-Χαίρετε, με ρωτούν διάφοροι φίλοι και γνωστοί τι πιστεύω ότι θα κάνει ο Τσίπρας με τον Ραγκούση, γιατί φθορά δέχεται στα σίγουρα από την υπόθεσή του και αυτό το γνωρίζουν όλοι, είτε έτσι, είτε αλλιώς. Απαντώ λοιπόν πως πρόβλεψή μου είναι ότι δεν θα κάνει τίποτα γιατί έτσι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ποτέ δεν διώχνει κανέναν για τίποτα. Εδώ δεν έδιωξε τον Τόσκα και τους υπόλοιπους αρμόδιους υπουργούς για το Μάτι, άφησε τον Παππά με επίσημη καταδίκη και θα πειράξει τον Ραγκούση; Η λογική είναι “δεν διώχνουμε γιατί έτσι παραδεχόμαστε το λάθος”. Φυσικά, αυτό ακούγεται “όμορφο και παλικαρίσιο” στο κοινό σου, αλλά ο κόσμος δεν το τρώει και το γράφει στον σκληρό του δίσκο, λέει η άλλη “σχολή πολιτικής” που ακολουθεί ο Μητσοτάκης και έτσι έδιωξε τον Πάτση, τη Νικολάου κ.λπ. χωρίς πολλά πολλά. Τι είναι σωστό και τι λάθος φαίνεται πάντως στο τέλος που έρχεται ο λογαριασμός στις κάλπες. Τώρα βέβαια, για να μην είμαι απόλυτος, πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο τελικώς να μην τον καλύπτει μέχρι τέλους, αν γίνει το πράγμα χειρότερο. Ή πολύ χειρότερο…

International desk ετοιμάζει η Εθνική

-Άνοιγμα στη διεθνή αγορά των κοινοπρακτικών δανείων ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική θέλει να δημιουργήσει international desk και να ξεκινήσει να αναλαμβάνει μικρές συμμετοχές σε μεγάλα διεθνή δάνεια, με στόχο σταδιακά να αυξήσει το εταιρικό δανειακό χαρτοφυλάκιό της (που σήμερα φτάνει τα 17 δισ.). κατά 3 δισ. Μάλιστα, για αυτόν τον λόγο τις επόμενες εβδομάδες ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Τραπεζικής και Επενδύσεων της ΕΤΕ, Βασίλης Καραμούζης, θα πραγματοποιήσει έναν κύκλο επαφών σε Μιλάνο, Παρίσι και Λονδίνο.  Ηδη έχουν κλείσει projects για το RRF (Ταμείο Ανάκαμψης ) που ξεπερνούν το 1 δισ. και έχουν pipeline για άλλα 3,5 δισ. που αντιστοιχούν σε 1,5 δισ. δάνεια RRF. Οι βασικοί κλάδοι που κατευθύνθηκαν οι συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις είναι ενέργεια, τουρισμός και μεταποίηση. Η Εθνική είναι leader σε δανειοδοτήσεις κρίσιμων project με γεωπολιτικό χαρακτήρα, όπως το καλώδιο Αιγύπτου - Ελλάδας, ο αγωγός Αλεξανδρούπολη - Βουλγαρία κ.ά.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο «γάμος» Στασινόπουλων – Καντώνια

-Έπειτα από παράταση, αφού απαιτήθηκαν εγκρίσεις από διάφορες Αρχές, μέχρι το τέλος της εβδομάδες πέφτουν οι τελικές υπογραφές για το deal μεταξύ της ΕΤΕΜ, θυγατρικής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (ΒΙΟΧΑΛΚΟ) της οικογένειας Στασινόπουλων και της Cosmos Aluminium της οικογένειας Καντώνια. Η συμφωνία προβλέπει πως θα δημιουργηθεί ένας νέος όμιλος στον κλάδο της διέλασης αλουμινίου, μέσω της συγχώνευσης με απορρόφηση της ΕΤΕΜ από την Cosmos Aluminium. Στο νέο σχήμα η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα κατέχει το 15% και οι μέτοχοι της COSMOS το 85%.

Οι άλλοι στόχοι εξαγοράς της Intrakat και η ευκαιρία της ΑΚΤΩΡ

-Για την ΆΚΤΩΡ και το τέλος στα σενάρια περί ΑΜΚ που έβαλε ο CEO της Intrakat, Αλ. Εξάρχου τα έχετε διαβάσει. Ο επικεφαλής του ομίλου, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, είπε πως η Intrakat εξέταζε διάφορους στόχους εξαγοράς, μεταξύ των οποίων και την ΤΕΚΑΛ του Παν. Ψαλτάκου για την οποία υπήρξαν προ μηνών συζητήσεις αλλά πλέον δεν υφίσταται θέμα, όπως ανέφερε. Εξάλλου, 50 εκατ. ευρώ από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ της ΙΝΚΑΤ είχαν δρομολογηθεί για εξαγορές. Οπότε, με το που εμφανίστηκε η περίπτωση της ΑΚΤΩΡ (έπειτα από το ναυάγιο της Wade Adams - Adamas), οι εξελίξεις ήταν ταχύτατες. Επί του παρόντος, είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί εάν οι δύο εταιρείες θα συγχωνευτούν ή θα υπάρξει κάποια άλλη επιλογή.

Μεγάλη εβδομάδα με τον SSM θα κάνουν οι τράπεζες

-Supervisory Review Evaluation Process, γνωστό περισσότερο με τη συντομογραφία SREP. Kι επειδή έχω ξεκινήσει με τα ακαταλαβίστικα, σπεύδω να διευκρινίσω πως πρόκειται για τη διαδικασία με την οποία ο τραπεζικός επόπτης αξιολογεί τους κινδύνους που αντιμετωπίζει μια τράπεζα. Με δυο λόγια, είναι το εργαλείο με το οποίο ο SSM στη Φρανκφούρτη διαμορφώνει το προφίλ κινδύνου κάθε τράπεζας. Το SREP λοιπόν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα γιατί το αφεντικό του SSM A. Ενρία, μιλώντας σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε η Handelsblatt, είπε ότι τώρα με την κρίση δεν πρόκειται να ζητήσουν γενικώς και αορίστως περισσότερα κεφάλαια από τις τράπεζες, αλλά ως επόπτες θα εξειδικεύσουν ανά τράπεζα. Και ο τρόπος που εξειδικεύουν στον SSM είναι το SREP. Όλα αυτά ήταν η εισαγωγή για να καταλήξω ότι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα ο SSM έβαλε συσκέψεις στις ελληνικές τράπεζες για το SREP.

O Μ. Σάλλας πουλά το ποσοστό του στην Παγκρήτια

-Θέμα ημερών θεωρείται πλέον η οριστική αποχώρηση της Οικογένειας Σάλλα από την Παγκρήτια. Η Thrivest Holding Ltd (εταιρεία συμφερόντων Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου) θα καταβάλει στη Lyktos (Μιχάλης Σάλλας) 25 εκατ. ευρώ για την πώληση από τον δεύτερο στους πρώτους του 11,25% της Παγκρήτιας Τράπεζας. Όταν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση, η Thrivest Holding θα κατέχει πλέον το 45% του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας.

Χ. Μεγάλου: Προϊόντα με τους servicers για να αποφύγουμε νέα NPEs

-Με περίπου 30 Έλληνες θεσμικούς επενδυτές είχε χθες ενημερωτική συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και μαζί με συνεργάτες του παρουσίασε την πορεία και τον σχεδιασμό της τράπεζας. Ερωτήσεις, όπως ήταν φυσικό, έγιναν και για τις συναντήσεις των τραπεζιτών με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, με τον CEO της Πειραιώς να απαντά για “κουβέντα που βοηθάει για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών». Όπως είπε, οι τράπεζες από μόνες τους έχουν τον ίδιο στόχο με το υπουργείο, δηλαδή να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέων κόκκινων δανείων και πως δημιουργούν προϊόντα σε συνεργασία με τους servicers για να ελαφρυνθεί το κόστος για τους ευάλωτους, έτσι ώστε τα δάνειά τους να μη γίνουν NPEs stage 2 και κυρίως stage 3 που έχουν υψηλές προβλέψεις. Όταν στόχος της Πειραιώς, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση, είναι η διανομή μερίσματος το 2024 για τη χρήση του 2023, λογικό είναι, όπως και για τις υπόλοιπες τράπεζες, να μη θέλουν νέα NPEs και συνεπώς νέες προβλέψεις που «ροκανίζουν» κεφάλαια και κερδοφορία.

Στην DoValue τα δάνεια του Κυπριώτη

-Λέγαμε για τα νέα επεισόδια που είχαμε στον πόλεμο της HIG με τον όμιλο του Κ. Κυπριώτη που ελέγχει πέντε ξενοδοχειακές μονάδες στην Κω. Πληροφορούμαι λοιπόν ότι η HIG, που έχει αγοράσει τα δάνεια του ξενοδοχειακού ομίλου από τις πιστώτριες τράπεζες, έκανε αναδιάταξη δυνάμεων και servicer για τα συγκεκριμένα δάνεια ανέλαβε η DoValue στη θέση της Quant.

Ο έφεδρος λοχαγός Μιχάλης Τσαμάζ

-Τελικά αυτοί στον ΟΤΕ είναι ωραίοι τύποι και φαίνεται πως λατρεύουν να παίζουν... ρόλους. Γράφαμε για τον CFO που έκανε ένα σύντομο πέρασμα ως ηθοποιός στη σειρά “Έτερος εγώ” και χθες ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βράβευσαν τον ΟΤΕ για την υποστήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το βραβείο παρέλαβε ο επικεφαλής του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ο οποίος με την ευκαιρία πήρε και... προαγωγή. Από έφεδρος υπολοχαγός, του επιδόθηκαν τα διακριτικά του βαθμού εφέδρου λοχαγού, προαγωγή η οποία δεν ήρθε απλά με την πάροδο των χρόνων, αλλά όπως εξηγούσαν κάποιοι «στραταίοι» απαιτείται συμμετοχή σε άσκηση, εκπαίδευση κ.λπ. Δεν τον φαντάζομαι με κράνος και μπαλάσκες, αλλά οι “στραταίοι” τον έχουν για μάχιμο...

Μέσω Πάρου η εκτίναξη της ΕΚΤΕΡ

-Εντυπωσιακή η άνοδος της μετοχής της ΕΚΤΕΡ με κέρδη +11,8% (1,65 ευρώ) στη χθεσινή συνεδρίαση. Ο τίτλος βρέθηκε σε νέα υψηλά αφού η ιστορική κατασκευαστική εταιρεία εξασφάλισε ομολογιακό δάνειο 42,6 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και ξεκινά την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου στην Πάρο σε έκταση – φιλέτο 327 στρεμμάτων που διαθέτει στις Κολυμπήθρες, πολύ κοντά στη Νάουσα.

Του Μαύρου του διαφημιστή, όχι του δημοσκόπου

-Πρέπει να διορθώσω ένα λάθος που έκανα χθες με τα ακίνητα του Δημήτρη Μαύρου στην Εκάλη που οδηγήθηκαν σε πλειστηριασμό. Δεν πρόκειται για τα ακίνητα του γνωστού δημοσκόπου Δημήτρη Μαύρου επικεφαλής της εταιρείας MRB Hellas, αλλά για τα ακίνητα του βετεράνου διαφημιστή Δημήτρη Μαύρου, γνωστού στην αγορά καθώς ήταν εκ των συνιδρυτών του ομίλου SPOT, ενώ για σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος της ΕΔΕΕ, αλλά και της Ένωσης των διαφημιστών. Όπως είπαμε, τα τρία ακίνητα στην Εκάλη, ιδιοκτησίας του ίδιου και του γιου του, άλλαξαν χέρια την περασμένη Τετάρτη 29 Μαρτίου με συνολική τιμή 3.522.223 ευρώ.

Θεμελιοδομή: Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο

-Η ALPHA Αστικά Ακίνητα (ξανα)βγάζει στην αγορά, με την ιδιότητά της ως ειδικής εκκαθαρίστριας, τα περιουσιακά στοιχεία της «Θεμελιοδομή», από ακίνητα μέχρι κινητό εξοπλισμό γραφείου, με τις προσφορές να γίνονται δεκτές μέχρι την Πέμπτη 27 Απριλίου. Ειδικότερα, πρόκειται για εμπράγματα δικαιώματα κυριότητας επί ακινήτων όπως -μεταξύ άλλων- ένα οικόπεδο εκτάσεως 2.204 τ.μ με ημιτελή κτίσματα μεταξύ των οδών Αχαρνών & Λ. Κατσώνη στην Κηφισιά, το 1/3 εξ’ αδιαιρέτου μιας κάθετης ιδιοκτησίας επί οικοπέδου εκτάσεως 2.599 τ.μ με ποσοστό συνιδιοκτησίας στη θέση ‘’Σχοιναράς- Ρουπάκη’’ επίσης στην Κηφισιά, 20 οικόπεδα στον οικισμό ‘’Σεμέλη’’ στο Διόνυσο, ποσοστό 13,3% εξ’ αδιαιρέτου οικοπέδου εκτάσεως 1.933 τ.μ μαζί με τα επ’ αυτού κατεδαφιστέα κτήματα επί της οδού Λαγκαδά 20 στον Βαρδάρη Θεσσαλονίκης, αγροτεμάχιο επιφανείας 1.464 τ.μ. στην κτηματική περιοχή της κοινότητας Νέας Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη, οικοπεδικές εκτάσεις μαζί με τα επ’ αυτών κτίσματα επί των οδών Δαγκλή Δαμιανού στην Καβάλα ταξινομημένες σε 6 επιμέρους ενότητες, επίσης, αγροτεμάχιο εκτάσεως 9.200 τ.μ. στη Νέα Φωκαία του δήμου Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Επίσης, στα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση περιλαμβάνονται και απαιτήσεις μεταβιβάσεως κυριότητας επί ακινήτων, όπως η μεταβίβαση ποσοστού 11,66% συνιδιοκτησίας επί οικοπέδου εκτάσεως 1.933 τ.μ. επί της οδού Λαγκαδά 20, στον Βαρδάρη Θεσσαλονίκης.

Με οδηγούς Coca Cola 3E, Mytilineos και τράπεζες

-Aγχώθηκε αλλά τα κατάφερε. Πέμπτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, σε μια περίοδο που όλοι έχουν πάρει χαρτί και μολύβι, υπολογίζουν αξίες και αποδόσεις και προτιμούν να τοποθετηθούν με αγορές μετοχών αφού περάσουν τα εορταστικά τετραήμερα. Ο Γενικός Δείκτης, πιστός στις υποδείξεις της τεχνικής ανάλυσης, κινείται στο ασφαλές περιθώριο μεταξύ 1.060 και 1.080 μονάδων με τη βοήθεια της Coca Cola 3E, το νέο ιστορικό υψηλό της Mytilineos που πλησιάζει την κεφαλαιοποίηση των 4 δισ. ευρώ και τη σταθερή πορεία των τραπεζών. Η χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ έπεσε κάτω από τα 6 δισ. ευρώ, ενώ ο ΟΠΑΠ ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με κεφαλαιοποίηση 5,37 δισ. ευρώ.