-Χαίρετε, καθώς οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, όλο και ισχυροποιείται το σενάριο της μακρόχρονης εμπλοκής και του «ψυχρού πολέμου» στην Ουκρανία, με πιο πιθανό αποτέλεσμα -στο τέλος- ενός «βαλκανικού τύπου συμβιβασμού, με τον Πούτιν να παίρνει ένα έστω μικρό τμήμα της χώρας για να συμβιβαστεί και να γυρίσει πίσω», λένε οι διεθνείς αναλυτές, χωρίς όμως να υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάπως έτσι μπορεί να τελειώσει η περιπέτεια. Ο μόνος τρόπος πάντως να μην πάρει τίποτα απ’ όλα ο Πούτιν είναι… να μην υπάρχει ο Πούτιν, σενάριο που δεν φαίνεται σήμερα πιθανό. Από την άλλη, το ίδιο απίθανο είναι να του χαλαρώσουν τα μέτρα που επέβαλαν οι Δυτικοί και, επί της ουσίας, να κάνουν πίσω. Εχει πολύ ενδιαφέρον και θεωρείται το πλέον κομβικό σημείο τι θα γίνει με την προμήθεια ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία σήμερα συνεχίζεται κανονικά και η Ρωσία εισπράττει από το φυσικό αέριο σε τιμές δέκα φορές υψηλότερες από πέρυσι τέτοια εποχή (περίπου 180 ευρώ, από 18 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Πότε και αν, δηλαδή, οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί θα μπορέσουν να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο για να κόψουν τα χοντρά λεφτά που δίνουν στον Πούτιν να κάνει πόλεμο…

Στο κυνήγι του ολιγάρχη μπαίνει και η ΤτΕ

-Η πληροφορία που σας μεταφέρω δεν επιδέχεται αμφισβητήσεως, αν και δεν θα την παραδεχτεί κανείς, λοιπόν μπορεί να μην έχουμε στην Αθήνα εμβληματικούς Ρώσους ολιγάρχες, όπως στα μητροπολιτικά κέντρα της Ευρώπης (Λονδίνο, Παρίσι κ.λπ.) αλλά και εδώ οι Αρχές ζήτησαν από την Τράπεζα της Ελλάδος στοιχεία για τις συναλλαγές των τελευταίων ετών μεταξύ ελληνικών και ρωσικών συμφερόντων εταιρειών. Οχι τίποτα… σπίτια που αγόρασαν ή ρολόγια από τον Σέρκο Ρώσοι, αλλά για τα σοβαρά ελληνορωσικά συμφέροντα, όπως επίσης και για τις υπόγειες χρηματοδοτήσεις για προπαγάνδα κ.λπ. Βλέπετε, στην Ελλάδα έχουμε δυο κατηγορίες Ρωσόφιλων, τους κλασικούς Αριστερούς -από τον Ιβάν, μέχρι αυτούς τους απίθανους που μας κυβερνούσαν και πίστευαν ότι «θα μας σώσει το ρούβλι» του 2015- μέχρι τους ακροδεξιούς Κασιδιάρηδες και τους καλόγερους του Αγίου Όρους που έχουν τον Πούτιν κορώνα στο κεφάλι τους. Θα δούμε πράγματα όσο περνούν οι ημέρες, θυμηθείτε το.

Σταϊκούρας και fund managers

-H κατάσταση με τον πόλεμο εξελίσσεται σε δράμα, με τόνους ανάλογους των έργων του Νίκου Φώσκολου: Ορατότης μηδέν. Αυτό είναι το πρόβλημα του Χρ. Σταϊκούρα. Ποτέ άλλοτε, από τότε που ανέλαβε ΥΠΟΙΚ, δεν ήταν πιο ομιχλώδης η κατάσταση. Δεν ξέρει για τον τρέχοντα προϋπολογισμό, δεν ξέρει για τον προϋπολογισμό του ‘23, όπως άλλωστε και οι ομόλογοί του στην ΕΕ. Θα εγκριθούν ειδικά ταμεία; Τι βοηθήματα θα χρειαστούν; Για πόσο καιρό, κοκ. Σε περίσκεψη έχουν πέσει και οι fund managers. Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και προβληματισμένοι κοιτούν τις οθόνες να κοκκινίζουν. Oι πρώτες κινήσεις ήδη έγιναν και αρκετά funds "τράβηξαν" ρευστότητα πουλώντας μέρος του χαρτοφυλακίου τους. Είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, αλλά η επικρατούσα ιδέα στους κύκλους των διαχειριστών είναι ότι ο πληθωρισμός έγινε δομικός, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα λόγω των καυσίμων και θα επηρεάσει την ανάπτυξη. 'Οπερ σημαίνει ότι τα δανειακά χαρτοφυλάκια μπορεί να έχουν επισφάλειες και αυτό δημιουργεί αμφιβολίες για τις τραπεζικές μετοχές. Και το Χρηματιστήριό μας χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει. Άρα προς το παρόν υπομονή, μέχρι να αποκρυσταλλωθεί η κατάσταση.

Μια πολύ ακριβή Καθαρή Δευτέρα

-Την ώρα που οι Έλληνες πετούσαν τον χαρταετό στους συννεφιασμένους ουρανούς της χώρας, οι τιμές του πετρελαίου πετούσαν ψηλά, στα 130 δολάρια το βαρέλι -υψηλό δεκαετίας- και η τιμή TTF του φυσικού αερίου ξεπερνούσε τα 225 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε τιμές σποτ αγοράς, το κόστος παραγωγής μιας μεγαβατώρας ενέργειας με φυσικό αέριο, ξεπερνούσε τα 500 ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε τα επιπλέον κόστη της λιανικής, το κέρδος, τους φόρους και τις λοιπές επιβαρύνσεις. Είναι ένα κόστος απαγορευτικό, που δεν επιδέχεται προσαρμογής και διόρθωσης, ενώ ταυτόχρονα παρασέρνει μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες σ’ έναν παράλογο χορό ακρίβειας που προκαλεί συνολική αδράνεια, παγωμάρα στην παγκόσμια οικονομία. Οι συμφωνίες καθυστερούν, οι επενδύσεις αναβάλλονται, οι σχεδιασμοί ανατρέπονται…

Μίλα, χρυσόστομη...

- Ήρθε η ώρα να μιλήσει η Λαγκάρντ: Mέσα σ’ αυτό το ειδεχθές σκηνικό, συνεδριάζει αύριο και μεθαύριο η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ακόμη κι αν δεν ληφθούν αποφάσεις για τα επιτόκια (το πιθανότερο) ή για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ιδιαίτερη σημασία θα έχουν οι πολιτικές για τη διαμόρφωση της ισοτιμίας Ευρώ - Δολαρίου. Η Ευρώπη σήμερα αγοράζει τα περισσότερα βασικά εμπορεύματα και πρώτες ύλες σε τιμές δολαρίου και η ισοτιμία του Ευρώ έχει κατρακυλήσει στο 1,08, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κάθε συναλλαγή. H Κριστίν Λαγκάρντ θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες ένα σχέδιο που θα ενισχύει το κύρος, την αξιοπιστία και τελικά την ισοτιμία του κοινού νομίσματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ευρώ έχασε χθες και την ισοτιμία του 1:1 με το ελβετικό φράγκο. Είναι η πρώτη φορά που υποχωρεί κάτω από αυτό το επίπεδο, από τον Ιανουάριο του 2015.

Αναλαμβάνει ο Κοντόπουλος στο ΧΑ

-Και με την ευκαιρία, αφού ο λόγος ήρθε στο ΧΑ, σήμερα Τρίτη πρόκειται να συνεδριάσει το ΔΣ προκειμένου να εγκρίνει την τοποθέτηση του Γιάννου Κοντόπουλου στη θέση του CEO της EXAE και του Προέδρου του Χρηματιστηρίου. Ο νέος ισχυρός άνδρας του ΧΑ, με προϋπηρεσία σε Merrill Lynch, UBS, Eurobank, CQS και εξαιρετικές σπουδές (Columbia και Harvard) θα αναλάβει καθήκοντα αύριο 9 Μαρτίου. Σιδεροκέφαλος.

Τα γενέθλια του Χρ. Μεγάλου

-Η στήλη εύχεται χρόνια πολλά στον CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου, ο οποίος έκλεισε τα 63 και αύριο Τετάρτη δεξιώνεται τους φίλους του σε μοδάτο εστιατόριο του Μεταξουργείου, το οποίο προτιμά σταθερά, καθώς είναι το ίδιο που είχε παραθέσει και το δείπνο με την ευκαιρία του νέου έτους στα στελέχη του.

Τα ρωσικά βάσανα και η ατυχία της Frigoglass

-Η πίεση για τις μετοχές της Coca Coca και Frigoglass λόγω Ρωσίας-Ουκρανίας δεν δείχνει να αποκλιμακώνεται. Από την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, η Coca Cola HBC έχει χάσει 28% και η Frigoglass 32%. Οι δύο εταιρείες, συμφερόντων του ομίλου Δαυίδ – Λεβέντη, διαθέτουν σημαντικές παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες σε Ρωσία και Ουκρανία, οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με άλλες θυγατρικές, ενώ αμφότερες επηρεάζονται και από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία. Η Frigoglass που ως βασικούς πελάτες έχει την Coca Cola και τη Heikenen, αντιμετωπίζει επίσης την ατυχία μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο εργοστάσιό της στη Ρουμανία πέρυσι τον Ιούνιο, να λειτουργεί το εργοστάσιο της στη Ρωσία ως κύρια μονάδα παραγωγής στην Ευρώπη. Επιπλέον η Frigoglass, παρά την προ ετών αναδιάρθρωση, συνεχίζεται να βαρύνεται από σημαντικό δανεισμό ύψους 316 εκατ. ευρώ (καθαρός δανεισμός 242 εκατ. ευρώ) στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 (τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία), με την αγορά να αναμένει τα οικονομικά στοιχεία για το σύνολο του 2021 για να διαπιστώσει πόσο ακόμη έχει επηρεαστεί η εταιρεία από το αυξημένο κόστος πρώτων υλών και μεταφορικών και ποια η εικόνα από το μέτωπο των υποχρεώσεων.

Το σούπερ 2021 της Autohellas η αγωνία για τον τουρισμό

Μέσα στον χαμό με την Ουκρανία πέρασε σχετικά απαρατήρητη η αύξηση κατά 120% των κερδών και κατά 20% των πωλήσεων της Autohellas το 2021. Η εταιρεία του ομίλου Βασιλάκη είχε επενδύσει έγκαιρα σε σχεδόν 4.000 νέα αυτοκίνητα για τον στόλο βραχυχρονίων ενοικιάσεων στην Ελλάδα και πέτυχε να κερδίσει σημαντικά μερίδια αγοράς σε όλες τις βασικές τουριστικές περιοχές της χώρας. Εξαιρετική επίδοση είχε και η εμπορία αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα. Τα προβλήματα αυτά όμως συνεχίζονται και οι καθυστερήσεις μεγαλώνουν, ενώ έχουν προστεθεί και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μένει να φανεί σε ποιον βαθμό θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για τον τουρισμό φέτος, στοιχείο πολύ σημαντικό για την Autohellas, καθώς στην ελληνική αγορά το 55% περίπου των συνολικών εσόδων των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων αυτοκινήτων του Ομίλου πραγματοποιείται τους μήνες Ιούλιο-Σεπτέμβριο.

Στην Ενέργεια, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό…

-Η αναπάντεχη εξέλιξη των τιμών της Ενέργειας επιταχύνει τις εξελίξεις στον μικρόκοσμο της ελληνικής αγοράς. Είναι προφανές ότι τόσοι πολλοί πάροχοι δεν μπορούν να επιβιώσουν σε μια τόσο σκληρά δοκιμαζόμενη μικρή αγορά. Κάποιοι θα εγκαταλείψουν τη μάχη, στην απεγνωσμένη προσπάθεια να περιορίσουν τις ζημιές. Ο πρώτος που φέρεται ικανός και πρόθυμος να ξεκινήσει τον χορό των εξαγορών είναι ο Όμιλος Βαρδινογιάννη που πολύ σύντομα θα ανακοινώσει την εξαγορά ενός μικρότερου παρόχου, σε μια τιμή που θα προσφέρει αξιοπρεπή αποχώρηση με το κεφάλι ψηλά του εξαγοραζομένου… Γιατί υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που οι «μικροί» της ενεργειακής μας αγοράς κάνουν σοβαρά φάουλ. Όπως εκείνη η εταιρεία που χρέωνε τους πελάτες της με υπερβολικά -ανύπαρκτα στην ουσία- Δημοτικά Τέλη προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για να καλύψει βασικές της υποχρεώσεις. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η πολιτεία αλλά και η αγορά οφείλουν να σταθούν αμείλικτες. Τέτοιες πρακτικές σκοτώνουν την απελευθέρωση των αγορών…

Παντρολογήματα πάνω στα Υπεράκτια Ενεργειακά Πάρκα

-Μέσα στην ενεργειακή θαλασσοταραχή, η κυβέρνηση απτόητη επισπεύδει τη δημιουργία των ελληνικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κατατεθεί στη Βουλή τις αμέσως επόμενες μέρες και η αγορά περιμένει προφανώς -λόγω των ειδικών συνθηκών- πολύ καλύτερες τιμές και επιδοτήσεις που διευκολύνουν τη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα. Ήδη ο Όμιλος Κοπελούζου φάνηκε περισσότερο έτοιμος για την επόμενη μέρα, με την κοινή εταιρεία που έστησε με τον Όμιλο Φειδάκη, για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου, μια επένδυση της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ για αιολικά πάρκα 850 MW που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα περίπου των 700.000 νοικοκυριών. Στο παιχνίδι των ελληνικών θαλάσσιων πάρκων αναμένεται να μπει και η νορβηγική Equinor, η κοινοπραξία Ocean Wind, η γαλλική Total αλλά και η ολλανδική Shell. Υπάρχει ήδη η συμμαχία της Mytilineos με την Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP) και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με την Ocean Wind. Οι επιχειρηματικοί γάμοι ξεκίνησαν προτού καν κατατεθεί το νομοσχέδιο. Φανταστείτε τι έχει να γίνει μόλις ψηφιστεί…