search icon

dark room

Οι μουρμούρες περί ανασχηματισμού, ο ΔΕΔΔΗΕ, τα funds, οι… λακκούβες και οι νέες μπίζνες του Θεοδωρόπουλου

  –Χαίρετε! Βαίνουμε προς το τέλος του θέρους και έρχεται η ώρα αποφάσεων για αρκετά φλέγοντα θέματα. Τώρα, μακάρι μέχρι το τέλος του μήνα να μην έχουμε κυριολεκτικά και άλλα… φλέγοντα ζητήματα, γιατί φέτος κατακάηκε το σύμπαν, κάτι το οποίο θα το βρει μπροστά του το Μ.Μ. Όμως, το… πόσο θα κοστίσει θα φανεί στις […]

 

Χαίρετε! Βαίνουμε προς το τέλος του θέρους και έρχεται η ώρα αποφάσεων για αρκετά φλέγοντα θέματα. Τώρα, μακάρι μέχρι το τέλος του μήνα να μην έχουμε κυριολεκτικά και άλλα… φλέγοντα ζητήματα, γιατί φέτος κατακάηκε το σύμπαν, κάτι το οποίο θα το βρει μπροστά του το Μ.Μ. Όμως, το… πόσο θα κοστίσει θα φανεί στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες -όπως με πληροφορούν- δεν έχουν αρχίσει καν, λόγω Αυγούστου. «Τι δημοσκοπήσεις να κάνουμε, ούτε ιντερνετικές δεν μπορεί να γίνουν αυτές τις ημέρες που λείπει όλος ο κόσμος διακοπές», λένε οι δημοσκόποι του Μ.Μ., αλλά προβλέπουν μια μικρή πτώση στη διαφορά και μια… πιο σοβαρή στα ποιοτικά. Μπορεί να ξαναφτιάξει όμως η εικόνα πιστεύουν, γιατί «καταστροφές είχαμε, Μάτι δεν είχαμε». Επίσης, λένε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η γενική εικόνα με τουρισμό αλά 2019 τον Αύγουστο, που γεμίζει ταμεία για πρώτη φορά έπειτα από δυο καλοκαίρια.

-Το Σ.Κ. που πέρασε βούιξε ο κόσμος (ή, μάλλον, ο μικρόκοσμος της πολιτικής πιάτσας) περί ανασχηματισμού προ ΔΕΘ, άρα τις επόμενες δέκα ημέρες, αλλά λευκός καπνός δεν φαίνεται. Πηγή που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεως στην πληροφόρηση (έκφραση κλισέ εφημερίδων 40ετίας, όπως κι εμείς στη δουλειά) λέει χαρακτηριστικά «κοίτα, το… μουρμουράει ο πρωθυπουργός (με τους στενούς του) αλλά όπως τον ξέρετε δεν κινείται ποτέ εν θερμώ, δεν το βλέπω, χωρίς όμως και να το αποκλείω». Κι έτσι φαίνεται, αφού -αν ήθελε να το κάνει- δεν θα προχωρούσε σε μικρές αλλαγές στο γραφείο του, μόλις προ 15νθημέρου.

-Κατά τα άλλα, νομίζω ότι δεν θα αργήσουν να περιγράψουν το χειμερινό πλαίσιο για τους εμβολιασμένους και μη στους χώρους εργασίας, τα καταστήματα κ.λπ., το βλέπω εντός της εβδομάδας, το πολύ να πάει την άλλη. Οι διακοπές τελειώνουν και ο κόσμος γυρίζει, με τόσο κορωνοϊό που θα… έρθει από τα νησιά θα ήταν λάθος να περιμένουν να ανακοινώσουν τα μέτρα αφού πάει ο κόσμος στα γραφεία του ή στα μαγαζιά. Χλωμό το βλέπω για ανεμβολίαστους να πολυκυκλοφορούν – και καλά θα κάνουν.

-Σε αλλά νέα, το επιχειρηματικό μενού συμπεριλαμβάνει φθινοπωρινή πρεμιέρα στις ιδιωτικοποιήσεις με πώληση μεριδίου 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με ισχυρό ενδιαφέρον από τέσσερα μεγάλα funds – τα KKR, CVC, First Centennial και Macquarie. Εκεί, στα σχήματα των funds, πάνε να χωθούν και οι γνωστοί ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου, σε στυλ «που πας, αδελφέ, χωρίς να δώσεις ένα 5% σε Έλληνα συνέταιρο, θα σκοντάψεις σε τίποτα εγχώριες λακκούβες», αλλά θα το δούμε γιατί στην Κυβέρνηση δηλώνουν ότι «επί των ημερών μας… δεν έχει λακκούβες στις δουλειές». Βαριές δηλώσεις, δεν λέω, αλλά έλα που εγώ διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, πάντα το Ελληνόπουλο ως local partner βοηθάει (στο γρασάρισμα). Αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια, αφού οι προσφορές θα υποβληθούν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, οπότε η συνέχεια επί της οθόνης.

-Και αφού μιλάμε για δουλειές, να σας πω ότι έχοντας αποκτήσει την απαραίτητη ρευστότητα μετά τη συμφωνία με τη Mondelez για την Chipita, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος σχεδιάζει τώρα έναν νέο όμιλο στον κλάδο των τροφίμων. Μετά τον ΝΙΚΑ και τη ΜΕΒΓΑΛ, είναι σε συζητήσεις με τη Νιτσιάκος που παράγει τα γνωστά προϊόντα από κοτόπουλο. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι γενικότερα η Νιτσιάκος δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο deal, αλλά ο Θεοδωρόπουλος και έμπειρος είναι και τον τρόπο του έχει.

-Είναι ακόμη πολύ νωρίς, αφού το μελάνι δεν έχει στεγνώσει ακόμη για τη συμφωνία εξαγοράς της WIND, η στήλη όμως γνωρίζει πως οι κινήσεις της United Group και της μητρικής της BC Partners δεν τελειώνουν εδώ. Αν παρατηρήσει κανείς τις κινήσεις που έκανε και στις υπόλοιπες χώρες όπου δραστηριοποιείται, η παρουσία της στην αγορά των media -και ιδιαίτερα στην τηλεοπτική αγορά- αποτελεί βασικό τμήμα της στρατηγικής της. Συνεπώς, δεν θα πρέπει μελλοντικά να ξενίσει εάν προκύψει ενδιαφέρον της United να αποκτήσει παρουσία και στα «ελεύθερης λήψης» κανάλια, υφιστάμενα και μη, αφού υπάρχει και η δυνατότητα χορήγησης 7ης τηλεοπτικής άδειας. Καθόλου τυχαία, η σιδηρά κυρία της United, Βικτόρια Μπόκλαγκ -στη μοναδική δημόσια τοποθέτηση που έκανε στην Ελλάδα, τον περασμένο Ιούλιο- τοποθετήθηκε αρνητικά για το ισχύον νομικό πλαίσιο που απαγορεύει την απόκτηση καναλιού ελεύθερης μετάδοσης από εταιρεία ή μετόχους που ελέγχουν πάροχο υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.

-Βροχή πέφτουν τελευταία τα deal και τα δισεκατομμύρια στην ελληνική αγορά και ίσως γι’ αυτό πέρασε χαμηλά ότι είχαμε μέχρι και συμφωνία… του Σταθόπουλου με τους Μπακοκαϋμενάκηδες. Το Κολλέγιο Αθηνών και το Λονδίνο συνέκλινε με την ηρωική Τρίπολη σε μια επιχειρηματική συμφωνία με την οποία η Nova απέκτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τους αγώνες του Αστέρα Τρίπολης.

-Αυτήν την εβδομάδα πρόκειται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για την τακτική συνεδρίαση, ωστόσο δεν είναι απίθανο να έχουμε νέα από το μέτωπο των ενεργειών που κάνει η τράπεζα για να μειώσει το απόθεμα των NPLs.

-Αν τυχόν είχατε αγωνία, στην Ελλάκτωρ η κατάσταση συνεχίζεται όπως την είπαμε και προσφάτως: και τα δύο στρατόπεδα συνεχίζουν τις αγορές μετοχών.

-Η περιπέτεια της Καλλιμάνης Α.Ε. με τα κατεψυγμένα ψάρια είναι γνωστή, όπως και η κατάληξή της. Το όχι και τόσο γνωστό είναι ότι τον περασμένο Απρίλιο -και συγκεκριμένα στις 13 του μήνα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο… αγώνας δρόμου για τη διάσωση της εταιρείας- κατατέθηκε αίτηση πτώχευσης. Όπως όλα δείχνουν, βέβαια, η αίτηση δεν θα έχει τύχη, αλλά το γεγονός είναι ενδεικτικό για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία που επί δεκαετίες υπήρξε leader στην ελληνική αγορά των κατεψυγμένων αλιευμάτων, με μερίδιο 25% και τζίρους που ξεπερνούσαν τα 50 εκατ. ευρώ. Η Καλλιμάνης, με διαδρομή από το 1956, τα τελευταία χρόνια έπεσε θύμα της κρίσης (και όχι μόνον) με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να πέσουν, να αρχίσουν να συσσωρεύονται ζημιές και τα δάνεια να αυξάνονται μέχρι που έγιναν «κόκκινα», με τα χρέη προς τις τράπεζες να ξεπερνούν τα 62 εκατ. ευρώ.

-Προ τριετίας φάνηκε μια ελπίδα καθώς η εταιρεία πέρασε στην περίφημη και πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα της Pillarstone μαζί με τη Φαμάρ και τη Notos, αλλά η αιφνίδια και επεισοδιακή αποχώρηση του ευρωπαϊκού βραχίονα του KKR για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, την άφησε ξεκρέμαστη. Κάπως έτσι οι τράπεζες διοργάνωσαν διαγωνισμό για την πώληση της Καλλιμάνης που ανέδειξε πλειοδότη την τουρκική εταιρεία Dardanel Onentas της οικογένειας Ονούν, ισχυρού παίκτη στην τουρκική αγορά κονσερβοποιημένων ψαριών. Οι Τούρκοι εξασφάλισαν γενναίο «κούρεμα» της τάξης του 90% για τα δάνεια και, όπως λένε οι πληροφορίες, μέσα στον Ιούλιο έδωσαν την προκαταβολή ώστε να προχωρήσει η συμφωνία εξυγίανσης με βάση τα άρθρα 106 β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Το συμπέρασμα είναι πως ό,τι δεν πέτυχαν οι «απέναντι» τόσα χρόνια πολιορκώντας τις ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας -καθότι είναι βασικοί ανταγωνιστές- το πέτυχαν τώρα, έστω κι αν σε αυτήν την περίπτωση τα ψάρια είναι… κατεψυγμένα.

-Άλλες επτά συνεδριάσεις απομένουν για να τελειώσει χρηματιστηριακά ο Αύγουστος, μήπως και ανεβάσει ταχύτητες η αγορά. Η αλήθεια είναι πως το μοτίβο των τελευταίων εβδομάδων παραμένει βαρετό και επαναλαμβανόμενο, με διάχυτη την επιφυλακτικότητα παρά τις όποιες εξαιρέσεις σε κάποιους τίτλους και αυτό για συγκεκριμένους λόγους (μετοχικές κόντρες, δραστηριοποίηση λόμπι κ.λπ.). Φθάσαμε μάλιστα να δούμε προ ημερών συνεδρίαση που δεν ξεπέρασε τα 25 εκατ. ευρώ σε τζίρο. Βέβαια, η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη από τον περυσινό Αύγουστο, όταν είχαμε ολόκληρη συνεδρίαση με μόλις 19 εκατ. ευρώ τζίρο.

-Ισως οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μήνου των εισηγμένων, που ξεκινούν σιγά σιγά, θα δώσουν καλύτερο τόνο στην αγορά. Την ερχόμενη Πέμπτη τον χορό ανοίγουν για την εβδομάδα αυτή η Alpha Bank και τα Ελληνικά Πετρέλαια και ακολουθούν, την ερχόμενη Τρίτη, Motor Oil, Fourlis, Housemarket και ICI ΑΕΕΑΠ.

Exit mobile version