουίτες που περιλαμβάνουν μια κύρια σουίτα, δύο διπλές καμπίνες και τέσσερις δίδυμες καμπίνες. Υπάρχουν συνολικά 11 κλίνες, εκ των οποίων 2 king, 1 διπλή και 8 μονές. Σε αυτό υπηρετούν έως και 22 μέλη πληρώματος προκειμένου να παρέχουν τις εξαιρετικές υπηρεσίες που υπόσχεται. Το beauty salon διαθέτει όλες τις εγκαταστάσεις που απαιτούνται για μια σειρά από διαφορετικές θεραπείες ομορφιάς. Επιπλέον στιγμές χαλάρωσης μπορούν να απολαύσουν οι ταξιδιώτες στη σάουνα, την πισίνα, το τζακούζι και το πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο. Το σκάφος ταξιδεύει άνετα στους 16 κόμβους και φτάνει σε μέγιστη ταχύτητα 18 κόμβους με εμβέλεια έως και 9.100 ναυτικά μίλια έχοντας δεξαμενές καυσίμου 220.000 λίτρων. Ακόμη, ένα ενσωματωμένο σύστημα σταθεροποίησης εξασφαλίζει άνεση όταν βρίσκεται σε εξέλιξη το ταξίδι. Το Grand Ocean διαθέτει μέχρι και ένα ενυδρείο κοραλλιογενών υφάλων που ανεβαίνει μέσα από δύο επίπεδα του καταστρώματος. Αυτά τα ολίγα…

Ο Β. Ψάλτης για τις εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων

-Η δημοσιότητα που συγκεντρώνει το θέμα των εξαγορών ελληνικών επιχειρήσεων, δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκην μία τομή στην ελληνική επιχειρηματικότητα, είπε ο CEO του Ομίλου της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης μιλώντας στο forum Δελφών. Συχνά, τόνισε, συμβαίνει το αντίθετο, καθώς «σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε για ώριμες εταιρείες που έρχεται κάποιος και εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση τους. Μα αν δεν προβεί σε κεφαλαιακές δαπάνες (CapEx), εάν αρχίσει σιγά-σιγά να συμπεριφέρεται στην επιχείρηση ως «cash cow» και φτάσει σε ένα σημείο που οι ξένοι μέτοχοι θα λαμβάνουν περισσότερα μερίσματα από τις εξαγωγές που θα κάνει η ίδια η εταιρεία, ποιο θα είναι το όφελος για την ελληνική οικονομία; Κανένα!». Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου δεν είναι αυτοσκοπός, τόνισε ο Β. Ψάλτης, έχει στόχο να μπορέσει η κοινωνία να βρεθεί σε ένα καλύτερο σημείο. Να δημιουργήσουμε περισσότερες, μόνιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, να ενισχύσουμε την ευημερία και να αυξήσουμε την εξωστρέφεια, η οποία είναι σημαντική επειδή μας εκθέτει στον ανταγωνισμό, και μόνο αυτό θα μας κάνει καλύτερους.

O George Sakellaris, η Ameresco και οι big business στην ενέργεια

-Από τις ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές παρουσίες στο Φόρουμ των Δελφών ήταν και η -εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο- Ameresco, με έδρα τη Βοστώνη η οποία είναι παγκόσμιος πρωταγωνιστής στην εξοικονόμηση ενέργειας. Το ενδιαφέρον προκύπτει επειδή ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας είναι ο George Sakellaris, με καταγωγή από τον Βασσαρά της Λακωνίας. Ο George Sakellaris στη Μεγάλη Βρετανία υλοποιεί το πρόγραμμα απανθρακοποίησης -zero carbon- της πόλης του Μπρίστολ, προϋπολογισμού 1.3 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2030. Αντίστοιχα project έχει αναλάβει και στην Ιταλία. Εδώ στην Ελλάδα, η Amaresco Energy Hellas SA με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Κόντη, ολοκλήρωσε το «Δελφίνι», ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW στην Προσοτσάνη Δράμας, ιδιοκτησίας της Cero Generation. Σε λίγες μέρες, ξεκινά η κατασκευή φωτοβολταϊκου πάρκου 171 MW στην Κοζάνη με ιδιοκτήτη την ΔΕΗ Ανανεώσιμες ενώ έχει ήδη αναλάβει την κατασκευή έργων 1.3 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντός της επόμενης τριετίας. Απ’ ό,τι φαίνεται το όνομα της Amaresco θα το ακούμε συχνά σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε νοσοκομεία, στρατιωτικές βάσεις, σχολεία και πανεπιστήμια σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Κώστας Κεντέρης επανασυστήθηκε στο κοινό μετά από 20 χρόνια

-Έχουν περάσει 20 ολόκληρα χρόνια από τον Ολυμπιακό θρίαμβο της Ελλάδας και τη θλιβερή ιστορία που στιγμάτισε την αθλητική διαδρομή του Κώστα Κεντέρη. Στο Φόρουμ των Δελφών, ο -επιχειρηματίας πλέον- Κώστας Κεντέρης προσπάθησε να επανασυστηθεί στο κοινό. Έχει δημιουργήσει μια πετυχημένη ξενοδοχειακή μονάδα στο Μικρό Πάπιγκο και ταυτόχρονα προσπαθεί εθελοντικά να βοηθήσει ως Αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ στη διασύνδεση του κλασικού αθλητισμού με την κοινωνία και την αγορά, με συγκεκριμένα προγράμματα.

Ξεκινά το squeeze out των μετόχων μειοψηφίας στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ

-Έπειτα από το «πράσινο φως» που άναψε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, η SI Foods Holding, βασικός μέτοχος, την οποία ελέγχει πλέον απόλυτα η CVC, μπορεί να εξαγοράσει τις υπόλοιπες 168.808 μετοχές της γαλακτοβιομηχανίας στην τιμή των 4,62 ευρώ με παρακατάθεση του συνολικού ανταλλάγματος (779.892,96 ευρώ) στην Τράπεζα Πειραιώς. Κι έτσι απ’ το 96,61% να έχει το απόλυτο των μετοχών της Δωδώνη. Με βάση την έκθεση αποτίμησης που διενήργησε η ελεγκτική εταιρεία METIS ΕΛΛΑΣ και στην οποία στηρίζεται το squeeze out, η πραγματική αξία για το 100% των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας είναι 23 εκατ. ευρώ.

Θέλει ο Δείκτης να χαρεί… αλλά ο πόλεμος δεν τον αφήνει

-Το Χρηματιστήριο της Αθήνας, την περασμένη εβδομάδα, κατάφερε να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, να κρατήσει την επαφή του με τις 1.400 μονάδες, να ανακτήσει όλα όσα έχασε τις προηγούμενη εβδομάδα και να έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον διαγραμματικής αισιοδοξίας για το μέλλον του. Σήμερα που οι αγορές θα αναζητούν «πτήση προς την ασφάλεια», θα αποφεύγουν τοποθετήσεις ρίσκου και αισιοδοξίας, θα πρέπει να αποδείξει ότι ο Γενικός Δείκτης απλώς συσσωρεύει δυνάμεις ανάμεσα στις 1.380 – 1.420 μονάδες. Ήδη το χρυσάφι παίρνει την εκδίκηση του με άνοδο +18% μέσα σε διάστημα μικρότερο του διμήνου. Πριν από ένα χρόνο, η τιμή του χρυσού τον Απρίλιο του 2023 ήταν στα 2.000 δολάρια η ουγκιά. Τον Ιανουάριο του 2024 έφτασε στα 2.035 και ξαφνικά τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή του χρυσού σκαρφάλωσε στα 2.350 δολάρια. Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί σήμερα στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να περιμένει την ερχόμενη Παρασκευή, την νέα ανακοίνωση της Standard & Poor’s για το Ελληνικό αξιόχρεο και τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν μερικοί από τους πρωταγωνιστές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Lamda, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Alumil κ.λπ.).

Φουσκώνουν τα χρέη των Εμπορικών Ακινήτων

-Στην Αμερική τα δάνεια που χορηγήθηκαν για την αγορά και εκμετάλλευση Εμπορικών Ακινήτων (Commercial Real Estate) έχουν ξεπεράσει τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι τράπεζες κατέχουν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή το 50%, αυτού του ανεξόφλητου χρέους. Φέτος, περίπου 929 δισεκατομμύρια δολάρια δηλαδή, το ένα έκτο αυτού του χρέους πρόκειται να αναχρηματοδοτηθεί, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Το πρόβλημα είναι ότι τα επιτόκια αυτών των δανείων αναχρηματοδότησης θα είναι διπλάσια ή και τριπλάσια σε σχέση με τα αρχικά δάνεια. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ πολλά από αυτά τα έργα Εμπορικών Ακινήτων δεν πέτυχαν και οι επιχειρήσεις που τα ανέλαβαν τίθενται σε διαδικασία πτώχευσης ή στην καλύτερη περίπτωση εμφανίζουν αρνητικές ταμειακές ροές. Δύσκολα μια τράπεζα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει δάνειο σε επιχείρηση που βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης. Η κρίση στα εμπορικά ακίνητα είναι ακόμη χειρότερη στον τομέα των κτιρίων γραφείων. Οι τιμές των κτιρίων γραφείων έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 50% από τα υψηλά τους. Εμπορικά ακίνητα και γραφεία δεν έχουν ακόμη αναρρώσει από την πανδημία.