-Χαίρετε, ο Ιούλιος βαδίζει στα μισά του, άρα μεσοκαλόκαιρο, οι βοριάδες μάς έχουν πάρει (και σηκώσει) για όσους είναι ή πάνε στα νησιά, ο Μητσοτάκης έφυγε για Αμερική (για μία εβδομάδα στο ΝΑΤΟ) αλλά τα ωραία είναι αλλού. Οι Συριζοκασσελάκηδες τσακώνονται για το ποιος έχει δίκιο με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα της Γαλλίας. Οι βέροι – κανονικοί Αριστεροί λένε «τα είπε ο ένας και μοναδικός αρχηγός μας, ο Αλέξης, αν δεν ενωθεί η Κεντροαριστερά (όπως καλή ώρα στη Γαλλία, που δεν έγινε και ακριβώς έτσι…) χαρά και προκοπή (δηλαδή, ξανά καρέκλες και εξουσία) δεν βλέπουμε», ενώ την ίδια ώρα ο Κασσελάκης έλεγε ότι δεν διασταυρώνεται ο τράγος με την έλαφο γιατί θα μας προκύψει τραγέλαφος. Ωραίες αναλύσεις, της καφετέριας έτσι;

Γαλλία

-Τώρα στα σοβαρά, το αποτέλεσμα στη Γαλλία οι αγορές το πήραν ψύχραιμα (CAC -0,47%, spread 10ετούς ομολόγου στο 3,244%) απ’ ό,τι φάνηκε γιατί πιστεύουν ότι το σχήμα και ο πρωθυπουργός που θα προκύψει θα είναι «κάτι μετριοπαθές», αλλά όπως καταλαβαίνετε η σταθερότητα δεν είναι μάλλον το πιο πιθανό να συμβεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, δηλαδή το 2027 (το αργότερο). Και αν κυλήσουν έτσι τα πράγματα ίσως δικαιωθεί η προχθεσινή πρώτη ατάκα μετά τα αποτελέσματα της Λεπέν, που είπε ότι «απλώς η νίκη μας θα καθυστερήσει λίγο». Επομένως, επανερχόμενος στις αναλύσεις τω εν Ελλάδι καφενείων ότι νίκησε η Ενωμένη Αριστερά αλλά και σ’ εκείνες περί στροφής της Ευρώπης στην Ακροδεξιά, μάλλον είναι για… αργά το βράδυ.

Τα μαθηματικά για την Ούρσουλα

-Τώρα πρέπει να σας πω ότι στις Βρυξέλλες έχει αρχίσει να υπάρχει μια ανησυχία στα στρατόπεδα Λαϊκού Κόμματος-Σοσιαλιστών-Φιλελεύθερων για την ψηφοφορία αναφορικά με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τη δεύτερη προεδρία της στην Κομισιόν, στις 17 Ιουλίου. Όλοι εκτιμούν ότι στη μυστική ψηφοφορία που θα γίνει θα υπάρξουν απώλειες, όπως υπήρξαν απώλειες και στο χρίσμα για τη VDL στο Συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι. Γι' αυτό έχουν πέσει "πάνω" στους ευρωβουλευτές για να σφίξουν τις γραμμές, αν και όλοι λογαριάζουν με ένα 10% διαφοροποιήσεων από τη δύναμη των τριών κομμάτων. Σε αυτό το σενάριο, τα νούμερα της VDL βγαίνουν οριακά. Αν έχουμε ατύχημα, όμως, μπαίνουμε σε περιδίνηση, διότι θα πρέπει υποχρεωτικά να αναζητηθεί άλλο πρόσωπο και τότε θα ανατροφοδοτηθεί η κουβέντα για το αν θα πρέπει να είναι εν ενεργεία πρωθυπουργός ή όχι.

Ελληνοτουρκική συμπάθεια με... μέτρο

-Οι ελληνοτουρκικές επαφές συνεχίζονται, αλλά στην ατμόσφαιρα κάτι είναι διαφορετικό. Ίσως η συνειδητοποίηση ότι η Χάγη είναι μακριά, πολύ μακριά, αλλάζει κάπως το περιεχόμενο της κουβέντας. Αφήστε που οι πρόσφατες εκλογές δεν επιτρέπουν και πολλά ανοίγματα. Το ότι ο Μητσοτάκης με τον Ερντογάν θα βλέπονταν στα πρόχειρα, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, το ξέραμε. Περιμέναμε, όμως, ένα πιο οργανωμένο ραντεβού Γεραπετρίτη-Φιντάν που μάλλον δεν θα γίνει με αυτή τη μορφή. Βεβαίως, οι δύο υπουργοί τα λένε τακτικά και σε αρκετές ευκαιρίες, αλλά φαίνεται ότι το ραντεβού δίνεται κεντρικά για τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Προειδοποιήσεις στους Σκοπιανούς

-Όπως είναι σαφές, στο ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης θα θέσει τα της συμπεριφοράς των Σκοπιανών, οι οποίοι παραβιάζουν το erga omnes της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή τη χρήση έναντι όλων, εντός και εκτός. Αυτό που μου έλεγε διπλωματική πηγή είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να καταναλώσει πολύ διπλωματικό κεφάλαιο για να πείσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους ότι δεν είναι αυτή που ναρκοθετεί το κλίμα στην ευρύτερη γειτονιά μας στα Βαλκάνια. Γι' αυτό και στο παρασκήνιο της Συνόδου της Ουάσιγκτον, αν και οι Αμερικανοί κυβερνητικοί ασχολούνται με το δράμα του Μπάιντεν, ο Σκοπιανός Μίτσκοσκι αναμένεται να εισπράξει μια γερή προειδοποίηση για την από εδώ και πέρα στάση του.

Νίκος – Χάρης

-Τώρα στο ΠΑΣΟΚ κάτι… πηγές του αρχηγού έχουν αρχίσει ένα ωραίο στόρι ότι πώς θα γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο Χάρης αφού «το καταστατικό του κόμματος απαγορεύει τη διπλοθεσία αν πρόκειται για διορισμό ή εκλογή έμμισθης θέσης πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος, την αυτοδιοίκηση" κ.λπ. Δεν ξέρω αν θα το ακούσετε να το λέει και κάποιος από το περιβάλλον του Ν.Α τις επόμενες ημέρες, αλλά ο Δούκας μού είπαν ότι έχει έτοιμη την απάντηση «εγώ πήγα στην Κ.Ε. του κόμματος και πήρα το πράσινο φως για την υποψηφιότητά μου και τον μόνο που ξέρω ότι δεν θέλει να είμαι υποψήφιος είναι το Μαξίμου. Αν υπάρχουν κι άλλοι και μάλιστα εντός του ΠΑΣΟΚ, ας το φανερώσουν μόνοι τους». Μάλιστα, μήπως έχουμε κανένα ωραίο θερινό πανηγύρι…

Το χρυσό δίδυμο Prodea - Παπαλέκα

-Στις 6 Μαΐου 2024 η αμερικανική Brookfield Asset Management έκλεισε ένα deal ύψους 1,5 δισ. δολαρίων και απέκτησε το 51% της εξειδικευμένης σε asset-based private credit, Castlelake L.P. Η τελευταία ήταν επί χρόνια βασικός μέτοχος της εισηγμένης εταιρίας ακινήτων Prodea με ποσοστό 87%, μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου 2023 όταν η INVEL Kύπρου απέκτησε τις μετοχές της Prodea που κατείχε η Castlelake και πλέον οι εταιρείες που ελέγχονται από αυτήν δεν κατέχουν άμεσα ή έμμεσα δικαιώματα ψήφου στην εισηγμένη. Οπότε υποθέτω πως οι φημολογίες που κυκλοφορούν στην αγορά πως ο νέος βασικός μέτοχος της Castlelake καλεί τον ισχυρό άνδρα της Prodea (Χρ. Παπαχριστοφόρου - ο οποίος μάλιστα χθες βραβεύτηκε από τον οργανισμό Invest Cyprus για τη δημιουργία της MHV) και θέτει υπό συζήτηση κάποια ζητήματα που αφορούν τη Prodea, προφανώς δεν αληθεύουν. Γενικότερα εκεί στην Prodea με την πολύτιμη βοήθεια και του πολυπράγμονος Γιάννη Παπαλέκα, βρίσκουν λύσεις σε σύνθετα και δύσκολα προβλήματα. Για παράδειγμα στην αγορά κυκλοφορεί πως για να κλείσει χωρίς δικαστικές διαμάχες η αγορά του ξενοδοχείου Porto Paros που αγόρασαν με τον Παπαλέκα, δόθηκε ένα επιπλέον ποσό -λέγεται για 10 εκατ.- προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός με τον πρώην ιδιοκτήτη, να τακτοποιηθεί το ακίνητο κ.λπ.

Το μοντέλο για το ΙΡΟ της Metlen στο Λονδίνο

-Την ευκαιρία σε αναλυτές και εκπροσώπους του Τύπου να αποκτήσουν μια πιο κοντινή ματιά στις δραστηριότητες και τις προοπτικές του ομίλου, έδωσαν η διοικητική ομάδα και τα υψηλόβαθμα στελέχη της Metlen Energy & Metals στο πλαίσιο του χθεσινού all-day workshop που διοργάνωσαν. Με δεδομένο ότι ο όμιλος έχει πλέον παρουσία σε 40 χώρες και έχει υλοποιήσει δύο μεγάλους μετασχηματισμούς την τελευταία 7ετία, τα στελέχη της Metlen αποτύπωσαν τις στρατηγικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει, εξήγησαν τα οφέλη από το «συνεργατικό» επιχειρηματικό μοντέλο που έχει υιοθετηθεί και κυρίως έδωσαν ένα στίγμα για τις προοπτικές της επόμενης ημέρας. Σε αυτή την επόμενη μέρα, κυρίαρχη θέση έχει φυσικά η εισαγωγή σε ξένη χρηματιστηριακή αγορά, με το Λονδίνο να είναι στον ορίζοντα, κάτι που χρονικά τοποθετείται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Το μοντέλο για το ΙΡΟ θα είναι αντίστοιχο αυτών που επέλεξαν στο πρόσφατο παρελθόν ο Τιτάνας και η Coca Coca 3E, ήτοι η δημιουργία μιας νέας εταιρείας που θα αιτηθεί την εισαγωγή της στο LSE, η υποβολή δημόσιας πρότασης στους μετόχους της εισηγμένης στο Χ.Α. Metlen, τη απόκτηση ποσοστού 90% για να ακολουθήσει το squeeze out, η νέα εισαγωγή, το dual listing κ.λπ.

Σε καλή θέση στον FTSE100

-Σαφέστατα με την κίνηση αυτή ο όμιλος αποκτά πολύ πιο διεθνοποιημένη παρουσία χρηματιστηριακά, κάτι που είναι και το ζητούμενο. Με δεδομένο ότι το προφίλ των επενδυτών στην Ελλάδα είναι συγκεκριμένο, η Melten θέλει να απευθυνθεί σε μια μεγαλύτερη δεξαμενή κεφαλαίων, έχοντας ως παρακαταθήκη τη διεθνή δραστηριότητά της που συνεχώς επεκτείνεται. Με τη σημερινή κεφαλαιοποίηση των 5,2 δισ. ευρώ και την κερδοφορία της, η Metlen έχει ήδη θέση στον FTSE-100 και αυτό χωρίς να συνυπολογιστεί το re-rating από το ενδεχόμενο κάποιας νέας εξαγοράς λ.χ. στο εξωτερικό που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αποτίμηση ή την άνοδο του τομέα της Ενέργειας (ΑΠΕ), όσο και αυτός των μετάλλων που έχουν διατηρούν το θετικό τους momentum. Φυσικά στον όμιλο κοιτούν το όσο καλύτερο δυνατόν πλασάρισμα στον FTSE-100. Μη ξεχνάμε πως στα πρόσφατα reports οι αναλυτές δίνουν πλέον τιμές στα 46 ευρώ (Morgan Stanley), στα 49 ευρώ (EDISON) αλλά και στα 51 ευρώ (NBG).

Η Alpha Bank σε κοινοπρακτικό δάνειο 500 εκατ. στη CTP

H Alpha Bank κατάφερε μία ακόμα σημαντική επιτυχία στο εξωτερικό, λαμβάνοντας μέρος σε ένα κοινοπρακτικό sustainability-linked δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ προς τη μεγαλύτερη εισηγμένη ευρωπαϊκή εταιρεία ανάπτυξης industrial ακινήτων, τη CTP. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση συνδυάστηκε με τη σύναψη ενός sustainability-linkedInterest Rate Swap καθιστώντας τη συναλλαγή την πρώτη αντιστάθμιση επιτοκιακού κινδύνου που συνάπτει η τράπεζα στο εξωτερικό. Πηγές της Alpha Bank αναφέρουν, μάλιστα, ότι αφενός η πολυπλοκότητα της συναλλαγής και αφετέρου το γεγονός ότι στο κοινοπρακτικό δάνειο συμμετείχαν μεγάλα τραπεζικά ονόματα όπως οι SMBC BANK, ING, BNP Paribas, VUB (Intesa Sanpaolo), Rabobank και Bank of China, ενισχύουν το όνομα της τράπεζας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για το Wholesale Banking της.

Το νέο «τέκνο» της Aegean Airlines

-Νέα εταιρία, την Aegean Services, δημιούργησε πριν από λίγες ημέρες η Aegean Airlines. Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην αγορά πως η νέα εταιρία θα δραστηριοποιηθεί και στο handling δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς η διοίκηση της εταιρίας δεν έχει τέτοια πρόθεση. Στην Aegean Services θα περάσουν υποστηρικτικές δραστηριότητες που αφορούν το μη πτητικό έργο, δηλαδή εργασίες που γίνονται στο έδαφος και γι' αυτό προφανώς δημιούργησε τη σύγχυση.

Στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας μπαίνει η Goldair

-Sunrise Properties ονομάζεται η νέα εταιρία της οικογένειας που ελέγχει τον Όμιλο Goldair, με ηγετική παρουσία στους τομείς των logistics, της επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και των εμπορευματικών μεταφορών. Η εταιρεία συστάθηκε αυτές τις μέρες με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 3 εκατ. ευρώ και με σκοπό τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας έναντι αμοιβής ή βάσει σύμβασης, την αγοραπωλησία, εκμίσθωση και διαχείριση ακινήτων, τα ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα κ.ά. Ανοίγοντας, όπως είναι προφανές, ένα ακόμη σημαντικό πεδίο δραστηριότητας. Πρόεδρος της Sunrise Properties ανέλαβε η Ρεγγίνα Γκολέμη, της οικογένειας των ιδρυτών της Goldair, ενώ στη θέση του Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου βρίσκεται η «ψυχή» του Ομίλου, δηλαδή ο Καλλίνικος Καλλίνικος. Ακόμη, θέση αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου κατέλαβε ο Νικόλαος Σοφιάδης.

Το φιλέτο του… “Carouzos Gate” στο Ελληνικό

-Μέσα στον οργασμό έργων που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, οι πιο παρατηρητικοί ίσως πρόσεξαν ότι ένα ακόμη ακίνητο, εκτός του χώρου του mega project, το οποίο άλλαξε ελαφρά όψη. Για να εξηγούμαι, πρόκειται για ένα ημιτελές ακίνητο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από πρώην αεροδρόμιο και το οποίο χρόνια τώρα έχει μείνει στα μπετά. Εσχάτως, όμως, «ντύθηκε» με τα γνωστά πράσινα πανιά που δείχνουν ότι ίσως εισέρχεται και αυτό σε φάση ολοκλήρωσης και αξιοποίησης. Το ακίνητο αυτό όμως έχει τη δική του… μακρά ιστορία. Και τούτο καθώς πριν τρία χρόνια, στις 30 Ιουλίου 2021, βγήκε στο σφυρί και, όπως ήταν αναμενόμενο, μοσχοπουλήθηκε. Έχει ενδιαφέρον όμως και σε ποιον ή σε ποιους ανήκε πριν. Το ακίνητο λοιπόν ανήκε στην Trust Worth Development, σε βάρος της οποίας έγινε ο πλειστηριασμός. Και αυτή ήταν μια από τις δεκάδες εταιρείες που είχαν δημιουργηθεί από τον Γιάννη Καρούζο και την πρώην σύζυγό του Ρ. Σκαφτούρα, του… αλησμόνητου “Carouzos Gate”, με βασικό σκοπό την εκμετάλλευση ακινήτων με κάθε νόμιμο και… παράνομο τρόπο. Τόσο η συγκεκριμένη όσο μια σειρά άλλων εταιρειών, όπως η Carouzos Real Estate, χρησιμοποιήθηκαν ως οχήματα για μια φρενήρη δραστηριότητα με χαρτοφυλάκιο 200 ακινήτων σε Αττική, Κρήτη, Πάτρα κ.ά., εκτιμώμενης εμπορικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με ξέπλυμα, φοροδιαφυγή και μεταφορά αμύθητων ποσών στο εξωτερικό. Όλα αυτά μέχρι τα τέλη του 2010, όταν εν μέσω οικονομικής κρίσης, το οικοδόμημα άρχισε να κλυδωνίζεται για να ακολουθήσουν τα «αποκαλυπτήρια», η κατάρρευση και η ώρα της Δικαιοσύνης. Στη συνέχεια αυτές οι εταιρείες τέθηκαν υπό διορισμένη διοίκηση. Για να επιστρέψω στο «φιλέτο» του Ελληνικού, πρόκειται για «ημιτελές οικιστικό κτίριο στο στάδιο του φέροντος οργανισμού από οπλισμένο σκυρόδεμα, πέντε επιπέδων, ήτοι δύο υπόγεια επίπεδα βοηθητικών χρήσεων και ανωδομή αποτελούμενη από ισόγειο και δύο ορόφους κυρίων χρήσεων, κτισμένου επί οικοπέδου έκτασης 2.540,16 τ.μ. στον δήμο Ελληνικού και επί των οδών Ποσειδώνος 15 και Δέλτα 2». Με αυτά τα χαρακτηριστικά βγήκε στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό τον Ιούλιο του 2021, με επισπεύδουσα την Alpha Bank και με τιμή πρώτης προσφοράς στα 4.104.000 ευρώ. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα. Μετά την εξάωρη «μάχη» μεταξύ των μνηστήρων και τα διαδοχικά «χτυπήματα», το ακίνητο κατακυρώθηκε στα 8.005.585 ευρώ, δηλαδή σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα. Για τα επόμενα τρία σχεδόν χρόνια, παρότι άλλαξε χέρια, είχε παραμείνει στην ίδια κατάσταση. Τώρα όμως φαίνεται ότι κάτι αλλάζει…

Οι ελληνικές εταιρείες Πληροφορικής πληρώνουν καλά

-Ένας τομέας της ελληνικής οικονομίας που «πληρώνει καλά» είναι αναμφίβολα ο κλάδος της Πληροφορικής. Δεν είναι μόνον ότι ο χαμηλότερος εισαγωγικός μισθός σ’ ένα τμήμα υποστήριξης ΙΤ ξεκινά από τα 1.500 Ευρώ. Το σημαντικό είναι ότι ο χρυσός κανόνας της «προσφοράς και της ζήτησης» λειτουργεί -στον συγκεκριμένο κλάδο- υπέρ των εργαζομένων. Ανάλογα με τις γνώσεις και τα προσόντα των εργαζομένων βλέπουμε τις εταιρείες να αποδέχονται εκτός από πολλές επιπλέον παροχές (ασφάλιση, κάλυψη εξόδων, ταξίδια, σεμινάρια) και την «εξ αποστάσεως» εργασία η οποία με τη σειρά της επιτρέπει την πολυαπασχόληση, δηλαδή την ταυτόχρονη απασχόληση σε 2 ή περισσότερους εργοδότες. Η νέα έρευνα Technology HR Trends της Randstad αποκαλύπτει ότι ένας cloud architect αμείβεται με τουλάχιστον 3.500 ευρώ τον μήνα και μπορεί να φθάσει έως τις 5.000 ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για έναν cloud engineer είναι 2.800 και 3.500 ευρώ. Για θέσεις όπως είναι αυτή του γενικού διευθυντή τεχνολογίας (Chief Technology Officer) ή του γενικού διευθυντή πληροφοριακών συστημάτων (Chief Information Officer) ο μηνιαίος μισθός μπορεί να φθάσει ακόμη και στις 15.000 ευρώ.

Παραπονούνται

-Το ότι η Ελλάδα είναι ένα El Dorado για τις εταιρείες Πληροφορικής το γνωρίζουμε εδώ και χρόνια. Έχουν δημοπρατηθεί έργα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, ενώ μόνο μέσα στις επόμενες μέρες η Κοινωνία της Πληροφορίας θα προκηρύξει 60 νέα έργα αξίας 300 εκατ. ευρώ και άνω. Οι ξένες εταιρείες Πληροφορικής που θέλουν να αναλάβουν έργα στην Ελλάδα, «ξύπνησαν» αργά. Προσπαθούν να μπουν τώρα στους διαγωνισμούς αλλά ανακαλύπτουν ότι το παιχνίδι μοιράζεται ανάμεσα σε 3-4 μεγάλους παίκτες οι οποίοι αφού κερδίσουν τον διαγωνισμό κατόπιν προχωρούν σε υπεργολαβίες. Επομένως ο μόνος τρόπος για μία μεγάλη ή λιγότερο μεγάλη εταιρεία Πληροφορικής, να συμμετάσχει σε διαγωνιστικές διαδικασίες είναι είτε να συμμαχήσει μ’ έναν από τους «μεγάλους» είτε να είχε εξαγοράσει μια πολύ μικρή εταιρεία πριν από μερικά χρόνια για να μπορεί σήμερα να εμφανίζει ισολογισμούς τριετίας και σχετική εμπειρία. Από την πλευρά του, το Ελληνικό Δημόσιο θέλει τη σιγουριά του, απαιτεί υψηλές εγγυητικές επιστολές και δεν θέλει να ανησυχεί για ενστάσεις στους διαγωνισμούς που καθυστερούν τις διαδικασίες. Με τον τρόπο αυτό λίγοι μπαίνουν στο παιχνίδι, περισσότεροι δουλεύουν, αλλά όσοι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες απλώς μένουν απέξω.

Μόνο το 17% πάνω από τον δείκτη

-Κάθε μέρα καταγράφουμε τα νέα υψηλά του Δείκτη Standard & Poor’s 500 του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Μια προσεκτικότερη ματιά ωστόσο δείχνει ότι μόλις το 17% των μετοχών του S&P 500 έχουν καταφέρει να προσφέρουν απόδοση μεγαλύτερη του Δείκτη τις τελευταίες 30 ημέρες. Αυτό το 17% είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, μόνο 85 μετοχές του S&P 500 είχαν υψηλότερες αποδόσεις από τον ίδιο τον δείκτη τον τελευταίο μήνα. Η στατιστική δείχνει ότι ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος είναι 49% των μετοχών που απαρτίζουν τον S&P 500, ξεπερνούν τον δείκτη. Με άλλα λόγια δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε περίοδος κατά την οποία η αγορά να οδηγήθηκε τόσο από λίγες μετοχές. Κατά σύμπτωση η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των λίγων 85 μετοχών δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας, της Πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Τουρκία βάζει την JP Morgan στο παιχνίδι

-Οι διαδοχικές εκλογικές μάχες τελείωσαν και ο Πρόεδρος Ερντογάν άλλαξε στρατηγική, συμμαζεύει τα δημόσια οικονομικά με μέτρα ΔΝΤ -χωρίς το ΔΝΤ- ενώ προσπαθεί να ρίξει τον πληθωρισμό με ορθόδοξες στρατηγικές κινήσεις. Η Τουρκία έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες για να υποδεχθεί ξένες επενδύσεις τόσο στην πραγματική όσο και στη χρηματιστηριακή οικονομία. Γι’ αυτό επέλεξε να συμμαχήσει με τις «δυνάμεις του κακού». Μεθαύριο Πέμπτη 11 Ιουλίου η JP Morgan πραγματοποιεί στην Κωνσταντινούπολη ένα μεγάλο επενδυτικό forum στο οποίο έχει καλέσει περισσότερους από 100 μεγάλους πελάτες της, διαχειριστές και αναλυτές. Ο υπουργός Οικονομικών Simsek και ο διοικητής της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας Karahan θα αναλάβουν να εξηγήσουν την αλλαγή στρατηγικής. Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ξεπέρασαν ήδη το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών σε όρους Τουρκικής Λίρας. Την εικόνα της απόλυτης αισιοδοξίας αμαύρωσαν κάποια σχόλια του υπουργού Οικονομικών Simsek την περασμένη Δευτέρα το πρωί που δημιούργησαν την εντύπωση πως η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή ενός φόρου κεφαλαιουχικών κερδών για μετοχές, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει τον χρόνο και τον τρόπο.