Η «τρίαινα» στραβώνει, η Εγνατία κληρώνει και οι πολυτελείς οικίες πάνε κι έρχονται… ///


 

-Με πρόβλεψη 0-1 για το αποτέλεσμα, σήμερα Παρασκευή ξεκλειδώνουν -με την υποβολή των προσφορών– δύο μεγάλοι και δύσκολοι διαγωνισμοί: Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και παραχώρηση Εγνατίας Οδού. Ξεκινάμε, λοιπόν, από το πρώτο: Αν βρεθεί άνθρωπος σήμερα στις 11 π.μ. να καταθέσει ανταγωνιστική πρόταση για να αγοράσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να μου γράψετε ή, καλύτερα, ο επιχειρηματίας να μας στείλει μια φωτογραφία του να τον τιμούμε για την άδολη προσφορά του στις εθνικές εορτές.

-Επισήμως, ο διαχειριστής περιμένει σήμερα να υποβληθούν 8 προσφορές, αλλά στο ιδανικό σενάριο είμαστε στις 7 γιατί η ΟΝΕΧ μας χαιρέτησε ήδη. Το ναυπηγείο στο στρατιωτικό του τμήμα πωλείται με ληγμένη άδεια λειτουργίας και με τον νέο ιδιοκτήτη να πρέπει να τρέξει τη διαδικασία έκδοσης χωρίς χρονικό ορίζοντα. Επίσης και αρκετά από τα ακίνητα του ναυπηγείου είναι αυθαίρετα, αλλά αν ο επενδυτής έχει cojones να βγάλει νέα άδεια λειτουργίας για τα ναυπηγεία, θα βρει τρόπο να νομιμοποιήσει και τα ακίνητα.

-Πάντως, μεγάλα εφοπλιστικά γραφεία που στηρίζουν το σχέδιο Τρίαινα (δηλαδή Ελευσίνα, Σκαραμαγκάς, Νεώριο υπό ενιαίο ιδιοκτησιακό καθεστώς) έχουν ανησυχήσει για τις εξελίξεις με τον Σκαραμαγκά και, φυσικά, για την τύχη της Τρίαινας. Σημειώστε πως το Νεώριο έχει σήμερα καράβια των Μαρτίνων, των Τσάκων, των Βενιάμηδων κ.ά.

-Σήμερα, επίσης, περιμένουμε την κατάθεση των προσφορών στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας. Υπάρχει αβεβαιότητα αν, τελικά, θα συμμετάσχει η Vinci και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που είναι οι δύο από τους ενδιαφερόμενους που είχαν ζητήσει (ανεπιτυχώς) παράταση της σχετικής προθεσμίας. Πάντως, στελέχη της Vinci γκρίνιαζαν πως λόγω των συνθηκών η συγκέντρωση των νομιμοποιητικών εγγράφων είναι δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία κι άφηναν να εννοηθεί ότι μάλλον δεν θα προλάβουν.

-Τώρα, γιατί κάποιοι στην αγορά τα ακούν όλα αυτά και τραγουδούν σε ντο μείζονα εκείνη την παλιά λαϊκή επιτυχία των 70’s, ο Γιώργος είναι πονηρός κ.λπ. η στήλη δεν το γνωρίζει, ούτε και το κατανοεί.

-Λύθηκε το μυστήριο τι θα συζητήσει σήμερα με τους επικεφαλής των τραπεζών ο υπουργός Οικονομικών. Το risk reduction που έθεσε το ΥΠΟΙΚ στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης αφορά -λέει- τέσσερα θέματα: Α) NPLs και εναρμόνιση με της παρατηρήσεις του Eurogroup της 20ής Νοεμβρίου. Β) Ενίσχυση των κεφαλαίων, όχι για λόγους επάρκειας αλλά για να ικανοποιήσουν ως το 2024 κάποια στάνταρ της συμφωνίας της Βασιλείας Γ) το θέμα των μορατορίων, δηλαδή της αναστολής στις πληρωμές δανειακών δόσεων Δ) τον νέο Πτωχευτικό. Πάντως, η στήλη έχει μείνει με την ανεξήγητη εντύπωση πως τα πιο ενδιαφέροντα θέματα θα είναι οι συζητήσεις εκτός ατζέντας.

-Επειδή αυτά τα ακίνητα συνήθως δεν πάνε σε μεσίτες αλλά από στόμα σε στόμα, είναι ελεύθερο ένα διαμέρισμα 300 τμ. στην Ηρώδου Αττικού. Είναι στην αγορά για μίσθωση προς 10.000 ευρώ τον μήνα. Στον συγκεκριμένο δρόμο, τα ελεύθερα προς χρήση ακίνητα είναι σπάνια. Αυτό βγήκε στην αγορά επειδή το ξενοίκιασε ο Ντίνος Κόκκαλης. Παρεμπιπτόντως, είχε βγει προς πωλητήριο και το καταπληκτικό διαμέρισμα επί της οδού Οθωνος και Αμαλίας του Βύρωνα Μπαλλή, ενασχολούμενου με τη ναυτιλία (έκανε και ένα πέρασμα αλλά αστραπιαίο από τα Folli Follie). Ζητούσε, λένε, το αξιοσέβαστο ποσό των 8 εκατ. ευρώ. Λένε τώρα…

Η αιώνια λιακάδα του μυαλού: Μεγάλη αναστάτωση στον εφοπλιστικό και επιχειρηματικό κόσμο που ρέπει προς τις κοσμικότητες, έκανε το μέτρο της επιβολής υποχρεωτικής καραντίνας στις αεροπορικές αφίξεις πριν από την Πρωτοχρονιά. Το… σχέδιο ήταν να εξορμήσουν στο Ντουμπάι και να επιστρέψουν μετά στην Αθήνα για οικογενειακές γιορτές. Τώρα, τρέχουν να αλλάξουν εισιτήρια.

-Έγραφε προσφάτως η στήλη για τον εργολάβο κ. Τούμπουρο που είχε την τεχνική μέριμνα για τις εργασίες στη θερινή κατοικία του Αλέξη Τσίπρα στο Σούνιο. Λοιπόν, η στήλη πληροφορείται ότι ο κ. Τούμπουρος δεν έχει μόνον ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις, αλλά και επιχειρηματικές. Με τον Τσίπρα, πάντως, είναι φιλαράκια.

-Σήμερα είναι προγραμματισμένη και η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Forthnet, η οποία τυπικά σηματοδοτεί την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές στο ΔΣ, με τον Νίκο Σταθόπουλο να παραμένει πρόεδρος και τον Δημήτρη Τζελέπη CEO. Από πλευράς προσώπων, στο ΔΣ θα προστεθεί μόνο ένα νέο πρόσωπο, ο καθηγητής του ΟΠΑ Γιώργος Δουκίδης, αλλά οι αλλαγές στην οργανωτική διάρθρωση της εταιρείας και, κατ’ επέκταση, του ΔΣ, θα είναι θεαματικές, καθώς η Forthnet προσαρμόζεται στις προδιαγραφές του UNITED Group στο οποίο και ανήκει πλέον.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.